Taksony, Ilma, Filoména2022. november 29., kedd
Kultúra

Az ardenneki csata

National Geographic Magyarország

Amikor 1944 őszén úgy tűnt, hogy a szövetségesek megállíthatatlanul törhetnek Berlin felé, Hitler mindent egy lapra tett föl. 65 éve vívták a 2. világháború egyik legkeményebb csatáját.

Előkészületek
A D-napon végrehajtott normandiai partraszállás után a szövetségesek inváziós hadereje hamar mozgásba lendült. Villámgyorsan törtek előre Németország felé, és rövidesen Berlint vették célba. Már úgy látszott, hogy közel a győzelem, csakhogy a németek nem olvasták a forgatókönyvet. Adolf Hitler kétségbeesett tervet tákolt össze, hogy az utolsó órában fordítson a háború menetén. Németország utolsó tartalékait gyűjtötte össze egy utolsó, nagyszabású támadásra. Ennek a küldetésnek a végrehajtását Hitler az egyik legsikeresebb és leghűségesebb tábornokára, Walther Model tábornagyra bízta.

Model nem véletlenül érdemelte ki a Hitler Tűzoltója elnevezést. Újra és újra a legproblémásabb harcterekre helyezték át, ő pedig rendkívül hatékony és kemény parancsnoknak bizonyult. Bámulatosan rátermett vezérkari tiszt volt. A gyorsaság volt az egyik fő erénye. Kíméletlen parancsnok volt az alá rendelt parancsnokokkal és vezérkari tisztekkel szemben. Nem is volt népszerű, csak a katonák körében. A közlegények a maguk emberének, a katonák tábornokának tartották.

Hitler több páncélos ékkel kívánta áttörni a gyengén védett amerikai vonalakat Belgiumban, az Ardennek erdeiben. A gyorsan mozgó harckocsik előretörve elfoglalnák a Meuse folyó átkelőhelyeit. A mögöttük haladó támogató csapatok felszámolnák az ellenállást, és fokoznák a támadás erejét.

Model túlságosan merésznek ítélte Hitler elképzelését. Hitlert feldühítve azt javasolta, hogy szerényebb célt tűzzenek maguk elé, és csak a Meuse folyó átkelőhelyeit foglalják el. A helyett, hogy megkísérelnék elérni a több száz kilométerre lévő Antwerpent, Model inkább a közelben helyezte volna el az erőit. A Meuse folyó keleti partján maradva két oldalról bekerítette, és összezúzta volna az ott lévő amerikai csapatokat. Hitler azonban ragaszkodott Antwerpenhez.

Az ellenség légi fölényben volt, ezért Model tartós rossz időre várt, hogy a szövetséges bombázók a földre kényszerüljenek. A csapatainak ugyanakkor rendkívül gyorsan kellett mozogniuk. Ahhoz, hogy a sikerre reményük legyen, négy nap alatt el kellet érniük a Meuse t. 1944. december 15 ére Model támadó hadereje elfoglalta a helyét, anélkül hogy az ellenség tudott volna róla. A tüzérséggel és páncélosokkal együtt 250 ezer ember állt készenlétben közvetlenül az ellenséges vonalak előtt.

1944. december 16 a, reggel 5 óra 30 perc. Model közvetlenül hajnal előtt a német ágyúk pusztító sortüzével kezdte meg az ardenneki offenzívát.

Új fegyver
Model gyalogsága egy új titkos fegyverrel rohanta le az amerikai állásokat. Korábban a gyalogos katonáknak két nagyon eltérő lőfegyver között kellett választaniuk: A Mauser karabély vagy az MP40-es géppisztoly.

Tábornokok a harcmezőn: Utolsó ütközet
1944 – Adolf Hitler kijátssza utolsó kártyáját, és megmaradt katonáira és felszerelésére hagyatkozva hatalmas offenzívát indít a nyugati fronton. A hadműveletet a félelmetes hírű Walther Model tábornagy, Hitler hűséges segítője vezeti.

A National Geographic filmje az ardenneki csata eseményeit követi nyomon.
Mikor? December 9-én (szerdán) 19 órakor.

A Mauser a hosszú csöve miatt nagy távolságra kitűnő, viszont fel kell húzni, be kell tölteni, aztán tüzelni. Nem túl alkalmas egy lövészárok elleni támadásra. A tár amúgy is csak öt töltényt tartalmazott, tehát gyorsan kifogyott.

Az MP40-esnek ugyan nagyobb a tára, de távolról nem valami hatékony. A lövészárkok elleni rohamra ezek egyike sem volt igazán alkalmas. A német mérnököknek viszont sikerült egyetlen fegyverben ötvözniük a karabély és a géppisztoly erényeit. Távolról is pontos egyes lövéseket tud leadni, de egy mozdulattal át lehet állítani és halálos golyózáport ont magából. A „Sturmgewehr rohampuska” nevet adták neki, és ezzel látták el az Ardennekbe készülő katonákat. Az automata karabély pontosságot és elsöprő tűzerőt biztosított a német gyalogságnak.

Támadás!
A szövetségesek tisztje, Bradley tábornok arra használta az Ardenneket, hogy kiképezze az újoncait, és itt pihentesse a harcokban megfáradt veteránokat. Többek között azért helyezték oda őket, mert csendes hely volt, ahol nem számítottak támadásra.

Az első nap végére a németek egyre szélesedő ívben szorították vissza az amerikai frontot. A csata erről a formáról kapta az angol nevét: A bütyök csatája (Battle of the Bulge).

Eközben Bradley tábornok Párizsban ünnepelte régi barátja és jelenlegi főnöke, Eisenhower tábornok előléptetését. Amikor a német támadások híre eljutott Bradleyhez, nem is vette komolyan. Azt mondta, hogy ez csak zavarkeltés, azért indítanak támadást, hogy ez ellenfelet nyugtalanítsák és kizökkentsék. Annyira nyugodt volt, hogy a főhadiszállásra is csak 17-én délután tért vissza, tehát 24 órával az után, hogy értesült az eseményekről. Itt szembesült a valós helyzettel.

400 kommandós
A németek mindenhol áttörték a védelmi vonalakat, de emellett más meglepetésük is volt. Bradley katonáinak egy része nem az volt, akinek mutatta magát. Egy német kommandós egység szivárgott be az amerikaiak közé. A 400 amerikai egyenruhába öltözött katona elfogott vagy elesett amerikaiak személyi azonosítóját viselte. Az álkatonák hibátlan kiejtéssel beszéltek angolul, és könnyedén beosontak az amerikai vonalak mögé. Elforgatták az útjelző táblákat, elterelték a forgalmat és egyre több zűrzavart keltettek. Amikor a letartóztatott német kommandósok egyike azt állította, hogy a feladatuk a tábornokok meggyilkolása volt, az amerikaiak pánikba estek.

Eisenhower a következő öt-hat napot bezárkózva töltötte a főhadiszállásán a vezérkari főnöke pedig egyszer kirohant, és géppuskatüzet zúdított a kertre, mert azt hitte, hogy a helyet támadás érte. A helyzet már nem súlyos, hanem egyenesen katasztrofális volt.

Az ütközet további alakulását a cikk második részében >> olvashatják.

Az online változatot szerkesztette Jakab András

Hozzászólások

Arany nyelvet találtak több múmia szájában

Arany nyelvet találtak több múmia szájában

Az ókori egyiptomiak úgy hitték, hogy a nyelvek segítségével a halott képes lesz beszélni a túlvilágon.

Ókori rágcsákat találtak a Colosseumban

Ókori rágcsákat találtak a Colosseumban

Ahogy a mai mozizók, úgy az ókori nézők is szerettek nassolni.

A királynő, aki szponzorálta Kolumbusz útját

A királynő, aki szponzorálta Kolumbusz útját

Kasztíliai I. Izabella a spanyol történelem

Élénk kapcsolat lehetett Teotihuacan és a maják között

Élénk kapcsolat lehetett Teotihuacan és a maják között

Korábban a kutatók azt feltételezték, hogy a város nem volt érintkezésben maja uralkodókkal.

Erdélyi leletek vezethetnek egy elveszett császár nyomára

Erdélyi leletek vezethetnek egy elveszett császár nyomára

Egy új vizsgálat alapján eredetiek lehetnek azok az ókori pénzek, amelyek az állítólagos Sponsianus képmását és nevét viselik.

National Geographic 2022. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

13 200 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket