János, Iván2024. június 24., hétfő
Kultúra

A Golden Gate – mérnöki mestermű

National Geographic Magyarország

Miért akartak függőhidat építeni a Szent András- és a Hayward-törésvonal fölé, szélviharok, földrengések és a köd birodalmába, ha egy ilyen szerkezetnek már megépülése előtt látták a vesztét?

Ezt a kérdést valószínűleg fontolóra sem vette az az eltökélt férfi, aki az 1933-ban épült, és mára Amerika szimbólumává vált Golden Gate-et építette. Joseph Strauss nem volt végzett mérnök, nem volt tapasztalata a függőhídépítésben, mégis kidolgozta azokat az innovációt jelentő terveket, melyek alapján 4 év alatt, 23 millió dollárból, és 11 emberéletet követelve, megépült Amerika második leghosszabb függőhídja, amely dacolva az elemekkel és az idővel mindmáig funkcionál.

Veszélyes vizeken
Strauss nagyságát nemcsak szakmai sikerei, hanem munkásai felé tanúsított odaadása is bizonyítja. Ugyan akkoriban elfogadottnak számított, hogy egy építkezésre fordított összeg minden milliójára jusson egy halálos baleset, Strauss szerint 23 élet elfogadhatatlan ár lett volna volt a hídért. Ezért nem csak a híd tervezésére, hanem a munkások biztonságára is nagy hangsúlyt fektetett. Egy különleges hálót feszített ki a veszélyes magaslatokon dolgozók védelmére, amely mint a cirkuszban, felfogta a zuhanó szerelőket, vagy megóvta a törmeléktől az alatta dolgozókat. 19 életet mentett így meg. Ennek ellenére a híd építése során, 1937. február 17-én két munkás a híres biztonsági hálóba akadt törmeléket gyűjtötte össze, amikor a fejük felett leszakadt egy állvány. Az öttonnás szerkezet egy tucat emberrel együtt zuhant a hálóba, mely ez alatt a roppant súly alatt csak percekig tarthatott ki. Tizenketten zuhantak a jeges vízbe, de csak ketten élték túl. (Közülük egy, sokkos állapotában, a mentés végéig magához szorította halott társa testét.)

 Fotó: Rich Niewiroski

Fotó: Rich Niewiroski

A munkálatok
A kivitelezőknek rengeteg más viszontagsággal is szembe kellett nézniük a híd építése során. Strauss a tervek kialakításakor együtt dolgozott Charles Ellissel és Leon Moisseif mérnökökkel. Legnagyobb alkotásuk a fő tartóköteleket tartó két pilón, amelyek 220 méternél magasabbra emelkednek a víz fölé. A pilónok arra készültek, hogy elbírják a fő tartókötelek, és a hídpálya 33 millió kilogrammnyi holt tömegét, és a hídra az elejétől a végéig felállított teherautók további négymillió kilogrammos terhét. A pilónok a Golden Gate-et meghatározó mesterművekké váltak. Kkívül és belül egyenként 37 kilométernyi létra fut rajtuk, amelyeknek minden foka arra emlékeztet, hogy a roppant szerkezetet emberek alkották, lépésről lépésre.

 A híd déli pillére (Fotó: Calibas)

A híd déli pillére (Fotó: Calibas)

Ezután következtek a fő tartókötelek, amelyeket súlyuknál fogva lehetetlen lett volna szállítani, ezért a szerelőbrigád ötletes megoldással állt elő: a huzalokat nem egy, hanem két kocsival feszítették ki a víz felett. Két oldalról indulva középen találkoztak, ahol szálat cseréltek. A közel 28 ezer huzalt 61 pászmába fogva, naponta 4 tonnát feldolgozva építették be. Ez a teljesítmény akkor rekordszámba ment.

Miután a huzalokat kifeszítették az egyik horgonytól a másikig 55 ezer kilogramm súllyal préselték egymáshoz, majd pántokkal kötötték össze őket. Rozsdaálló festék és 5 kilométernyi acélburkolat került rájuk. Ennek eredményeképp ma is pont olyan tartósak, mint amikor sodorták őket. A tartókötél egy darabja ma Strauss szobra mellett van kiállítva. A látogatók kezüket a vágási felületre téve, elcsodálkozhatnak azon, hogy ezek a ceruza vastagságú huzalok 110 km/órás szélviharban is megtartják a 887 ezer tonnás hidat.

Harc a hídért és az elemek ellen
A munka víz alatti része is kockázatos volt. Ugyanis az összecsapó áramlatok állandó veszélyt jelentettek. Az árapály fordultakor a tengervíz találkozik azzal, ami az öbölből ömlik kifelé, így a víz egyszerre két irányba folyik. A búvároknak folyamatosan küzdeniük kellett egyensúlyukért a szűnni nem akaró kavargásban. A megoldás az óriási, dinamittal tömött acélcsövek tengerfenékre süllyesztése volt. Lépésről lépésre robbantottak utat a 30 méter mélyen húzódó szikláig, így a hullámoktól védve a munka szépen haladt.

A Channel ajánlata
A National Geographic sok hidat bemutatott már a Golden Gate-n kívül is. A következő tudósítás a „szenzációs szerelőkről” szól, akik többek között a londoni Tower Bridge-en dolgoznak.

Mikor látható? Március 2-án kedden 22:00 órakor.

Az epizódban három nagy-britanniai híd három komoly problémájának gyors és szakszerű megoldása vár a szakemberekre. A London egyik ékességét képező Tower Bridge súlyos ólomszennyeződés áldozata; egy skóciai hidat, felújítási célból, bravúros ipari alpinista teljesítménnyel tetőtől talpig be kell állványozni, több mint száz méterrel a víz felett, miközben vonatok suhannak rajta; egy régi függőhidat pedig – szintén a vad északon – 21. századi megfigyelési rendszerrel kívánnak ellátni az üzemeltetők, ám ehhez, cirkuszba illő légtornászmutatványok árán, adatátviteli kábeleket kell végigvezetni az alkotás legmegközelíthetetlenebb szerkezeti elemein…

 A Golden Gate a San Franciscói-</br>öböl és a Csendes-óceán közti</br>szorosban épült.” /></p><p class= A Golden Gate a San Franciscói-
öböl és a Csendes-óceán közti
szorosban épült.

A felszíni munkálatok összehangolása már több bonyodalommal járt. Az uszályok és hajók nem bírták a viharos tengert, és az állandó köd mindent beburkolt. Építettek hát egy hatalmas mólót, amelyen bármilyen jármű könnyedén megközelíthette az építkezést. A móló nem állt sokáig – még 1933 augusztusában bekövetkezett a szerencsétlenségsorozat első epizódja. Egy kifutó teherhajó 600 méterrel letért az útvonaláról, és az éppen befejezett szerkezetbe rohanva súlyosan megrongálta azt. A hajó kapitányát elvakította és eltérítette a váratlanul leszálló nyári köd. Két hónappal később a mólót újraépítették, ám egy októberi vihar leszaggatta a frissen összeácsolt szerkezet tetejét. Ismét felépítették, de december 14-én egy még hatalmasabb vihar ezt is szétrombolta. Öt hónappal később megint új móló készült, ami végül elég erősnek bizonyult, hogy bármit kiálljon.

Ezután már könnyebb volt a simára robbantott tengerfenékre hatalmas betontömböket süllyeszteni. Ezekből ovális tartályt építettek, amelyet külső vasalat védett. A zsaluzat által körülhatárolt területről 42 millió liter vizet szivattyúztak ki, mielőtt beöntötték a 100 ezer köbméternyi betont. Az emberek térdig gázoltak a kötő betonban, miközben sietve szétterítették, és szilárd alapot építettek a tenger fenekén.1935. január 3-án a valaha épített legnagyobb pilléralap elérte végleges magasságát .

 <a href=Nagyít” />

Nagyít

1937 májusában a híd végre elkészült, ám története itt korántsem ért véget..

A híd építésénél a mérnökök igyekeztek felkészülni a legrosszabbra, a nedves időjárás okozta korrodálódásra, az esetenként 150 km/órás szélre, amelynek a híd akár 8 méteres kilengéssel áll ellent. De vajon a földrengést is kibírja az építmény? Arra, ami ezután következett, senki nem számíthatott.

A Loma Preitai rengés 6, 9-es erősségű volt (Az egész világon észlelték. 14 ezren maradtak fedél nélkül, 62-en meghaltak, és 3000 ember sérült meg súlyosan. Az anyagi kárt 7 milliárd dollárra becsülték.) És a híd?

A rengés estéjén a Golden Gate ringani kezdett. A hidat érő lökések a hídpályára és a tartókötelekre is továbbgyűrűztek, azok pedig mozgás formájában nyelték el őket. A függesztőkötelek láthatóan, sebesen inogtak, de a híd csak azt tette, amire tervezték: kilengett. Elnyelte a földrengés energiáját, majd rezgés és mozgás formájában szabadult meg tőle. Az energia szétoszlatása akkor megelőzte a Golden Gate katasztrófáját, de a híd legújabb felülvizsgálata szerint ez nem lesz elég, ha a történelem megismétli önmagát.

[]
A jövő fenyegetése
A földkéreg lemezei szüntelenül mozognak, csakhogy nem együtt, és nem egy irányba. Körülbelül 250 évenként az egymásnak ütköző kontinentális lemezek elcsúsznak egymás mellett. Nemcsak összetöredeznek, hanem földrengés formájában testet ölt a bennük felhalmozódott óriási energia.

A kutatások szerint egy Loma Preitához hasonló vagy annál nagyobb rengés 10 éven belül újra meg fog ismétlődni. A híd szerkezete folyamatos karbantartás nélkül nem bírna ki még egy ilyen környezeti csapást. Pont ezért, ha a hidat meg akarjuk őrizni, sürgős beavatkozásra van szükség.

A két leglényegesebb új szerkezeti megoldás a híd szakaszait elválasztó ólommagvas gumiból készült támaszték és a lengéscsillapítók, amelyek elnyelik a rengés erejét, és remélhetőleg (!) megmentik a hídszerkezetet. A felújítás bonyolult és költséges művelet, de ha az ember talpa alatt megmozdul a föld, az elég ösztönző hatású.

Az állam szakértőket bízott meg a várható legerősebb rengés megbecslésével. Ez az érték 8, 3. Egy 8, 3-es földrengés katasztrofális kimenetelű lenne, tekintve, hogy a 6, 9-es erősségű Loma Preita több mint 60 emberrel végzett, és 7 milliárd dollárnál is nagyobb kárt okozott. Egy 8, 3-es rengéskor felszabaduló energia több mint 3 milliárd tonna dinamit felrobbanásával egyenértékű. Ennek semmilyen híd nem tudna ellenállni, de ha csak megrongálódik, és sikerül elvezetnie a rengéshullámokat, majd visszaáll a helyére, rengeteg élet lenne megmenthető.

 Fotó: Christian Mehlführer

Fotó: Christian Mehlführer

Szakaszról szakaszra fel kell tehát készíteni a hidat, hogy amikor rázkódni kezd alatta a föld, a szeizmikus erőkkel együtt mozogjon.

Valószínűleg ha bármilyen más hídról lenne szó, a legegyszerűbb megoldást választanák: lebontanák az egészet és a mai technika segítségével újraépítenék. Amerika ködbe burkolózó narancsszínű jelképét mégis inkább hosszadalmas és részletes felújítási munkálatoknak vetik alá. Egyesével lecserélnek minden láncszemet, ami gyengének bizonyulna egy 8, 3-es földrengés során. Kérdés hogy a természet vár e, amíg befejezik…

Hozzászólások

2000 éves bort találtak, még mindig folyékony

2000 éves bort találtak, még mindig folyékony

A szakértők szerint a Spanyolországban feltárt folyadék a legősibb ismert bor.

Mintha egy fantasyfilm elevenedne meg az öt család által lakott faluban

Mintha egy fantasyfilm elevenedne meg az öt család által lakott faluban

A világ egyik leghíresebb erődítménye ez az apró sivatagi település Marokkóban, ahol a Gladiátor egyes jelenetei mellett a Trónok harca forgatásai is zajlottak.

Sűrű erdő közepén magasodik Csák Máté egykori vára

Sűrű erdő közepén magasodik Csák Máté egykori vára

A festői környezetben fekvő Vöröskő vára belső tereivel is elkápráztatja a látogatókat.

Több száz éves női lábbelit találtak Veszprémben

Több száz éves női lábbelit találtak Veszprémben

A kutatók a 17. századi papucs mellett egy csipkedíszes selyemruhát is felfedeztek.

A haikuk tükrözik a rovarokhoz fűződő viszonyunkat

A haikuk tükrözik a rovarokhoz fűződő viszonyunkat

A japán versekben említett rovarok közt legtöbbször a lepkék, méhek, tücskök, szentjánosbogarak szerepeltek.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket