Vencel, Salamon2023. szeptember 28., csütörtök
Kultúra

Zarándokhelyek a szent folyó mentén

National Geographic Magyarország

A Föld folyói közül talán a Gangeszt övezi a legnagyobb tisztelet. Mintegy 2500 kilométeres útja során átszeli India földrajzi és spirituális középpontját. Úgy tartják, hogy aki megfürdik a vizében, annak megtisztul a lelke. A folyó mentén több zarándokhely található, ahová minden évben hívők tízezrei látogatnak el, hogy megmártózzanak a szent folyóban.

Gangotri
Az ősi hindu írások szerint a Gangesz eredetileg a mennyekben folydogált. Aztán hajdanán úgy döntött, lezuhan a Földre, hogy hamvai megtisztításával és halottai feltámasztásával segítse az emberiséget. Síva isten a hajával tompította a folyó esését, hogy megkímélje a világot becsapódásának erejétől.

Mára komoly vallási központ létesült ott, ahol ez a titokzatos esemény a legenda szerint bekövetkezett. A Himalája lábánál fekvő Gangotri az első város, amelyet a Gangesz a hegyektől a tengerig tartó útja során keresztez. A Gangesz felkeresése Gangotrinál az egyik legfontosabb zarándokút, amit egy hindu megtehet.

A legtöbb zarándok busszal érkezik. Több napon át dugig tömött járműveken zötykölődnek a veszélyes hegyi utakon. Amint a lábuk biztos talajt ér, azonnal a folyóhoz sietnek, amit ők Ganga anyának hívnak. A víz széléhez érve megfürdenek a jéghideg folyóban, hogy beteljesítsék küldetésüket. Éppúgy, ahogy Ganga istennő eljött, hogy megtisztítsa az emberiség hamvait, ezek a zarándokok is úgy vélik, hogy a folyó az ő bűneiket is lemossa. Ezen a helyen, ahol a folyó vize még gyors és áttetsző, különösen erősnek tartják tisztító erejét.

Hogy megköszönjék a folyónak a megtisztulást, a zarándokok imát mondhatnak a templomban, amiről úgy tartják, arra a sziklára épült, amin Síva isten helyet foglalt, hogy felfogja a Gangeszt esését. A zarándokok egy része papokat kér fel, hogy elvégezzék helyettük a szertartást. Néhány rúpiányi fizetségért áldozatokat mutatnak be Gangáa anyának a zarándok nevében.

A Gangotri eléréséért tett erőfeszítés azt fejezi ki, hogy csak a hithű zarándokok képesek elviselni az idáig tartó hosszú buszutat. A legmélyebben hívők azonban nem busszal érkeznek, hanem a teljes utat gyalog teszik meg. A zarándoklat számukra életforma. Hódolatukat róják le azzal, hogy kiállják a Gangotriba vezető gyalogút nehézségeit. Az alamizsnából és adományokból élő szádhuk egy része narancsszínű ruhát visel, amivel az anyagi javak elutasítását fejezik ki.

Egyesek, köztük None is, mértékletességük jeleként hamuval kenik be testüket.

„Minden reggel felkelek, megfürdök, elvégzem a szertartásokat, és hamuval szórom be magam. Az emberekért imádkozom Ganga anyához. Miután befejeztem az étkezést és vizet vettem magamhoz, az esti ima után aludnom kell. A következő nap reggel négykor kelek és ismét megmosakszom. Így kell élnie az embernek Gangotriban.”

Gomukh

A legmélyebben hívő zarándokok számára azonban nem Gangotri jelenti az utazás végét. Sokan 17 kilométerrel túlmennek a városon, a Gangotri-gleccseren át a Gomukh-jégbarlangig, ahol a folyó tulajdonképpen ered. Ez a név tehénszájat jelent. A jégbarlangban fakad az a tejfehér gleccservíz, ami a Gangeszt táplálja. Mivel ez a folyó spirituális forrása, a hinduk hite szerint a víz tisztító ereje itt a legjobb. A forrás pontos helye azonban változott az idők során, mivel a folyót tápláló jégmezők visszahúzódtak. A Gangotri gleccser évente 25 métert hátrál.

Ez lehet a magyarázat a szent szövegekben a folyó eredetével kapcsolatban jelentkező zűrzavarra. Habár a folyót tápláló gleccserforrás ma Gamukhban található, 4000 évvel ezelőtt, a hindu szent iratok keletkezésekor, a gleccser egészen Gangotriig érhetett, így született az a legenda, hogy a Gangesz itt pottyant le a földre. A tudósok szerint ha ez így folytatódik tovább, a gleccser 2035-re eltűnik, és a Gangesz spirituális forrása teljesen kiapad. Ennek hatása katasztrofális lenne mindazok számára, akik e vízzel táplálják a testüket és a lelküket.

Gangotri városából a Gangesz Észak-India csipkés hegyein tör utat magának, és visz életet a területre. Ezen az elmaradott, eldugott vidéken a folyó jelenti az egyetlen ivóvízforrást. Egy vízhiánytól szenvedő országban ez a legnagyobb adomány, amit a Gangesz adhat. A folyó az útját folytatva még sokkal több embert tart el, ahogy vizét eltérítik, és szomjas kis- és nagyvárosokba pumpálják. A Gangesz és mellékfolyói ma India lakosságának a felét látják el ivóvízzel. Az emberek szomjának oltása mellett a folyó az állatállományról is gondoskodik, és termékennyé teszi a földet. A Himalája szikláiból kimosott, ásványi anyagokban gazdag hordalékot a folyó a völgyeiben teríti szét, termékeny talajt hozva létre.

Haridvar
Nem csoda, hogy a folyó ajándékaira az istennő áldásaként tekintenek. A víz mentén lefelé haladva Gangotritól körülbelül 225 kilométerre található Haridvar városa. Ebben a városban azt a helyet tisztelik, ahol a Gangesz elhagyja a hegyeket és belép a síkságra, és a földeket megtermékenyítő erővé változik. Évente 18 millióan látogatnak el a településre, hogy megünnepeljék ezt a sorsdöntő találkozást. A folyó meredek partjára különlegesen kiképzett lépcsőket, úgynevezett ghátokat építettek, hogy könnyebben meg lehessen közelíteni.

A vízbe merészkedők azonban nagy kockázatot vállalnak, mivel ezen a részen rendkívül erős a sodrás. A Gangesz sebes hegyi folyóból itt változik széles víziúttá. Minden évben sokakat elragad a tomboló víztömeg. Mégis, éppen a gyors folyású víz miatt özönlenek ide a hívők, hogy megfürödjenek. A sebes áramlat annak bizonyítéka, hogy a folyó frissen és tisztán érkezik le a hegyekből. Ami még ennél is fontosabb az az, hogy a forrástól számítva Haridvar az első autóval is könnyen megközelíthető nagyobb város a Gangesz mentén, ami ennek köszönhetően India egyik legnépszerűbb zarándokhelyévé vált. Mivel minden hindunak vallási kötelessége, hogy életében legalább egyszer ellátogasson a Gangeszhez, Haridvar felkeresésével az egész családnak lehetősége adódik, hogy teljesítse a feladatát.

A város mostanra a zarándokok tömeges fogadására is berendezkedett. A hindu papok fából készült szárnyékaikból a szállásbiztosítástól kezdve a vallási ceremóniákig bezárólag a szolgáltatások széles skáláját kínálják. A hindu családok számára ezek közül egy különösen fontos. A hajvágási szertartást, a mundánt vagy chadakaranát, a gyermek első vagy harmadik életévében végzik el. A születéskor meglévő haj az előző életek jellemvonásait tükrözi.

Hogy a gyermek megszabadulhasson a múltjától, a fejét leborotválják és levágott haját a Gangeszbe dobják megtisztulni. A családok mindent elkövetnek, hogy gyermekük mundán szertartását biztosan a Gangesznél végezzék el. Mielőtt elhagynák Haridvart, még a legvallásosabb turisták is szeretnek valamilyen emléktárgyat vásárolni. A legnépszerűbbek talán a folyóvizet, a gangajalt tartalmazó üvegcsék. A címke szerint a fürdővízhez adott pár csepp gangajal gyógyír az összes betegségre, és megszabadítja a testet a bűntől.

A legtöbben azonban inkább műanyag kannákat vesznek, amit maguk töltenek meg a Gangesz vizével. Ami látszólag olcsó ajándék, az valójában a legértékesebb szuvenír, amit egy zarándok csak hazavihet. A hinduk úgy vélik, hogy a gangajalnak természetfeletti ereje van. Azt állítják, hogy bármennyi ideig is tárolják, a Gangesz vize nem poshad meg, és még nyílt levegőn is friss marad. Emellett úgy tartják, hogy a szúnyogok sem képesek tenyészni benne.

A Gangeszről készült cikksorozat második része:
Mennyire „tisztít” a szent folyó?

Egy 200 éve elveszett festmény került elő

Egy 200 éve elveszett festmény került elő

Artemisia Gentileschi a 17. század elismert festőnője volt, I. Károly angol király több képét is birtokolta.

Ismét bővült az UNESCO listája

Ismét bővült az UNESCO listája

2023. szeptember 17-én az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) öt dániai viking kori gyűrűerőddel bővítette a kulturális világörökségi jegyzékét.

Titkok fürdője, egy fürdő titkai

Titkok fürdője, egy fürdő titkai

Körülbelül 10 méterrel a felszín alatt járunk, a Szt. Gellért Gyógyfürdő és Uszoda alatt, fejem felett villamosok dübörögnek, miközben a Szabadság hídra vezető ívben a Szent Gellért térről haladnak tovább Pest felé.

Meglepő helyen került elő egy kőkori nyílhegy

Meglepő helyen került elő egy kőkori nyílhegy

A szakértők azt feltételezik, hogy a tárgyat talizmánként használták a vaskorban.

Elsüllyedt templomokat találtak a tengerben

Elsüllyedt templomokat találtak a tengerben

Az Aphrodité és Ámon számára szentelt templomokat a Földközi-tengerben, Egyiptomnál fedezték fel.

National Geographic 2023. augusztusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket