Erik, Alexandra, János2024. május 19., vasárnap
Kultúra

Piszkos bomba

National Geographic Magyarország

Mi történne, ha terroristák egy nagyvárosban robbantanának fel egy piszkos bombát? Az amerikai hadsereg programja egy feltételezett piszkos bombarobbanást és annak következményeit mutatja be.

Emberek ezrei nyüzsögnek Portland gyönyörű belvárosának járdáin és utcáin. Egy autóba rejtett bomba radioaktív felhőt juttat a levegőbe egy zsúfolt utcán. A támadásnak a következő évtizedekben pusztító következményei lesznek a városra és lakosaira nézve.

Ez szerencsére csak egy szimuláció, de fontos hogy tisztában legyünk egy valódi piszkos bomba hatásaival. Az első segélyhívás mindössze 15 másodperccel később érkezik. Perceken belül mozgásba lendülnek a város mentőalakulatai. A robbanás után 10 perccel először a tűzoltók érkeznek a helyszínre. Az áldozatokat a közelben megrongálódott épületekből származó por borítja. A tűzoltók hamar rádöbbennek, hogy ez nem egy véletlen robbanás volt. Minden jel egy autóba rejtett pokolgépre utal. Bár a portlandi tűzoltóság soha nem foglalkozott terrortámadással, mégis, az ország többi mentőalakulataihoz hasonlóan kiképezték őket arra, hogy mit kell tenniük ilyen esetben. Egy részük azon dolgozik, hogy eltávolítsák az áldozatokat. Egyikük egy detektorral a lehetséges sugárzást ellenőrzi.

Az autó sebességmérőjéhez hasonlóan a percenkénti jeleket számolja. Minél gyorsabbak a percenkénti jelek, annál magasabb az adott helyen a sugárzásveszély, és annál erősebb a sugárzás forrása.

A terepjáró nem egy szimpla bombát, hanem egy ún. piszkos bombát tartalmazott. A piszkos bomba olyan robbanószerkezet, ami radioaktív anyagot juttat a levegőbe. Ez nem nukleáris bomba, csak egy olyan robbanó-eszköz, ami veszélyes anyagok reakcióit váltja ki.

Portland – forgalmas kereskedelmi kikötőjével és virágzó turizmusával – első számú célpontja lehet egy piszkos bomba támadásnak. A detonáció radioaktív részecskéket juttat a levegőbe, ahol aztán azok megkezdik szövevényes útjukat a városon keresztül. Bonyolult széláramlatok láthatatlan radioaktív folyamokat alkotnak, amelyek Portland város utcáin kavarognak.

Sugárzás
Állandó sugárzásnak vagyunk kitéve. Kozmikus sugaraknak és a földfelszín természetes radioaktivitásának. Ennek egyik legrégebbi és legáltalánosabb mértékegysége a REM, azaz az emberi röntgen ekvivalencia. Ez annak a dózisnak a mértékegysége, amit a sugárzástól kapunk. A háttérsugárzásból származó éves mennyiség 1/3 REM-nek felel meg. Az emberek könnyen ellenállnak ennek az állandó háttérszintnek, nagy mennyiség azonban halált okoz. A robbanás helyszínén a detektor óránkénti 20 REM sugárzási szintet mutat. A helyszínen tartózkodó mentőalakulatok a javasolt éves sugárzási szint négyszeresét kapják, mindössze egy óra alatt.

A legtöbb atom stabil. Az elektronok adott pályákon keringenek egy stabil atommag körül, amely bizonyos számú protonból és neutronból épül fel. Egy nem stabil vagy radioaktív atomnak vagy túl sok, vagy túl kevés neutronja van. Miközben az atom a stabil állapot elérésére törekszik, energiát szabadít fel atomi részecskék vagy sugarak formájában.

Ahogy ezek a részecskék, vagy sugarak behatolnak az emberi testbe, roncsolhatják a DNS-t és a sejtek működészavarát okozhatják. Amikor a sugárzás áthatol egy élő sejten, molekuláris szinten okoz pusztítást. Kis mennyiségben növelheti a rákos megbetegedés veszélyét, nagy dózisban halált okoz.

A 20 REM-es érték természetesen aggodalomra ad okot. Az első mentőcsapat megpróbálja megtenni, amit tud, aztán kivonják őket, és új embereket küldenek a helyükre. Bár a légzőkészülék védelmet nyújthat a belégzésben, nem segít az áthatoló sugárzással szemben, ami a földről, a füstrészecskékből és az elszóródott törmelékből származik. Amíg a radioaktív anyag a levegőben van, a belélegzés veszélye, amikor már a földön van, a tudósok által az úgynevezett földsugárzás-kockázat veszélye áll fenn, ami azt jelenti, hogy az anyag szétterül a talajon és a rajta álló személy folyamatos sugárzásnak van kitéve.

Az áldozatot nemcsak kívülről érheti sugárzás, de lehet, hogy radioaktív részecskéket lélegez be, vagy nyel le. Minél hosszabb ideig maradnak ezek a radioaktív részecskék a szervezetben, annál magasabb a sugárzási dózis. 50 és 100 REM érték között jellemző az émelygés, de fokozatosan javul az állapot és az életben maradás esélye meglehetősen magas. Ha valaki 500 REM értéknyi sugárzást kap, annak az esélye, hogy több mint egy hétig életben marad egyre csökken, és ha valaki több mint ezer REM, mondjuk, ötezer REM sugárzást kap, órákon belül cselekvésképtelenné válik. Harminc perccel a robbanás után a radioaktív részecskéket szállító porfelhő ténylegesen beszennyezett több ezer embert. Ha a felhő az emberek felett van, a földreesés előtt általában felhősugárzásnak hívják, amely képes arra, hogy radioaktív anyagot hordozzon a földön álló tömeg felett. És nem ez a legrosszabb az egészben. A radioaktív anyagot szállítja a szél, aztán lerakódik a földre, akár a robbanástól komoly távolságra is. Bárhol ér földet, radioaktív szennyeződést okoz. Portland belvárosában és az azon túli területeken is szétszórtan, véletlenszerű „forró pontok” jönnek létre, ahol nagyon magas a sugárzás szintje.

Mentés
A ruházat eltávolítása az első dolog, amit egy sérült ellátása során tesznek. Ezt meg kell tenni, hogy a szennyezés továbbterjedését csökkentsék, ne szennyezzék a kórházakat és a mentőautókat. Szélirányban a robbanás helyszínétől a tűzoltók felállítanak egy sugárzásmentesítő sátrat, ahol a külső szennyezést távolítják el: radioaktív részecskéket a ruházatról, a bőrről és a hajról. A nem súlyosan sérült áldozatoknak várniuk kell a sorukra. Biztosítani kell, hogy a potenciálisan leginkább beszennyezett embereket, akiket szennyezett por és füst borított, a legszigorúbb tisztítási technikával kezeljék. Nekik valószínűleg teljes vizes-tisztításra van szükségük. A vizes-tisztítás azt jelenti, hogy az ember levetkőzik, ruháit egy zsákba elzárja, és lezuhanyozik. Ez majdnem az összes felszíni radioaktív szennyeződést eltávolítja. A tisztítási folyamat nem a dörzsölésről szól. Vigyázni kell, nehogy a bőr horzsolódjon, ha ugyanis megsérül, akkor tulajdonképpen radioaktív anyagot juttatunk a testünkbe.

40 perccel a piszkos bomba felrobbanása után Portland városában káosz van. Sokan nem várnak utasításra, hanem a saját fejük után mennek. A mobilhálózatok túlterheltek. A helyi, állami és szövetségi tisztviselőknek el kell mondaniuk az embereknek, hogy mik a valós, lehetséges következmények és, hogy egy átlagembernek nincs lehetősége a sugárzást mérni, így nem tudhatja, hogy biztonságban van-e, vagy sem. Az állami hatóságok még nem tudják, hogy milyen messze terjedt el, és mennyire erős a sugárzás. Amíg ezt kiderítik, azt javasolják Portland lakóinak, hogy maradjanak otthon, és csukják be az ablakokat. Ami kint van, az kint van, ami meg bent, azt tisztán és radioaktív szennyezéstől mentesen akarjuk tartani.

Hozzászólások

Chieriben, a tornyok, szőttesek és Napóleon kedvenc nasijának városában jártunk

Chieriben, a tornyok, szőttesek és Napóleon kedvenc nasijának városában jártunk

Az északi félgömb 45 fokos szélességi körén, Torinótól mintegy tizenöt kilométerre fekszik Chieri, az olasz szőtt kelmék egykori fellegvára, amely gasztronómiai hagyományokban sem szűkölködik.

Római kori barakk maradványaira bukkantak

Római kori barakk maradványaira bukkantak

A kutatók az exeteri székesegyház mellett végeztek ásatást.

Bemutatták III. Károly első királyi portréját

Bemutatták III. Károly első királyi portréját

Ez az első hivatalos portréfestmény, amelyet az angol király megkoronázása óta bemutattak róla.

Titokzatos, föld alatti építményt találtak a gízai piramisoknál

Titokzatos, föld alatti építményt találtak a gízai piramisoknál

A kutatók geofizikai vizsgálatok során észleltek anomáliákat a gízai piramisok szomszédságában.

Több száz éves cipőkre és ruhákra bukkantak

Több száz éves cipőkre és ruhákra bukkantak

A kutatók szerint ez a legnagyobb ilyen típusú leletegyüttes a 16-17. századi Európából.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket