Petra, Örs2023. október 02., hétfő
Kultúra

Ókori politika – Tutankhamon temetése 3. rész

National Geographic Magyarország

Tutankhamon sírjának mesés kincsei világhírűek. Úgy tűnik, fáraóhoz méltón, pazar temetésben részesült. Egyiptológusok egy nemzetközi csoportja azonban megkérdőjelezi ezt.

Az 1. részt itt>> olvashatja.
A 2. részt itt>> olvashatja.

Horemheb valószínűleg a válság egész ideje alatt valahol az egyiptomi-hettita határvidéken tartózkodik a mai Szíriában, és védi az egyiptomi határt a hettiták ellentámadásával szemben. Elfoglaltsága miatt nem jöhet haza, csak majd a temetés után. Az egyetlen esélyes így Ay, a kamarás. Ankheszenamon esélyei lenullázódtak. Nem sikerült férjet szereznie. Ay számára azonban a játszma még csak most kezdődik.

Gyanús körülmények
Egy fáraónak sosem csak a teste kerül a sírkamrába. Tutankhamont azokkal a kincsekkel és szakrális tárgyakkal kell a sírba helyeztetnie Ay-nak, amelyek túlvilági útján segíteni fogják a fáraót. És mindezt a megfelelő módon kell végrehajtani.

Egy 4000 kilométerrel odébb folyó kutatás azonban azt sejteti, hogy az előkészületek is gyanús körülmények között folytak. Az oxfordi Griffith Intézetben Nicholas Reeves egyiptológus megvizsgálja azokat az eredeti fényképeket, amelyeken Tutankhamon kincsei úgy szerepelnek, ahogy azokat Howard Carter 1922-ben megtalálta. Reeves arra kíváncsi, hogy a szarkofághoz hasonlóan a kincsek közül hány volt eredetileg másé.

„Azt hittem, nagyon jól ismerem Tutankhamon sírját, ám ahogy újra és újra megvizsgáltam a részleteket, kezdtem teljesen új fényben látni az egészet.”

Reeves szemügyre veszi a sírban talált számos ékszert. Észreveszi, hogy az ovális kártusokon szereplő Tutankhamon felirat elfed egy másik nevet, és hogy a kísérő titulusok sem illenek rá. „Az első két hieroglif, HqA nfr, egy díszítő jelző, ami azt jelenti, jó uralkodó. Tutankhamon soha nem illette így magát. Ez a titulus másra, nevezetesen Ehnatonra utal.”

Ehnaton, Tutankhamon apja hírhedt eretnek volt. Elfordult a hagyományos istenektől, és egyetlen istent imádott, ezzel megnyirbálta a papok hatalmát.

A kutatók arra következtetnek, hogy számos ékszer valaki más számára készült, de csak Tutankhamon temetésekor írták rá a nevet. Reeves megvizsgálja Tutankhamon leghíresebb kincsét. Tutankhamon külső koporsóján van egy különös részlet. Elölről egy furcsa, fonatos jellegű fejdíszt látunk. Ilyen különleges fejdíszt csak egyetlen ember viselt – Ehnaton. Reeves a második koporsón is talál átírt kártust. Legdrámaibb felfedezése azonban Tutankhamon híres halotti maszkjával kapcsolatos. Reeves egy szembetűnő forrasztást vizsgál: „Elképzelhető, hogy ez a halotti maszk készítése során keletkezett, de szerintem nem. A fejdísz csíkjai kék üvegből készültek, de az arc díszítései lapis lazuliból vannak. Véleményem szerint ez azt jelenti, hogy a maszkhoz hozzányúltak, és felújították. Azt hiszem, abban biztosak lehetünk, hogy ez Tutankhamon arca.”

Ez azonban nem jelenti azt, hogy magát a maszkot Tutankhamon számára készítették. Ahogy Reeves gondosan megvizsgálja és rendszerezi a tárgyakat, meglepve tapasztalja, hogy a férfi sírjában egy nő is jelen van. A szobrok egy részének kifejezetten nőies jellege van. A fáraófejet mintázó kőszobrok is nőies vonásokkal rendelkeznek.

Ezek a szobrok a Tutankhamon bebalzsamozott belső szerveit tartalmazó, apró arany koporsók tetején ülnek. De vajon ezek a fontos temetkezési kellékek valóban az ő számára készültek? Reeves bizonyíték után kutat. A külsejükön semmit nem talált, de a belsejük sok mindent elárul. A kis koporsók belsejében lévő szövegek átírása már nem volt olyan gondos. Az eredeti tulajdonos, Nofertiti neve is olvasható, aki Ehnaton társuralkodója volt. A sír, mint kiderült, nemcsak Tutankhamon kincseit tartalmazta, hanem apja, sőt, esetleges mostohaanyja kincseit is.

A történet 1907-re nyúlik vissza, amikor a Királyok Völgyében ásatást folytató régészek felfedezték a KV 55. számú sírt, amely előkelőségek maradványait és temetkezési tárgyait tartalmazó raktárnak tűnt. Nicholas Reeves úgy véli, a tárgyakat Tutankhamon halála idején Amarnából szállították a Királyok Völgyébe. Kivették mindazt, amire Tutankhamon temetéséhez szükség volt. Mintha a papok nemcsak a túlvilági életre akarták volna felkészíteni Tutankhamont, de szerettek volna mindent odavinni, ami az amarnai időszakra emlékeztette őket. A tárgyakat betették a sírba, rázárták az ajtót, és azt remélték, hogy soha nem fognak újra napvilága kerülni.

Tutanhamon kincsei Budapesten
A napokban nyílt a Tutanhamon – sírja és kincsei című kiállítás. (mindkét írásmód elterjedt: Tutankhamon = Tutanhamon; uralkodói nevén: Nebheperré) Tutanhamon-sír három kamrájának és több mint 1000 tárgyának életnagyságú másolata és a modern technika segítségével megtapasztalhatóvá válik a gyermekkirály rövid éltének és rejtélyes halálának kora.

A kiállítás két neves egyiptológus, Dr. Wolfgang Wettengel és Dr. Martin von Falck szakmai támogatásával jött létre. Állításuk szerint a bemutatott sírbeli kamrák és kincsek ennyire teljes készlete a világon sehol sem látható Tutanhamon eredeti sírját ugyanis a Királyok Völgyében már szinte teljesen kiürítették. A kincsek legnagyobb része üveg és védőzár mögött vitrinekben található a kairói Egyiptomi Múzeumban.

A kiállítás 2010 áprilisáig fogadja az érdeklődőket Budapesten a VAM Design Center-ben (VI. kerület Király utca 26.). Nyitva tartás mindennap 10:00 és 20:00 között (a pénztár 18:30-kor zár).

Tutankhamon három koporsó mélyén fekvő múmiáját egy más számára készült kőszarkofágba helyezték. A munkások e körül építették fel a négy szentély közül az elsőt. Még hármat készítettek, amelyek óriási matrjoskákhoz hasonlóan egyre nagyobbak voltak. 51 darab alkotja őket, oldalukat temetési szövegek és istenek díszítik. A külső szentély alatt egy keretre terített lenvászon található.

A szentélyek mérete valódi kihívást jelenthetett a munkások számára. Úgy kellett összeállítani azokat, hogy a földalatti szűkös sírkamrában egyik oldalon sem volt több hely egy méternél. Az egyetlen segítséget a kis hieroglifek jelentették, amelyek jól láthatók a második szentélyen. A jeleket fekete színnel írták. Azt mutatják, hogy ez a darab ehhez illeszkedik, az pedig ahhoz. Így a munkások szépen össze tudták állítani az egészet.

Célegyenesben
Ay számára eljött a döntő pillanat. Most, hogy a trón elérhető közelségbe került, Ay vakmerő lépéssel igyekezett megragadni a hatalmat.

A kincseket a Királyok Völgyébe szállították, hogy Tutankhamonnal együtt temessék el őket. Azt hinnénk, egy fáraó temetését nagy gonddal végezték. Tutankhamon sírjának alapos vizsgálata azonban ennek az ellenkezőjére utal. A sír négy helyiségében közel öt és félezer tárgyat, köztük számos aranyozott és aranyból készült műkincset halmoztak fel. Több mint 2000 tárgyat zsúfoltak be a melléképületbe. Ezt a legkisebb szobát még az ókorban kirabolták, de Marianne Eaton-Krauss még így is látja a hevenyészett munka nyomait: „Úgy gondolom, a tárgyak egy részét egyszerűen belökték a szoba végébe. Ez sietségről árulkodik.”

Minden királysírban a falfestmények a legfontosabbak. A halott fáraót túlvilági jelenetekről szóló szövegek vezetik a túlvilágon. Ezt az egyet nem lehetett mástól átvenni. Betsy Bryan egyiptológus művészettörténész azt tanulmányozza, hogyan készültek. Arra utaló jeleket keres, hogy Ay sietve fejezte be a sírt.

„Királysír esetében szokatlan, hogy a festett alakok mindegyike majdnem életnagyságú. Sokkal nagyobbak annál, mint amire egy ilyen kis sírnál számítanánk. Ez arra utal, hogy az elkészítésükhöz nagyon rövid idő állt rendelkezésre.”

A Channel ajánlata: Tutankhamon temetése
Az izgalmas dokumentumfilm a Tutankhamon halála utáni felbolydult időszak története, azé a hetvennapos interregnumé, amely akkor zárul le, amikor az uralkodó testét mummifikálták, és díszes sírján az utolsó simításokat is elvégezték. Döntő fontosságú periódus ez, mert ekkor még nyitott az utódlás kérdése – ennek megfelelően az özvegy, a főparancsnok és a fiatalon elhalt uralkodó régense lázas rivalizálásba kezdenek, melynek nem kisebb a tétje, mint hogy a temetésen melyikük végezheti el a „szájbezárási ceremóniát”. Más szavakkal: hogy melyikük követheti Tutankhamont a trónon…

A nagyobb királysírokban, ahol több festett sírkamra is volt, a falak díszítése több hónapig tartott. Ennél a sírnál azonban nem. „Ha többen dolgoznak egyszerre, néhány nap alatt végezhetnek az egész szobával, és nem is kellenek hozzá túl sokan – vélekedik Bryan, akinek nincsenek kétségei a munka minőségét illetően: „Középszerűnek, vagy inkább hevenyészettnek minősíteném, hogy finoman fejezzem ki magam.”

A győztes
Az egyik jelenet azonban különlegessé teszi ezt a sírt. Egy végső, határozott lépéssel valaki megszerezte a hatalmat. A történet vége Tutankhamon megörökölt sírjának falán örökre megmarad.

Itt látható, ahogy Tutankhamon utódja elvégzi a szájmegnyitási szertartást. Ennek megjelenítése példátlannak számít, különösen egy királysír belsejében. Egyértelműen az lehet a célja, hogy az illető kinyilvánítsa, magának követeli a trónt.
Kétség nem férhet ahhoz, hogy ki lehet ő . A fenti kártusból az illető neve is kiderül – Az

Ay legyőzte vetélytársait, és fáraóvá lett. Nem kérdés, hogy ez egy legitimitási nyilatkozat. Ay ezen a módon, a lehető leglátványosabb úton nyilvánította ki, hogy ő a törvényes utód.

Tutankhamon sírja végül elkészül. Az ifjú királyt diadalmasan elindítják túlvilági útjára.
Ay fáraó, a hatalomért folyó küzdelem győztese, 4 évvel később bekövetkezett haláláig uralkodott. Abba a sírba temették, amelyet Tutankhamon minden bizonnyal saját maga számára építtetett.

Végül Horemheb is megkapta az őt megillető hatalmat, mivel Ay halála után ő lett a fáraó. Szisztematikusan elpusztított szinte mindent, ami Ay-ra és Tutankhamonra utalt, talán azért, hogy saját legitimitását hangsúlyozza.

De vajon mi történt Tutankhamon özvegyével, Ankheszenamonnal? Bizonyos források szerint Ay felesége lett, de aztán eltűnt a történelem útvesztőiben.

Tutankhamon nem tartozott Egyiptom legnagyobb fáraói közé. Neve csak azért vált olyan ismertté, mert sírja több mint 3000 éven keresztül szinte érintetlen maradt. Egy 21. századi átfogó kutatás eredményeképpen kiderült, hogy temetését elkapkodták. A meglévő tárgyak felhasználása bevett szokássá vált a megüresedett trónért folyó versengés során. A leghíresebb sír körül folyó kutatás valami mást is felfedett – izgalmas, felkavaró bepillantást engedett az ókori Egyiptomban lévő pompára.

Ha ezek egy jelentéktelen fáraó kincsei, elképzelni sem lehet, vajon mit rejthetett egy igazán hatalmas uralkodó érintetlen sírja.

Az 1. részt itt>> olvashatja.
A 2. részt itt>> olvashatja.

Kapcsolódó cikkek:

 • Hogyan halt meg Tutanhamon fáraó?
 • Tutankhamon, az átvilágított fáraó
 • Multimédia: Tutankhamon fáraó díszes sírkamrája
 • Felnyitották Tutanhamon szarkofágját
 • Az első felvételek Tutanhamon fáraó arcáról
 • Íme Tutanhamon arca

 • Újdonságok a LUSITANIA kutatásában – 4. rész

  Újdonságok a LUSITANIA kutatásában – 4. rész

  Mike Poirier amerikai kutató szerint, ha a TITANIC nem süllyed el, akkor most mindenki a LUSITANIA-ról beszél.

  Rejtőző, ám vendégszerető vidék

  Rejtőző, ám vendégszerető vidék

  A Georgia (Grúzia) északnyugati peremén, jó négyezres kaukázusi hegyormok között rejtőző Szvanétia első pillantásra megközelíthetetlen terepnek tűnik, ám ha föltekintünk, a magasban kőtornyokat pillantunk meg.

  A falak nélküli múzeum

  A falak nélküli múzeum

  A hajdani koreai királyság fénye jottányit sem fakult.

  Ókori politikai hirdetésre bukkantak Pompejiben

  Ókori politikai hirdetésre bukkantak Pompejiben

  Az Aulus Rustius Verust támogató feliratokat egy házban fedezték fel.

  Több ezer éves nyilat hozott felszínre az olvadás

  Több ezer éves nyilat hozott felszínre az olvadás

  A szakértők úgy gondolják, hogy a Jotunheimen-hegységben feltárt fegyvert vadászok használták.

  National Geographic 2023. augusztusi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  18 780 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket