Dániel, Daniella, Lőrinc2024. július 21., vasárnap
Kultúra

Robbanás a Barents-tengeren 1. rész

National Geographic Magyarország

2000. augusztusában egy hadgyakorlat során két robbanás söpört végig az Orosz Flotta büszkesége, az elsüllyeszthetetlennek hitt Kurszk fedélzetén. Katasztrófák nem véletlenül történnek, döntő események láncolata vezet hozzájuk. Fedjük fel a nyomokat és elevenítsük fel a szerencsétlenséget megelőző végső pillanatokat!

Észak Európa, Oroszország, 2000. augusztus 10. A Kola-félszigeten elszórt hadikikötőkben az Orosz Flotta a Szovjetunió összeomlása utáni legnagyobb hadgyakorlatára készül. Este 9 óra. A Kurszk tengeralattjárón az utolsó műszaki ellenőrzéseket végzik a szigorúan titkos Zápádnájá Litcá hadikikötőben.

Az amerikai anyahajók ellen épített hajó Oroszország védelmi erejének legjobbjai közé tartozik. Két nukleáris reaktor hajtja. 150 méter hosszú és hat emelet magas. Több mint kétszer akkora, mint egy óriás utasszállító repülőgép. Dimitrij Kolesznyikov korvettkapitány az utolsó cigarettáját szívja, mielőtt a Kurszk fedélzetére lép. Dimitrijnek ma van a 27. születésnapja. Friss házas, és nagyon hiányzik neki a felesége.

Olga és Dimitrij csupán 4 hónapja kelt egybe. Nem sokkal az esküvő után Dimitrij végigvezette hitvesét a Kurszkon. Az volt a célja, hogy Olga is ugyanúgy bízzon a tengeralattjáróban, ahogyan ő. Olga sose gondolta volna, hogy egy tengeralattjáró ilyen hatalmas. A hajó hátuljában Dimitrij megmutatta Olgának a hajtómű kezelőközpontját, amelynek ő a parancsnoka. Felkeresték a Kurszk néhány szokatlanabb létesítményét, a szaunát és az úszómedencét is. Olga már érti, hogy miért olyan boldog Dimitrij a Kurszkon.

„Rájöttem, hogy azt a hajót valóban meg lehet szeretni” – emlékszik vissza.

Bár a küldetésük egy 5 napos hadgyakorlat, a Kurszk és a legénység mindig készen áll az igazi harcra. A tengeralattjáró teljes fegyverzettel fut ki. A torony két oldalán lévő silókban 24 cirkálórakétát visz magával. A Kurszk orrában található a torpedókamra. Itt 6 torpedóvető-cső, és 24 torpedó kapott helyet.

Augusztus 11., péntek. A Barents-tengeren, 140 kilométerre a parttól teljes gőzzel zajlik a haditengerészeti gyakorlat. A Kurszk egy szimulált támadásban vesz részt. Az amerikaiak szerepét orosz hajók játsszák. A kapitány, Gennagyij Liacsin a szovjet rendszer öntudatos alakja. Ő a Haditengerészet egyik legtapasztaltabb embere.

A célpont a Nagy Péter, az Északi-tengeri Flotta zászlóshajója. A reaktorokért Alekszej Mityajev felel. Ez az első bevetése a Kurszkon. Bár még nincs tapasztalata, Alekszej nagyon is tisztában van a roppant felelősséggel. Bármilyen vészhelyzet esetén el kell szigetelnie magát a szakaszában, ahol osztozik a reaktorok sorsában.

Augusztus 12., szombat. Második nap. A Kurszk felkészül a küldetés utolsó szakaszára. Két gyakorló torpedót fog kilőni az ellenséges harci egységre. A gyakorló torpedókban a robbanófejet pótsúllyal helyettesítik, hogy kiegyensúlyozzák a fegyvert.

Délelőtt 11 óra 8 perc. A kapitány úgy határoz, hogy a felszín közeléből indítja a torpedót. Ellenséges hajókat keres, és meg is pillantja a távoli célt. Az ellenségre 6 tengeralattjáró fog tüzet nyitni, mialatt átvág a kijelölt területen. A Kurszk a második a sorban.

11 óra 27 perc, 30 másodperc. A kapitány egy utolsó pillantást vet a periszkópba. A Kurszk lőállásba helyezkedett az első torpedó indításához. A parancsnoki hídon lökéshullám söpör végig. Padlóra taszítja az embereket. Mérgező füst árad a helyiségbe.

A kapitány súlyosan sebesült állapotban is tudja, hogy csak úgy mentheti meg a hajóját, ha a lehető leggyorsabban a felszínre viszi. Parancsot ad a merülési tartályok gyors kiürítésére. De senki sem válaszol.

70 méterre a robbanás középpontjától, a reaktor vezérlőtermében, Alekszej a kiképzésen tanultak szerint cselekszik. Tudja, hogy a reaktorokat a hajó törzsétől erős, a gravitációs gyorsulás 50-szeresét is kiálló lengéscsillapítók választják el. Ám ezeknek semmi hasznát sem veszik, ha a Kurszk fegyverei felrobbannak. A Kurszk a történelem legnagyobb piszkos bombájává válhat. Alekszej elszigeteli magát a részlegében. Kétségbeesetten hívja a hidat, de nem kap választ. Mivel a parancsnok nem jelentkezik, Alekszej elszánja magát a reaktorok leállítására.

11 óra 30. 135 másodperccel az első után újabb robbanás történik a Kurszk orrában. Alekszej döntött, de nincs-e már túl késő? Kontroll-rudak lökődnek be a reaktorok magjába, és a láncreakció leáll.

Dimitrij és az emberei fekve maradnak ott, ahová estek, és várják az elkerülhetetlen becsapódást a tengerfenékhez. Bár csupán 27 éves, Dimitrij Kolesnyikov átveszi a parancsnokságot. A sérülés mértékéből az emberek tudják, hogy egyetlen lehetőségük a hátsó csapóajtó, a tengeralattjáró legvégén.

Délután 1 óra 15 perc. A Nagy Péter fedélzetén Popov admirális a gyakorlat eseményeinek váratlan fordulatát mérlegeli. A hat tengeralattjáróból öt jelentette a feladat sikeres végrehajtását. Csak a Kurszk hallgat. Popov admirális úgy ítéli, hogy egyelőre nincs ok a riadó elrendelésére. Végtére is, a Kurszk elsüllyeszthetetlen.

Dimitrij Kolesnyikov ezalatt felszólítja az embereket, hogy mondják be a nevüket. Gondosan feljegyzi őket. Összeírja az eseményeket, amelyek oda vezettek, hogy a kilences szakaszban rekedtek. Este 11 óra 30. 12 órával az után, hogy a Kurszkot két robbanás rázta meg, az Orosz Flotta végre kihirdeti a vészhelyzetet. Teljes körű kutató- és mentőművelet veszi kezdetét.

Hajnali 4 óra 30-kor, ötórás kutatás után a Kurszkot végül a Nagy Péter szonárkezelője találja meg.

Hétfő, augusztus 14-e. Oroszországban kiszivárog a tengeralattjáró-szerencsétlenség híre. Oroszország két korszerű kutató-tengeralattjáróval is rendelkezik, amelyek nagy segítséget nyújthatnának a mentőosztagnak, ám ezek most nem állnak rendelkezésre. A művelet végrehajtása a Flotta három másik mentőhajójára marad. Ezeket viszont évek óta elhanyagolták, és ezért silány állapotban vannak. A legénység is alig kapott kiképzést. Ennek ellenére megpróbálnak a Kurszkhoz kapcsolódni. Egyiküknek sem sikerül vízzáró csatlakozást kialakítani a hátsó vészkijáratnál. Az Orosz Haditengerészet kísérlete emberei kimentésére teljes kudarcba fullad.

A fokozódó nemzetközi nyomás alatt az oroszok felkérnek egy közös norvég-brit csapatot a mentés végrehajtására.

Augusztus 21-én, hétfőn, reggel 7 óra 45 perckor, kilenc nappal az elsüllyedése után, a búvároknak végre sikerül felnyitniuk a Kurszk külső csapóajtaját. Ám amikor a belső ajtót is felnyitják, azt tapasztalják, hogy a tengeralattjáró megtelt vízzel. Mind a 118 ember meghalt.

Elsőként Dimitrij Kolesznyikov holtteste kerül elő. A zsebében egy cédulát találnak, rajta a 23 ember névsora, akik csak azért élték túl a robbanást, hogy a kilences szakaszban várják be a halált. erre írta a feleségének szánt búcsúszavakat is: „Sötét van az íráshoz, de azért megpróbálom. Úgy tűnik, nincs esélyünk. Legfeljebb 10–20%. Mindenkinek a legjobbakat kívánom. Ne búslakodjatok!

Mégis, Hogyan következhetett be mindez, mi küldte ezt a csúcstechnikájú atom-tengeralattjárót a Barents-tenger mélyére? Ezzel foglalkozik a cikk második része, amelyet itt>> olvashat.

A Kurszk tragédiája

Vajon mi okozta a katasztrofális robbanásokat? Szabotázs áldozata lett a Kurszk? Vagy egy véletlen tűzesetről lenne szó? Esetleg netán azoknak lenne igaza, akik szerint a jármű egy amerikai tengeralattjáróval ütközött? És ami talán még többeket érdekel: miért kellett a robbanást túlélő 23 embernek meghalnia?

A National Geographic Channel sorozata az események részletes rekonstruálásával a világ legtragikusabb katasztrófái mögött álló okok nyomába ered.

Mikor? Február 16-án (kedden) 20 óra 30 perckor.

Hozzászólások

Több száz éves hangszereket hoztak fel egy horvátországi hajóroncsból

Több száz éves hangszereket hoztak fel egy horvátországi hajóroncsból

A szakértők szerint világviszonylatban is egyedülálló felfedezésről van szó.

Rejtély, mi okozta az őslakos város összeomlását

Rejtély, mi okozta az őslakos város összeomlását

Egy új vizsgálattal egy, Cahokiával kapcsolatos elméletet cáfolnak.

Az amerikai függetlenségi háború első csatájának emlékeire bukkantak

Az amerikai függetlenségi háború első csatájának emlékeire bukkantak

A feltárt muskétagolyók egy olyan pillanatnyi esemény emlékei, amely az egész világot megváltoztatta.

Világháborús leleteket kerestek, de sokkal ősibb tárgyakat találtak

Világháborús leleteket kerestek, de sokkal ősibb tárgyakat találtak

Lengyel fémdetektorosok a Besszádokban lévő erdőket fésülték át.

Előkelő őslakosok maradványaira bukkantak Peruban

Előkelő őslakosok maradványaira bukkantak Peruban

A kutatók úgy vélik, hogy a csontok és különböző díszek mintegy 800 évesek.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket