Erik, Alexandra, János2024. május 19., vasárnap
Kultúra

Kis-Kína Afrikában

National Geographic Magyarország

2010-re Kína lesz Afrika legnagyobb befektetője és kereskedelmi partnere. Az óriásberuházásokért cserébe az ázsiai ország „mindössze” egy dolgot kér: Afrika összes nyersanyagát.

Zambia rézbányái, Gabon vasérce vagy Angola, Csád, Szudán és Etiópia olajkészletei ma még szinte kimeríthetetlennek tűnnek. A nyugati befektetőknek, a Világbanknak valamint a Nemzetközi Valutaalapnak is csupán két „kisebb” gondja akadt e nyersanyagok kitermelésével kapcsolatban: egyrészt a bizonytalan, sokszor egészen veszélyes politikai helyzet, másrészt a világ más pontjain található lelőhelyekhez képest egyelőre viszonylagosan kis üzlet miatt nem fókuszálták figyelmüket egyelőre Afrikára. Kína azonban a kicsinek is örül.

A nyersanyag mindent megér
A The New York Times írása szerint Szudán és Csád példája mutatja a legjobban: a nehéz helyzetek, az úgynevezett forró pontok sem riasztják el a kínaiakat, ha nyersanyagot „szagolnak” meg valahol. A Világbank ugyan mindkét országban belevágott egy-egy beruházásba, amelynek köszönhetően megépült egy olajvezeték is egészen a kameruni tengerpartig, ám a nemzetközi szervezet kikötötte azt is, hogy a fejlesztéseknek köszönhető bevételeket a szegénység leküzdésére kell fordítania a csádi központi hatalomnak. Csakhogy erről szó sincs: az olajból jelenleg is csak egy szűk réteg gazdagodik meg. A kínai befektetőket viszont ez nem zavarja, és az sem, hogy egy polgárháborús övezet tőszomszédságában kell felépíteniük egy olajfinomítót.

Ha a kínai ipar nyersanyagéhségéről és a kínai lakosság fogyasztási kedvének fenntartásáról van szó, akkor minden akadály legyőzhető az ázsiai ország vezetése szerint. Nem véletlen, hogy az Afrikából származó kőolaj mellett immáron egyre több Kínában előállított termék nyersanyaga is a fekete kontinensről származik: ajtókilincsek, csővezetékek, dugók és zárak, lakatszerkezetek vagy éppen kábelek java része afrikai rézből és nyersanyagból készül. Mindezek biztosítására a kínai állami vállalatok hosszú távú szerződést kötnek az adott ország kormányával: a kínai bányavállalatok kitermelik a nyersanyagot, cserébe iskolákat, kórházakat és (saját helyzetüket is könnyítve ezáltal) utakat építenek szerte Afrikában.

Míg a nyugati befektetők a korrupciót visszaszorítani és a rendet fenntartani képtelen központi kormányzat miatt panaszkodnak, addig Kína irdatlan mennyiségű pénzt fektet be ugyanezekbe az afrikai országokba, ráadásul különösebb követelései sincsenek: nem támaszt feltételeket emberi jogi kérdésekben, nem érdekli különösebben ha csak egy szűk réteg gazdagodik meg a fejlődésnek köszönhetően, egyetlen célja, hogy kimerítse a fekete kontinens nyersanyagkészletét,

Mi a gond?
Jól mutatja a kínai érdeklődés komolyságát, hogy 2006-ban 48 afrikai kormányfő és miniszter tett közös látogatást Pekingben, hogy befektetésekről tárgyaljon a kínai kommunista párt vezetésével. Szimbolikus jelentősége lehet annak a hatalmas központnak is, melyet kínai vállalatok építenek a kínai központi kormányzat hathatós segítségével Etiópia fővárosában: az Afrikai Unió székhelyéül szolgáló impozáns épületet a kínai nép ajándékának tekintik az ázsiai vezetők.

A befektetések és az ennek köszönhető gazdasági fellendülés mellett azonban hátrányai is jelentkeznek már a kínai térnyerésnek: az afrikai textilipar az olcsó kínai árudömping miatt igencsak megroppant, kisüzemek és textil kiskereskedések (sőt, ahogy a zambiai Mulungushi Textiles példája mutatja nagykereskedések is) hada zárt már be, mivel nem bírta a versenyt az ázsiai árukkal.

Az újonnan megnyílt zambiai vagy gaboni réz- és vasércbányák dolgozói állandó veszélynek vannak kitéve: a kínai vállalatok ugyanis nem sokat adnak a biztonságos bányatechnológiák meghonosítására. Nem túl perspektivikus az összkép: hiszen a kínaiak Afrikából gyakorlatilag minden nyersanyagot elvisznek, semmit nem dolgoznak fel helyben. A helyben megtermelt és feldolgozott áruk a közeljövőben biztosan nem fogják Afrika gazdaságát fejleszteni.

De a leginkább irritáló sokak számára – az a kínai árudömping. Etiópia kereskedelmi mérlege például erősen negatív Kínával szemben: míg az afrikai országból 132 millió dollár értékben exportáltak árut Ázsia legnagyobb országába, addig Kínából több mint 430 millió dollárnyi áru érkezett. Etiópia idei millenniumi ünnepségén az ezredfordulós emléktárgyak, csecsebecsék, műanyag és porcelán áruk mindegyikének alján ott díszeleg: Made in China.

Érkeznek a kínai parasztok is
A nyersanyagok kitermelése és elszállítása, illetve a helyi infrastruktúra fejlesztése egy dolog. Az érem másik oldala, hogy Afrikából nézve Kína immáron nemcsak egy távoli sarka a bolygónak, hanem nagyon is közeli valóság.

Bár arról egyelőre nem beszélhetünk, hogy kínaiak ezrével keverednének Afrika különböző országaiban a helyi lakossággal (sőt, ennek épp ellenkezője igaz, ha az építkezések és beruházások környékén felhúzott kínai konténernegyedekre gondolunk), az azért mégis szembetűnő, hogy az egyik legnagyobb kínai bank, a Kínai Export-Import Bank vezetője nemrégiben arra bíztatta honfitársait: költözzenek Afrikába, mert kimeríthetetlen mennyiségben található a fekete kontinensen megművelhető földterület.

Kezdetben ugyan viszonylag csekély érdeklődést mutattak az ázsiai ország földművesei Afrika iránt, ám miután a kormány is a kezdeményezés mögé állt, megindult a kínai migráció: Kenyában, Ugandában vagy éppen Szenegálban már több helyen művelik kínai parasztok az afrikai földet.

A jelenleg Afrikában élő 750 ezer kínai közül persze sokan más utat járnak. Többnyire egy-egy nagyobb építkezésre jönnek dolgozni, de közben saját szerencséjüket is kovácsolgatják. Hazai kapcsolataikat felhasználva boltokat és üzleteket nyitnak, ahol a Kínából érkező árukat adják el potom pénzért.

 Kínai működő tőke beruházás Afrikában 2005-ben (Forrás: BBC News)

Kínai működő tőke beruházás Afrikában 2005-ben (Forrás: BBC News)

Hozzászólások

Chieriben, a tornyok, szőttesek és Napóleon kedvenc nasijának városában jártunk

Chieriben, a tornyok, szőttesek és Napóleon kedvenc nasijának városában jártunk

Az északi félgömb 45 fokos szélességi körén, Torinótól mintegy tizenöt kilométerre fekszik Chieri, az olasz szőtt kelmék egykori fellegvára, amely gasztronómiai hagyományokban sem szűkölködik.

Római kori barakk maradványaira bukkantak

Római kori barakk maradványaira bukkantak

A kutatók az exeteri székesegyház mellett végeztek ásatást.

Bemutatták III. Károly első királyi portréját

Bemutatták III. Károly első királyi portréját

Ez az első hivatalos portréfestmény, amelyet az angol király megkoronázása óta bemutattak róla.

Titokzatos, föld alatti építményt találtak a gízai piramisoknál

Titokzatos, föld alatti építményt találtak a gízai piramisoknál

A kutatók geofizikai vizsgálatok során észleltek anomáliákat a gízai piramisok szomszédságában.

Több száz éves cipőkre és ruhákra bukkantak

Több száz éves cipőkre és ruhákra bukkantak

A kutatók szerint ez a legnagyobb ilyen típusú leletegyüttes a 16-17. századi Európából.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket