Illés, Margaréta2024. július 20., szombat
Kultúra

Külföldiek Nipponban

National Geographic Magyarország

Jelenleg a japán a világ legszigorúbb és legbonyolultabb bevándorlási szabályzata, néha az a benyomásom hogy a Bevándorlási Hivatal sem érti, melyik szabály mikor érvényes.

Egyre többen vagyunk. Tíz évvel ezelőtt egymillióan, ma már a duplája. No persze mi volnánk a rendes külföldiek, akik legálisan tartózkodnak Japánban, vízummal, szóval törvény- és rendpártiak.

Részlet Ferber Katalin: Mindenki szellemi kalauza: Japán című esszégyűjteményéből

Legalább egymillió azonban azoknak a száma is, akik illegálisan élnek az országban, de ezt inkább hagyjuk azokra a kutatókra akik az ő helyzetükön próbálnak segíteni. Vagy azokra a hatóságokra, akik feladata az illegális bevándorlók szankcionálása.

Jelenleg a japán a világ legszigorúbb és legbonyolultabb bevándorlási szabályzata, néha az a benyomásom hogy a Bevándorlási Hivatal sem érti mindig, melyik szabály mikor érvényes, és kire. Újabban vannak törekvések már kormányzati szinten is, hogy Japánt egy „bevándorlóbarát” országgá alakítsák, hiszen a nyitás szükségszerű lenne a negatív demográfiai mutatók szempontjából.

Japán ugye Kelet-Ázsia Amerikája, itt van ugye a pénz (jó sok, mondjuk a thaiföldi bérekkel összehasonlítva), itt van ugye a technológia, és itt nincs elég munkaerő (a csökkenő népesség miatt).

Vagyis a gazdasági indítékú munkaerő-vándorlás (migráció) központja Szingapúr és Japán. Az elmúlt években Hong Kong is csatlakozott néhány szakmában, mert kiemelkedő béreket ajánl.

Ferber Katalin: Mindenki szellemi kalauza: Japán
A közelmúltban jelent meg egy különleges könyv. Esszésorozat, amit a 16 éve Japánban élő professzorasszony, Ferber Katalin írt. Kell- e jobb optika: Milyenek látja a társadalmat a külföldi, de ott élő egyetemi tanárnő? (Jószöveg Műhely Kiadó)

Nos, itt vagyunk Japánban, s a 127 milliós majdnem teljesen japán népességnek 1, 6 százaléka külföldi. Ugyanakkor a bevándorlás könnyítése, az ezzel kapcsolatos reformjavaslatok rendre elbuknak, mert a társadalmon belül óriási ellenállás tapasztalható ezzel kapcsolatban. A japán társadalom elzárkózó, homogén. A bevándorlók számának növekedése megbontaná ezt a homogenitást és feszültséget okozna – a törvényhozók (talán jogos) aggodalmai szerint. Mint azt az idegenekről szóló esszémben említettem, a japán lakosság legalább felének az a véleménye, hogy az országukban elkövetett bűncselekmények túlnyomó többségét külföldiek követik el, sőt még a turisták érkezését is valamiféle, az országuk elleni merényletnek tartják. Ezen vélekedések ellen már az Amnesty International japán képviselője is felemelte szavát, szerinte a japánok számára a külföldiek egyszerűen bűnbakok, hiszen a felderített bűncselekmények 98%-át japánok követik el.

2007 óta új bevándorlási törvény van érvényben, mely szerint az országba belépni kívánó 16 évnél idősebb külföldiektől a szokásos papírok kitöltése mellett fényképet és ujjlenyomatmintát is kérnek a japán hatóságok. Ez mind a terrorizmus elleni harc jegyében zajlik, az adatokat a központi számítógép összehasonlítja azzal a listával, amelyen bűnözők, és az országból már kitiltott illegális bevándorlók adatai szerepelnek.

Tokió nemzetközi repülőterén, a Naritán, az útlevélvizsgálat végeztével kedves tábla fogadja az országba érkezőt: „Üdvözöljük Japánban, de kövesse a szabályokat!”

Azért talán az túlzás lenne, ha most azt mondanám, minden nap találkozom külföldiekkel Tokióban. Ez nem így van, még a 17 milliós lélekszámú fővárosban sem. Akiket gyakrabban látni, leginkább amerikaiak, aztán persze az EU emberei, rengeteg kelet- és délkelet-ázsiai, de indiai, afrikai alig. A szabadidő eltöltéséről írt esszémből ismerős Roppongi nevű szórakozónegyed például tele van külföldi tulajdonú bárokkal, német sörözőkkel, francia és más európai konyhát vivő éttermekkel.

Japán állampolgárrá csak a születés jogán lehet válni, de az sem automatikus. A szumójátékosok és a híres japán csapatban játszó futballisták azok persze kivételek, ők szinte azonnal állampolgárságot kapnak, hiszen akkor a japán adóhivatalt gazdagítják, márpedig nekik van miből adózniuk.

Egyébként szinte senki nem lehet japán állampolgár, mert a kérvényhez csatolni kell az igazolást arról, hogy már hontalan az illető, vagyis lemondott eredeti állampolgárságáról. Ez nem jelent kevesebbet mint azt, hogy akkor válik valaki hontalanná, amikor még nincs meg az új, vagyis a japán állampolgársága.

Ez jelenleg az EU összes tagállamában – beleértve kis hazánkat – alkotmányba ütköző, azaz az államfő nem bocsáthat el senkit állampolgári kötelékéből új állampolgárság hiányában.
A japán állampolgársági kérelem elbírálása egy év.

Ez alól csak azok a koreai, kínai, tajvani, a gyarmati időszakban Japánba kényszerült emberek leszármazottai a kivételek, akik 1945-ben Japánban rekedtek (se ki se be alapon) s ma már a harmadik generáció nő fel Japánban japán állampolgárság nélkül.

Ők már soron kívül megkapják, de többségük ma is erkölcsi kérdésnek tartja, hogy ezt a japán kormánynak automatikusan fel kellene ajánlania, hiszen nagyszüleiket többnyire kényszermunkára hurcolták ide, vagy hamis ígéretekkel, mint gyarmati alattvalót.

Vannak szép számmal brazilok és peruiak, mert a két világháború közötti időszakban a japán kormány segédletével japán telepesek vándoroltak oda, s az ő leszármazottaik dolgoznak ma Japánban rengeteg gyárban. Ők jogosultak állampolgárságra, hiszen őseik japánok, bár se japánul nem tudnak, se Japánban korábban nem éltek. Fura ugye?

Japán több mint tízféle vízumot bocsát ki, én pedig – ismerve a japán jogszabályokat – nem akartam házasodás által vízumhoz jutni. Miért? A szabályok szerint ha a japán házastárssal netán történne valami, ne adj isten meghal, a nem japán házastársnak 48 órán belül, kötelezően el kell hagynia a szigetországot. Ha gyerekek vannak, még borzasztóbb a helyzet, mert ők automatikusan japán tulajdonnak számítanak, tehát maradniuk kell. Ilyenkor az egyik – európai fülnek nagyon furán hangzó – megoldás, hogy a japán házastárs családja adoptálja a nem japán menyet vagy vőt, a másik, hogy saját jogon munkavállalói státust szerez. Én, a munkám révén, már állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi vagyok, de még ma is három évenként lejáró visszalépési vízumért folyamodom, s fizetek érte, nem is keveset. Pedig állásom biztos, állandó lakhelyem tíz éve változatlan. Mégis.

A sorozat részei:

 • „Kétségtelen, hogy jobb nem nőnek lenni Japánban”
 • Katonás japán gazdaság
 • Lézengők és ritterek

  Forrás Jószöveg Műhely Kiadó

 • Hozzászólások

  Rejtély, mi okozta az őslakos város összeomlását

  Rejtély, mi okozta az őslakos város összeomlását

  Egy új vizsgálattal egy, Cahokiával kapcsolatos elméletet cáfolnak.

  Az amerikai függetlenségi háború első csatájának emlékeire bukkantak

  Az amerikai függetlenségi háború első csatájának emlékeire bukkantak

  A feltárt muskétagolyók egy olyan pillanatnyi esemény emlékei, amely az egész világot megváltoztatta.

  Világháborús leleteket kerestek, de sokkal ősibb tárgyakat találtak

  Világháborús leleteket kerestek, de sokkal ősibb tárgyakat találtak

  Lengyel fémdetektorosok a Besszádokban lévő erdőket fésülték át.

  Előkelő őslakosok maradványaira bukkantak Peruban

  Előkelő őslakosok maradványaira bukkantak Peruban

  A kutatók úgy vélik, hogy a csontok és különböző díszek mintegy 800 évesek.

  Bronzkori nő befalazott csontjaira bukkantak

  Bronzkori nő befalazott csontjaira bukkantak

  A kutatók Cipruson tártak fel egy ősi lelőhelyet, amelyhez egy templomkomplexum és lakóházak is tartoztak.

  National Geographic 2024. júliusi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  15 900 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket