Programajánló: VII. Országos Biofőzőverseny és Pásztortalálkozó – Vókonya
Faragott borveder, világelső hármas gémeskút, ősi étkek, buszba bámuló, nyárson piruló társukat gyászoló szürkemarhák...
Nos így is felidézhetjük címszavakban az augusztus 30-i Országos Bio Főzőversenyt és Pásztortalálkozót. A hortobágyi Vókonya pusztán megrendezett egynapos fiesta azonban jóval több ennél: igazi ünnep, ahol a vélhetőleg több ezer látogató egy kicsit visszatalálhat a rég elveszni látszó gyökerekhez. Köszönet érte a Vókonya tanya tulajdonosának, Rózsa Péternek, aki az országos esemény ötletgazdájaként immár hetedszer vállalja magára a házigazda tisztét.
Az érdeklődők előadásokat hallgathatnak meg a biogazdálkodásról, jelen lehetnek a „HORTOBÁGY ÖRÖKÖS PÁSZTORA” díj átadásakor, vásárolhatnak szebbnél szebb tárgyakat a kiállító kézművesek portékáiból.
Ebédkor ki-ki válaszhat majd a kiváló alapanyagokból készített, bográcsban főtt, nyárson sült ősi magyar pásztorételekből. Lesz itt bivaly-, szamár- és rackajuh-pörkölt, slambuc, öreglebbencs és csülköskáposzta, de nyárson forgó ökör és mangalicamalac sült is. A bátrak lovagolhatnak, a kényelmesebbek pedig pásztordalokat hallgathatnak, hogy lélekben készüljenek az esti parádés, közös táncházra, a népviseletbe öltözött pásztorokkal és hivatásos muzsikusokkal, táncosokkal karöltve.