András, Andor, Andrea2023. november 30., csütörtök
Kultúra

DVD-n az 1929-es Almásy film!

National Geographic Magyarország

A világhírű sivatagkutató Afrikát átszelő, úttörő jelentőségű expedíciójának eredeti filmjét a Múlt-Kor Magazin jelentette meg DVD-n, amelyet az előfizetők ajándékba kapnak.

Nem mindennapi filmbemutató
1996. november 16-án különleges filmbemutatót tartottak a bécsi Néprajzi Múzeumban. A népes közönség előtt lenyűgöző képek jelentek meg a vásznon. Megelevenedett az afrikai vadon, a szavannák állatvilága, vadászatok nagyvadakra, barátságos vagy éppen ellenséges bennszülött törzsek, folyókon való átkelés, autózás alig járható utakon, egy óriási, ismeretlen mocsárvilág, aztán a félelmetes, egyben lenyűgöző sivatag, a rabszolgák útja, amelyet végig fehérlő csontok szegélyeznek, majd a száraz pusztaság parányi élő foltjai, a zöldellő oázisok.

A nézők nem egy új, nagy költségvetésű hollywoodi kalandfilmet néztek végig. Amit láttak, maga volt a valóság. A kamera egy hajdani, bizonyos tekintetben máig egyedülálló legendás autós expedíció mindennapjait örökítette meg, amely az Indiai-óceán partja, a kenyai Mombasa kikötője és a Földközi-tenger egyiptomi kikötővárosa, Alexandria között szelte át a fekete kontinenst. Ez volt az első ilyen nagyszabású vállalkozás, 1929-ről van szó, résztvevői pedig Ferdinand von Lichtenstein herceg, annak sógora Anthony Brunner, valamint az expedíció motorja és lelke, a nálunk méltatlanul elfeledett, majd az Angol beteg című, 9 Oscar-díjjal jutalmazott film sikere nyomán világszerte ismertté vált kiváló magyar felfedező és sivatagkutató, Almásy László voltak. Őket kísérte végig az osztrák filmes Rudi Mayer, akinek Zeiss típusú kurblis kézikamerája szinte állandóan működésben volt.

Az expedíció
Az 1929-es Almásy-Lichtenstein-Brunner féle expedíció óriási szenzáció volt. Autóval végigutazni Kelet-Afrikából Egyiptomig, ismeretlen területeken, szinte járhatatlan utakon, ellenséges törzsek területein és további számtalan veszély közepette, teljesen egyedülálló vállalkozás volt. További jelentősége az útnak, hogy Almásy László ezen út során „jegyezte el magát” végérvényesen a Szaharával, s igen nagy részben ennek köszönhető, hogy nemzetközi hírű felfedező és sivatagkutató lett belőle.

 Az 1929-es Almásy-Lichtenstein-Brunner expedíció útvonala Kelet-és Észak-Afrikában (Forrás: Dr. Kubassek János: A Szahara bűvöletében – Panoráma /1999/)

Az 1929-es Almásy-Lichtenstein-Brunner expedíció útvonala Kelet-és Észak-Afrikában (Forrás: Dr. Kubassek János: A Szahara bűvöletében – Panoráma /1999/)

Pedig az expedíció nem indult valami könnyen. 1929. januárjában indultak Bécsből, de a rendkívül erős havazás miatt magából a városból is alig jutottak ki, s az Alpok behavazott hágóin való átkelés is rendkívül nehéznek bizonyult. Mindezt tetézte Almásy megbetegedése: gyakorlatilag közvetlenül az indulás előtt csúnyán megfázott, és elkapta a rettegett influenzás betegséget, a spanyolnáthát, amely az 1918-as világjárvány idején közel 50 millió áldozatot szedett. A betegség Almásyt egészen Kenyáig végigkísérte. A Földközi-, majd a Vörös-tengeren végig magas lázzal és rettentő fejfájással hánykolódta végig a hajóutat, és Mombasából a Nairobiig tartó háromnapos, nehéz terepen és rendkívül rossz minőségű úton is folyamatosan betegen vezetett.

A kenyai fővárosban végre szakszerű orvosi ellátásban részesült, s ennek valamint az afrikai napsugárnak köszönhetően hamarosan felépült. A gyógyulást néhány vadászkirándulás követte a szavannákra, majd az expedíció elindult.

Almásyék északnyugati irányba a Magadi- és a Nátron-tó felé elindulva átkeltek a Központi Hasadékvölgyön (Rift Valley), a Viktória-tó partjánál lépték át a kenyai határt, s érkeztek meg Ugandába. Az országot a Nílus folyását követve szelték át, és jutottak el Szudánba. Itt hamarosan elhagyták a folyót, s ismeretlen területeken, ezer nehézséggel és veszéllyel küzdve haladtak északi irányba. Útjuk során átkeltek az autóval járhatatlannak vélt hatalmas vízivilágon, a Szud (mai nevén Badigeru) mocsárvidékén, s ők voltak az első európaiak, akikkel az ott élő őslakók találkoztak.

 Autóval a sivatagban (Kép forrása: Rudi Mayer <i>Durch Afrika mit Automobil</i> c.filmje)” /></p><p class= Autóval a sivatagban (Kép forrása: Rudi Mayer Durch Afrika mit Automobil c.filmje)

Malakalnál végül visszajutottak a Nílushoz, ahol átkeltek a folyón, s tőle nyugati irányba eltávolodva El Obeid érintésével szelték át Kordofán tartományt, s érkeztek meg Khartumba. Innen egy ideig ismét a Nílus – immár újra a keleti – partja mentén vezetett az útjuk, majd következett az út egyik legnehezebb szakasza: a Szahara átszelése.

A csapat Almásy korábbi szudáni autós tapasztalataira támaszkodva jutott keresztül a világ egyik legforróbb és legszárazabb területén, a Núbiai-sivatagon, s érkeztek meg Vadi-Halfába. Innen a Nílus túlpartján a Szelima-, majd a Kharga-oázisok érintésével a hatalmas kiterjedésű Líbiai-sivatagon át jutottak el Aszjútig, ahonnan Kairóig, illetve a végállomásig, Alexandriáig már a Nílus völgyében haladtak tovább.

Titkok a Szaharában
Almásy a Szaharán való átkeléskor az oázisokban lakó arabok elbeszéléseiben titokzatos legendákat hallott a sivatag szívében rejtőző mesés kincsekről, felfedezetlen oázisokról, nyomtalanul eltűnt hadseregekről. A beszámolók számos helyen egyezést mutattak a korabeli feljegyzésekkel, nem utolsó sorban Hérodotosz munkáival.

Az út és a hallott mesék nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy Almásy László örökre eljegyezze magát a Szaharával, és az ekkorra már összegyűlt bőséges technikai és terepi tapasztalataira valamint nyelvtudására támaszkodva a 20. század egyik legeredményesebb sivatagkutatójává és felfedezőjévé váljék.

Elrejtve egy fakunyhóban
Az expedíció alatt Rudi Mayer kamerája szinte folyamatosan forgott. A filmes megörökítette a hatalmas kelet-afrikai vulkánok látványát, a táboréletet, és számos izgalmas eseményt.

 Borotválkozás – skorpióval</br>(Kép forrása: Rudi Mayer <i>Durch Afrika</br>mit Automobil</i> c.filmje)” /></p><p class= Borotválkozás – skorpióval
(Kép forrása: Rudi Mayer Durch Afrika
mit Automobil
c.filmje)

Például amikor elejtenek egy hatalmas elefántbikát vagy amikor a terepjáró beragad a sárba vagy a sivatag homokjába, továbbá, amikor a nuer rablók fogságába esnek, és azt is amikor egy hívatlan vendég: egy veszélyes skorpió figyelte a tükör mögül az éppen borotválkozó Almásyt.

A felvételek aztán eltűntek, állítólag évtizedekig a Mayer család hátsó kertjében, egy, a filmszalagok tárolására nem éppen alkalmas sufniban voltak elrejtve. A páratlan értékű eredeti felvételekre végül az operatőr Rudi Mayer fia, a filmrendező Kurt Mayer bukkant rá apja hagyatékában. Az ő gondozásában született újjá az 1929-es film, amelyet nagy érdeklődéssel mutattak be Bécsben.

A magyar közönség is láthatja

Rudi Mayer filmjét a magyar közönség egy alkalommal, az érdi Magyar Földrajzi Múzeum zártkörű filmvetítésén tekinthette meg. Most azonban a film szélesebb körben is hozzáférhetővé vált.

A feljavított minőségű filmkockák a frissen megjelent, új történelmi magazin, a Múlt-Kor gondozásában megjelent DVD-n érhetők el a hazai közönség számára. A Magazin elsődleges célja a magas színvonalú, ugyanakkor szórakoztató történelmi ismeretterjesztés, amely az érdeklődők széles körét szólaltatja meg. A negyedévente megjelenő, színes, érdekes, rendkívül olvasmányos és a történelem témakörében nagyon változatos témákat felvonultató ismeretterjesztő magazin igazi kuriózum a történelmet kedvelő érdeklődők számára.

Minden olvasó, aki előfizet a Múlt-Kor Magazinra, most ajándékba kap egy Rudi Mayer 1929-es, felújított és magyarra lefordított, páratlan tudománytörténeti dokumentumot képező filmjét tartalmazó DVD-t.

Múlt-kor Magazin
Több évi internetes megjelenést követően nagy fába vágta fejszéjét a Múlt-kor szerkesztősége. Munkájuk eredményeként nyomtatott kiadásban megszületett a legújabb történelmi ismeretterjesztő magazin, amely széles olvasóközönséget céloz meg. Bartal Csaba főszerkesztő elmondása szerint az új magazin fő feladata a magas színvonalú, igényes, ugyanakkor népszerű és könnyen érthető ismeretterjesztés.

A szerkesztőbizottság ösztöndíjat is alapított: negyedévenként 100 ezer forinttal támogatja a történész PhD hallgatók munkáját. A szerkesztőségbe beérkezett pályamunkák legjobbjainak rövidített változatai a magazin hasábjain is olvashatók lesznek.

Az újság a benne található cikkeken kívül kedvezményes belépőket is tartalmaz, amelyek több – egyelőre nyolc – múzeumba érvényesek.

A Magazin decemberi számában személyes hangvételű írás emlékezik meg Almásy Lászlóról, amelyből egy részletet itt>> olvashat.

Csuták Máté

Ősi lakomák helyszínére bukkantak

Ősi lakomák helyszínére bukkantak

Úgy tűnik, a vaskori lelőhelyen állatokat áldoztak fel, a korabeliek pedig ettek is a húsból.

Így lett trombitaművészből idegenvezető

Így lett trombitaművészből idegenvezető

Trombitaművészből lett Portugáliában idegenvezető, portugál nyelvtanár, egy gasztro rovat szerkesztője, esküvőszervező, akinek legnagyobb vágya, hogy évekkel később egy hátizsákkal utazza majd be Ázsiát.

Középkori kincset találtak Lengyelországban

Középkori kincset találtak Lengyelországban

A szakértők ritka, sziléziai lemezpénzekre bukkantak egy textilzsákban.

Elveszett kolostorra bukkantak Skóciában

Elveszett kolostorra bukkantak Skóciában

A deeri apátság kulcsfontosságú volt a skót írásosság történetében.

Ősi lelet írja át a társadalmi szerepekről kialakított képet

Ősi lelet írja át a társadalmi szerepekről kialakított képet

Úgy tűnik, a bronz- és vaskor fordulóján a nemi szerepek sokkal képlékenyebbek voltak, mint gondolnánk.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket