Emil, Csanád, Vilmos2023. május 28., vasárnap
Kultúra

Forradalmi jégtörő – 1. rész

National Geographic Magyarország

Az északi sarkvidék hajózási útvonalait a legmostohább körülmények között is dolgozni képes óriáshajók tartják tisztán. Másfél méternyi jég áttörése hihetetlen erejű építményt igényel. Ebben a cikkben egy olyan hajó építését mutatjuk be, amely nemcsak jégtörésre képes, de rakományt is szállít. Hossza 169 méter, súlya pedig közel 20 ezer tonna. 11 hónapig épült, és forradalmasította a sarki hajózást.

Az Aker CS 650-es a világ első Sarkvidéki Jégtörő Konténerszállító hajója. A 120 millió dolláros csoda a Norilsk Nickel nevű orosz bányavállalat megrendelésére készült. A Norilsk Nickel szerződése tartalmazott egy kikötést: a hajót teljes költségtérítés ellenében visszaadhatják, amennyiben az elvárások alatt teljesít. A Norilsk Nickel egyedülálló hajót kapott a pénzéért.

A jégtörő hajók működésének három pillére a megerősített törzs, az ék alakú forma, és a kőkemény jeget áttörő hajtóerő. A hagyományos hajók még csak nem is súrolhatják a jeget, a jégtörők ellenben akár 50 méter széles csatornát is vághatnak bele. Mindez a hajtóerőn és a hajótest szilárdságán múlik. A jégtörő hajók többségének az orrán és a tatján is van egy-egy burkolattal védett hajócsavar.

Az orr-rész tervezésénél az elsődleges cél jég törése volt: megdöntött ék alakot formáz, amely mintegy 20 fokos szöget zár be a jég felszínével. hogy a jégtörő halad, az orr felfut a jég peremén, egészen addig, amíg a hajó súlya meg nem repeszti azt. mikor kettétörik, az orr mentén lenyomódik.

Az Aker CS 650-es kialakítása forradalminak számít: frissen kifejlesztett meghajtórendszere és kettős funkciójú törzse lesz. az újításoknak köszönhetően a jégtörés mellett rakományt is szállíthat majd. A hajók többsége orral előre halad. Nem így az Aker CS 650-es, amelynek jégtörő módban a tatja van elöl, vagyis hátrafelé halad. A hátrafelé haladásnak köszönhetően akár másfél méter vastag jeget is képes feltörni. Vékonyabb jégben, vagy nyílt vízen a hajó 180 fokos fordulatot vesz, és hagyományosan, orral előre halad – ettől (is) kétfunkciós.

Az Aker CS 650-es egész évben segítség nélkül járja majd az Északi-sarkkör jéggel borított vizeit. Mivel nem kell hozzá külön jégtörőt bérelni, a tulajdonosai dollármilliókat takaríthatnak meg évente. A sarkkörön túl zajló bányászatnak köszönhetően az 1960-as évek óta fellendült az olyan jégtörők építése, amelyek egészen az Északi-sarkig képesek eljutni. Ezek a hajók a létfontosságú hajózási útvonalak tisztán tartásán túl egész évben remek helyszínt biztosítanak a sarkkutatáshoz is. A legelső sarkkutatók is jég ellen megerősített hajókat használtak. Vaspántokat tekertek a törzs köré, és fémlapokat szögeltek az orra, a gerincre és a tatra. Idővel azonban a kutatók rájöttek, hogy a jeget valami különösen veszélyessé teszi. A tengerekben a jég ugyanis nem egy típusú. A tengeri jég az óceán megfagyott vize, a jéghegyek ellenben a szárazföldön keletkeznek, amikor édesvizű jégtáblák, vagy gleccserek darabjai szakadnak bele az óceánba. Édesvíz megfagyásakor általában nagy kristályok képződnek. Ha közönséges tengervíz fagy meg, kisebbek lesznek a kristályok, mivel sós vízről van szó. A jégtörőknek mindenféle jégviszonyok között biztonságban kell haladniuk.

A Channel ajánlata: Különleges építmények – Jégtörők
A sarkvidéki tengerek 10-15 méter vastag jégpáncéljának megrepesztéséhez imponáló erő kell – feltartóztathatatlan őserő, mellyel csak a jégtörők rendelkeznek. Ezeknek a behemótoknak a szerepe tehát túlbecsülhetetlen a világgazdaságban, nélkülük a Föld jónéhány hajózási útvonala szó szerint „bezárhatna” a téli hónapokra. A mérnökökön azonban nem múlik semmi, a közelmúltban például nekifogtak a világ leghatalmasabb, áruszállításra is alkalmas jégtörője megalkotásának. Az izgalmas film e sarkvidéki „szuperhajó” tervezési és építési munkálatait követi nyomon.
A National Geographic dokumentumfilmje augusztus 25-én (kedden) 22 órától tekinthető meg.

A 120 millió dolláros hajó megépítése előtt a sarki technológiák kifejlesztésére specializálódott Aker Arctic kutatóvállalatnál minden jégtörő modelljét letesztelik különböző jégviszonyok között. A vállalatnak Finnországban, Helsinkiben áll modern kutatólaboratóriuma. Nem létezik még egy ilyen vállalat a világon. Az Aker Arctic a forradalmi „mindentudó hajó” tervénél több mint háromszáz modellt próbált ki. A cég a kísérletek során saját modellezett jeget is kifejlesztett. A szabadalmaztatott modell jég a legmegbízhatóbb anyag a különböző jégviszonyok modellezéséhez. Rendszerint először jégréteget, jégtáblát alakítanak ki, majd ezután különböző jégviszonyokat modelleznek. Formálhatnak csatornát, vagy kialakíthatnak összetorlódott jégtáblákat. A jég persze hely függvényében is változhat, ezért igyekeznek a modell jéggel a lehető legpontosabban imitálni azokat a jégviszonyokat, amelyek között az adott hajó majd közlekedni fog.

A tesztmedence 75×8 méteres és 2 méter mély. Négy óráig tart, amíg a sós vízre permetezett jég sima jégtáblává fagy. A jégnek el kell érnie a megfelelő keménységet, vastagságot, és sűrűséget. A tesztelést végző csapat több mintát is vesz, hogy a jég biztosan tökéletes legyen. Az első teszt során a hajómodell teljes sebességgel szeli át az érintetlen jégtáblát. A kísérletet filmre veszik felülről, oldalról és alulról is, majd a teszt végeztével elemzik az adatokat. A csapat ezután addig módosítgatja a hajó kialakítását, amíg optimális nem lesz a jégtörő képessége.

Aker CS 650 tesztjeinek végén a hajótervező mérnökök elküldték a terveket Németországba, hogy a rajzolók megalkossák a tervrajzokat, ami alapján elkezdődhet az építkezés.

Elsőként a dupla hajófenék kerül megépítésre. Ehhez kapcsolódik a hajótest. A jégtörőkön nem lehet gyenge pont. Minden egyes elemet meg kell erősíteni és le kell tesztelni.

2007 szeptemberében a Ruuki Acélmű leszállította a lapokat Finnországból az Aker két német hajógyárának. A tizenöt hátsó szekciót a Balti-tengeren, Wismarban állították össze, a hajó elülső részét alkotó tizenkét szakasz összeszerelésére pedig a Németország északkeleti részén fekvő Warnemündében került sor.

A jégtörő közel 20 ezer tonnát nyom, építése pedig 300 munkás 4 és fél millió munkaóráját, és 120 millió dollárt emésztett fel. A hajóhoz felhasznált acélmennyiségből fel lehetett volna építeni az Eiffel-tornyot. A festék elegendő lett volna 12 Golden Gate híd lefestéséhez. A munkálatok során 215 kilométernyi vezetéket használtak fel.

A cikk folytatása itt olvasható.

Több ezer éves nyerget találtak

Több ezer éves nyerget találtak

A 2700 éves, korához képest jó állapotú nyereg Kínában, egy nő sírjában feküdt.

Elsüllyedt középkori várost vizsgáltak

Elsüllyedt középkori várost vizsgáltak

A mai Németország területén fekvő Rungholt a 14. században veszett el.

Római kori szobrokat találtak egy krikettklub területén

Római kori szobrokat találtak egy krikettklub területén

A Hadrianus falától nem messze fekvő helyszínen az elmúlt években számos izgalmas lelet került elő.

A véltnél ősibb lehet a csókolózás hagyománya

A véltnél ősibb lehet a csókolózás hagyománya

Szakértők egy csoportja szerint a csókolózás szokása már időszámítás előtt 2500 környékén létezhetett lehetett Mezopotámiában.

Sörfőzési maradékokat használtak a dán festészet nagyjai

Sörfőzési maradékokat használtak a dán festészet nagyjai

A dán festészet aranykorában, a 19. század első felében készült művek vizsgálata a restaurálás munkálatait is segíti.

National Geographic 2023. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket