Nándor, János, Pál2020. október 19., hétfő
Kultúra

„Szeretem a teknőst, de ma kígyót kéne enni”

National Geographic Magyarország

Vietnámban egy hanoi étteremben az elfogyasztásra váró állatok egy konyha mögötti ketrecben tekergőznek, amíg a vendég rá nem bök a egyikükre, és azt mondja: „sült kígyó szaftjában…”

Az étlapon majom, teknős és tarajos sül is szerepel. Ennek az étteremnek azonban a kígyók a specialitásai, amelyek nem is lehetnének ennél frissebbek. A pincér a vendégek előtt öli le a hüllőt. Ez elég ahhoz, hogy a legtöbb vacsoravendég a mosdó felé vegye az irányt.

A szakértő kéz egy kést döf át a kígyó mellkasán, ami gyorsan végez vele. A pincér egy pohár rizsborba ereszti a vért, majd kivágja az apró szívet a kígyó testéből és egy feles pohárba teszi azt. Az állat szíve még dobog, amikor a pincér vérrel önti fel, és a poharat az asztal legtiszteletreméltóbb vendége elé teszi.

A szívet ma este egy Hanoiban élő dán, Erland Jenson kapja meg. A helyiek egy része úgy véli, hogy a szív elfogyasztása megnöveli a férfiasságot és az állóképességet. Erland barátai kígyóvérrel koccintanak vele. „Az ember érzi, ahogy lecsúszik, de ehhez hozzá kell szoknia” – mondja Erland. Ez kicsit nagy falat az új vendégek számára, ám össze sem hasonlítható azzal, amivel a pincérnek kell megküzdenie.

Tabu III 13/12. rész: Gyomorforgató ételek
Az “ínyencség” és a “csemege” kifejezés hallatán hajlamosak vagyunk kizárólag a saját konyhánk remekeire gondolni, holott vannak vidékei a világnak, ahol a különféle lárvák, férgek és csótányok – netán egy kígyó még dobogó szíve… – képezik az asztal legszebb díszét. A vietnami éttermekben gyógyító hatásuk miatt igazi különlegességszámba mennek a mérgeskígyók, melyeket, hogy húsuk biztosan friss legyen, élve, a kedves vendég előtt szeletelnek fel a pincérek. Japánban már némiképp kiegyenlítettebbek az ember és állat közötti erőviszonyok, lévén a több száz dolláros gömbhal-vacsorába a szakács figyelmetlensége esetén nem csak az étek, de az elfogyasztója is könnyen belehalhat. Ebből a szempontból az egyik manhatteni elitklub viszont kifejezetten biztonságosnak mondható: az itt felszolgált tarantulahús, medvekarom és disznóhere biztosan nem mérgező, s tulajdonosaik garantáltan nem élnek már, amikor földi maradványaik az estélyis-szmokingos vendégek elé kerülnek…

Mikor látható? 20-án pénteken 19:00 órakor.

Jóval több szakértelem kell ahhoz ugyanis, hogy valaki megbirkózzon egy mérges kígyóval egy zsúfolt étteremben, minthogy felnyisson egy üveg chardonnayt.

Mr. Hoi naponta veszedelmes kígyókkal dolgozik nagybátyja éttermében. „Egyszer megmart egy kígyó miközben a szívét vágtam ki. Az egész karom megsérült. Sokáig tartott, míg felépültem” – emlékszik vissza.

Mr. Hoi azonban továbbra is tiszteli a kígyókat, mert az egyik legjobb orvosságot jelentik a vietnamiak számára. Az egyik legnépszerűbb gyógyszer a kígyó zöld epéje, amelyet a vendéglátó frissen présel ki az epehólyagból.

„Hölgyeké az elsőbbség!”
„Nagyon szép.”

A kínai orvoslásban a kígyóepét váladék csökkentésére valamint a köhögés és az asztma enyhítésére használják.

„Édes, de egy kicsit keserű is. Ez nem a finnyások itala.”

Még ennél is bátrabbnak kell lenni, hogy valaki bemerészkedjen a konyhába, amely vágóhídként is üzemel. A kígyó-éttermek egyik sajátossága, hogy a hüllőnek szinte semmilyen része sem vész kárba.

Ma este Erland és barátai kígyólevest, kígyótekercset, vagdalt kígyógaluskát és sült kígyóbőrt fognak enni. A kígyó kinézetre és ízre leginkább a többi fehér húsra hasonlít. Felvágva és megfőzve nem igazán kelt megütközést. A „kígyó” szó az, amitől némelyikünket kirázza a hideg. Ha körbenézünk a világban, azt látjuk, hogy mindig van olyan, amit az egyik kultúrában megesznek, míg egy másikban tabunak számít. Ezek általában a rovarok, a hüllők, a kétéltűek vagy olyan részei az állatoknak, amit normális esetben nem fogyasztunk el.

Világszerte az az általános nézet, bár a hagyományos kultúrákban jobban megjelenik, hogy az vagy, amit megeszel, és megöröklöd annak a tulajdonságait, amit elfogyasztottál.

Mr. Thuan a tulajdonosa és üzemeltetője a Trong Khach étteremnek, ami Hanoi kígyó negyedében, a Le Mat-ben található.

„A vietnami háború alatt maláriás lettem. A feleségem fellapozott néhány régi könyvet, amelyekben az állt, hogy egyek kígyóhúst. Ez bevált. Kigyógyított a maláriából.” – meséli el.

A kígyóevés jót tesz a férfiak és nők szexuális életének, eEzen felül a vesékre is jó hatással van, segít a vesekő megelőzésében. Számos vietnami ételtért magas árat fizetnek gyógyító tulajdonságaik miatt.

Sokan úgy vélik, hogy a boruknak is gyógyító hatása van. Ám ezt nem szőlőből, hanem állatokból készítik. Lab úr számára a halálos mérgű kobrából bort készíteni családi hagyomány és képzőművészet is egyben. A kígyóbor elkészítése nagyon bonyolult folyamat. Először be kell szereznünk a kígyókat az erdőből vagy a kereskedőktől. Az állatot alkoholba áztatjuk, hogy megálljanak az üvegben. Ezután kiürítjük majd rizsborral töltjük meg az üveget. A kígyónak legalább 100 napig kell állnia a borban, nem ihatjuk meg ennél korábban.

A kígyóbor sok betegségre, többek közt a hörghurutra és a hátfájásra is jó. A csontrendszeri problémákon is segít. Ám nem csupán a kígyókról tartják úgy, hogy gyógyító hatással rendelkeznek. Más állatokból, skorpiókból, varjakból és gyíkokból is készítenek bort. Ezeknek mind jótékony hatásuk van az ember egészségére.

Lab úr látszólag mindenből képes bort készíteni, hüllőkből, madarakból, rovarokból és még emlősökből is, ha az befér egy befőttes üvegbe. Egy állat erjesztése sok turista gyomrát felforgathatja. Ám mit szólnának ahhoz, ha valami szívükhöz közel állót fogyasztanának el?

Hozzászólások

Ókori lovas labdajáték nyomára bukkanhattak

Ókori lovas labdajáték nyomára bukkanhattak

Régészeti bizonyítékok árulkodnak arról, hogy miként kapcsolódtak ki Közép-Ázsia lakosai 3000 éve.

Miért váltsunk téli abroncsra?

Miért váltsunk téli abroncsra?

Ismét nyakunkon a közlekedés szempontjából legkevésbé kedvelt évszak, a tél. Ilyenkor nem csak az ablakmosó folyadékot kell télire cserélnünk, hanem az abroncsainkat is célszerű a téli útviszonyokra optimalizált téli gumikra váltani.

Tudatos felkészülés az őszi hónapokra

Tudatos felkészülés az őszi hónapokra

Az ősz sokak számára az elmúlás évszaka, pedig valójában az újjáéledés első lépése.

Pogány templomot fedeztek fel Norvégiában

Pogány templomot fedeztek fel Norvégiában

A szentélyben többek közt Thort és Odint tisztelték 1200 éve.

Előkelő középkori temetőt azonosítottak Németországban

Előkelő középkori temetőt azonosítottak Németországban

Úgy tűnik, a sírok egy részében a Türingiai Királyság előkelő személyei nyugszanak.

National Geographic 2020. szeptemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

9 960 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket