András, Andor, Andrea2021. november 30., kedd
Kultúra

Túlélni a győzelmet…

National Geographic Magyarország

Az extrém sportokban olyan nem lehet, hogy azt hittem, hogy… Olyan sem lehet, hogy nem bízom abban a társamban, akire az előző napokban rábíztam az életemet… Az együttműködést és az alkalmazkodást is meg kell tanulni. Szem előtt kell tartani a legkisebb sérülés elvét.

Írta Merza Péter
pszichológus

A kisfiú ott ült a tó partján, hallotta a vonat kattogását, körülötte nyugalom, madárcsicsergés és a táj. Pillantása a tóra vetődött. Látta a vízimadarakat tollászkodni, úszkálni a sima víztükrön.
Arra gondolt, milyen érdekes lenne, ha ő csak egy pillanatra is kacsává változhatna. Hiszen a kacsa nemcsak, hogy úszni tud a vízen, de repülni és búvárkodni is. Ez a gondolat nem hagyta nyugodni. Hogyan csinálja ezt a kacsa?
De hiszen ebben a melegben csak ki kell próbálnia! Így is tett. Köhögés és szemdörgölés zökkentette ki a képzelődéséből. Nem is olyan könnyű, gondolta… A víz alatt egyáltalán nem is lehet lélegezni. De hogyan csinálja hát akkor a kacsa? Elhatározta, addig gyakorol, amíg ő is megtanulja a víz alatti úszkálás csínját-bínját.

Évekkel később már hivatásos búvároktatóként és ipari búvárként merül naponta, tanítvánnyal vagy munkavégzés céljából. Elmondása szerint széleskörű felkészültsége, anatómiai, fiziológiai, merülési ismeretei, de nem utolsó sorban önismerete és nagyfokú önfegyelme adja a biztonságot a veszélyes sport és veszélyes munka világában a számára.

Barátaimmal – Lacival, aki búvár, és Zitával, aki barlangász – beszélgettünk az extrém sportokról, a sportbalesetek okairól.

A győzni akarás a vérünkben van; avagy a világ összes élőlénye a vetélkedésnek köszönheti létét.
M. P.: Az élet és fajfenntartás érdekében az adott közösség tagjai megmérkőznek, hogy mindig a legjobbak génjei juthassanak olyan pozícióba, ami leginkább szolgálja az adott faj fennmaradását. A sikeres küzdelem után a győztes parádézik, a vesztes pedig behódol. Ezt a két kifejezést azért jegyezzük meg, mert a pszichológiában mai napig használjuk arra, amikor valamilyen akadályt leküzdünk, és győztesként vonulhatunk ki a helyzetből, megmutatva mindenkinek az erőnket, sikerességünket. A győztes elismerést vár, ünneplik, a vesztes pedig elsunnyog…

Mivel előbb volt az élővilág küzdelme és ebből az ösztönkörből hozta viselkedésének hagyatékaként az ember is a genetikai kódjait, ezért nem csoda, hogy a korai küzdősportok is ebből indultak ki. Arra szolgáltak, hogy a közösség képes legyen megvédeni magát a betolakodóktól; támadások, háborúk, csaták során. A közösség érdekei után „előkerülhettek” az egyének érdekei is, de ezek sosem lehettek kárára a közösségnek.

A fent ismertetett jelenségek határozzák meg attitűdjeinket a mozgásos kultúránk, a sport a tánc, stb. viszonylatában. Mozgásos, hangsúlyozom, hiszen viselkedésünk talán legjellegzetesebb megnyilvánulási formája, hogy a másik egyén tevékenységéről elsősorban a mozgása ad támpontot. Közeledik vagy távolodik. Előttem van vagy mögöttem, üldöz vagy üldözöm. Mindkét esetben mozgósítva van a vegetatív idegrendszer, mindössze a vektor iránya ellentétes.

Nem a tevékenység extrémitása az, ami sok-sok felkészülést igényel, hanem a rossz helyzetből való kijutás elsajátítása, a pánik elkerülésére, a döntések hatásainak, eredményeinek helyes meglátására való képesség.

Az emberek vajon miért feszegetik a lehetőségeiket, miért vállalnak egyre kockázatosabb tevékenységet?
Zita: Leginkább akkor keresik az izgalmakkal járó, az unalmas, a konvencióktól eltérő mozgásformákat, amikor ezek az önmegvalósítás eszközei lehetnek és ezt egyben a szabadságérzésük és a szabad önkifejezésük lehetőségének is megélhetik. Siker esetén különös élményben van részük, ami egy időre kielégíti a késztetéseiket. Ellenkező esetben bosszankodnak és ha nem veszi kedvüket idejekorán a kudarc, többször is újra meg újra próbálkoznak. Az extrém sportot választó ember fejében az is megfordulhat, hogy „na, ezt csinálja utánam, aki tudja”, és az is, hogy „erre is képes vagyok”.

Mi az az extrém sport?
M. P.: Újabb kifejezés szorul magyarázatra: Extrém sport. Mitől is lehet extrém valamely sportolási forma? Egyáltalán, mi az, hogy sport…? „A sport meghatározott célú mindennapos tevékenység, a mindennapoktól különböző környezetben; célja a versenyzés, a szórakozás, eredmény elérése, a képességek fejlesztése vagy ezeknek kombinációja. A kitűzött cél határozza meg a sport jellegét, a sportoló (vagy csapat) képességei és bátorsága mellett.” (Wikipédia)

A szabadságvágy és a kitűnni akarás a mozgatórugói az ilyen teljesítményekre ösztönző erőfeszítéseknek. Alapvetően két típusos teljesítmény-leadásról beszélhetünk:

 • az egyik a személyes, a saját testtel való képességek kifejezése,
 • a másik a technikai sportok széles tárháza, ahol a műszaki megoldásokon keresztül egyszerre mentális és fizikai harmónia hozza létre a sikert.

  Az utóbbiban az is kiderül, hogy a szellemi képességeimmel is tudtam-e a legmagasabb szinten teljesíteni. Az öntörvényű túlvállalás egyik esetben sem előremozdító tényező, hiszen csökkenti a siker elérésének valószínűségét.

  A sportolás közben „megszokott” szabálykövető magatartás jó esetben a hétköznapokban is tetten érhető.

  A hibák és a kockázat egyenes következménye a személyiségnek
  Ügyességi sportok esetében beszélhetünk a szem-kéz-láb működésének harmóniájáról, ez a szenzomotoros koordináció, vagyis a testséma érzékelése és folyamatos összevetése a vizuális rendszer által alkotott képpel. A hibák és a kockázat ebben az esetben egyenes arányban áll a személyiséggel. Épp, érett, integrált felnőtt személyiség pusztán a hecc kedvéért nem megy bele kockázatos helyzetekbe, kizárólag veszély elhárítása esetén vállalja a tevékenységgel járó kockázatokat, és ezekről a felkészülései során igyekszik a lehető legtöbb ismeretet és tapasztalatot megszerezni. Nem a tevékenység extrémitása az, ami minél több felkészültséget igényel, hanem a rossz helyzetből való kijutás elsajátítása, a pánik elkerülésére, a döntések hatásainak, eredményeinek helyes meglátására való képesség.

  Az ősi ösztön a test-test elleni küzdelemre sarkall, míg a modern világban a test uralkodik valami felett. Erről, és a közös kockázatvállalásról szól a második rész.

  Fotó: National Geographic

 • Hozzászólások

  Több ezer éves épületre bukkantak Peruban

  Több ezer éves épületre bukkantak Peruban

  A struktúra a legkorábbi vályogtéglából emelt épület a kontinensen.

  Római kori üveggyárat fedeztek fel

  Római kori üveggyárat fedeztek fel

  A mai Izrael területéről származó üveg a birodalom távolabbi pontjaira is eljutott.

  A Közel-Kelet legnagyobb fennmaradt mozaikja

  A Közel-Kelet legnagyobb fennmaradt mozaikja

  A 8. században épült Hisám-palota udvarát díszítő színes mozaik térkő a ciszjordániai Jerikóban összesen 827 négyzetméteres járófelületet díszít.

  Római mozaikra bukkantak egy farmon

  Római mozaikra bukkantak egy farmon

  A Homérosz Iliászának egy jelenetét megörökítő mozaik egy villához tartozott.

  Több száz tárgy került elő Törökország tengereiből

  Több száz tárgy került elő Törökország tengereiből

  2021-ben különösen sikeresek voltak a helyi tengeri régészeti projektek.

  National Geographic 2021. novemberi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  9 995 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket