Eleonóra, Zelmira, Péter2024. február 21., szerda
Kultúra

Kárpátalja és Szabolcs: Közös kitörési pont a turisztika

National Geographic Magyarország

A tákosi tapasztott templomtól a Rákóczi hagyatékon és Nárciszok völgyén át a szabolcsi töltött káposztáig – turizmusnépszerűsítés határmenti összefogással.

Földrajzi és történelmi összetartozás, hasonló problémák, jelentős gazdasági elmaradás – ezek jellemzik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét és Kárpátalját. A közös kitörési pont a turisztika lehet, ezért a szakemberek úgy döntöttek, együtt dolgozzák ki a magyar-ukrán határmenti térség turizmusfejlesztési koncepcióját. Az akcióterv kidolgozását követően nívós kiadványokkal, CD-kkel és promóciós kisfilmekkel is igyekeztek az egyedülálló értékekkel bíró térségbe csalogatni a turistákat.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja megye gazdasági-társadalmi, természetföldrajzi és történelmi összetartozása mindig egyértelmű volt a határ két oldalán élőknek. Az elmúlt időszakban azonban a fennálló hasonló problémák elleni küzdelem is összekovácsolta a megyéket, ezért úgy döntöttek, hogy együtt enyhítik a térségre jellemző gazdasági lemaradát, s próbálnak 21. századi európai életkörülményeket teremteni lakóik számára.

A kitörési pont a turizmus lehet, hiszen mindkét megye kiemelkedő jelentőségű, egyedülálló turisztikai értékekkel rendelkezik, amelyek nagy része kihasználatlan. Az utazni vágyók sokszor nem ismerik azokat a turisztikai attrakciókat, amelyek pedig kihagyhatatlanok lennének, továbbá nem lézetett eddig olyan szakember hálózat sem, aki megfelelőképpen menedzselte volna a lehetőségeket.

 Ungvár – skanzen

Ungvár – skanzen

A pénteken megtartott konferenciával zárták az együttműködők az elmúlt egy év munkáját. Az eseményt követően egy, a lakosság számára is nyilvános és ingyenesen látogatható kiállítás nyílt, ahol Kárpátalja és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye járásai, kistérségei mutatják be turisztikai értékeiket.
A rendezvényt megnyitó Dr. Benedek János, a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft. vezérigazgatója elmondta: „Fontosnak tartom, hogy a szabolcs-szatmár-bereg megyei régióban a VÁTI Nonprofit Kft. is segíti a turizmus fejlesztését szolgáló beruházásokat. Mátészalkai és debreceni irodáinkon dolgozó kollégáinhoz egyaránt fordulhattak a nyertes pályázók kérdéseikkel, s ez így lesz a jövőben is. Remélhetőleg az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmus programja után után, most az ENPI program (Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna Európai Szomszédsági és Partnerségi Eszköz Határon Átnyúló Együttműködési Program) nyújthat segítséget a térség népszerűsítésben, ami gazdasági fellendülést hoz a közös határszakaszon.“

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Brenzovics László, a Kárpátaljai Megyei Tanács alelnöke és Kozma Péter a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke is.

 Parlagi sas

Parlagi sas

A sajtótájékoztatón Veres Csilla a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft, Mátészalkai Területi Irodájának vezetője ismertette a fejlesztések mértékét és jelentőségét: „Egy évvel ezelőtt írtuk alá a Norvég Alap keretében finanszírozott projektek szerződéseit itt a térségben, amelynek eredményeképpen mintegy 550 millió forintból 28 projekt valósulhatott meg. Örülök, hogy ezek nem a formai elvárások miatt létrejövő együttműködések voltak, hanem az ukrán és magyar partnerek valódi közös gondolkozásának és munkájának eredményei.“ Az egy év alatt megvalósuló beruházások közül – amelyek mindegyike legkésőbb április 30-án zár – olyan érdekességekre is felhívta a figyelmet a szakember, mint a tarpai „Kuruckori kalandozások“ elnevezésű hagyományőrző projekt, vagy az egészégügyi problémák közös kezelését megcélzó kezdeményezés a Szatmár-beregi Kórház és Gyógyfürdő vezetésével, vagy a tiszai sportokat népszerűsítő magyar-ukrán kenutúra programokat összefogó tanulmánykötet.

 Vízitúrázók a Tiszán

Vízitúrázók a Tiszán

Kárpátalja Európa egyik legkülönlegesebb, legháborítatlanabb – még napjainkban sem tökéletesen feltárt – területe. Természetvédelmi területein barna medve, farkas, hiúz, zerge, jávorszarvas él, az egeket parlagi sasok szelik. A történelemre vágyók találhatnak itt Árpád-kori emlékeket, bepillanathatnak Munkácsy, Rákóczi, Zrínyi hagyatékába vagy megcsodálhatják Kárpátalja csodálatos templomait, várromjait is. A művészetek és gasztonómia iránt érdeklődőket számos színes, mozgalmas programmal várják a vendégszerető lakók, a színházi-, dal-, folklór fesztiváloktól a Pop-dzsessz Festen keresztül az Új krumpli vagy Vörös Bor Ünnepéig. A vadregényes erdő a kirándulók paradicsoma, a hegyekben megbújó falvakban pedig ma is őrizk a népművészet, népszokások, néptánc régi hagyományait.

A határ innenső oldalán is különös kincsekre bukkanhat a jól felkészült látogató. A Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet csaknem asztalsimaságú vidéke az emberi kéz nyomai mellett is megőrizte hajdani szépségét. Az idilli tavakat és erdőket tőzegmohás lápok és vulkáni kúpok váltják. Itt élnek a kipusztultnak hitt pisztrángfélék; a dunai galócák, sok hód- és vidracsalád, keresztesviperák, a magasban pedig a védett madaraink a darázsölyvek vadásznak. A történelem nyomait kereső utazók a legszebb Árpád-kori templomainkra bukkanhatnak, mint például a tákosi tapasztott templom, de elidőzhetnek a különleges csónakfejfás temetőkben, a folyók partján pedig a régi vízimalmoknál pihenhetnek meg. Az Andrássy-kastély és angolkert mellett számos, kúria, kastély, vadászház és nagy felmenőink kriptái őrzik a múlt nyomát. Aki vásári forgatagra vagy kulináris élvezetekre vágyik ne is keresgéljen tovább úti célt. A különleges Szárnyas sárkány fesztivál mellett lovasnapokkal, folklór-rendezvényekkel, utcabálokkal várják az ide érkezőket a szabolcsiak. A hasukat kedvelők dió-, lekvár-, halászléfőző versenyekbe csöppenhetnek, de megkóstolhatják a híres szabolcsi káposzta ételeket is.

 Szatmárcseke – csónakfejfás temető

Szatmárcseke – csónakfejfás temető

A projekt legfőbb feladata a humánerőforrás fejlesztés mellett, a térség turisztikai koncepciójának aktualizálása és az ehhez kapcsolódó akcióterv kidolgozása valamint közös rendezvények során a két megye partnerségének erősítése volt.

A turisztikai szemináriumok és műhelymunkák mellett projektrendezvényeket is tartottak, és CD-k, kisfilmek, színes kiadványok is születtek a témában.

A projekt kapcsán együtt gondolkoztak és dolgoztak a két megye önkormányzatai, civil szervezetei, a kamarák, gazdaságfejlesztési szervezetek képviselői és hazai valamint külföldi turisztikai vállalkozók.

 Munkács – Rákóczi-ház

Munkács – Rákóczi-ház

A projekt az EGT & Norvég Finanszírozási Mechanizmus társfinanszírozásával valósult meg.

VÁTI

Romulust és Remust ábrázoló ezüstkincset találtak

Romulust és Remust ábrázoló ezüstkincset találtak

Az ikreket szoptató farkas régóta Róma városának legfontosabb szimbóluma.

Ősi építményt találtak az Andokban

Ősi építményt találtak az Andokban

A kör alakú, a Stonehenge-dzsel nagyjából egyidős tér az egyik legkorábbi építmény lehet a térségben.

3000 éves aranykincset talált egy amatőr

3000 éves aranykincset talált egy amatőr

A lelet az egyik legfontosabb régészeti felfedezés, amely 2022-ben az Egyesült Királyságban történt.

Érintetlen, római kori tojást találtak

Érintetlen, római kori tojást találtak

A szakértők úgy vélik, hogy az 1700 éves tojásban a sárgája és a fehérje is fennmaradt.

Hajóroncsot találtak a Felső-tóban

Hajóroncsot találtak a Felső-tóban

Az Arlington 1940-ben süllyedt el egy vihar után.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket