Ida, Márton, Hermina2024. április 13., szombat
Kultúra

Autóstoppal a Föld körül VIII.

National Geographic Magyarország

Varga Péter és norvég barátja Kenneth fejébe vette, hogy stoppal beutazza a Földet. „Nem körbejárom, bejárom" – mondja ő. Nézzük a Kepesita expedíció következő napjait!

Varga Péter blogja

Damaszkusz, sightseeing, búcsú Kennethtől

127. nap: Éhesen és vizesen
Egy özönvíz előtti, katonai dzsip vett fel és vitt el minket a határtól Damaszkuszba. A padlót fedő műanyag egy részen nagy kővel volt leszorítva, megelőzendő, hogy a vezető Frédi és Béni módjára fékezze le az autót. A tiszt ellátott minket néhány tanáccsal a fővárost illetően: taxiba csak úgy szálljunk, hogyha előre letisztáztuk az árat, ami maximum 2 dollár lehet. Olcsó hotelt pedig már 10 dollárért is találunk. A közbiztonság jó – a rendőrség erős, és remekül végzi a dolgát.

A főváros határában rakott ki. 1 dollárért betaxiztunk a centrumba és kivettünk egy szobát, fejenként 10 dollárért. Másnaptól már kanapészörfös szállás várt ránk. Ledobtuk a cuccainkat és nyakunkba vettük a már esti fényben úszó várost. Éhségünket a kb. 20 cm átmérőjű, különböző ízesítésű pizzákat kínáló pékségek egyikénél csillapítottuk. A sajtos, csirkés, olívás-sajtos, sonkás, húsos kis korongok jellemző ételei a városnak. Egy-egy ilyen büfében mindig nagy a sürgés-forgás. Egy ember kiszolgál, egy a pénztárgépet kezeli, egy a tésztát nyújtja, egy a rávalókat intézi, s egy pedig a hatalmas kemencénél bravúroskodik a péklapáttal.

Az utcák és utak taxitengerben úsznak. A nagyobb kereszteződésekben – még ahol lámpa van, ott is- gyakran rendőr irányítja a forgalmat, nem ritkán a tapasztalatlan gyalogos nagy örömére.

Némely mecsetet – kihasználva a „vallási forgalmat” – zöldség- és gyümölcsárusok barikádoznak körül, ahol késő estig nagy a forgalom. Amint leheveredtünk az ágyainkra, megbillent az égi dézsa és ömleni kezdett az eső.

128-129.nap: „Helló turiszt…”

Kanapészörfös szállásadónk, Alaa egy közeli városkában lakott feleségével és kisfiával. Damaszkuszban dolgozott, így reggelente vele jöttünk be a fővárosba. Bár már négy hónapja voltunk úton, négy hónapja tűzött minket a Nap, szemünk és hajunk nem sötétedett, így még mindig tökéletesen megfeleltünk a „turista” leírásának. A Bazárban ez gyakori társaságot jelent, azaz rövid és kedves szóváltást, majd meghívást egy-egy üzlet kínálatának megtekintésére.

Az óváros kis sikátorai pár pillanat alatt megkérdőjelezik a tájékozódás – mint képesség – meglétét. A keresztül és kasul, kanyarodva és srégen futó utcácskák hol félelmetesek, hol kedvesek és többnyire – legalábbis az év ezen időszakában – kihaltak. Az egy- illetve kétszintes épületek kiugró toldásai szinte összezárulnak az ember feje felett. A főváros más részei is, felnagyítva, de idézik itt-ott az óváros hangulatát. Kijutva egy ilyen negyedből egy temetőben találtuk magunkat. Óvatosan navigáltunk a lapos és íves sírkövek sűrű tengerében, nem tudva biztosan, hogy jelenlétünk nem tiszteletlenség-e a helyiek szemében.

Kijutva a mellékutcákból az ember újra és újra szembesül azzal, hogy egy nagyvárosban van. Dugó, dudaszó, reklámok és rohanás.

130.nap Ha megdobnak kővel…
Maaloua, ahol a keresztény világ szerint Isten kettéválasztotta a hegyet, hogy Tekla megmenekülhessen üldözőitől, aznap ködbe burkolódzott. Alaa kirakott minket a központban, majd sietett tovább dolgozni. E kis városkában még él Jézus nyelve, az arámi. Felsétáltunk a Szent Tekla-kolostorba, majd egy kis kanyonon át a városka fölé magasodó hegy tetejére. „Meglepően” jó állapotban lévő út vezet fel az ország vezetőjének egyik kedvelt pihenőhelyéül szolgáló szállodához, amelynek teraszáról gyönyörű kilátás nyílik a völgyre.

A város „beleépült” a hegyoldalba, amelyen látszólag hatalmas sziklák fenyegetnek megindulással. A hegy másik oldalán gyalogoltunk lefelé, amikor néhány ajtót vettünk észre a kopár hegyoldalban. Egyikük előtt egy férfi tűzifát aprított. Kenneth üdvözölte, mire mosolygás és kedves integetés volt a válasz. Gyorsan megörökítettem. A fényképezőgépet látva eltűnt a mosoly a férfi arcáról, felkapott egy nagyobb követ és dühösen ordibálni, fenyegetőzni kezdett. Felemelt karral és a gépet elpakolva kértem a bocsánatát. Kenneth újra intett neki. Mielőtt eltűntünk volna egy sziklafal mögött, még láttuk újbóli mosolyát, hogy újra kedvesen integet.

Visszastoppoltunk Qutaife városába. Ott ismertük meg Mohamedet, aki egy kis számítógépes boltot vezet társával. Mint elmondta, minden reggel 6-kor kel, délután 2-ig a seregnél oktat tábornokokat az AutoCad tudományára, mint kötelező katonai szolgálat. Ezt követően este 11-ig a boltban van. 2000-ben elvesztette az édesapját. Félbe kellett szakítania az egyetemet, hogy pénzt keressen. A két éves kötelező katonai szolgálat alatt nem kap fizetést az államtól. Néha sikerül elkéredzkednie – olyankor bejár az egyetemre. Eljegyzése néhány hónapja bomlott fel a lány szülei miatt illetve részben anyagi okokból. Külföldről álmodik, de ha elmenne, az édesanyja egyedül maradna. Két idősebb testvére már családot alapított, öccse pedig még nem nagykorú. Miközben mindezt elmesélte, büszkén mutatta meg egy török fürdő romjait és egy, a Római Birodalom alatt épült vízvezetékrendszer maradványait.

Aznap este Alaa édesanyjánál vacsoráztunk. Megismerhettük testvéreit is és a szíriai konyha házi ínyencségeit.

131.nap: Búcsú
Ellátogattunk a Nemzeti Múzeumba, ahol több, olyan történelmi értéket őriznek, amelyet valahol máshol, pl. az iraki határ közelében fekvő Mári városában ástak ki. Egy egész sírkamrát költöztettek így át a fővárosba.

Kibuszoztunk a város szélére, ahonnan egy öreg terepjáróval vittek el minket Dmeirig. Egy autószerelő műhellyel szemben álltunk fuvarra éhesen, amikor egy férfi jött át hozzánk. Váltottunk pár szót, majd Osama meghívott minket a házába.

A vendégszobában telepedtünk le. Középen boltív támasztotta alá a kb. 400 éves ház plafonját. A falak – mint oly sok szíriai és libanoni otthonban – csupaszon védelmezték a helyiséget. Csak két személy képe lógott a bejárattal szemközt: az autóbalesetben elhunyt testvér valamint az egykori családfő, Osama édesapjának fotója. A padlót puha szőnyeg borította, a falaknál a matracszerű ülőalkalmatossággal.

Bár az éjszakát is itt töltöttük, a család egyetlen hölgytagjával sem találkoztunk. Úgy tűnt, gondosan vigyáznak rá, hogy ne is lássuk őket. Ha kikéredzkedtünk a mellékhelységbe, Osama kísért oda minket, hangosan, előre jelezve a ház másik felének, hogy jövünk. Sok barát és férfi családtag megfordult aznap nála. Őket felállva, kézfogással üdvözöltük, majd általában jelezték, hogy üljünk csak le. Az egyetlen női vendég egy angol tanárnő volt, akitől megtudtuk, hogy Osamáék kamionsofőrök, és kamionjaikkal szinte az összes arab országba járnak. Az eddig tapasztaltakkal ellentétben itt egy pohár kísérte a vizeskancsót. Osama teletöltötte a poharat, odanyújtotta nekem, várt, míg megiszom, majd újra teletöltötte, s ha én már nem kértem többet, a mellettem ülőnek nyújtotta. S így járt körbe a pohár. Eddig inkább azt vettük észre Libanonban és Szíriában is, hogy még az üvegből is úgy isznak, hogy nem érnek hozzá a szájukkal, nemhogy egy pohárból mindenki.

A titkolt hölgyek jóvoltából megebédeltünk, majd Osamáék megmutatták a város büszkeségét, egy öreg templomot, a rómaiak hagyatékát. Már zárva volt, mire odaértünk, de egy telefon, és már jött is egy barát a kulccsal.

Visszatérve a házba, elindult a kártyaest. Néha majdnem egymásnak estek a kártyázók, de a viták végül mindig nevetésbe fulladtak.

Eredeti terünk az volt, hogy együtt felmegyünk Palmyráig, majd onnan Kenneth keletnek, Libanon felé indul, én pedig északnak Törökország irányába. Végül Kenneth az eredeti terv szerint Palmyra, majd Libanon felé indult, én pedig visszastoppoltam Damaszkuszba.

Ott ültünk az út szélén. Osama egy barátja, aki ott dolgozott egy kis boltban, mondta, hogy segít fuvart szerezni. Jelenléte – akármennyire is hálásak voltunk a segítségéért – azokban a percekben inkább zavaró volt. Megköszöntük jóságát és mondtuk, hogy elindulunk gyalog.

Se Kenneth, sem én nem vagyunk mesterei a búcsúzkodásnak. Az ember ki-kinyög valamit, de nem igazán ura a helyzetnek. Megöleltük egymást, majd ő jobbra indult, én balra. 100 méter után megállt nekem egy autó. Beszálltam. Az ablakon kihajolva még láttam társam álló alakját lejjebb, az út másik oldalán. Intettünk egymásnak.

Aznap éjjel még jött egy üzenet Danieltől, hogy Kenneth biztonságban megérkezett Tripoliba.

A cikksorozat előző részei:

 • Autóstoppal a Föld körül I.
 • Autóstoppal a Föld körül II.
 • Autóstoppal a Föld körül III.
 • Autóstoppal a Föld körül IV.
 • Autóstoppal a Föld körül V.
 • Autóstoppal a Föld körül VI.
 • Autóstoppal a Föld körül VII.

 • Kutyasétáltatás közben bukkant aranykincsre egy 12 éves fiú

  Kutyasétáltatás közben bukkant aranykincsre egy 12 éves fiú

  A fiú által megtalált aranytárgy egy római kori katonai dísz.

  Rejtélyes, ősi sírt találtak Zamárdinál

  Rejtélyes, ősi sírt találtak Zamárdinál

  Az 1500 éves gödörből egy hiúz és négy kutya csontváza került elő.

  Újabb inspiráló, lélegzetelállító hegyi filmek

  Újabb inspiráló, lélegzetelállító hegyi filmek

  180 percnyi lélegzetelállító látvány, őrült izgalom és igazi inspiráció a 48. Banff Mountain Film Festival világ körüli filmturnéjának budapesti vetítésein.

  Elhunyt Peter Higgs, az isteni részecske kutatója

  Elhunyt Peter Higgs, az isteni részecske kutatója

  Peter Higgs évtizedekkel korszakalkotó elméleti munkája után, 2013-ban kapott fizikai Nobel-díjat.

  Vár a Kisalföld és a Bakony találkozásánál

  Vár a Kisalföld és a Bakony találkozásánál

  Az Árpád-kori vár körül kialakult település egykor püspöki székhely is volt. A püspökök a tatárjárás után a 270 méteres emelkedőn építették fel a várat, a körülötte lévő helyet írásos emlékek 1301-ben említik meg először.

  National Geographic 2024. áprilisi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  18 780 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket