Eleonóra, Zelmira, Péter2024. február 21., szerda
Kultúra

Utolsó vacsora?

National Geographic Magyarország

Önök mennyire élveznék a világ egyik legdrágább és leghíresebb ínyencségének elfogyasztását, ha tudnák, hogy minden egyes falattal az életüket kockáztatják? Egy emlékezetes étkezés akár az utolsó vacsorájuk is lehet.

Japán Honshu szigetének a déli csücskénél található Shimonoseki halászváros. Minden kétséget kizáróan ez a hely a legnagyobb beszállítója Japán leghírhedtebb halának, a fugunak.

A gömbhalnak ez a fajtája halálos méreggel, úgynevezett tetrodotoxinnal, TTX-el van tele. Ez főleg a hal májában, bőrében és ivarmirigyeiben koncentrálódik. A fugu mérge több mint ezerszer erősebb a ciánkálinál.

A téli reggeleken az ország fugu-fogásának 80 százaléka fickándozik és vergődik a shimonoseki halpiac padlóján. Az alkudozás mindig felfűtött hangulatban zajlik. Az egyes példányok nagykereskedelmi ára akár a 150 dollárt is elérheti. A fennmaradó részt egy közeli gyárban dolgozzák fel.

Bár a fugu-mérgezés az élet részét képezi Japánban, az egyes becslések évente 50-re teszik a halálesetek számát. Ez az ősi fogás az uralkodói családot leszámítva továbbra is hagyományos kedvencnek számít. Ez az egyetlen ínyencség, amit nem szolgálhatnak fel a császár és családja számára.

Az egyik halász miután megette a fugut, benzint ivott, hogy kihányja. Végül sikerült neki, és így életben maradt. Azonban nem mindenki ennyire szerencsés.

A hal bizonyítottan mérgező, ám ez nem vetett gátat annak, hogy japán egyik leghíresebb ételévé váljon. Érdekes elgondolkozni azon, hogy miért akarna valaki megenni egy ennyire veszélyes dolgot, mint a fugu. A veszély gondolata és az egész kockázatvállalás azonban önmagában is izgalmas, az emberek szeretnek néha efféle játékokat űzni az étellel.

Japánban egy nyolcfogásos fugu lakomáért egy elegáns étteremben akár ezer amerikai dollárt is elkérhetnek. Magas ár ez egy olyan étkezésért, ami akár az utolsó is lehet az ember életében. Nem kellemes dolog így meghalni. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hivatal, az FDA, gyors és heves halálként jellemzi a fugu-mérgezést. Negyedóra után az áldozat zsibbadást érez az ajkaiban és a nyelvében. Az arca, a keze és a lábfeje bőrében szúró, égető érzés jelentkezik. A TTX a szervezetben szétterjedve gátolja az idegek elektromos ingerületátvitelét, és ezzel megbénítja a légzőizmokat. A szívverés szabálytalanná válik és leesik a vérnyomás. A legrosszabb esetben az összes agytörzsi reflex elvész. Az áldozatok tudatuknál vannak, de halottnak tűnnek. A hal elfogyasztása után általában négy-hat órával áll be a halál. A méregnek nincsen ellenszere.

A TTX mérgezésnek van egy kísérteties oldala is, felébreszti azt a félelmünket, hogy élve temetnek el minket. A toxin fokozatosan leállít minden izommozgást. A dózis függvényében ez hattól akár huszonnégy óráig is eltarthat. Végül az olyan életjelek, mint a légzés, a pulzus és a pupillareflex annyira gyengévé válnak, hogy nem lehet őket kimutatni. Vannak olyanok, akiket úgy nyilvánítanak halottá, hogy még életben és tudatuknál vannak. A fugu áldozatait esetenként három napra a koporsóik mellé fektetik, és a holttestüket csak akkor temetik el, ha az már bomlásnak indul.

 Fugu a séf pultján

Fugu a séf pultján

Van olyan étel, legyen bármennyire is ízletes, ami valóban megéri a kockázatot? A japán ínyencek magasztalják kifinomult ízét, ám a fugu specialista szakácsok is beismerik a hibáit: nagyon rágós a húsa, ezért vékony szeleteket kell vágni és olyan erős öntetekkel kell keverni, mint például az ecet.

1958 óta, amikor a hivatalos adatok szerint 176 japán halt meg gömbhal-mérgezésben, a fugu-szakácsoknak két vagy három éves mesterképzést kell elvégezniük. Az írásbeli és gyakorlati vizsgák olyan szigorúak, hogy a tanulók kétharmada nem szerez hivatalos állami engedélyt.

A szakácsok gondosan eltávolítanak minden mérgező szervet, majd sebészi ügyességgel tisztítják meg az állat bőrét. Összességében tisztában vannak vele, hogy a fugu egy nagyon veszélyes halfajta, ám tudják, hogy miként kell úgy elkészíteni, hogy biztonságos legyen.

Arakawa séf szakértelmének köszönhetően a Mochizuki házaspár élvezheti a vacsorát, és túléli az estét. A mesterszakácsok számára a tudás a késnél is sokkal fontosabb. A különböző gömbhal fajoknak más-más részeiben található bizonyos mennyiségű méreg, ezért a szakértőknek ismerni kell őket.

Az Egyesült Államok azon kevés ország közé tartozik, ahol legálisan lehet fugut kapni, ezért az itteni szakácsoknak is körültekintőnek kell lenniük. A legtöbb fugu hal már feldolgozva érkezik meg New Yorkba. A májat, a gyomrot és a beleket már japánban eltávolítják a kormányzati szervek felügyelete mellett, akiket pedig az amerikai FDA is ellenőriz. A hatóság annyira komolyan veszi a mérgezés veszélyét, hogy az importot egyetlen beszállítóra és egyetlen belépési pontra, a New York-i JFK repülőtérre korlátozzák. A fagyasztott halat vákuumcsomagolásban szállítják, Robert Abe, a manhattani Azusa étterem tulajdonosa azonban semmit sem bíz a véletlenre.

 Hívogat a Fugu-étterem

Hívogat a Fugu-étterem

A szélsőséges hidegnek vagy melegnek semmilyen hatása sincs a TTX méregre. Az óvatosság kedvéért, és persze az elkészítés miatt is, ki kell véreztetni az állatot. El kell távolítani a vénákat és ínakat, amiket nem szabad elfogyasztani. A még nagyobb biztonság érdekében az Azusa főszakácsát japánban képezték ki és ott szerzett engedélyt.

Vajon miért fizetnének az amerikaiak felárat egy szinte íztelen hal elfogyasztásáért? Némelyek azért hajlandóak nagy összeget kipengetni, hogy elmondhassák azt, hogy leküzdötték ezt a tabut. Az amerikaiak csupán nemrég ismerkedtek meg a fuguval. A legtöbben az érdekesség kedvéért, az izgalom miatt jönnek el: „fugut ettem és túléltem.”

A New Yorki-i szakácsok szorosan követik a több fogásos fugu étkezés japán hagyományát. Japán üzletemberek is vannak a vendégeik között, akik számára csak a tökéletesség elfogadható. Az étkezés enyhén párolt és darabokra vágott fugu bőrrel kezdődik. A nyálkás előételt egy pohár haluszony szaké követi. Az uszonyokat megszárítják majd roston sütik, hogy kiemeljék az ízét. Ezután forró szakéval, rizsborral öntik fel. Az étlapon a fugu sashimi a következő fogás. A nyershús darabokat annyira vékonyra vágják, hogy átüt rajtuk a tányér színe. A főfogás a veszélyes hal húsából és csontjából készült egytálétel, amit zöldségekkel, gombákkal és tengeri moszatokkal készítenek.

A képzett szakácsok szeretnek egy kis méregnyomot benne hagyni minden ételben. Az ember érzi, amikor az ajkai és a nyelve elzsibbadnak. Ez mind része a fugu kínálta izgalmaknak. Minden kétséget kizáróan egyedülálló ételről van szó, és a ritkaság tovább növeli a vonzerejét Amerikában.

Szintén ritkaság az amerikaiak számára, hogy meghaljanak a méregtől, habár a ’90-es évek közepén három szakács véletlenül megmérgezte magát. Szerencsére mindhárman túlélték.

 <i>Fugu sashimi</i>” /></p><p class= Fugu sashimi

A közelmúltban lezajlott vizsgálatok azt mutatják, hogy tengeri baktériumok és nem maga a gömbhal termeli a mérget. A Nagaszaki Egyetem kutatói azt állítják, hogy tenyésztéssel és a hal étrendjének megváltoztatásával olyan méregtől mentes fugut tenyésztettek ki, melynek az íze változatlan maradt. Miért akarná ezek után bárki is tovább játszani az orosz rulettnek ezt a japán változatát?

Egy egész rendszer épül fel, ami a legnagyobb mértékben próbálja csökkenteni a kockázatot, ám éppen a rizikó tartja fenn az emberek érdeklődését. A tehszáh név fugu sashimit jelent. A tehchili pedig fugu egytálétel. Mindkét szóban megtalálható a „teh” hangzó, ami a japán pisztoly szóból ered. A pisztoly szó találónak tűnik, mivel időként eltalál valakit. Japánban és most már New Yorkban is pedig nehéz ellenállni a halál szelének.

Romulust és Remust ábrázoló ezüstkincset találtak

Romulust és Remust ábrázoló ezüstkincset találtak

Az ikreket szoptató farkas régóta Róma városának legfontosabb szimbóluma.

Ősi építményt találtak az Andokban

Ősi építményt találtak az Andokban

A kör alakú, a Stonehenge-dzsel nagyjából egyidős tér az egyik legkorábbi építmény lehet a térségben.

3000 éves aranykincset talált egy amatőr

3000 éves aranykincset talált egy amatőr

A lelet az egyik legfontosabb régészeti felfedezés, amely 2022-ben az Egyesült Királyságban történt.

Érintetlen, római kori tojást találtak

Érintetlen, római kori tojást találtak

A szakértők úgy vélik, hogy az 1700 éves tojásban a sárgája és a fehérje is fennmaradt.

Hajóroncsot találtak a Felső-tóban

Hajóroncsot találtak a Felső-tóban

Az Arlington 1940-ben süllyedt el egy vihar után.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket