Hella, Pelbárt, Ágoston2024. május 27., hétfő
Kultúra

Katasztrófák nyomában – Csernobil 1. rész

National Geographic Magyarország

A Kijevtől 104 km-re lévő erőmű, amely több, mint 2 millió ember áramellátását biztosítja a Szovjetunió ipari és technikai erejének szimbóluma, az ország atomerőműveinek gyöngyszeme.

1986. április 25-én a szovjet pártfőtitkár, Mihail Gorbacsov még csak egy éve van hatalmon.

Borisz Sztoliarcsuk a reaktort hűtő vízszivattyúkat kezeli: „Fiatal voltam, és szerettem a munkámat. Büszke voltam rá, hogy ilyen különleges berendezéseket kezelek, és ilyen hatalmas erejű gépezet működtetésében vehetek részt.”

Ugyanezen a végzetes éjszakán a 29 éves Jurij Karnejev kezeli az áramot termelő roppant méretű turbinákat. Diplomázása óta leghőbb vágya volt, hogy Csernobilban dolgozhasson.
„Nagyon érdekes munka volt. És jó fizetést kaptunk.”

Csernobilban négy reaktor van, amelyek egyszerre üzemelnek. A reaktorok hatalmas kazánok módjára működnek. Az uránium rudak forralják fel a vizet. Az így keletkező gőz meghajtja a turbinákat, és áram termelődik.

Azon az ominózus áprilisi éjjelen Borisz és Jurij az éjfélkor kezdődő éjszakai műszakban dolgozik. A gyülekező éjszakai műszakra meglepetés vár. Feletteseik egy hibaelhárítási gyakorlat elvégzésére utasítják őket.

Az erőmű számára létfontosságú, hogy a reaktoron keresztül hűtővíz áramoljon. Csernobilban a vízszivattyúkat működtető áramot a turbinák termelik, amelyeket viszont a reaktor hajt meg. Ám ha hiba történik, az nukleáris katasztrófához is vezethet.

„A ma esti gyakorlat azt vizsgálja, hogy egy bizonyos szükséghelyzetben fenntartható-e az erőmű üzeme addig is, amíg a tartalék generátorok bekapcsolnak.”

Éjfél. Megkezdődik az éjszakai műszak. Jurij Karnejev bemegy a turbinaterembe. „Megvizsgáltam a turbinát, és megnéztem a műszerek állását. Ittunk egy csésze teát, és vártuk az utasítást a teszt megkezdésére.”

Borisz Sztoliarcsuk a vezérlőteremben van, mintegy 300 méterre a reaktortól. A reaktort vezérlő 27 éves Leonyid Toptyunov is csatlakozik hozzá.

Éjfél múlt öt perccel. Megkezdődnek a teszt előkészületei. Leonyid fokozatosan csökkenti a reaktor teljesítményét. A következő húsz percben minden a terv szerint halad. Ám három perccel később nem várt probléma adódik. A reaktor teljesítménye valamilyen okból túlzottan leesik. Leonyidnak helyre kell állítania a teljesítményt, mégpedig gyorsan. Megkönnyebbülésére úrrá lesz a problémán. Éjjel egy órára Leonyid úgy véli, hogy a reaktor stabil. Három perccel később a szivattyúkat kezelő Boriszon a sor. Bekapcsol két tartalék vízszivattyút. Ám ezek túl gyorsan pumpálnak vizet a reaktorba. Ez baj, mert így nem válik elég víz gőzzé a turbinák működtetéséhez. Leonyid úgy véli, hogy segít, ha növeli a reaktor teljesítményét Az ötlet beválik: a reaktor felmelegszik, így több gőzt termel a turbinák meghajtásához.

Leonyid és Borisz azt hiszik, hogy ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet. Ám nincsenek tudatában, hogy a reaktor zónája kezd veszélyesen felforrósodni. A turbinateremben Jurij Karnejev telefonhívást kap. Valaki a vezérlőteremből közli vele, hogy minden készen áll, és a teszt rövidesen megkezdődik.

1 óra 23 perc. Egy gépkezelő a terv szerint leállítja a turbinákat. Ám a reaktort figyelő Leonyid azt látja, hogy annak hőmérséklete a magasba szökik. A reaktor nyomása a kritikus szint felé tart. A vezérlőteremben mindenfelé figyelmeztető jelzések sípolnak. Leonyid Toptyunov drasztikus lépéshez folyamodik: megnyomja a reaktor vészleállító gombját.

Ám a leállítás nem történik meg, és ami még rosszabb, a reaktor hőmérséklete sebesen emelkedik: már eléri a normál érték százszorosát. Alig egy perccel később a csernobili négyes reaktor felrobban.

A robbanás ereje félrelöki a reaktor 2000 tonnás acéltetejét. 8 tonna erősen radioaktív fűtőanyag repül ki a sötét éjszakába. A turbinateremben Jurij Karnejev hitetlenkedve bámulja az eseményeket. A tetőszerkezet összeomlik körülötte.

A Channel a katasztrófák nyomában: Csernobil
Csernobil, 1986. április 26. Az atomerőműben éppen rutinszerű ellenőrzés folyik, amikor egy emberi mulasztás következtében a tudósok elveszítik uralmukat a folyamatok felett. 56 másodperccel később hatalmas robbanás rázza meg a létesítményt, melynek következtében hat tonna radiokatív szennyezőanyag kijut a légkörbe. A világtörténelem legsúlyosabb atomkatasztrófája közvetlen módon „csak” 31 emberi életet követel, azonban a szerencsétlenség következtében megnövekedett sugárszennyezés által megölt vagy súlyosan megbetegített áldozatok száma több ezerre tehető. A film a katasztrófa eddig homályban maradt részleteire igyekszik fényt deríteni.

Mikor látható? Január 12-én (kedden) 20:30-kor

„Szólni sem bírtam, csak odakuporodtam a vezérlőpult mellé. Aztán amikor a leszakadó tető mozgása elült, azt gondoltam: ”Hála Istennek, hogy nem rám esett!””

Onnan mintegy 300 méterre, a vezérlőteremben Borisz Sztoliarcsuk mérnök úgy érzi, álmodik: „Éreztem, hogy valami különös történik, aztán hatalmas dörrenést hallottam. Kővé dermedtem – nem tudtam, mitévő legyek.”

Az első tizennégy tűzoltó a robbanás után négy percen belül a helyszínre siet. A négyes reaktor körül mindenütt tűz ütött ki. Erősítésre van szükségük. Pjotr Hmel tűzoltóparancsnok egyike az odaküldött további száz tűzoltónak.

„A földön mindenütt a berendezések darabjai hevertek. Nem tudtuk, hogy a reaktor robbant fel, mivel ezt senki nem mondta meg nekünk.”

A tűzoltók nincsenek tudatában, hogy egy nukleáris katasztrófa helyszínén dolgoznak. Másfél órán át egyre csak küzdenek a lángokkal. Aztán az emberek sorra összerogynak – hánynak, és eszméletüket vesztik. Köztük van Pjotr Hmel is.

„Nem gondoltuk, hogy rendkívül veszélyes esemény történt, főleg globális értelemben nem. Azt hittük, csak egy egyszerű tűzről van szó.”

Reggel 5 órára sikerül eloltani a tüzet. Pjotr parancsnokot egy moszkvai kórházba viszik sürgősségi ellátásra, mivel súlyos sugárfertőzéstől szenved. De ő legalább életben marad. A lángokkal küzdő hatvankilenc tűzoltóból harmincegy meghal a közvetlen radioaktív sugárzás következtében. Ám mindez még csak a válság kezdete.

A folytatást itt>> olvashatja.

Hozzászólások

Amputációval büntették az előkelőket az ókori Kínában

Amputációval büntették az előkelőket az ókori Kínában

A szakértők több mint 2000 éves csontvázakat vizsgáltak meg.

Azonosították II. Ramszesz eredeti szarkofágját

Azonosították II. Ramszesz eredeti szarkofágját

Amikor a 19. században megtalálták II. Ramszesz múmiáját, egy fakoporsóban volt.

Feláldozott nő csontjait rejtette a 2000 éves gödör

Feláldozott nő csontjait rejtette a 2000 éves gödör

Az áldozat húszas évei végén járt, bordái töröttek voltak, és nyakon szúrták.

Viking kincsre bukkant az amatőr fémdetektoros

Viking kincsre bukkant az amatőr fémdetektoros

A mintegy 1100 éves tárgy Dániában került elő.

Mamutcsontokat rejtett a borospince

Mamutcsontokat rejtett a borospince

A pince tulajdonosa eleinte azt hitte, fadarabokat talált.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket