Villő, Orfeusz, Adelaida2024. június 12., szerda
Kultúra

Ókori politika – Tutankhamon temetése

National Geographic Magyarország

Tutankhamon sírjának mesés kincsei világhírűek. Úgy tűnik, fáraóhoz méltón, pazar temetésben részesült. Egyiptológusok egy nemzetközi csoportja azonban megkérdőjelezi ezt.

Tutankhamon múmiája nagyon különös – az egyik legfurcsább múmia. A régészek vizsgálódása felfedi, hogy nem minden úgy van, ahogy lennie kéne. Döbbenetes, hogy hogyan temették el Tutankhamont. Fiatal volt, de azért jobban felkészülhettek volna arra, hogy meghalhat. Ha tudományos szempontból közelítünk a kincsekhez, megtudhatjuk, mi zajlott a háttérben. A rejtély mögött feltehetően a hatalomért zajló – 21. századi krimibe illő – küzdelem áll.

… hogy átléphessen a túlvilágba
Az ókori egyiptomiak a fáraót különös gonddal temették el. A fáraót mumifikálták, lenyűgöző szarkofágba helyezték, és rengeteg tárggyal együtt helyezték végső nyugalomra, amelyek szükségesek voltak, hogy átléphessen a túlvilágba. Mindez elengedhetetlen volt ahhoz, hogy a fáraó elfoglalja méltó helyét az istenek között.

Királymúmiák
Az NG könyvek közül a Királymúmiák című kiadvány átfogó képet nyújt az ókori Egyiptom hitvilágáról, a régiek mély meggyőződéséről, miszerint a halál után a test – végighaladva a romolhatatlan lénnyé válás spirituális útján – le tudja győzni az időt, eljuthat az oly sokat ígérő túlvilágra.

Ha a fáraó nem foglalja el a helyét a többi istenség mellett, nem tudja a kéréseinket az istenségek tudomására hozni, és az ő kívánságaikat sem tudja felénk közvetíteni. Ha tehát a fáraó nem a megfelelő módon jut be a mennybe, az általunk ismert világnak vége lesz. Szerencsétlenség fenyegetheti a birodalmat…

Ez azt jelenti, hogy a Nap másnap nem is fog felkelni. A Hold nem fog dagadni és csökkenni. Nem lesz termés. Az általunk ismert élet megszűnik létezni. Meghalunk. Ahhoz, hogy a fáraót megfelelő módon temessék el, időre és gondos tervezésre van szükség.

A hagyomány szerint Tutankhamont 70 nap alatt kellett mumifikálni, majd eltemetni. A fáraó múmiája máig fennmaradt. Salima Ikram, az ókori egyiptomi múmiák világszerte elismert szakértője szerint a Tutankhamonról készült röntgenfelvételek elemzéséből kiderül, hogy az ifjú király temetése körül nem volt minden rendben.

„Tutankhamon múmiája nagyon különös. A 18. és a 19. dinasztiából jó néhány múmiát láttam már, de Tutankhamoné semmiben sem hasonlítható azokhoz. Úgy tűnik, nagyon hevenyészett módon mumifikálták, ami azért érthetetlen, mert a sírban talált minden egyéb tárgy remek munka” – mondja Ikram. Vajon miért balzsamozták Tutankhamont ilyen silány módon?”

A balzsamozás
Ikram bemutatja, hogy Tutankhamon múmiája miért olyan szokatlan:
„A balzsamozás a belső szervek eltávolításával kezdődik. Egy kis bemetszést ejtünk a test bal oldalán. Tutankhamon múmiája különbözik a 18. dinasztiához tartozó többi múmiától, mert egy hatalmas vágás húzódik a köldökétől egészen a baloldaláig. Ez az ő korában merőben szokatlan volt. A hasfal átvágása a 26. dinasztiában terjedt el, ám Tutankhamon több mint 650 évvel korábban halt meg.

A Channel ajánlata: Tutankhamon temetése
Az izgalmas dokumentumfilm a Tutankhamon halála utáni felbolydult időszak története, azé a hetvennapos interregnumé, amely akkor zárul le, amikor az uralkodó testét mummifikálták, és díszes sírján az utolsó simításokat is elvégezték. Döntő fontosságú periódus ez, mert ekkor még nyitott az utódlás kérdése – ennek megfelelően az özvegy, a főparancsnok és a fiatalon elhalt uralkodó régense lázas rivalizálásba kezdenek, melynek nem kisebb a tétje, mint hogy a temetésen melyikük végezheti el a „szájbezárási ceremóniát”. Más szavakkal: hogy melyikük követheti Tutankhamont a trónon…

Mikor látható? December 6-án (vasárnap) 19 órakor.

A szívet nem vesszük ki. Ez lényeges. A szívnek a testben kellett maradnia addig a pillanatig, amíg a fáraó lelke megmérettetett, és örök életet nyert.”

Egy újabb meglepetés: a Tutankhamon múmiájáról készült röntgenfelvételeken a szív nem látszik.

„Véleményünk szerint a szívet eltávolították, bár az is lehet, hogy a rengeteg gyantával átitatott lenvászon miatt nem látszik. A szív tehát vagy nincs a testben, vagy nagyon el van rejtve a testüregben. Mindkettő merőben szokatlan egy 18. dinasztiához tartozó királyi múmia esetében.”

Tutankhamon eltávolított szerveit bebalzsamozták és beburkolták, majd miniatűr arany koporsókba helyezték. A kanópuszedénytartóba tették, és a fáraóval együtt temették el.

A zsigerek eltávolítása után következik a test kiszárítása. Tutankhamon testét is vízzel és pálmaborral mosták ki, hogy fertőtlenítsék. A hasüreget nátronnal megtöltött zacskókkal jól kitömik. A nátron a sónak és a szódabikarbónának a természetben is előforduló keveréke. Ezután a tetemet teljesen betemetik.

A tetemet 40 napon keresztül száradni hagyják. A nátron az összes nedvességet és zsírt kivonja a testből. Itt is vannak arra utaló jelek, hogy a mumifikálás nem volt tökéletes. Tutankhamon teste bomlásnak indult. Elképzelhető, hogy olyan helyen halt meg, ahol az operációt nem tudták végrehajtani, mert nem volt nátron.
Ez alapján Ikram érdekes feltételezésre jut.:

„Tutankhamon talán csatában, vagy valahol vadászat közben veszítette életét, a Nílus völgyétől messze, ahol nem voltak hivatásos balzsamozók. Lehet, hogy minden tőlük telhetőt megtettek, majd siettek vele vissza a Nílus völgyébe.”

Van azonban egy sötétebb magyarázat arra, hogy miért végezték ilyen silány módon a korai mumifikálást. Lehetséges, hogy valaki szerette volna Tutankhamont a föld alatt látni – méghozzá minél hamarabb.

Örökösök
Peter Brand, az ókori Egyiptom politikai szakértője, tanulmányozta a Tutankhamon halála okozta űrt a birodalom élén.
„Tutankhamon halálával Egyiptom katonai és politikai válságba került. Éppen elvesztettek egy jelentős csatát a hettita birodalommal szemben, amikor a fáraó meghalt.”

Tutankhamonnak nem volt utóda. Ahogy elkezdődik a visszaszámlálás a 70. napig, versenyfutás kezdődik a Nílus völgyében Tutankhamon időben való eltemetéséért és a trón megszerzéséért.

Tutanhamon kincsei Budapesten
A napokban nyílt a Tutanhamon – sírja és kincsei című kiállítás. (mindkét írásmód elterjedt: Tutankhamon = Tutanhamon; uralkodói nevén: Nebheperré) Tutanhamon-sír három kamrájának és több mint 1000 tárgyának életnagyságú másolata és a modern technika segítségével megtapasztalhatóvá válik a gyermekkirály rövid éltének és rejtélyes halálának kora.

A kiállítás két neves egyiptológus, Dr. Wolfgang Wettengel és Dr. Martin von Falck szakmai támogatásával jött létre. Állításuk szerint a bemutatott sírbeli kamrák és kincsek ennyire teljes készlete a világon sehol sem látható Tutanhamon eredeti sírját ugyanis a Királyok Völgyében már szinte teljesen kiürítették. A kincsek legnagyobb része üveg és védőzár mögött vitrinekben található a kairói Egyiptomi Múzeumban.

A kiállítás 2010 áprilisáig fogadja az érdeklődőket Budapesten a VAM Design Center-ben (VI. kerület Király utca 26.). Nyitva tartás mindennap 10:00 és 20:00 között (a pénztár 18:30-kor zár).

Hárman szállnak ringbe a hatalomért. Egyikük Tutankhamon özvegye, Ankheszenamon. Egyiptomban az uralkodás nagyrészt a férfiak kiváltsága volt. Akadt ugyan néhány női fáraó, de valószínűleg nem láttak volna szívesen ismét egy nőt a birodalom élén. Ankheszenamonnak korlátozottak a politikai lehetőségei. Pozícióját csak akkor őrizheti meg, ha a következő király feleségül veszi.

A második pályázó Horemheb, a hadsereg főparancsnoka. Horemheb szakkarai üresen maradt sírjánál Brand azt elemzi, hogy milyen alapon tarthatott igényt a trónra.:
„Katonai pályájának legfontosabb titulusát a hieroglifek között találjuk. Ez a mókás kis jel nagyjából azt jelenti: „felügyelő”. Aztán ott van egy egyiptomi katona íjjal a kezében, egy madár és egy szájat formáló kis hieroglif. Ezek együttes jelentése: „a hadsereg első felügyelője”, azaz egy fajta generalisszimusz, az egyiptomi hadsereg legfelsőbb katonai parancsnoka. .”

Horemheb ereje és befolyása még messzebbre nyúlik. Nagyon előkelő titulusokkal is büszkélkedhet, mint például a legnagyszerűbbek legnagyszerűbbike, a legnagyobbak legnagyobbika, a megbízottak megbízottja, a felügyelők felügyelője, melyek mindegyike azt hangsúlyozza, hogy ő a legmagasabb beosztású ember a fáraó után. A reliefekből, mint egy ősi önéletrajzból, nyomon követhetjük pályafutását. A legfontosabb felirat azonban, a sír hátulján szinte észrevétlenül bújik meg. E hieroglifek között szerepel, hogy őt jelölték trónörökösnek. Ez azt jelenti, hogy ő Tutankhamon hivatalos utóda.

Van azonban egy kis probléma: Horemheb éppen külföldi hadjáraton van. Ez azt jelenti, hogy egy harmadik személy is ringbe szállhat a trónért. Ay, vezető tisztviselő a királyi udvarban. Ő nem egy egyszerű kívülálló, hanem kamarás, aki jó politikai kapcsolatokkal rendelkezik. Feltehetőleg az ő feladatai közé tartozik a nemrég elhunyt Tutankhamon temetésének megszervezése, amely révén Ay megpróbálhatja növelni az esélyeit.

Horemheb távollétében Ay-nak gyorsan kell cselekednie. Ha Ay valóban a trón után áhítozik, érdekében állhat Tutankhamont mielőbb eltemetni, hogy magának követelhesse a trónt.

Rivalizáló vetélytársak
Az ókori Egyiptomban az lesz az örökös, aki a fáraót eltemeti. Tutankhamon az örök béke felé tart, ám rivalizáló vetélytársakat hagy maga mögött. Tutankhamon özvegye lehetetlen helyzetben van, hazárdíroz. Ay viszont politikailag briliáns lépésre szánta el magát. Mindeközben mesterek serege dolgozik azon a sok ezer tárgyon, amelyeket Tutankhamonnal együtt kell a sírba helyezni ahhoz, hogy a fáraó elindulhasson túlvilági útjára. Erről szól a cikksrozat második része.

Folytatjuk…

Kapcsolódó cikkek:

 • Hogyan halt meg Tutanhamon fáraó?
 • Tutankhamon, az átvilágított fáraó
 • Multimédia: Tutankhamon fáraó díszes sírkamrája
 • Felnyitották Tutanhamon szarkofágját
 • Az első felvételek Tutanhamon fáraó arcáról
 • Íme Tutanhamon arca

 • Hozzászólások

  Több ezer éves kőmaszkot találtak

  Több ezer éves kőmaszkot találtak

  Az Izraelben feltárt lelet a neolitikum korára datálható.

  Ezeréves legendák kelnek életre Marrákesben

  Ezeréves legendák kelnek életre Marrákesben

  Marokkó szívében, az Atlasz-hegység lábánál fekszik az egykori iszlám főváros, Marrákes. Évente tízmillió turista látogatja, az ország mágikus kulturális központja, amely ma a berber, az arab, az afrikai és a francia hagyományok UNESCO által is elismert olvasztótégelye.

  Középkori romokat találtak Veszprémben

  Középkori romokat találtak Veszprémben

  A szakemberek a város legrégebbi, 10-11. századi épületének maradványait tárták fel.

  Rejtélyes barlanglakásokat láthatunk a Cserhátban

  Rejtélyes barlanglakásokat láthatunk a Cserhátban

  A mátrverebélyesi-szentkúti remetelakások történetéről nem sokat tudni.

  Bronzkori csecsemők sírjára bukkantak

  Bronzkori csecsemők sírjára bukkantak

  A nyughely Örményországban kerültek elő, a sírt faragott kőoszloppal jelölték meg.

  National Geographic 2024. júniusi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  15 900 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket