Elza, Natália, Blanka, Bonita2022. december 01., csütörtök
Kultúra

Tengeri Farkasok: Háború az Atlanti-óceánon II.

National Geographic Magyarország

A németek a konvojokat egy flottányi kis tengeralattjáróval támadják. Azonban nem sejtik, hogy a britek immár a sötétben is látnak.

Hitler ráébred, hogy Dönitznek igaza volt: a teljes tűzerőt egyetlen hadihajóba összpontosítani túlságosan nagy kockázat, s a konvojokat egy flottányi kisebb, olcsóbb tengeralattjáróval kell támadni. Dönitz azonban nem sejti, hogy a britek immár a sötétben is látnak, méghozzá egy titokban kifejlesztett új eszköz, a radar segítségével.

Az előző részt itt>> olvashatja.

Tudósaik csaknem tíz évet öltek e titkos technológia kifejlesztésébe. Eredetileg figyelmeztető rendszernek szánták, ellenséges repülőgépek észlelésére, ám időközben egy kisebb verzióját is kifejlesztették, amely a haditengerészet rombolóira is telepíthető. Radarral a német hajókat akár 16 kilométer távolságból is képesek észlelni. A britek találmánya rádióhullámokat használ. A radarkezelő a romboló fedélzetéről rádióimpulzusokat bocsát útjára. A hullámok visszaverődnek a fémtárgyakról, például egy felszínen úszó tengeralattjáró tornyáról. A visszavert jelekből a kezelő ki tudja számítani az ellenség irányszögét és távolságát. A radarnak köszönhető áttörés a briteket hatalmas taktikai előnyhöz juttatja.

A tengeri vadászat
1941 márciusában a német tengeralattjáró-egységek parancsnoka, Karl Dönitz utasítására három legkiválóbb kapitánya, Joachim Schepke, Otto Kretschmer, valamint Fritz-Julius Lemp is prédára les az Atlanti-óceánon. Március 15-én Lemp észreveszi a HX-112 jelzésű konvojt, 650 kilométernyire az angol partoktól. A 41 hajó többsége üzemanyag-szállító, gázolajjal, kerozinnal illetve nyersolajjal megrakodva. Minden ellenséges hajó érvényes és kívánatos célpontnak számított, de az igazi főnyereményt természetesen a tankerek jelentették.

Nem számítva rá, hogy a britek radart használnak ellenük, a három tengeralattjáró támadóállásba helyezkedik. A sötétség leple alatt Kretschmer egyenesen a konvoj közepébe lopakodik. Párját ritkító harcászati képességekről téve tanúbizonyságot, alig egyetlen óra leforgása alatt 5 ellenséges hajót süllyesztett el. Ezután Schepke hadnagy is támadásba lendül. Az egyik brit romboló azonban az új radarrendszerével képes észlelni őt, a tengeralattjárók pedig – ha egyszer felfedték őket – rendkívül érzékenyek a felszíni ágyútűzre, ezért muszáj alámerülniük. A tengeralattjáró azonban a víz alatt sincsen biztonságban. A britek víz alatti hangradarral igyekeznek a németek nyomaira bukkanni. A legénység tagjai odalent csupán egyet tehetnek: várnak és imádkoznak.

A felszínen ezalatt a brit rombolóról egy sor mélyvízi bombát dobnak le, az odalent rejtőzködő tengeralattjáró feltételezett helyzete fölött. Az egyenként 136 kilogrammnyi nagy erejű robbanóanyagot tartalmazó töltetek előre beállított mélységben robbannak a víz alatt.

Szörnyen hangos. Még soha az életben nem hallottunk ahhoz foghatót. Soha – emlékszik vissza az egyik veterán.

A Channel ajánlata
Mivel a náci Németországgal Nyugat-Európában egyedül dacoló Nagy-Britannia a 40-es évek elején csak az Újvilág felől remélhetett segítséget, a második világháború egyik fontos helyszínét az Atlanti-óceán képezte. A National Geographic sorozata az itteni eseményeket tárja a nézők elé kronológiai rendben.

A HX-112-es jelzésű brit konvoj ellen vezetett támadás során Joachim Schepke hadnagy tengeralattjárójában a mélyvízi töltetek súlyos károkat okoznak. Nincs más választásuk, mint kiüríteni a ballaszttartályokat, és a felszínre emelkedni. Odafent azonban egy brit romboló észreveszi őket, és azonnal rájuk ront. Schepke hadnagy és 37 fős legénysége egyenesen az óceán fenekére süllyed. Mindenfelől lőni kezdtük őket a géppuskákkal.

Lemp a toronyban állt, onnan kiabált és integetett, hogy kifelé, gyerünk, gyorsan, mindenki kifelé!

Lemp és legénysége elhagyják a tengeralattjárót, majd elszörnyedve látják, hogy ahelyett, hogy elsüllyedne, az továbbra is a víz felszínén marad. Nem tudták meg akadályozni hogy a britek kezére jusson.

Ott úszott az elhagyott tengeralattjáró, alig kétszáz méterre tőlünk. A kapitányom szólt, hogy szálljunk át rá, hátha találunk rajta valam – emlékszik vissza egy brit matróz. – Amikor beléptem az irányítóterembe, teljes csönd fogadott. Egyedül álltam ott, németek sehol. Szóltam a többieknek, hogy lejöhetnek. Elkezdtük átkutatni a tengeralattjárót. A legfontosabb, amit találtunk természetesen a kódok voltak, illetve egy valódi Enigma titkosító gép.

A fordulat
David Balme nem is tudta, hogy olyan értékes dologra bukkant, ami az egész háború menetét megfordíthatja. Az Enigmát használták a tengeralattjárók és a parancsnokság között váltott rádióüzenetek titkosítására. Ezzel a hihetetlenül szerencsés húzással a britek megszerezték maguknak a német haditengerészeti kódokat.

Az Enigmát alig négy nap alatt eljuttatják a kódfejtők központjába, a Bletchley Parkba. A legnagyobb brit elméket fogják munkára, remélve, hogy sikerül megtalálni a Dönitz titkait rejtő zár kulcsát. A britek végre valahára megtudják a német tengeralattjárók helyzetét, így a konvojokat megpróbálhatják elirányítani közöttük.

Ám 11 ezer kilométerrel távolabb, a Föld másik felén egy még jelentősebb esemény következik be. 1941. december 7-én a japánok lebombázzák Pearl Harbort. Négy nappal később Adolf Hitler hadat üzen az Egyesült Államoknak. Dönitz végre szabadon támadhatja az amerikai hajókat, ráadásul alig pár hónapon belül immár 300 tengeralattjáróval rendelkezik. Mindig mondta, hogy ennyire van szüksége ahhoz, hogy a konvojrendszerre végső csapást mérjen. Ezzel mindkét oldal valamennyi kártyája leosztásra került: a németek megkapták a tengeralattjáróikat, Angliának és Kanadának pedig ott az új szövetséges, az Egyesült Államok. A konvojháború hamarosan Amerika keleti partvidékét is eléri, Karl Dönitz pedig készen áll rá, hogy fájdalmas leckét adjon az amerikai haditengerészetnek a tengeralattjáró-hadviselés művészetéből.

Az előző részt itt>> olvashatja.

Hozzászólások

Rengeteg áldozatot követelt az aranyvárosok keresése

Rengeteg áldozatot követelt az aranyvárosok keresése

Cibola mesés földjének keresésére több expedíció is indult, amelyek csak áldozatokat hoztak, sikert nem.

Spanyolországban bukkantak egy ókori egyiptomi istennő nyomára

Spanyolországban bukkantak egy ókori egyiptomi istennő nyomára

Rejtély, hogy a lelet miként került egy vaskori spanyolországi lelőhelyre.

Kegyelemkettes után világraszóló hírnév

Kegyelemkettes után világraszóló hírnév

1667. november 30-án született a világirodalom talán legkíméletlenebb szatirikusa, Jonathan Swift, akinek a Gullivert köszönhetjük. 

Mozaikokra bukkantak egy római kori villában

Mozaikokra bukkantak egy római kori villában

A lelőhelyen 2020-ban már feltártak egy kifejezetten jó állapotú mozaikot.

Több száz éves kardot találtak egy pincében

Több száz éves kardot találtak egy pincében

A különleges fegyver a Dánia és Svédország közötti kalmari háború idejéből származik.

National Geographic 2022. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

13 200 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket