Jeromos, Honória, Hunor2023. szeptember 30., szombat
Kultúra

Siva Pacifica – A Mennyország utolsó énekesei

National Geographic Magyarország

A Csendes-óceán zenéje eltűnőben van. Fokozatosan kebelezi be a nyugati kultúra, s az ősi hangok már nem öröklődnek át a következő nemzedékre.

Anthony Copping zenei producer Sydneyben, Ausztráliában. Több mint tíz éve járja a csendes-óceáni szigetvilágot, és dalokat és előadásokat rögzít Siva Pacifica, vagyis A Csendes-óceán ritmusa című lemezéhez. A Siva Pacifica ártatlan tervnek indult, Copping kezdetben minden koncepció nélkül járta a szigeteket, és dalokat rögzített.

A Csendes-óceán zenéje eltűnőben van. Bekebelezi a nyugati kultúra. A több mint ötezer éve létező zenét a kihalás veszélye fenyegeti. A producer azon fáradozik, hogy legalább egy részét megmentse, és esélyt adjon az előadóknak, hogy az egész világnak játsszanak.

A veszélyeztetett zene nem jó üzlet. De ki hallgat a könyvelőjére? Copping visszatér a Csendes-óceánra, hogy újabb ősi zenét tartalmazó albumot rögzítsen. A mennyország utolsó énekeit. Ehhez a legeldugottabb falvakat kell felkutatnia, amelyekbe még nem jutott el a nyugati kultúra. Az úticél Új-Guinea szigete, Irian Jaya. A korábban Nyugat-Pápua nevet viselő országot a ’60-as évek elején bekebelezte Indonézia. A Pápuák egy része azonban ellenszegült az indonéz vezetésnek, és függetlenségi harcot indítottak.

A Dagai nevű kis falu 240 kilométerre fekszik Jayapurától. A térségben minimális a külföldi befolyás, így talán maradt valami a népzenéből. Ahhoz azonban, hogy Copping megtalálja a zenét, a mit keres, tárgyalnia kell majd a falusi politikusokkal, vagyis fel kell ismernie a főnököt, és a vének tanácsa elé kell tárni az ügyét. Ezek a bizottságok teljhatalommal rendelkeznek a falu felett.

A főnök azt mondja, a népe nem énekelhet népdalokat, ugyanis tiltja a keresztény egyház. Fél éve még egy misszió állt itt, mára teljesen eltűnt. Máshol is tapasztalható a Csendes-óceánon, hogy a misszionáriusok istentelennek bélyegezték a helyi népzenét, és a népdalok helyébe zsoltárok léptek.

Coppingnak mélyebbre kell hatolnia a dzsungelben. Kísérője, Epious ismer egy Forna nevű falut feljebb a folyón, de valamiért le akarja beszélni a producert az útról. Ez a zenei vállalkozás ugyanis távol áll a popzene csillogó világától. Hét napot hajóznak majd a folyón a faluig, ahol Copping felvételeket készíthet. A szűk hajóban nyolc ember szorong, ha bárki hibázik, mindannyian beborulnak, úgyhogy nagyon oda kel majd figyelni, amikor zúgóhoz érkeznek. Az úticél nincs is rajta a térképen.

Egy kis halászfaluban, ahol hallal felpakoltak az útra, a főnök apja az egész térség ura, ezért úgy gondolja, hogy ő a nyugati régiók kapuőre. Pénzt akar, mielőtt továbbengedi a társaságot. Kétmillió rúpiát kell fizetni, amely mintegy 240 amerikai dollárnak felel meg, de végül félmilliós összegben sikerül megállapodni.

A kis hajó lassan halad az őserdőben, s félő, hogy elpuskázzák az egész vállalkozást; ha ezt az utat elszalasztják, vége. A folyón egyre több a rönk, ezért Copping egyre jobban aggódik, hogy egy idő után nem tud majd továbbmenni. Az élelem is vészesen fogy.

Végre elérnek egy települést! Ebben a Pocree nevű faluban nagyon segítőkészek az emberek, és hajlandóak megmutatni a zenéjüket. Egy Nico nevű fickó felajánlja, hogy elgyalogol a következő faluba, ahova a csapat már nem tudott eljutni, és hoz előadókat, hogy itt felvehessék a dalaikat. Az útra nem visz magával mást, csak egy bozótvágó kést.

Copping végre kényelemben és biztonságban érzem magát, és izgul az előtte álló munka miatt. A bennszülöttek hagyományos dalai a mindennapi életükről szólnak. Ezeket könnyű felvenni, ám a mélyebb dalok, amelyek régebbről erednek, több időt igényelnek majd. Az első ének valamiféle köszöntő lehet. Itt van Pocree apraja-nagyja. Sugárzik belőlük az erő, az összetartozás és a békés szándék. A következő dal teljesen más: egy panaszdal, ami a Csendes-óceán térségének egyik legjellemzőbb daltípusa. Eljátsszák az egyik falulakó halálát, és meggyászolják az eltávozott szellemét. Az altatódal az egyik legkönnyebben rögzíthető műfaj. Minden kultúrára jellemző, és az anyák általában örömmel énekelnek.

A terepi felvételeknél a háttérzajok jelentik a legnagyobb gondot. Még itt, az áram, telefon és autók nélküli Irian Jaya szívében is nehéz csendes helyet találni.

Közben Nico is visszatér. Neki mindössze két napig tart, ami a kutatóknak egy hetet is igénybe vett volna. Sikerült népi énekeseket szereznie, aminek nem mindenki örül a faluban. Nico valahonnan a folyó túlpartjáról, a bozótból szerezte az embereket, ahol remélhetőleg elkészülnek majd az utolsó felvételek. Ám az eset parázs viták forrása lett a falusiak között. Még a dárdák is előkerültek. Az énekesek csak a dzsungelben hajlandók megmutatni dalaikat, ami kétórányi járóföldre van.

Az énekesek zenéje gyakorlati zene: a fa ütögetése az ölést, vagy a háborút jelképezi, tehát megölnek valakit és elvonszolják a testét, és közben ezt a dalt éneklik. Egyfajta praktikus dolog, amely segít vonszolni a testet, és felszabadítja őket a gyilkolás terhe alól.

Dallamok nyomában
A National Geographic Channel kétrészes filmjében Anthony Copping angol lemezproducer kényelmes nagyvárosi irodáját hátrahagyva a száz titkot rejtő csendes-óceáni Melanéziába utazik, hogy az esőerdő mélyén elfeledésre ítélt dalok után kutasson. Utazása elején fából kivájt kenuja fedélzetén Anthony még reménnyel telve igyekszik a Mamberano-folyón felső szakasza felé, azonban amikor összetalálkozik az első dárdákkal felszerelt, ellenséges őslakosokkal, rá kell döbbennie, hogy a dalokat nem adják ingyen. Régóta dédelgetett álma, hogy a szigetvilág tradicionális zenéjéből albumot ad ki, már-már szertefoszlani látszik, amikor útitársa, a szintén zenerajongó Pascal Oritaimae rendhagyó ötlettel áll elő…

Mikor látható? Január 16-án (szombaton) 21 órakor.

Lehet, hogy Copping az első nyugati, aki hallja ezeket az énekeket? Nem tudni. De remélhetőleg nem ő lesz az utolsó. Veszélyben vannak ezek a dalok. A nyugati kultúra egyre növekvő hatása miatt, legyen az akár vallási, vagy üzleti, fokozatosan elvesznek ezek a hangok, mert nem öröklődnek a következő nemzedékre. Talán öt, tíz évig maradnak még fenn.

A zenegyűjtőt, bárhol dolgozik, figyelemre méltó melegség és kedvesség fogadja. Ezek az emberek talán még nem is láttak fehér embert. Érdeklődéssel tekintenek rá, és a tárgyakra, amelyeket használ.

„Legközelebb tanárokat, ruhákat hozni! Ruha kell. Nem pénz. Pénz nem ér semmit.” – mondják mindenütt.

Így hát a gyűjtők saját ruháikat és a dohányukat adják oda nekik, lassan azonban már nem lesz miből adni. A távozás végül sietős lesz, ugyanis kezdenek elszabadulni az indulatok. Már nincsenek biztonságban.

A végeredmény az, hogy épp csak sikerült rögzíteni valamit Irian Jayában. Rázós ügy lesz a lemez. Az itt élők közül sokan úgy érzik, hogy a népzenének, a törzsi zenének egyszerűen nincs helye a térség zenei térképén. Bár nem sikerült sok anyagot rögzítenie, Copping bízik abban, hogy van valahol egy kiadó, amelyik szeretné megismertetni a világgal a Csendes-óceán zenéjét, illetve, hogy akadnak még emberek, akik meg akarják őrizni ezeket az utolsó énekeket.

Több ezer éves nyilat hozott felszínre az olvadás

Több ezer éves nyilat hozott felszínre az olvadás

A szakértők úgy gondolják, hogy a Jotunheimen-hegységben feltárt fegyvert vadászok használták.

A Bakony bércei között

A Bakony bércei között

A Veszprém vármegyében, Zirctől úgy 16 kilométerre fekvő Bakonybél igen tekintélyes múlttal büszkélkedhet.

Ritkaságnak számító római kori szarkofág

Ritkaságnak számító római kori szarkofág

Sajtótájékoztató keretében ismertették a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézetének, Hádész Kapujában, római sírépítmény feltárása Nagyvázsony határában címet viselő tudományos projektjének eredményeit.

Érintetlen ókori szarkofágra bukkantak

Érintetlen ókori szarkofágra bukkantak

A római kori lelet nagyjából 1800 éves, és egy nő maradványait őrzi.

Lenyűgöző vándorlás látható éjszaka a tengerekben

Lenyűgöző vándorlás látható éjszaka a tengerekben

Az elmúlt húsz év legizgalmasabb és legszebb magyar anyagai tekinthetők meg a National Geographic Magyarország kiállításán a Nemzeti Múzeumban.

National Geographic 2023. augusztusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket