Emőd, Román2022. augusztus 09., kedd
Kultúra

Ingyenesen elérhető MTI archívum

National Geographic Magyarország

Elektronikus gyűjtemény készült az MTI 20. századi híreiből és az MTI rendszerváltás utáni fotóarchívumából. Az adatállományban való keresést és tájékozódást korszerű keresőszoftverek segítik.

A Magyar Távirati Iroda, a Levéltár és az Országos Széchényi Könyvtár együttműködésével állami pályázati pénzből valósult meg a projekt.

Az MTI 2003-ban kezdeményezte először, hogy állami támogatással nyilvánossá tegye a régebbi korok MTI-hírkiadását. Ez a hírfolyam hű lenyomata az ország történelmének, méghozzá a hétköznapok szintjén. A hírek feltárása mellett a veszélyeztetett eredeti dokumentumok digitalizálása is megtörténhet, és az is lényeges, hogy a korabeli hírek és fotók kereshetővé válnak.
A korszakos jelentőségű munka pénzügyi alapjait a 2167/2008. (XII. 4.) számú kormányhatározat teremtette meg, amely 100 millió forintos céltámogatást biztosított az MTI-nek a digitális archívum közérdekű használhatóságának javítására, keresési lehetőségeinek bővítésére, a fotó- és a hírarchívum egy részének digitalizálására, és az így létrejövő archív adatállomány közönség elé tárására.
Az MTI híreiből, szöveges adatbázisából mostantól öt korszakban külön-külön lehet keresni az MTI internetes nyitóoldalán>>. Az érdeklődők búvárkodhatnak az 1887 és 1919 közötti évekből fennmaradt MTI-hírek között; ezek sajnos csak töredékek, nem maradt teljes évfolyam az utókorra. Az 1920 és 1945, valamint az 1945 és 1949 közötti időszak már teljesebb; itt a német nyelvű és a közgazdasági kiadás kivételével minden fellelhető MTI-híranyagot digitalizáltak az adatbázisba. Érdeklődésre tarthat számot, hogy mindkét időszakból az adatbázisba tették az úgynevezett bizalmas anyagokat: Ezek az MTI szerkesztőségében előállított hírek csak szűk kör számára voltak elérhetők, a korszak sajátosságainak megfelelően. Az 1956-os év anyagát is folyamatosan digitalizálják, ennek zöme már bent van az adatbázisban.

Az előfizetők a legváltozatosabb módon kapták meg a számukra fontos MTI-információkat; volt, hogy futár vitte a legutóbbi néhány óra híreit a szerkesztőségekbe, volt, hogy a „központból” telefonon olvasták be a legfrissebbeket. Később jött a szikratávíró, a telexgép, majd a kiépített külön vonali összeköttetés. Ez utóbbit már az üvegszálas kábel, a műholdas kapcsolat és az internet váltotta fel.
A hírek egészen 1987 végéig kizárólag gépírásos papíroldalakon, valamint az 1944 utáni időszakot illetően mikrofilmen maradtak fenn az utókor számára. Az adott napi MTI-kiadás este stencilgépre került, s a különböző témájú hírek összefűzött „kőnyomatosai” foglalták magukban a napi hírkiadást.

Külön adatbázisban gyűjtötték össze az 1988 és 2005 közötti időszakban kiadott MTI-híreket. Ez utóbbi adatbázis az MTI-híreken és a napi bizalmas kiadványokon kívül az Országos Sajtószolgálat (OS) és az OTS, valamint az MTI korabeli rádiófigyelő szolgálatának – a rendszerváltásig bizalmas – anyagait (pl. a Szabad Európa Rádió, BBC, Amerika Hangja híranyagát) is tartalmazza leírt formában.
A most kinyitott MTI-archívumok anyagainak lelőhelye nem csak a Magyar Távirati Iroda. Alapvetően a Magyar Országos Levéltárban és az Országos Széchényi Könyvtárban – kőnyomatos és mikrofilmes formában – őrzik az MTI-történelmi híranyagainak szinte teljes egészét. Az MTI-hírek őrzői természetes partnerei voltak e hatalmas digitalizálási projektnek.
Az anyagok digitalizálását a Magyar Országos Levéltárban jelentős állományvédelmi előkészítés előzte meg. A MOL-nál végzett munka során keletkezett digitalizált oldalak száma meghaladja a 710 ezret! Az OSZK-nál tárolt 19. századi és 20. század elejei MTI-híreket az OSZK maga digitalizálta, s így kerültek az adatbázisba.

Szemelvények az MTI archív híreiből
Győr, 1887. július 1.
Katona Mór szerkesztő és honvéd főhadnagy pisztoly párbajt vívott ma reggel Hentaller Lajossal. Katona segédei Krisztiánkovics és Inkey rábaszabályozási hivatalnokok, Hentalleré pedig Komjáthy Béla és Orbán Balázs képviselők voltak. A kihívó Katona Mór volt. Feltételek: 30 lépés távolság 5-5 lépés avanceval, egyszeri golyóváltás. Hentaller azonnal megtette az avancet, míg Katona helyben maradt és úgy lőtt, mire Hantaller leeresztvén pisztolyát, azt ellenfele lábai elé dobta.

A papíralapú anyagok digitalizálását egy közbeszerzés keretében kiírt versenytárgyalás megnyerése után az Arcanum Adatbázis Kft. végezte. A munkához szövegfelismerő-szoftvert használtak, s így keresésre is alkalmasak az MTI történelmi híradatbázisai. Egy másik, a projektben részt vevő céget is említeni kell: az 1988 és 2005 közötti adatbázisban kereső, különlegesen felhasználóbarát szoftver (amely a találatokat grafikai megoldással is bemutatja, segítve a további szűkítést, ) az Ovitas Magyarország Kft-vel közös MTI-fejlesztés kiemelkedő eredménye.
Az úgynevezett „kőnyomatos” híranyag digitalizált változata nem csupán az MTI Zrt. honlapján keresztül válik ingyenesen megtekinthetővé, hanem – az érintett intézményekkel kötött megállapodás alapján – a Magyar Országos Levéltár és az Országos Széchényi Könyvtár is hasonlóképp digitalizálva és keresésre alkalmas módon biztosítja a széles nagyközönség számára a hozzáférést.

1919. július 10.
Felhívás a gyárak munkástanácsaihoz! A proletariátus érdeke az élelmiszerek központi beszerzése. Az élelmek megszerzése és megfelelő elosztása megköveteli az egyéni árubeszerzés /batyuzás/ végleges megszüntetését.. Ehhez olyan karhatalmi készültség kell, amely öntudatos, energikus és hozzáférhetetlen munkásokból áll. A budapesti városparancsnoksággal egyetértésben felhívjuk a gyárak munkástanácsait, hogy a gyári munkászászlóaljakból jelöljenek ki erre a feladatra alkalmas elvtársakat és a kijelöltek névsorát haladéktalanul jelentsék be a népgazdasági tanács közellátási osztálya vezetőjének (Kulcsár István elvtársnak /Eskü tér 1./.
/p r o d o m o! A közellátási népbiztosság sajtóosztálya felsőbb utasításra kéri, hogy ezt a közleményt a Vörös Újság és a Népszava feltűnő helyen közölje./

A digitalizálási program keretében az MTI együttműködő partnere volt az Open Society Archives (OSA) is, amely az MTI „Rendszerváltás” című külön archívumához szolgáltatott dokumentumokat, illetve internetes linkeket.
A nyilvánosság számára mostantól elérhető MTI-hírek mellett az MTI fotóarchívumából is több mint 20 ezer kép lesz megtekinthető ingyenesen a 2001-től 2005-ig terjedő korszakból. Ezt az állományt a hírügynökség 2010 során több tízezer archív képpel folyamatosan bővíti (a cél 70 ezer kép) és szélesíti majd a tematikát is. A Fotómozaik elnevezésű internetes felületen ízelítőt adunk az MTI több mint 13 millió fotót tartalmazó, védett muzeális értéket képviselő képvagyonából.
Az MTI folytatni szeretné az archívumainak digitalizálását, majd kinyitását a nagyközönség számára. Ehhez – a mostanihoz hasonlóan – állami pénzforrásokra volna szükség. Reméljük, hogy lesz lehetőség a folytatásra az elkövetkező években.

Hozzászólások

Vár a sáron

Vár a sáron

Sárváron nem az építőanyagot, hanem az építkezés helyét jelenti a folyós föld.

Berendezett szobákra bukkantak Pompejiben

Berendezett szobákra bukkantak Pompejiben

A kitöréskor hátrahagyott leletek sokat elárulnak a korabeli mindennapokról.

Több ezer éves naptemplomot találtak

Több ezer éves naptemplomot találtak

A komplexumot rituális céllal lerombolták, helyén pedig egy új épületet emeltek fel.

Dánia lenyűgöző külső csigalépcsős temploma

Dánia lenyűgöző külső csigalépcsős temploma

Egyfajta bátorságpróba az összesen négyszáz lépcsőfok megmászása az egyedi koppenhágai kilátásért.

A macskák világnapja

A macskák világnapja

2002-től ünnepeljük a macskák világnapját, egy állatvédő szervezet kezdeményezésére.

National Geographic 2022. augusztusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

11 600 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket