Villő, Orfeusz, Adelaida2024. június 12., szerda
Kultúra

A szent folyó legszentebb helye

National Geographic Magyarország

Allahabadtól 125 kilométerre a Gangesz eléri Benáresz (Varanaszi) városát. A folyó ezen a legszentebb helyen szembesül legborzalmasabb válságával.

Benáreszt tartják a mintegy 330 millió hindu isten és istennő spirituális otthonának. Ez az egyetlen hely a Gangesz teljes szakaszán, ahol a víz északi irányba, a forrása felé folyik. A legenda szerint a Gangesz olyannyira beleszeretetett Benáreszbe, hogy majdnem feladta tenger felé vezető útját, hogy a városban maradhasson.

A hinduk hite szerint örökös megváltást nyernek azok, akik testét Benáresznél hamvasztják el, és maradványaikat ott szórják a Gangeszbe. Ennek következtében az ország legkülönfélébb pontjairól zarándokolnak el ide az öreg vagy halálosan beteg emberek, hogy ebben a városban töltsék utolsó napjaikat. Az öregek, akik Benáreszbe jönnek úgy vélik, hogy „ha elválok a családomtól, rátalálok Istenre. Ha feláldozok valamit, kapok helyette egy másikat.” Az emberek azért jönnek ide, hogy megtalálják Istent.

A hamvasztás
A holttestek elhamvasztását a Manikarnika Gháton végzik, amely mind közül a legszentebb hely a szentek városában. Halottakkal foglalkozni piszkos és veszélyes munka. A lángokat éjjel-nappal őrzők az érinthetetlenek – a kaszton kívüliek –társadalmi csoportjához tartoznak. A hagyományos indiai társadalomban az érinthetetlenek vagy asprisják a legalacsonyabb rangú emberek mindenki közül. Manikarnikában azonban hatalmas tiszteletnek örvendenek. Legyen szó gazdagokról vagy szegényekről, magasabb vagy alacsonyabb kasztba tartozókról, az elhunytak családjai ezekre a munkásokra bízzák a megfelelő hindu temetés elvégzését.

Még a halottak számára is léteznek ajánlat-csomagok. A teljes hamvasztáshoz szükséges összes fát, tömjént és munkaerőt nagyjából 950 rúpiáért, azaz közel 20 dollárért lehet megvásárolni. A halottégetők azonnal nekifognak, ahogy megállapodtak az árban. Kimérik a tűzifát a máglyához, amire a testet helyezik. A holtestet az öröklángból gyújtják meg, ami az idők kezdete óta kell, hogy égjen. Eközben a család főgyászolója, általában a legidősebb fiú, fájdalma jelképeként leborotváltatja a fejét. A szertartás végeztével kiemel az öröktűzből néhány ágnyi szent kushafüvet, majd lángra lobbantja vele a máglyát. A holttest elég, és a füst a mennyországba juttatja az elhunyt lelkét.

 Fotó: Steve McCurry

Fotó: Steve McCurry

A világ több többi része előtt hátborzongatónak tűnhet a szertartás nyilvános jellege. A hinduk számára azonban csak az elfogadható, ha ez az ünnepi rituálé a szabad ég alatt megy végbe. Nem sok könny hullik, miközben a gyászolók a halott lelkének távozását figyelik.

Az állapotos nők és csecsemők bűntelennek számítanak. Nem szükséges őket hamvasztással megtisztítani; holttestüket egyenesen a vízbe engedik. Benáreszben gyakori a díszes lepelbe csavart vízen lebegő halottak látványa. A várossal szembeni folyópart szintén tele van emberi maradványokkal. A hinduk ennek ellenére minden reggel összegyűlnek, hogy megmártózzanak a Gangesz szent vizében. A folyó tisztaságába vetett megrendíthetetlen hitük vezérli őket.

A víztisztító pap
Dr. Mishra csupán 14 éves volt, amikor ő lett a hetedik pap a családjában. Ez a rang apáról fiúra száll. A férfi emellett vízépítő mérnök is, és teljesen tisztában van a folyót sújtó szennyezéssel. Mégis, a Gangeszban való fürdőzés számára nem választás, hanem hit kérdése.

„A szent szövegek azt mondják, hogy az istennő meglátogatása, megérintése, a mosdás, az ivás megtisztít minket a bűneinktől. Nem fogok eltérni a vallási előírásoktól, de azt nem tudom elhinni, hogy a Gangesz nem szennyezett, mert ez bizonyosan nem igaz. Tehát miközben szívvel-lélekkel vallásos vagyok, gondolkodásom racionális – vallja Dr. Mishra, aki szerint leginkább a hatóságokat, és nem a zarándokokat kell okolni a Gangesz elszennyeződéséért.

„Le kell számolni azzal a tévhittel, hogy csupán a zarándokok szennyeznék a folyót. Főleg azok ártanak a Gangesznak, akik a városok és gyárak működését felügyelik, és azok, akik számos üzem szennyvizét a folyóba engedik. Mi ezeket szennyező gócoknak hívjuk. A vízszennyezés 95 százalékáért ezek a felelősek ” – mondja a mérnök-szent ember.

Dr. Mishrát feldühítette a hatóságok közönye, ezért saját tisztítókampányba kezdett. Kutatólaboratóriumot hozott létre, hogy maga ellenőrizze a szennyezettség mértékét. A laboratórium elsősorban a folyóvíz-minták az emberek és állatok vastagbelében természetesen előforduló kólibaktérium-tartalmát vizsgálja.

Egyes baktériumtörzsek olyan halálos betegségeket okozhatnak, mint a tífusz és a hepatitisz. A vízben lévő kólibaktériumok mennyiségéből következtetni lehet az általuk jelentette egészségügyi veszély mértékére. A benáreszi teszteredmények megdöbbentőek.

„Az ivóvíz kólibaktérium tartalma 500 egység vagy annál kevesebb lehet. Ez az egészségügyi határ. Mi a folyóparttól öt méterre vettünk mintákat, mivel ez a legtávolabbi pont, ahol az emberek meg tudnak fürdeni. A vízbe is beleisznak azon a helyen. A kólibaktérium szám itt 40 és 80 ezer közé tehető. Ennek a szennyvíz a legnagyobb oka” – magyarázza Krupram Dubey, a laboratórium munkatársa.

A bizonyítékok azt mutatják, hogy a Gangesz Benáresznél minden, csak nem tiszta. Sokan azt mondják, hogy a zarándokok hite elfedi előttük a problémákat. Mások úgy vélik, hogy ha tudnának is a szennyezésről, továbbra is késztetést éreznének arra, hogy megfürödjenek. A Gangesz számukra az élet központja. Mint ahogy egy halat sem lehet elválasztani a víztől, úgy őket sem lehet a Gangesztől. Ami még ennél is fontosabb, Dr. Mishra meg van győződve arról, hogy azok a legalkalmasabbak a Gangesz megtisztítására, akik hisznek a tisztaságában:

 Fotó: Steve McCurry

Fotó: Steve McCurry

„Ha leülök az emberek közé, és azt mondom, hogy a Gangesz elkoszolódott, szennyezetté vált, akkor egy-két percen belül valaki fel fog ugrani: őszentsége, kérlek ne mondj ilyet, ez elviselhetetlen! Ám, amikor megmutatjuk nekik, hogy mi történik, azt mondják: nem, a város szennyvízét nem szabadna a folyóba engedni, ezt meg kell állítani. Ha ki tudjuk használni ezt a folyó iránt érzett szeretetet és tiszteletet, hatalmas erőt meríthetünk belőle, ami sokféleképpen segíthet minket.”

Ha a szeretet ereje valóban meg tudja menteni ezt a vizet, akkor még van remény, mivel egyetlen folyót sem szeret úgy a népe, mint a hinduk a Gangeszt.

A Gangeszről készült cikksorozat előző részei:

 • Zarándokhelyek a szent folyó mentén
 • Mennyire „tisztít” a szent folyó?

 • Hozzászólások

  Több ezer éves kőmaszkot találtak

  Több ezer éves kőmaszkot találtak

  Az Izraelben feltárt lelet a neolitikum korára datálható.

  Ezeréves legendák kelnek életre Marrákesben

  Ezeréves legendák kelnek életre Marrákesben

  Marokkó szívében, az Atlasz-hegység lábánál fekszik az egykori iszlám főváros, Marrákes. Évente tízmillió turista látogatja, az ország mágikus kulturális központja, amely ma a berber, az arab, az afrikai és a francia hagyományok UNESCO által is elismert olvasztótégelye.

  Középkori romokat találtak Veszprémben

  Középkori romokat találtak Veszprémben

  A szakemberek a város legrégebbi, 10-11. századi épületének maradványait tárták fel.

  Rejtélyes barlanglakásokat láthatunk a Cserhátban

  Rejtélyes barlanglakásokat láthatunk a Cserhátban

  A mátrverebélyesi-szentkúti remetelakások történetéről nem sokat tudni.

  Bronzkori csecsemők sírjára bukkantak

  Bronzkori csecsemők sírjára bukkantak

  A nyughely Örményországban kerültek elő, a sírt faragott kőoszloppal jelölték meg.

  National Geographic 2024. júniusi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  15 900 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket