András, Andor, Andrea2023. november 30., csütörtök
Kultúra

Tábornokok a harcmezőn: Kurszk 2. rész

National Geographic Magyarország

Zűrzavar a tankokban. Kordit keveredik, félelemmel, verejtékkel és vérrel. A katonák hallják, ahogy társaik a szomszédos tankban felrobbannak. Jajveszékelést hallanak a fülhallgatójukban. Elképzelhetetlen zűrzavar, ez volt a történelem legnagyobb tankcsatája.

Mivel a harapófogó északi szára tehetetlenné vált, Von Mansteinnek minden stratégiai jártasságát össze kell szednie, hogy meg tudja szorongatni az oroszokat. Váratlan éjszakai támadásokkal tör előre, hogy meglepje az ellenséget. Egy alkalommal az SS elfoglal néhány szovjet tankot, és mélyen behatol az oroszok területére. Amikor találkoznak egy valódi orosz tankcsapattal, megragadják az alkalmat, hogy kihasználják egyik gyengeségüket, amelyet a háború folyamán korábban már felfedeztek. Egy orosz tankcsapatban csak a vezérjárműből lehet rádióüzeneteket továbbítani. Ha kilövik, a többi tank nem tud kommunikálni, hogy összehangolják a következő lépést.

Egyes német tankok naponta 18 orosz tankot is elpusztítanak, a szovjet gyárak azonban könnyedén pótolni tudják a veszteségeket. A németek nincsenek felkészülve ilyen erőltetett menetre. Von Manstein számára az anyagháború, vagyis lehengerlő túlerőben lévő tankok ellen küzdeni a végtelen aknamezőkön, ellenséges lövedékek zivatarában egyszerűen járhatatlan út. Ezért parancsnokaival együtt tudja, hogy addig kell nyomulniuk, amíg át nem törik a szovjet védelem kemény, külső vonalát. Ha ez sikerül, újra olyan csatát vívhatnak, amiben zseniálisak: a blitzkrieg taktikán alapuló manőverek csatáját.

A döntő pillanat
Von Manstein előrenyomulása kényszerítően hat Zsukovra. A Kurszki beszögellés mögött állomásozik a tartalékosokból álló, 400 ezer fős Sztyeppe Front, amely csak az ő parancsára vár. A Sztyeppe Front legfőbb feladata az ellentámadás megindítása volt, amelyet Zsukov arra az időre tartogatott, amikor a német támadás első hullámai elülnek. Most azonban úgy tűnt, a németeknek sikerül az áttörés, ami nagy veszélyekkel jár, és mindenképp meg kell akadályozni. A tartalékosok az orosz védelem utolsó vonalát képviselték. Ha a németek áttörnek rajtuk, szabad az út Kurszk felé.

 Forrás: Deutsches Bundesarchiv (German Federal Archive)

Forrás: Deutsches Bundesarchiv (German Federal Archive)

Július 12-ének reggelén Zsukov Sztyeppe Frontja Prokhorovkánál fogadja Von Manstein tankjait. Ezzel kezdetét veszi a hadviselés történetének legnagyobb tankcsatája. Az 56 tonnás német Tigrisekkel szemben az oroszok a pehelysúlyú T-34-esekkel támadnak. A könnyebb T-34-es tank fürgébb, amit Zsukov azonnal ki is használ. Zsukov Von Manstein villámháborús taktikáját ellene fordítja: gyors, koncentrált támadást indít. Von Manstein a Tigristankok nagy hatótávolságú ágyúival akarja leszedni a T-34-eseket. Csakhogy Zsukov nem ad neki esélyt távolról harcolni. T-34-eseivel elözönli a Tigriseket, hogy közvetlen közelről tüzelhessenek rájuk. Az ellenfelek egymásba gabalyodnak, mielőtt észrevennék, a németek viszont pontosan az ilyen típusú harcot akarták elkerülni, mivel tankjaik leginkább arra alkalmasak, hogy távolról kilőjék a szovjet tankokat, mielőtt azok bármit tehetnének. Az események nem Von Manstein tervei szerint alakulnak.

Dávid és Góliát
A búzamezők lángolnak, tankok robbannak fel, a páncéltornyok lerepülnek, a legénység menekülni próbál, a gyalogosok zavartan tévelyegnek. A leleményes terveket és stratégiákat elvetik. Von Manstein és Zsukov nem tehetnek mást, minthogy hátralépnek, és nézik, ahogy csapataik ember-ember elleni küzdelemében már-már középkori méreteket ölt az erőszak. Ilyen közelharcban még az áthatolhatatlan Tigristank is sebezhetővé válik. Egyetlen Molotov-koktéllal felszerelt gyalogos katona is képes ártalmatlanítani. A Molotov koktél alapvetően égő rongy, egy palack gázolajba lógatva, amely becsapódáskor felrobban. A szovjet tankvadászok Kurszknál kifinomultabb változatot használtak, amelynek meggyújtása a csata hevében nem vesz el értékes időt. Vettek egy palack gázolajat, gumival besűrítették, és kénsavat adtak hozzá. A tetejére kis tasaknyit ragasztottak egy olyan anyagból, amely a kénsavval érintkezve hevesen égni kezd. Amikor az üveg összetörik, a két anyag találkozik és reakcióba lép egymással. Az oroszok a Molotov koktéljaikkal a tankok motorterével közvetlen összeköttetésben lévő hűtőrácsot célozzák meg. A tank motorjában lévő forró gázolaj könnyen lángra kap, így ez egyszerű, mégis roppant hatékony fegyver.

 Ezt teszi egy Molotov koktél...

Ezt teszi egy Molotov koktél…

Végkimenetel
1943. július 12-ének estéje. Az orosz és német csapatok küzdelme már egy hete tart. Prokhorovkánál a tankok titáni összecsapása az emberek és a gépek között is rengeteg áldozatot szed. Mindkét sereg kissé visszavonul, hogy a sebeiket nyalogassák, arra számítva, hogy másnap ott folytatják, ahol abbahagyták. Talán mindkét fél úgy érzi, ő került ki győztesen, és várják, mit tartogat a következő nap. Bár a német csapatok teljesen kimerültek, Von Manstein továbbra is eltökélten készíti fel őket a következő támadásra. Ekkor Hitlertől olyan hírek érkeznek, amelyek megfúrják Von Manstein terveit. A Szövetségesek megszállták Szicíliát, így félő, hogy a németek elveszítik Olaszországot. Hitler tankokat akar átcsoportosítani nyugatra Kurszkból, hogy 2000 kilométerrel távolabb, Olaszország megerősítését szolgálják.

 Forrás: Deutsches Bundesarchiv (German Federal Archive)

Forrás: Deutsches Bundesarchiv (German Federal Archive)

Von Manstein összeomlik. Elborzadva látja, hogy Hitlert egyre kevésbé érdekli a keleti front, és ahelyett hogy erősítést küldene neki, elvonja a csapatait. Érvelni próbál Hitlernél az offenzíva folytatása mellett. Porosz neveltetéséhez híven határozottan, mégis udvariasan. Végül sikerül kompromisszumot kötniük. Hitler megengedi neki, hogy délen folytassa támadásait, így legalább részleges vereséget mérjen az oroszokra. A kimerült csapatok tovább harcolnak, ám július 17-én Hitler visszarendeli a Második Páncélos Hadosztályt, amely a Prokhorovkai harcok javát lebonyolította. Ezzel a csata véget ér. Mindkét fél hatalmas veszteségeket szenvedett. A szovjetek nagyobbat, ám a kurszki csatában, sőt, a teljes keleti fronton megengedhették maguknak a veszteségeket, a németek viszont nem.

Nakasendo – zarándokút Tokió és Kiotó közt

Nakasendo – zarándokút Tokió és Kiotó közt

Japánba a legtöbb turista az épített örökség miatt látogat: végigjárják a nagyvárosok legszebb templomait és kertjeit, de egy túra ritkán fér bele az egy-kéthetes látogatásba. Pedig az ország számos gyönyörű zarándokutat kínál, mint például a Wakayama prefektúrában található Kumano Kodo vagy Nagano környékén a Nakasendo. Egy korábbi utamon az előzőbe kóstoltam bele, idén pedig az utóbbin túráztam pár napot.

Középkori magyar pénzeket találtak Németországban

Középkori magyar pénzeket találtak Németországban

Önkéntesek segítségével bukkantak értékes leletekre három Németországi helyszínen.

Ősi lakomák helyszínére bukkantak

Ősi lakomák helyszínére bukkantak

Úgy tűnik, a vaskori lelőhelyen állatokat áldoztak fel, a korabeliek pedig ettek is a húsból.

Így lett trombitaművészből idegenvezető

Így lett trombitaművészből idegenvezető

Trombitaművészből lett Portugáliában idegenvezető, portugál nyelvtanár, egy gasztro rovat szerkesztője, esküvőszervező, akinek legnagyobb vágya, hogy évekkel később egy hátizsákkal utazza majd be Ázsiát.

Középkori kincset találtak Lengyelországban

Középkori kincset találtak Lengyelországban

A szakértők ritka, sziléziai lemezpénzekre bukkantak egy textilzsákban.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket