Natália, Valéria, Filótea2023. december 09., szombat
Kultúra

Autóstoppal a Föld körül II.

National Geographic Magyarország

Varga Péter és norvég barátja, Kenneth fejébe vette, hogy autóstoppal beutazza a Földet. „Nem körbejárom, bejárom" – mondja. Nézzük a Kepesita expedíció következő napjait!

„Érdekes lenne úgy megkerülni a Földet, hogy pusztán az ismeretségre építünk. Például Magyarországról indulva keresni egy ismerőst, aki ismer valakit Szerbiában, aki pedig ismer valakit Montenegróban, akinek van egy barátja Albániában, és így tovább…”

Varga Péter blogja

15. nap Útban Montenegró felé –no money
Még az éjjel átléptük a szerb határt, és elkezdtünk stoppolni a határállomás közelében, ahol még volt közvilágítás. Néhány száz méter után belebotlottunk két úriemberbe, és némi magyarázkodás után már autóban ülve közeledtünk az állomáshoz. Jótevőnk, egy nyugdíjazott halszállítmány-ellenőr nem elégedett meg azzal, hogy elvitt egy darabon. Addig kérdezősködött a barátainál egy közeli aluban, míg kézbe nem kapott egy kulcsot, ami egy folyóparti panzió ajtaját nyitotta. Később, néhány kisebb fuvar után egy taxi-jelzésű, özönvíz előtti autó állt meg a Podgorica-táblánk láttán. Ketten ültek benne. Mondtuk, mutattuk, hogy „no money”, mire a sofőr legyintve, egyértelműen jelezve, hogy nem gond, felnyitotta a csomagtartót és biztatott, hogy dobjuk be a cuccainkat. A városba érve a másik utas fizetett és kiszállt. Mi a centrum közelében ugrottunk ki. A kezemet nyújtottam köszönetünk jeléül a sofőrnek, mire ő pénzt kezdett el követelni. Hiába magyaráztunk neki, csak tovább erősködött és elővette a telefonját, hogy hívja a rendőrséget. „Hívja csak!” – mondtuk végül, és felpakolva elindultunk a part felé. Legközelebb nem szállunk be taxi-feliratú autóba, akármit magyaráz is a sofőr.

16. nap Ádámok és Évák
Néhány órás alvás után a teraszt uraló kis lugas árnyékot adó védelmében pakolásztunk, amikor egy kedvesen mosolygó, idősebb asszony jelent meg kávéval és némi reggelivel. Pénzt nem fogadott el, csak megkért, hogy írjunk neki pár sort róla és a helyről németül egy papírra. Talán ha fél órát stoppolhattuk, mikor egy lány megszólította az épp egy autónál fuvar után érdeklődő Kennethet. Mint kiderült, a barátnőjével ők is egy stoppos úton vannak.

A két észt lány meghívott minket, hogy társuljunk hozzájuk és az üveg borukhoz a közeli fák alatt. Kiderült, mindketten újságírást tanulnak. Órák hosszat beszélgettünk boldogságról, Rainbow Gatheringről, Koszovóról, míg némi borfolt miatt a lányok úgy összekaptak, hogy jobbnak láttuk magukra hagyni őket.

Pár perc után megállt egy holland kisbusz. Rodrik és Marta Albániába tartottak, de előtte még meg akarták látogatni néhány holland ismerősüket egy közeli faluban. Az ő révükön ismertük meg Albertet, az indonéz származású holland festőt és feleségét, aki nehéz sorsú kamaszok tanításával foglalkozik. Nemrég vásároltak egy kis földet a hegyoldalban, nem messze Ulcinj városától és építettek fel egy kis faházat rá. Egy egész kis holland kolónia alakult ki itt olyan barátokból és családjaikból, akik odahaza is szomszédok, és egy városka kis utcájában élnek.

17.nap Önkéntes munka
Délután Albert bemutatott Arnénak, holland szomszédjának, aki jobban ismerte a helyieket. Terveink között szerepelt egyfajta önkéntes munka vállalása is minél több országban, ahol a helyi emberekkel dolgozhatunk együtt, leshetjük el fortélyaikat, kerülhetünk még közelebb a megértésükhöz. Arne jelezte, hogy megkérdezi ez ügyben a környékbelieket.

18. nap Nem is olyan könnyű önkéntesnek lenni

Ez a nap a munkakeresés jegyében telt el, ugyanis Arne nem szolgált jó hírrel. Így egyelőre munka nélkül, de jókedvűen köszöntünk el a holland kolóniától. Egy ismerősük vitt be a városba. Bessit felkeresve elmondta, hogy nála kisegítve belekóstolhatnánk a montenegrói turizmus világába, de még ha önkéntesként is dolgoznánk, be kéne jelentenie minket és fizetnie 150 eurót az államnak. Boltról boltra jártunk, míg meg nem ismertünk egy Németországban élő, de szerb származású férfit, aki felajánlotta, hogy 2 óra múlva találkozzunk egy 5 km-re található postánál és ott majd segít munkát találnunk a dinnyeföldeken. Fél óra múlva már egy dinnye- és zöldségeskert mellett birkóztunk egy hatalmas dinnyével. A gazda két okot említett, amiért nem alkalmazhat minket. Az első a már említett hivatalos engedély, a másik pedig a kígyók. Elköszöntünk segítőnktől és a gazdától is és az előbbi útbaigazítása alapján az állítólag fél kilométerre lévő homokos tengerpart felé indultunk.

19.nap Cserebere és fél lábbal már Albániában
Kora délutánig a homokos tengerpartot és a hullámokat élveztük. Szerb hamutálamat hosszas körbekérdezgetés után végül sikerrel cseréltem el egy montenegrói sörmárka logójával díszített pohárra és egy kis karkötőcskére. Rövid stoppolás után, munkatapasztalat nélkül indultunk az albán határ felé. Egy amerikai rendszámú autó állt meg. Albert, némileg eltérve eredeti útvonalától egészen a határállomásig vitt minket. Megköszönve a fuvart és a kedvességét, útleveleinket előkészítve léptünk az albán határőrök „területére”.

Jókedv uralkodott a határon, gond nélkül átjutottunk. Néhány száz métert előregyalogoltunk a folyamatosan taxit ajánló, lelkes urak sorai között és elkezdtük a fuvarvadászatot. Épp két, kedves biciklis bácsival próbáltunk kommunikálni, amikor megállt egy kisbusz. Duplán letisztáztuk, hogy stoppolunk, és nem taxit keresünk. Tirana városáig végig hegyek kísértek, világháborús vashídon zötyögtünk át, s nyomunkban dudák éles hangjával jutottunk át a kereszteződéseken.

Egy ifjúsági szálló ajtaja előtt ugrottunk ki az autóból, kihasználva a piros lámpa adta időt. Hamar megegyeztünk a főnökkel, hogy egyikünk a kerti függőágyban alszik, így csak egy ágyért kell fizetnünk.

Albániában folyttjuk

Középkori kódexet azonosítottak Kolozsváron

Középkori kódexet azonosítottak Kolozsváron

A tudományos közösség számára eddig ismeretlen középkori kéziratot azonosítottak Kolozsváron, a kódexet korábban a Szent Mihály-plébánián őrizték, innen került át a levéltárba - erősítette meg az MTI-nek 2023. december 5-én László Attila főesperes-plébános.

Táncoló múzsa ókori szobrára bukkantak

Táncoló múzsa ókori szobrára bukkantak

A szobor másolatai a római korban igen népszerűvé váltak, a mostani lelet viszont a hellenisztikus időszakból származik.

Nagy Sándorhoz köthető templomot találtak

Nagy Sándorhoz köthető templomot találtak

Az építményt egy korábbi, sumér templom tetejére emelték.

Az Akropolisz Múzeum kiállításán egy csodálatos cserépedény

Az Akropolisz Múzeum kiállításán egy csodálatos cserépedény

A Kr.e. 420 körül készült, Meidias Hydria néven ismert háromfülű, vörösalakos, ókori görög cserépedényt a British Museum adta kölcsön az athéni Akropolisz Múzeumnak.

Elveszett erőd nyomaira bukkanhattak Jeruzsálemben

Elveszett erőd nyomaira bukkanhattak Jeruzsálemben

A kutatók olyan cserepeket tártak fel, amelyek IV. Antiokhosz szeleukida király korára datálhatóak.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket