Miklós, Csinszka, Gyopár, Gyopárka2023. december 06., szerda
Kultúra

Churchill német hadserege

National Geographic Magyarország

A második világháború alatt Németországból és Ausztriából hozzávetőlegesen 70 ezer menekült érkezett Nagy-Britanniába. Alapvető szándékuk az volt, hogy segítenek a nácik legyőzésében. 1942-ben a kormány felismerte, hogy az ellenséges vonalak mögött harcoló német ajkú katonák toborzása nagy értéket jelent. Kísérjük figyelemmel három brit-német katona visszaemlékezését!

Eleinte a britek nem akarták a potenciális árulókat alkalmazni, de később MI5-ös ügynököket küldtek az utászezredekhez, hogy kiválasszák a németek elleni harcra elszánt menekültek legjavát. Azokat, akik hajlandók szembenézni a biztos halállal, ha elfogják őket az ellenséges területen. A férfiak egy olyan csoportjáról beszélünk, akikben volt valami különleges.

A Churchill oldalán harcoló németekre kínzás és halál várt, ha elfogják őket, ezért mielőtt külföldre küldték őket, angolos hangzásúra cserélték a nevüket.

– Őszintén szólva, nagyon hamar kezdtük úgy érezni, hogy az új nevünk volt az igazi, és a régit hátrahagytuk. Most már többé nem német menekültként, hanem valóban brit katonáként tekintettünk magunkra – emlékszik vissza egyikük.

A 18 éves Helmuth Rosettenstein (Harry Rossney) azelőtt kapta meg a behívóját a német hadseregbe, hogy egy életmentő váratlan szerencse Nagy Britanniába sodorta őt.

– A mai napig sem tudom az okát, hogy miként kerültem arra a listára, ami alapján 200 kiválasztott mesterembert Angliába küldtek. Ez volt a legjobb úticél akkoriban. Én a 198-as számot kaptam.

Helmuth Angliában a Kentben található Sandwich közelében lévő Kitchener Tábor felépítésében segédkezett. Ez lett az otthona közel ötezer német és osztrák menekültnek, akik Nagy-Britanniába menekültek.

– Másnap bementem a légügyi minisztériumba, ahol a sorozóbizottság tagjai azt mondták: „nem hinném, hogy bevehetünk nem briteket, főképp németeket nem”.

1939 vége felé a brit kormány felismerte, hogy hasznát vehetnék a katonai szolgálatra jelentkezett mintegy tízezer német és osztrák férfi és női önkéntesnek. Mindegyikük hűséget esküdött a királynak. Eleinte csak a nem harcoló utászhadtest volt az egyetlen nyitva álló lehetőség számukra. A sapkájukon lévő csákányt és lapátot ábrázoló jelvény megmutatta, hogy hozzájárulásuk nehéz fizikai munkából és nem aktív katonai szolgálatból áll.

Ahogy a Nagy-Britannia elleni náci invázió egyre valószínűbbnek tűnt, sokan attól féltek, hogy Hitler kémei beszivárognak a német menekültek közé. Az utászhadtest tagjai biztonságban voltak, míg más németeket ezrével vettek őrizetbe és internáltak.

Klaus Hugo Adam-et (Ken Adam) Hollywood legnagyobb élő díszlettervezőjének tartják. A háború alatt merész vadászpilótaként a halál nagyon is valós fenyegetést jelentett számára.

– Ösztönösen éreztem, hogy pilótának születtem. Ne kérdezzék, hogy miért. Egy Hawker Typhoonnal repültem. El is felejtettem, hogy milyen hatalmas gép volt. Ez volt a legerőteljesebb vadászgép, amikor csatlakoztam a 609-es repülő-századhoz.

Klaus lett az egyetlen ismert német származású vadászpilóta a brit királyi légierőnél. Élete azonban teljesen másképp indult. Édesapja a híres „S Adam” sport- és divatárubolt tulajdonosa volt Berlin szívében.

– Nagyon boldog, rendkívül boldog voltam. Apám nagyon nemes lelkű ember volt. Rajongott a gyermekeiért és a feleségéért, az édesanyámért. Elkényeztetett minket.

Hitler 1933-as hatalomra kerülése és a zsidó üzletek ezt követő bojkottja azonban gyorsan tönkretette idilli életüket. Az eladások visszaestek, de ő olyan optimista volt, hogy egy új üzletet nyitott a közelben. Ez esztelenség volt. Végül látván, hogy mit tartogat a jövő, Klaus családja elmenekült Németországból és Londonban telepedett le. A gazdag áruháztulajdonos édesapa, aki a berlini elit körökben forgolódott, egyetlen éjszaka alatt bőröndből kesztyűket áruló nincstelen menekültté vált. Sosem heverte ki ezt a megrázkódtatást.

Szegény megpróbált mintás kesztyűkkel üzletelni, ami nagyon felkavaró volt számomra. Emlékszem, hogy egy nap a busz után futottunk, majd fel kellett másznunk az emeletre, és ekkor egy kisebb szívrohamot kapott. 1936-ban, ötvenhat évesen halt meg.

Adam 609-es századának rakétával felszerelt Typhoonjai Észak-Franciaország szerte ellenséges célpontokat semmisítettek meg. A sikernek azonban nagyon nagy személyes ára volt.

– Roppant erős volt a csapatszellem, de ha megnézzük a bejegyzéseimet a naplómban: „Woody-t lelőtték, lángolva zuhant le.” Több, mint egy éven át volt a barátom. Nem engedtem az érzelmeimnek. Azt mondtam, pech, és hogy hála az égnek, nem én voltam az. Mintha megvédtem volna magamat az érzelmeimtől. A legjobb barátom hirtelen felrobbant. De az első reakcióm nem az volt, hogy szegény fiú, hanem, hogy hála istennek, nem én vagyok az. Aztán amikor leszálltunk, előtört a másik reakció. Ó Istenem! Szörnyű volt.

A pilóták ritkán látják közvetlen közelről a légitámadásaik hatását, Kent azonban egyik szabadnapján elhívta a parancsnoka, hogy megvizsgálják a földön okozott pusztítást.

– Szörnyű szag terjengett. Aztán egy óra után végül eljutottunk Falaise térségébe, és láttuk a felpuffadt, férgek rágta SS katonákat. Igen elborzasztó volt. Megkértek, hogy vigyem el az egyik Volkswagen tiszti autót a szakaszhoz. Megpróbáltuk lefertőtleníteni a műanyagot, de sosem tudtunk megszabadulni a halál édes illatától. Rémisztő volt.

A győzelmi mámort hamarosan megrengette annak az eleven bizonyítéka, hogy mit tettek a nácik a német zsidókkal a koncentrációs táborokban. A Bergen-Belseni táborba belépve Ken Adam példa nélküli gonoszsággal szembesült. A pilótára több ezer Luftwaffe hadifoglyot bíztak. Ragaszkodott hozzá, hogy a magas rangú német tisztek személyesen is lássák a belseni borzalmakat.

– Még mindig német egyenruhát viseltek, a kitüntetésekkel együtt. Elmentünk a helyszínre. Hihetetlen élmény volt a németek számára. Egyszerűen nem hittek a szemüknek. Az ezt követő este az egyikük megpróbált öngyilkosságot elkövetni.

Willy Hirschfeld (Willy Field) 1944 őszén a frontvonalban járt, miközben a 8. Huszár páncélos hadtest C százada Hollandián keresztül Németország felé tartott. Németként a britek oldalán harcolt, most azonban német honfitársai megölték a legjobb barátait.

Szörnyű robbanás volt. Amikor kiszálltam, egyenesen a lövegtoronyhoz mentem, ahol szörnyű látvány fogadott. – Közel egy éven át szinte minden napot együtt töltöttek. Brit bajtársai testvérként tekintettek rá. – Egészen addig a pillanatig mindig egy csapat voltunk.

Hogyan került egy harckocsiba, amiben bennégett az összes barátja? Hat évvel korábban Willy gondtalan élete Bonnban romba dőlt, amikor harmincezer embert tartóztattak le és küldtek koncentrációs táborokba. A következő reggelen Willy életre szóló válaszút előtt állt.

– Nem tudtam, hogy mit tegyek. Menjek vissza haza, vagy menjek tovább és végezzem a munkám. A gyárigazgatóm azt mondta: „Willy, el kell bújtatnunk téged”. Nem telt bele egy vagy két perc és megérkezett a Gestapo két embere. Jellegzetes, hatalmas, bőrkabátos alakok voltak. Megkérdezték, hogy zsidó vagyok-e. Azt válaszoltam, hogy igen. Letartóztattak és elhurcoltak.

– Kinyitották a vagonok ajtóit. Az SS fegyveres emberei álltak ott, akik rugdostak és ütlegeltek minket. Ezután ránéztem a bejáratra, és láttam, hogy egy koncentrációs táborban, Dachauban vagyunk. Teljesen meztelenre vetkőztettek és jéghideg vízzel locsoltak le minket. Nyilvántartásba vettek; soha nem fogom elfelejteni a számot, amit kaptam: 28 411.

Miután megmenekült Dachauból, Willy Hirschfeldet ismét bezárták.

– A helyi rendőrség autója állt kint. Azt mondták, hogy azért jöttek, hogy őrizetbe vegyenek.

Ezúttal Ausztrália felé tartott a hírhedt csapatszállító hajó, a Dunera fedélzetén.

– Kilenc hetes utazás volt szörnyű körülmények között. Az őrök egy része elég csúnyán és brutálisan bántalmazta az embereket. A többségnek ellopták a dolgait. Eltűnt a holmijuk. Nekem semmim sem volt.

Willy Field végül visszatért az ausztráliai internálásból, és harckocsivezetőnek osztották be a 8. Huszár páncélos hadtest C századába. A sikeres normandiai partraszállás után Arromanches közelében, Cromwell harckocsija megindult Németország felé…

A második világháború szeptemberi filmjei a National Geographic Channelen
Szeptember 16. Szerda 19:00: Légicsata Guadalcanal felett
1942. augusztus 7-én a világ legjobb vadászpilótái között számon tartott James Southerland és Saburo Sakai gépe a drámai guadalcanali légicsata során összeütközött egymással, és a Csendes-óceán vizébe zuhant. A csodával határos módon mindkét pilóta túlélte az esetet, így utóbb részletesen beszámolhattak a kis híján végzetesnek bizonyult párviadal részleteiről. A történet nemrégiben újabb epizódokkal gazdagodott, amikor megtalálták Southerland gépenek roncsát, melynek minden egyes golyó ütötte sérüléséből egész regényeket képesek kiolvasni a szakemberek. A film restaurált második világháborús repülőgépekkel bemutatott jelenetrekonstrukciók, eddig még soha nem látott archív fedélzeti felvételek és látványos számítógépes grafikák segítségével a légicsata legizgalmasabb jeleneteit tárja elénk.

Szeptember 16. Szerda 21:00: Csatahajók szemtől szemben: a Hood és a Bismarck 2/1. rész
2001 júliusában a Channel 4 és az ITN expedíciót szervezett a második világháborúban a német Bismarck hadihajó által elsüllyesztett angol HMS Hood felkutatására. A Bismarck a maga korában a mérnöki teljesítmény csúcsa volt, és hatalmas kihívást jelentett a tengeri fölényükre kényesen ügyelő britek számára. A Royal Navy egykori büszkeségére, a Hoodra a kutatók hosszú küzdelem után az Atlanti-óceán északi medencéjében háromezer méterrel a felszín alatt bukkantak rá. A kutatást nem csak a víz alacsony hőmérséklete, de a sötétség és a hatalmas nyomás is nehezítette. Csatlakozzon Ön is a csapathoz, és legyen tanúja az expedíció erőfeszítéseinek és végső sikerének!

Szeptember 16. Szerda 22:00: Tábornokok a harcmezőn 6/2. rész: Kurszk
A National Geographic Channel izgalmas hatrészes sorozata vadonatúj megközelítésben, az egyes hadseregek tábornokainak szemszögéből mutatja be a 2. világháború legfontosabb eseményeit. 1943: A keleti front ellenőrzéséért vetélkedő német és a szovjet hadsereg egymásnak feszül Kurszk városa közelében. A németeket a kitűnő stratéga hírében álló arisztokratikus Von Manstein tábornagy vezeti, a Vörös Hadsereg egységei élén pedig a kegyetlen, önfejű és még saját seregében is rettegett Zsukov marsal áll. Hitler meg van győződve róla, hogy a siker az olyan szuperfegyvereken áll vagy bukik, mint például a tigris tank, ezért utasítja Von Mansteint, hogy várjon a támadással, míg a hátországból újabb harckocsik nem érkeznek. Zsukov kihasználja a késlekedést, és bonyolult védelmi rendszert ásat embereivel – míg aztán a két hadsereg valóban farkasszemet nem néz egymással, a történelem leghatalmasabb tankcsatája keretében, mely döntő fordulatot hoz a világháború menetében.

Szeptember 19. (szombat) 17: 00: Harci repülők 4/2. rész: Bombázók
A sorozat annak a zseniális újításokkal kikövezett izgalmas fejlődési pályának a legfontosabb állomásait mutatja be, mely közel egy évszázadnyi kemény munkát követően napjaink harci repülőgépei megszületéséhez vezetett. A London fölé repülő Zeppelinek az első világháborúban megmutatták az utat: a polgári célpontok bombázásával eredményesen lehet rontani a közmorált. A felismerés nem csak a bombázógépek, de a távoltartásukról gondoskodó vadászgépek fejlődését is maga után vonta, egyszersmint kijelölve a második világháború műszaki fejlesztéseinek egyik fő irányvonalát.

Szeptember 19. (szombat) 19: 00: Harci repülők 4/4. rész: Égi hírszerzők
A sorozat annak a zseniális újításokkal kikövezett izgalmas fejlődési pályának a legfontosabb állomásait mutatja be, mely közel egy évszázadnyi kemény munkát követően napjaink harci repülőgépei megszületéséhez vezetett. Az első és a második világháború idején, a lövészárkok korában az ellenséges területek fölé alacsonyan berepülő “égi szemek” nélkülözhetetlenek voltak a sikeres hadviseléshez. Ma, az űrkorszakban, amikor az élet mind több területén a mikrocsipek veszik át a főszerepet, az ellenségről szerzett információk továbbra is fontos fegyverténynek számítanak. Az új technológia birtokában a harcban álló felek soha nem látott pontossággal juttathatják célba lövedékeiket…

Szeptember 23. (szerda) 22: 00: Tábornokok a harcmezőn 6/3. rész: Utolsó ütközet
A National Geographic Channel izgalmas hatrészes sorozata vadonatúj megközelítésben, az egyes hadseregek tábornokainak szemszögéből mutatja be a 2. világháború legfontosabb eseményeit. 1944.: Adolf Hitler kijátssza utolsó kártyáját, és megmaradt katonáira és felszerelésére hagyatkozva hatalmas offenzívát indít a nyugati fronton. A hadműveletet a félelmetes hírű Walther Model tábornagy, a Führer hűséges segítője vezeti. Ha az akció eredménnyel jár és Modelnek sikerül áttörnie amerikai ellenlábasa, Omar Bradley tábornok vonalait, elkerülhetővé válik, hogy a szövetségesek lerohanják Németországot. Ám ha a kitörési kísérlet kudarcot vall, a hitleri Németországnak vége…

Szeptember 30. (szerda) 22: 00: Tábornokok a harcmezőn 6/4. rész: Midway
A National Geographic Channel izgalmas hatrészes sorozata vadonatúj megközelítésben, az egyes hadseregek tábornokainak szemszögéből mutatja be a 2. világháború legfontosabb eseményeit. 1942.: Az Egyesült Államok haditengerészetét éppen most bombázta tönkre a japán légierő Pearl Harbournál. Egy fontos célpont-csoportot azonban elmulasztottak tönkretenni a támadók: a repülőgép-hordozókat. Nagumo admirális ezért Midway szigetéhez irányítja a hatalmas és erős japán flottát, hogy csapdába ejtse Fletcher tengernagy megtizedelt erőit. A zseniális japán stratéga – teljes joggal – abban a hitben él, hogy a csel által végső csapást mérhet ellenségére. Egy dologról azonban nincsen tudomása: az amerikaiak megfejtették a japán hadsereg titkos kódrendszerét…

Kapcsolódó cikkek:

 • Apokalipszis: a második világháború
 • Német tudósok „kényszerevakuálása”

 • 17 ezer éves lakóhelyet találtak egy barlangban

  17 ezer éves lakóhelyet találtak egy barlangban

  A spanyolországi La Garma-barlangkomplexum bővelkedik az ősi leletekben.

  Ősi útra bukkantak Mexikóban

  Ősi útra bukkantak Mexikóban

  A 18 kilométer hosszú utat a maják építették ki.

  Ókori, oroszlános mozaikot találtak Törökországban

  Ókori, oroszlános mozaikot találtak Törökországban

  A szakértők egy egykori színház területén végeztek feltárást.

  Lenyűgöző a zene terápiás hatása és közösségformáló ereje

  Lenyűgöző a zene terápiás hatása és közösségformáló ereje

  A világ egyik legelismertebb zongoristája, Ludovico Einaudi zenéje különleges hangulatot ad és segít lelassulni.

  Hétköznapi középkori emberek történetei tárultak fel

  Hétköznapi középkori emberek történetei tárultak fel

  A kutatók Cambridge egyik középkori temetőjének maradványait elemezték.

  National Geographic 2023. novemberi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  18 780 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket