Jenő, Henrik2024. július 13., szombat
Kultúra

Tábornokok a harcmezőn: Kurszk

National Geographic Magyarország

A Szovjetunió, 1943 nyara. Két tábornok küzd egymás ellen egy nagy ívű csatában, amelynek során egész Kelet-Európa sorsa eldől majd. A németek élén egy kékvérű porosz áll. Ellenfele a szovjet forradalom egyik paraszti származású gyermeke. Legyenek bár kilométerekre egymástól, lélekben ugyanazon terepasztal mellett állnak.

1943 februárjában a német hadsereg megalázó vereséget szenvedett a sztálingrádi csatában. Az oroszok ravaszul becsalták a németeket a városba, ahol a csatatér kedvezőbb volt a közelharcot mesterien űző Vörös Hadsereg számára. A német hadsereg mintegy 200 ezer katonát veszített, és sebeit nyalogatva visszavonult. Hitler bosszút követelt, az új offenzíva kiagyalásával pedig a háború legzseniálisabb német taktikusát bízta meg: az 55 éves Erich Von Manstein tábornagyot.

A két ellenfél
Von Manstein magasan kiemelkedik az összes német tábornok közül. Kétségbevonhatatlanul a történelem egyik legjobb hadműveleti szintű parancsnoka. Von Manstein tradicionális porosz család sarja. A katonaság a vérében van. A család jelmondata: „hűség rendületlenül”. Így hát erős hivatástudattal, hierarchiai érzékkel és a német történelem széleskörű ismeretével lép be a háborúba.

A terepasztal túloldalán, Von Mansteinnel szemben a 46 éves Gregorij Zsukov tábornagy, a Vörös Hadsereg főparancsnok-helyettese áll, aki rettegett hírnévnek örvend, mivel azon kevesek egyike, akik nemet mernek mondani Sztálinnak. Zsukov tipikus szovjet hadvezér volt. Hajlandó életeket feláldozni, nem tanácsos keresztbe tenni, vagy ellenszegülni neki, ha kedves az életünk. Zsukov szegény, paraszti sorból származik. A forradalom idején közlegényként lép be a Vörös Hadseregbe, majd egyre feljebb mászik a ranglétrán. Láthatóan teljesen más a háttere, mint német ellenfelének. A két hadvezér eltérő háttere és vérmérséklete jelentős hatással van a kitörni készülő csatára. Zsukov mindennél jobban szeretné újra sarokba szorítani Mansteint, ahol közelharcra kényszerítheti, Manstein azonban eltökélte, hogy nyílt terepen küzd meg a Vörös Hadsereggel.

Tigris
Hitler szerint Németország a fejlettebb technológia révén arathat győzelmet. Mérnökei keményen dolgoznak a német arzenál eleve egyik legrettegettebb fegyverének továbbfejlesztésén, egy nagy erejű ágyún, amelyet repülőgépek leszedésére terveztek. A 88-as légelhárító ágyú repülőgépek elleni fegyverként kezdte pályafutását, mivel 9, 5 kilós lövedékét 840 m/s-os sebességgel lőtte ki. A német tábornokok azonban rájöttek, hogyha lejjebb eresztik az ágyú csövét, és egyenesen céloznak, több mint 2000 méterről is kilőhetnek vele egy ellenséges tankot. A 88-as pozícióba állítása a harctéren azonban nem könnyű feladat. Az ágyú egy héttonnás monstrum, csak hatalmas teherautóval lehet vontatni. Ha pedig a teherautó továbbáll, a legénység magára marad, és várhatja, amíg visszatér értük a teherautó. Amikor csak megálltak az ágyúval, ki kell tenni a stabilizátorokat, és pozícióba kell állítani az irányzékot, hogy pontosan tüzeljenek az ellenségre, és ez sokáig tart. Ezalatt a legénység védtelen az ellenséggel szemben.

 Forrás: Deutsches Bundesarchiv (German Federal Archive)

Forrás: Deutsches Bundesarchiv (German Federal Archive)

A német mérnökök a következő megoldással álltak elő: páncéltornyot építenek a bámulatos ágyú köré. Tíz centiméter vastag páncéllemezzel veszik körül a legénységet, továbbá bivalyerős motort és lánctalpakat tesznek alá; így lesz a szuperágyúból szupertank. A neve Mark VI-os, mi azonban inkább Tigris néven ismerjük. A németek úgy érzik, felülmúlhatatlan fegyvert alkottak azzal, hogy a második világháború legrettegettebb ágyúját egy tankra helyezték.

Hitler teljesen beleszeret új csodafegyverébe, a Tigristankba, így megparancsolja Von Mansteinnek, hogy addig ne indítson támadást Kurszk ellen, amíg nincs belőle elég a frontvonalnál. Ez három hónappal késlelteti a támadást, ami teljesen ellentmond Von Manstein harci ösztönének. Von Manstein tudja, hogy a támadás időpontjának eltolásával minden esélyt elveszíthet arra, hogy meglepje az ellenséget. A terepasztal orosz oldalán sem felhőtlen a viszony a főparancsnok és helyettese között. Sztálin ragaszkodik ahhoz, hogy azonnal indítsanak támadást a németek ellen, Zsukov azonban várni akar. Zsukovnak sikerül meggyőznie Sztálint, így elrendeli az összesen 300 ezer civillel kiegészült Vörös Hadsereget, hogy készüljön fel minden idők legnagyobb szabású védelmi feladatának végrehajtására.

A harcmező
Kurszk hatalmas csatamező, már a puszta lépték is szédítő: több száz kilométernyi nyílt sztyeppe. A terep ideális páncélos hadműveletekre, és a történelem tanúsága szerint a németek sajnos pont ebben a legjobbak. Zsukov ezért több száz kilométer mély, rögzített védelmi vonalakhoz akarja becsalogatni a németeket, több szintű védelmi vonal kiépítésével. Zsukov tudja, hogy egy támadó tankot leghatékonyabban úgy állíthat meg, ha árkot ás az útjába. Ez azonban Zsukov tervének csak egy részét képezi. Arra szolgál, hogy lelassítsa a németek előnyomulását, és miközben tankjaikat feltartóztatják, az orosz tüzérség megtizedelheti seregüket. Zsukov a Von Manstein blitzkrieg stílusú villámtámadásához ideális vidéket a közeledő ellenséget akadályozó csapdák sűrű hálójává alakítja.

A Channel ajánlata
1943: A keleti front ellenőrzéséért vetélkedő német és a szovjet hadsereg egymásnak feszül Kurszk városa közelében. A németeket a kitűnő stratéga hírében álló arisztokratikus Von Manstein tábornagy vezeti, a Vörös Hadsereg egységei élén pedig a kegyetlen, önfejű és még saját seregében is rettegett Zsukov marsal áll. Hitler meg van győződve róla, hogy a siker az olyan szuperfegyvereken áll vagy bukik, mint például a tigristank, ezért utasítja Von Mansteint, hogy várjon a támadással, míg a hátországból újabb harckocsik nem érkeznek. Zsukov kihasználja a késlekedést, és bonyolult védelmi rendszert ásat embereivel – míg aztán a két hadsereg valóban farkasszemet nem néz egymással, a történelem leghatalmasabb tankcsatája keretében, amely döntő fordulatot hoz a világháború menetében.

A csatáról kitűnő dokumentumfilm tekinthető meg a National Geographic Channelen.

Mikor? Február 11-én (csütörtökön) 15 órakor.

A csata első napja
Július 5-ének hajnalán Hitler végre engedélyt ad Von Mansteinnek a támadásra. Minden idők legnagyobb számban kirendelt német tankja és támadófegyvere viharzik keresztül az orosz sztyeppén északról, és délről, harapófogó alakzatban. A védelmi vonalak mentén mindenfelé minden tankvezető rémálma, páncéltörő aknák vannak elszórva. Az oroszok még akkor is javában fektetik az aknákat, amikor a német tankok már megkezdték az előnyomulást. A Kurszki csatatéren a Vörös Hadsereg 40 ezer aknát fektet le, néha mindössze 30 centiméterre egymástól. Von Manstein mérnökei megpróbálnak utat vágni az aknamezőbe, a kézi aknakeresés azonban sok időt és emberáldozatot követel, Von Mansteinnek pedig nincs feláldozni való embere. Így hát a technikát hívja segítségül: egy lánctalpon guruló bombát, a Góliátot. Egy utász távirányítóval kormányozza a Góliátot az aknamezőn, majd felrobbantja, és a detonáció erejétől a környezetében elásott aknák is felrobbannak.

Von Manstein ék alakú formációkba rendezi 700 tankját, hogy keresztülnyomuljanak az aknamezőbe robbantott réseken. Az ékek csúcsára nem egyszerű tankokat tesz, hanem a legerősebb páncélúakat, remélve, hogy tömegük és a megfelelő mérnöki kiszolgálás révén utat tudnak törni. Mögötte haladnak a Párducok és az ósdi Mark II-esek és IV-esek, Von Manstein pedig reméli, hogy elegendő van belőlük ahhoz, hogy felülkerekedjenek az ellenség védelmi vonalain. A kiszögellés északi részén a szovjetek taktikája remekül beválik.

 Forrás: Deutsches Bundesarchiv (German Federal Archive)

Forrás: Deutsches Bundesarchiv (German Federal Archive)

A németek először a gyalogsággal támadnak, remélve, hogy a páncélosaikat az áttörésre tartogathatják, amelyre azonban nem kerül sor. Hamarosan patthelyzet alakul ki, így az északi támadást gyorsan lefújják. Délen az erőviszonyok mások: a németeknek több a tankja, így azok vezetik a támadást, és mivel jobban viselik a találatokat, a németek ott sokkal mélyebben be tudnak hatolni az ellenfél területére. Az első nap végére Von Manstein tankjai délen áttörik az oroszok első védelmi vonalát és mintegy 10 kilométert haladnak előre. Von Manstein tervének sikeréhez a harapófogó mindkét szárára szükség van, ám egyre jobban tudatosul benne, hogy a nagy bekerítési taktika már nem fog beválni. Vajon egyfrontos, délről indított támadással is képes lesz felborítani a szovjetek védelmi tervét? Von Manstein feladata egy csapásra még nehezebbé vált.

Folytatjuk…

Hozzászólások

Többezres túlerővel szemben védték a várat a hős magyarok

Többezres túlerővel szemben védték a várat a hős magyarok

A védők néhány napig tartották a várat a törökökkel szemben, végül hősi halált haltak.

Több tízezer éves barlangrajzok árulkodnak az emberi képzelőerőről

Több tízezer éves barlangrajzok árulkodnak az emberi képzelőerőről

Szakértők egy csoportja az elbeszélő művészet legkorábbi bizonyítékaira bukkanhatott.

Eltűnt a legendás, kőbe szúrt kard Franciaországból

Eltűnt a legendás, kőbe szúrt kard Franciaországból

A hagyomány úgy tartja, hogy a fegyver a híres Roland lovagé volt.

Egy sas szemszögéből csodálhatjuk meg a több száz évvel ezelőtti magyar tájat

Egy sas szemszögéből csodálhatjuk meg a több száz évvel ezelőtti magyar tájat

A videón a simontornyai vár és az azt körülvevő környezet rekonstrukciója látható.

Elárverezték Napóleon pisztolyait

Elárverezték Napóleon pisztolyait

Átszámítva több száz millió forintot fizettek a fegyverekért.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket