Janka, Zsanett, Johanna, Nándor2023. május 30., kedd
Kultúra

91 éve lőtték a Dunába a Népszava munkatársait

National Geographic Magyarország

Somogyi Béla 1919. február 17-én este Bacsó Béla, egy fiatal, Kassáról érkezett újságíró társaságában hagyta el a Népszava szerkesztőségét.

Írta: Takács Róbert
fn.hu.

Hogy ki volt az áldozat, kik voltak az elkövetők és milyen politikai erőt és szellemiséget képviseltek, erről emlékezett meg a Népszava és a Politikatörténeti Intézet közös konferenciájával. Ahogy Németh Péter, a Népszava főszerkesztője kiemelte, Somogyi Béla magatartása a későbbi koroknak is példát mutat a mindenféle zsarnoksággal való bátor szembefordulásból, hírlapírói hitelességből és elvhűségből.

A bosszú végzett velük
Somogyi Béla pályáját Kende János történész vázolta fel: a vas megyei faluból származó Somogyi nem a hagyományos szociáldemokrata életutat járta be, nem szervezett szakmunkásként, hanem falusi pedagógusként jutott el az SZDP-hez. Már 1897-ben megbízták a Népszava szerkesztésével, ám a belső pártharcok miatt visszahúzódott, de aktív maradt az iskoláztatás demokratizálásának, a gyermekek esélyteremtésének és az ifjúsági mozgalomnak az ügyében.

1918-ban közoktatási államtitkárként szerepet vállalt a Károlyi-kormányban, majd a Tanácsköztársasággal szembeni kritikus távolságtartása következtében kulcsfigurája lett a szociáldemokrata mozgalom 1919 augusztusa utáni újjászervezésének. Mint a Népszava főszerkesztője aktív szerepet vállalt az ellenforradalmi tiszti különítmények erőszakos cselekedeteinek, gyilkosságainak a feltárásában – végzetét is a Népszava feltáró riportjai, a különítményesek bosszúja okozta.

Horthynak nem jött jól
Hajdú Tibor történész rámutatott, hogy bár Horthy egy – 1925-ben a korábbi belügyminiszter, Beniczky Ödön nyilvánosságra hozott vallomása nyomán ismertté váló – kijelentésével bátorította a hozzá hű különítményeseket, a kormányzóválasztás előtti hetekben korántsem jött számára kedvezően a belpolitikai botrány és felháborodás. Ekkor az ország már túl volt a választásokon, de a legtöbb szavazatot szerző kisgazdapárt (FKGP), illetve az akkor még a Habsburg-házhoz hű legitimisták által vezetett keresztény párt (KNEP) helyett az igazi győztes a kormányzói címet a másik lehetséges jelölt, gróf Apponyi Albert elől megszerző Horthy Miklós lett.

Horthy esetében a kormányzói cím elnyerése egyben komoly átalakulást is követelt. Az európai elfogadottság érdekében az ellenforradalmi-háborús pszichózisban élő katonából mérsékelt államférfivá kellett válnia. A konszolidáció, a politikai merényletek visszaszorítása azt mutatja, hogy ez bizonyos tekintetben sikerült neki, ami nem jelentette azt, hogy Horthy megszabadult volna a szociáldemokráciával, liberalizmussal szembeni zsigeri gyűlölettől.

Németországban is hasonló volt a helyzet
Székely Gábor a németországi politikai gyilkosságok bemutatásával érzékeltette, hogy a hazai ellenforradalom nem volt egyedülálló jelenség az első világháborúban vesztes országokban. A történész elmondta: 1919 és 1934 között mintegy 400 mérsékelt polgári és baloldali politikus ellen követtek el merényletet, amelyeket szintén a legritkább esetben követte a törvény szerinti felelősségre vonás. A gyilkosságok mögött álló szabadcsapatok bázisa szintén a világháborús tiszti, altiszti réteg volt, akik a versailles-i béke rendelkezései nyomán – a német hadsereget 100 ezer főben maximálták – elvesztették állásaikat.

Az áldozatok között találjuk a Spartacus-felkelés vezetőit, Karl Liebknechtet és Rosa Luxemburgot, a centrumpárti Mathias Erzbergert, aki kézjegyével látta el a háborút lezáró fegyverszünetet, a német köztársaságot kikiáltó szociáldemokrata Philipp Scheidemannt, illetve Walter Rathenau külügyminisztert, aki a német-francia megegyezést szorgalmazta. A többszázezres háttérbázissal rendelkező félkatonai alakulatok számos vezetője, résztvevője később a nemzetiszocialista mozgalomban tűnt fel.

Korlátozott szabadság

Sipos Balázs történész, a Politikatörténeti Intézet munkatársa a sajtó és a hatalom ellenforradalom alatti viszonyáról szólva rámutatott, hogy a Tanácsköztársaság bukása után nem került sor az 1918-ban megerősített sajtószabadsághoz való visszatérésre, helyette az 1914-es szabályozás, illetve annak háborús időszakra vonatkozó korlátozott alkalmazása lett a norma két évtizedig. Az engedélyezés végig miniszterelnöki jogkör maradt, amelynek során mérlegre tették a lap nemzeti elkötelezettségét is.

A Nemzeti Hadseregnek és a Friedrich-kormánynak az általuk „destruktívnak” tekintett orgánumok betiltására irányuló törekvései ugyanakkor nem tudtak akadálytalanul érvényesülni. A korszak sajtójában – az éles politikai viták ellenére is – érvényesült egyfajta újságírói szolidaritás, amelynek jó példája a Somogyi-Bacsó gyilkosság részleteit megszellőztető Az Újság betiltásának, majd az újságíró szervezetek és a nyomdászsztrájk hatására – megváltozott néven – újbóli engedélyezésének az esete 1925-ben.

A “zsidó szimbolikus alakja”
Tamás Gáspár Miklós filozófus „Kovarcz Emil emlékezete” című előadásában a két újságírót meggyilkoló tiszti különítményes csoportokat jellemző szélsőjobboldali gondolkodás gyökereit az 1905-ös – a progresszív baloldali és liberális tábor támogatását élvező, de a parlament megkerülésével kinevezett – darabont-kormánnyal szemben kibontakozó „nemzeti ellenállásban” találta meg. Az első világháború után az ellenforradalom bázisát ugyanez a szellemiség jellemezte, amely kiegészülve az erőszak kultuszával a hagyományos társadalmi rend védelmében, a kritikai nyilvánosság korlátozására, illetve a társadalmi egyenlőség, modernizáció feltartóztatására a jogi korlátok átlépését is elfogadható módszernek tekintette.

Mivel egyszerre került célkeresztjükbe a liberális kapitalizmus és a baloldali gondolat, a két ellenségképet a „zsidó szimbolikus alakjával” kötötték össze és személyesítették meg. Kovarcz Emil, Somogyi és Bacsó gyilkosa ennek az ellenforradalmi gondolatkörnek a jellegzetes képviselője volt, aki csendőrtisztként majd katonai akadémiai oktatóként előbb integrálódott a konszolidálódó Horthy-rendszerbe, hogy aztán 1938-tól nyilas képviselőként, a Dohány utcai zsinagóga elleni merénylet egyik szervezőjeként, majd Szálasi kormányának totális mozgósítást elrendelő minisztereként lépjen túl annak határain.

Ősi sziklarajzokat találtak Svédországban

Ősi sziklarajzokat találtak Svédországban

A 2700 éves ábrák egy meredek, mohával fedett sziklán bukkantak elő.

Kamikazeakcióban elsüllyedt hajót találtak

Kamikazeakcióban elsüllyedt hajót találtak

A USS Mannert L. Abele 1945 áprilisában süllyedt el, miután egy japán gép eltalálta.

Wisconsin újjáéledő városa

Wisconsin újjáéledő városa

Wisconsin állam élettől lüktető legnagyobb városát áthatja a kemény fizikai munkát végzők energiája és a művészvilág összetartása.

Shakespeare kortársa és vetélytársa

Shakespeare kortársa és vetélytársa

1593. május 30-án szúrták le egy kocsmai csetepaté során Christopher Marlowe angol költőt, drámaírót, Shakespeare kor- és vetélytársát, egyes tudósok szerint szerzőtársát. Élete fordulatos kalandregénybe illik, lángelme, de kötekedő kalandor is volt, aki alig harmincévesen halt erőszakos halált.

A világ nyolcadik csodájaként említik

A világ nyolcadik csodájaként említik

A Szentpétervárhoz tartozó Carszkoje Szelóban található Katalin-palota több díszes szobából áll, ezek közül az egyik legismertebb a Borostyánterem.

National Geographic 2023. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket