Alfréd, Polikárp, Mirtill2024. február 23., péntek
Kultúra

Kegyetlen leszámolás egy maja királyi palotában

National Geographic Magyarország

Amerikai régészek kegyetlen leszámolás nyomait fedezték fel egy maja királyi palotában A guatemalai Petén esőserdőben található Cancuén egykor a leggazdagabb maja városok közé tartozott.

A régészek harmincegy megcsonkított maja előkelő csontjaira bukkantak a cancuéni királyi palota romjai között, az egykori „megszentelt” víztározó medencében. A kutatók találtak egy nem túl mélyen lévő sírt is, ahol két ember csontvázát derítették fel. Ezekről azt feltételezik, hogy egy király és egy királynő maradványai.

Kritikus pillanat
Egy harmadik sírban több mint tucatnyi maja előkelő maradványaira is bukkantak. Ezeket az embereket kivégezték, és a királyi palotától északra földelték el őket.

A nyilvánvaló kivégzések nyomai és az ősi romvárosban nem mellékesen felfedezett védőfalak befejezetlensége arra utal, hogy Kr. u. 800 körül kritikus pillanat jött el a maja város számára: egy külső támadás valószínűleg elsöpörte a település irányítóit, és ez egyben a kezdete lehetett a maja birodalom máig rejtélyes okokból bekövetkezett bukásának.

Arthur Demarest, aki a mostani szenzációs eredményekkel előálló kutatócsoportot irányítja, húsz éve tanulmányozza a maja civilizációt, pontosabban annak rejtélyes bukását. Szerinte a tömeggyilkosság színhelye „az eddigi legfontosabb dolog”, amelyre ő valaha is rábukkant, pedig 2004-ben ő jelentette be – a National Geographic Society támogatásával – az egyik legnagyobb méretű maja művészeti emlék – egy nyolcvan centiméter szélességű, hieroglifákkal és képekkel díszített, faragott kőkorong, illetve kőtömb – megtalálását is.

(Demarest izgalmas kutatásairól, arról, hogy jelenleg is milyen erőszak dúl Közép-Amerikában, illetve milyen küzdelem zajlik a megtalált régészeti leletekért, már a magyar National Geographic Online-on is beszámoltunk. Előfordult, hogy drogbáróktól kellett a guatemalai titkosszolgálatnak visszaszereznie a Demarest által kiásott régészeti leletet.)

A mostani felfedezés részletei
A mostani feltárásról Demarest így nyilatkozott a NationalGeographic.com-nak: mindez olyan, mint egy fotó, amely az egyik legkritikusabb pillanatot örökíti meg az időben. Demarest a Vanderbilt Egyetem antropológia professzora Tennessee-ben, Nashville-ben. A kutató telefonon, Guatemalából adott tájékoztatást. (A Cancuénban zajló ásatásokat részben a National Geographic Society finanszírozza.)

A gazdag cancuéni királyság stratégiai ponton, a Pasión-folyó kezdeténél jött létre. Ez a folyó volt a legnagyobb és legfontosabb kereskedelmi útvonal a maja világban. Cancuén királyi palotája körülbelül akkora területet foglalt el, mint öt futballpálya.

Demarest a kilencvenes években kezdett hozzá a feltárásokhoz. Idén májusban a terület vízellátását, vízrendszerét tanulmányozták, amikor rátaláltak az emberi maradványokat tartalmazó lelőhelyre. A 75 négyzetméteres víztározó a királyi palota bejáratánál bukkant elő, csontok ezreit rejtve magában. Mindemellett értékes műtárgyakat is felderítettek a tudósok. .

A felfedezés nagyságrendje miatt a régészek a guatemalai Törvényszéki Antropológiai Alapítvány segítségét is kérték a feltáráshoz. A tudósok 31 holttest csontjait találták meg a sírban.

Kegyetlen mészárlás
A törvényszéki szakértők szerint az áldozatokat dárdákkal és baltákkal (bárdokkal) ölték meg. A legtöbb testet megcsonkították. A csontok kora Kr. u. 800-ra tehető az antropológusok véleménye alapján. A leletek nedves iszapban maradtak viszonylag jó állapotban fenn. „Ezek a legjobban kinéző csontok, amelyeket valaha láttam” – jegyezte meg. „Azt is meg tudtuk állapítani, hogy az áldozatok nem harcban estek el, hanem kivégezték őket” – jegyezte meg Demarest.

A sírban értékes ékszereket is találtak. Jádéból, jaguárfogból készült nyakláncokat, tengeri kagylókat, amelyek arra utalnak, hogy az áldozatok előkelők, nemesek voltak, alighanem a királyi udvar tagjai. Egy nem túlzottan mély sírban, amely innen 73 méterre volt, a kutatók egy másik látványos felfedezést tettek: két ember – alighanem a király és a királynő – feküdt a földben, összes uralkodói „kellékük” társaságában.

Egy fontosnak tűnő nyaklánc

Demarest szerint az egyik nyaklánc, amelyet itt találtak, olyan feliratot tartalmaz, amely szerint a viselője „Kan Maax. Cancuén fenséges ura.”

A most feltárt vérfürdőt megelőzően, a maja világ nyugati részén egyre gyakoribbá vált az erőszak. A nyugtalanság – úgy tűnik – Kr. u. 800 körül érte el Cancuént. A város körül építeni kezdett, de soha be nem fejezett falak, amelyek nagy sietséggel készülhettek kőből és fából (cölöpökből), szintén arra utalnak, hogy a település lakói tudták, hogy hamarosan megtámadják őket. „A védekezés azonban nyilvánvalóan meghiúsult” – mondja Demarest.

Míg a közrendűek elmenekültek, vagy talán fogságba vetették őket, a nemeseket – férfiakat, nőket és gyermekeket – felsorakoztatták és kivégezték. A testeket aztán valamiféle ceremóniával a megszentelt ciszternába helyezték, a palota bejáratánál – feltételezik a kutatók.

El se foglalták a várost?
Érdekesség, hogy arra nem találtak bizonyítékot a régészek, hogy Cancuént megszállva tartották volna a támadók. Ehelyett nagy valószínűséggel a rajtaütés után elhagyták a települést a támadók.

A maja civilizáció hirtelen letűnését régóta vitatják a kutatók. A maja társadalom a mexikói Yucatán-félszigettől a mai Hondurasig népesítette be Közép-Amerikát. Az eddigi teóriák részben a túlnépesedéssel, a szárazsággal, a politikai konfliktusokkal és a királyi udvarok gyengülésével, ellehetetlenülésével magyarázták a hanyatlást.

Bár a most feltárt vérfürdő emlékei azt bizonyítják, hogy a háborúk, a hadviselés jelentős szerepet játszhatott ebben a folyamatban, Demarest úgy véli, nem lehet egyetlen tényezővel magyarázni a maja civilizáció bukását. Amit most felfedeztek, az a tudós szerint csak a „vég kezdete”. És egyáltalán nem biztos, hogy ez volt a fő ok a bukásban. Minden bizonnyal nem csak egyetlen, drámai tényező játszott közre a hanyatlásban.

Gyönyörű középkori aranygyűrűt találtak

Gyönyörű középkori aranygyűrűt találtak

Az ékszer egy korábban ismeretlen fejedelmi családé lehetett.

Rejtélyes nyelvről árulkodik egy 2100 éves lelet

Rejtélyes nyelvről árulkodik egy 2100 éves lelet

Az irulegi kéz 2021-ben került elő Spanyolországban.

Csak a rakománya maradt fenn a több ezer éves hajónak

Csak a rakománya maradt fenn a több ezer éves hajónak

A rézrudak a Földközi-tenger mélyén, szétszóródva hevertek.

„A szerelem mindent legyőz” – hirdeti a középkori dísz

„A szerelem mindent legyőz” – hirdeti a középkori dísz

A több száz éves leletet a lengyelországi Gdańskban fedezték fel.

Romulust és Remust ábrázoló ezüstkincset találtak

Romulust és Remust ábrázoló ezüstkincset találtak

Az ikreket szoptató farkas régóta Róma városának legfontosabb szimbóluma.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket