Eufrozina, Kende2023. szeptember 25., hétfő
Kultúra

Katasztrófák nyomában – Csernobil 2. rész

National Geographic Magyarország

A Kijevtől 104 km-re lévő erőmű, amely több, mint 2 millió ember áramellátását biztosította, a Szovjetunió ipari és technikai erejének szimbóluma, az ország atomerőműveinek gyöngyszeme volt...

Az első részt itt>> olvashatja.

Az egyik csernobili atomreaktor mindössze 84 perc alatt megsemmisült.

A következő napok eseményei
A romba dőlt reaktor továbbra is halálos sugárzást bocsát ki. Ám a szovjet hatóságok hallgatnak az esetről. A Nyugat és a Szovjetunió közti versengés közepette Gorbacsov igyekszik eltitkolni a katasztrófát.

Az erőmű dolgozóinak többsége onnan 3 kilométerre, Pripjaty városában él családjával. Az embereknek fogalmuk sincs róla, hogy az életük veszélyben forog. Okszána Szavcsenko 13 éves volt az események idején. Édesapja a négyes reaktornál dolgozott – ám aznap reggel nem ment haza.

„Egy szomszéd átjött anyámhoz, és elmondta neki, hogy valami történt az erőműnél, és még senki nem jött haza.”

Estére még mindig nincs hír Okszána apjáról. A szovjet hatóságok teljes titoktartás mellett megkezdik az előkészületeket Pripjaty teljes lakosságának – csaknem 50 ezer embernek – az evakuálására.

„Azt mondták, csomagoljunk össze és készítsünk némi élelmet az útra, aztán várjunk, amíg megérkeznek a buszok.”

A teljes evakuáció délután 2 órakor indul meg. 3 órával később Pripjaty már csak kísértetváros.

A hatóságok kétségbeesetten próbálják megállítani a környezet további radioaktív elszennyeződését. A következő hat nap alatt 1800 helikopter-bevetés során 5000 tonna vegyszert dobnak a szétrobbant reaktorra, hogy a különböző anyagok elnyeljék a sugárzást.

A szovjetek úgy vélik, eddig még csak azok tudnak a válságról, akik közvetlenül érintettek. Április 28-a, reggel 6 óra 30 perc. A robbanás után két nappal Svédországban Cliff Robinson atomtechnikai mérnök éppen munkába igyekszik a forsmarki atomerőműbe. Az erőmű Csernobiltól 1600 kilométerre van északra. Ahhoz, hogy beléphessen, Cliffnek át kell haladnia egy sugárzásmérő kapun. Megszólal a riasztó, jelezve, hogy radioaktív szennyezést érzékel.

Cliff úgy véli, a berendezés lehet a hibás. Ám a gép más dolgozók belépését is letiltja. A sugárzás láthatatlan, de Cliff arra tippel, hogy a riasztót az emberek cipője hozza működésbe.

„Rátettem a cipőt az egyik detektorra, hogy megmérjem a sugárzását. A sugárszint iszonyúan magas volt.”

A nap folyamán a svéd tudósok azonosítják a sugárzás forrását: megállapítják, hogy a Szovjetunióból jön. A svédek magyarázatot követelnek, mire a szovjet vezetés végre enged a nyomásnak. Nyilvánosan elismerik, hogy Csernobilban nukleáris baleset történt. A katasztrófa világszerte az újságok címlapjára kerül. A Szovjetunión belül ugyanakkor elbagatellizálják az esetet, és valósággal eltemetik a dolgot az aznapi híradó sok más egyéb híre közé.

Európa felett mindenütt radioaktív csapadék jelei mutatkoznak. Tíz nap után a radioaktív felhő eléri az Egyesült Államokat és Japánt.

Mi is történt?
A szovjet hatóságok a robbanás után azonnal vezető orosz tudósokat küldenek a helyszínre. Ahhoz, hogy megleljék a baleset okát, be kell hatolniuk a zónába. Figyelmük hamar a hibaelhárítási gyakorlatra terelődik.

A Channel a katasztrófák nyomában: Csernobil
Csernobil, 1986. április 26. Az atomerőműben éppen rutinszerű ellenőrzés folyik, amikor egy emberi mulasztás következtében a tudósok elveszítik uralmukat a folyamatok felett. 56 másodperccel később hatalmas robbanás rázza meg a létesítményt, melynek következtében hat tonna radiokatív szennyezőanyag kijut a légkörbe. A világtörténelem legsúlyosabb atomkatasztrófája közvetlen módon “csak” 31 emberi életet követel, azonban a szerencsétlenség következtében megnövekedett sugárszennyezés által megölt vagy súlyosan megbetegített áldozatok száma több ezerre tehető. A film a katasztrófa eddig homályban maradt részleteire igyekszik fényt deríteni.

Mikor látható? Január 12-én (kedden) 20:30-kor

Csernobil a maga által előállított villamos energiával üzemel. Ezért biztonsági teszteket hajtanak végre, hogy biztosítsák az erőmű működését akkor is, ha az energia-ellátás megszakad.

A tesztet eredetileg nappal akarták végrehajtani, amikor tapasztaltabb mérnökök lettek volna szolgálatban. Ezt azonban éjszakára halasztották, amikor az erőműnek kevesebb áramszükségletet kell kielégítenie. Ekkorra viszont a rangidős tudósok mind hazamentek, és csak egy fiatalabb csapat maradt ott a négyes reaktor felügyeletére.

Eljövendő veszedelmek
Bár most már tudják, mi okozta a robbanást, elborzadnak a gondolatra, hogy sokkal komolyabb válságra van kilátás. A radioaktivitás nem csupán a levegőben terjed. A tudósok attól rettegnek, hogy a reaktorzóna beleolvad az alatta lévő vízzáró rétegbe. Ha a sugárzó anyag bekerül a talajvízbe, akkor nagyon gyorsan szétterjedhet sok-sokezer lakás ivóvíz-vezetékeibe is. Gyorsan kell cselekedniük. Úgy döntenek, hogy egy masszív betonlapot helyeznek a reaktor alá.

A betonlap fölött, a reaktor romjai között így is 200 tonna radioaktív olvadék marad. Ennek a sugárzása sok éven át komoly károkat okozhat. A hatóságok ezt legjobban úgy tartják elkerülhetőnek, ha egy óriási betonszarkofágot építenek az egész reaktor köré. Ám addig semmit sem tehetnek, amíg a robbanásból származó radioaktív törmelék halálos sugárzást enged a levegőbe. A törmeléket először el kell takarítani.

Ez a hadseregnek való feladat. Úgynevezett „likvidálók” ezreit rendelik oda a Szovjetunió minden részéből. Az embereket Tarakanov tábornok parancsnoksága alá helyezik, aki így emlékszik vissza erre:

„Behívtak a Politbüro ülésére, és azt mondták: Nyikoláj, te vagy a legbátrabb és legtehetségesebb tábornokunk, ezért te vezeted a nukleáris fűtőanyag-törmelék eltakarítását célzó hadműveletet. Mire én: Megőrültek? Hát robotok a katonák?”

A katonák parancsot kapnak, hogy lapátolják vissza a radioaktív törmeléket a romba dőlt reaktorba. Különleges, 30 kilogramm súlyú ólomöltözékben végzik a feladatukat. Minden ember csak 3 percig dolgozhat – de ez elég ahhoz, hogy egy életre elegendő sugárdózist kapjon. Az elkövetkező évek során sok ezren halnak meg emiatt.

A betonszarkofág építése folyamatosan halad a törmelék-eltakarítás ideje alatt. Az idővel való versenyfutásban az építmény 206 nap alatt elkészül.

Ki a felelős?
A vizsgálat szerint az események végzetes láncolatát az éjszakai műszak dolgozói indították el, akiket feletteseik utasítottak egy biztonsági teszt végrehajtására. Lépéseik nyomán a reaktor rendkívül instabillá vált, ám ők ezt nem vették észre. Amikor megpróbálták helyrehozni hibájukat, már késő volt – az iszonyú robbanáshoz vezető gyújtózsinór már égett. Ám a vizsgálatot végzők szerint a történtekről nem az éjszakai műszak tehet. Borisz és Leonyid utasítást kapott, hogy hajtsa végre a tesztet. A végkövetkeztetés szerint a katasztrófát a rendszeresen hanyag munkát végző vezetés okozta. Három rangidős mérnököt egyenként tíz év börtönbüntetésre ítéltek.

Visszafordíthatatlan
Pripjaty városa, amely egykor csernobili dolgozók ezreinek otthona volt, annyira sugárszennyezett, hogy lezárták a nyilvánosság előtt. Az atomerőmű 30 kilométeres körzetébe szigorúan korlátozzák a belépést. A lakosok már régen nem reménykednek abban, hogy valaha is visszatérhetnek otthonaikba. Az ukrán kormány becslése szerint legalább 8000 ember halt meg a katasztrófa következtében. Ám az ENSZ úgy véli, még mindig korai kialakítani egy végleges mérleget. Egy dolog azonban biztos: a legsúlyosabban szennyezett területeken a pajzsmirigyrák gyakorisága több mint százszorosára emelkedett a gyerekek és a tizenévesek körében.

A romba dőlt reaktorblokk belsejében ma is 200 tonna uránium és csaknem egy tonna halálos plutónium lapul. 1997-ben 28 ország megegyezett abban, hogy közösen finanszíroznak egy hosszú távú megoldást célzó tízéves tervet. A csernobili négyes reaktort egy 20 ezer tonnás acélboltozat borítja be.

Az első részt itt>> olvashatja.

Kapcsolódó cikkek:

 • Fehéroroszország csökkentette a csernobili balesetben szennyezett terület nagyságát
 • A csernobili atomerőmű katasztrófája
 • Csernobilban minden a terv szerint üzemel?
 • Eltúlozták a csernobili katasztrófa hatását?
 • Csernobil magyar szemmel
 • A vadállatok jól boldogulnak Csernobil tiltott zónájában
 • Bölényeket telepítenek a csernobili tiltott zónába
 • Vadállat-paradicsom a csernobili tiltott zónában?

 • Titkok fürdője, egy fürdő titkai

  Titkok fürdője, egy fürdő titkai

  Körülbelül 10 méterrel a felszín alatt járunk, a Szt. Gellért Gyógyfürdő és Uszoda alatt, fejem felett villamosok dübörögnek, miközben a Szabadság hídra vezető ívben a Szent Gellért térről haladnak tovább Pest felé.

  Meglepő helyen került elő egy kőkori nyílhegy

  Meglepő helyen került elő egy kőkori nyílhegy

  A szakértők azt feltételezik, hogy a tárgyat talizmánként használták a vaskorban.

  Elsüllyedt templomokat találtak a tengerben

  Elsüllyedt templomokat találtak a tengerben

  Az Aphrodité és Ámon számára szentelt templomokat a Földközi-tengerben, Egyiptomnál fedezték fel.

  Ősi sírt rejtett egy parkoló

  Ősi sírt rejtett egy parkoló

  A 6. századra datálható sírt Japánban tárták fel.

  Több száz éves társasjátékot találtak

  Több száz éves társasjátékot találtak

  A nagyjából 500 éves táblát az általunk is ismert malomjátékhoz használták.

  National Geographic 2023. augusztusi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  18 780 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket