Fülöp, Evelin2024. május 26., vasárnap
Kultúra

Oscart kapott a delfinmészárlást támadó The Cove

National Geographic Magyarország

A legjobb dokumentumfilmért járó Oscart 2010-ben Az öböl (The Cove) című mozi nyerte el a japán delfinmészárlás bemutatásával. A mozi egy fotósokból, búvárokból és aktivistákból álló nemzetközi csoportot követ útján, amelynek célja felvenni a delfinvadászatot akár Taiji hivatalnokainak, rendőrségének és halászainak is ellenállva.

Nem Japán az egyetlen
Az elmúlt 25 évben a 3600 lelket számláló Taiji lett az állatvédő aktivisták vesszőparipája. De ez nem az egyetlen hely, ahol a halászok delfint ölnek. Még csak nem is az egyetlen hely, ahol vérben ázó öböl van. A Feröer-szigeteken, Dánia egy autonóm tartományában élő halászok ugyancsak minden évben kis öblökbe terelnek és megölnek több száz delfint. Éppúgy, mint Taijiben, a víz vérré válik.

Vajon miért nem váltja ki ugyanazokat a nemzetközi támadásokat a feröeri delfinvadászat? Először is a pusztulás csak fele akkora, mint Taijin, vagy néha kisebb. Ráadásul a halászok gömbölyűfejű delfineket ölnek, amik nem annyira felismerhetőek, mint palackorrú rokonaik. Azután a vadászat kevésbé szolgál kereskedelmi célokat. A húst helyi családok osztják el egyenlőképpen, nem árulják, és egyetlen állatot sem adnak el akváriumoknak.

Tokió nyílt szembehelyezkedése a tilalommal vörös posztóvá tette az országot a bálnavadászatot ellenző aktivisták – és tágabb értelemben a delfinvédők szemében.

Még Japánon belül is kismértékűnek mondható a taiji vadászat az északon zajlóhoz képest, ahol szigonyosok évente több mint 10 ezer barna delfint ölnek meg – Taiji jelenlegi éves zsákmányának ötszörösét. De mivel a vadászat kinn zajlik a tengeren, nehéz lefényképezni és így jóval kevesebb figyelmet kapott, mint Taiji vérvörös öble.

Delfinvadászatok jóval kisebb mértékben, de zajlanak a Karib- tengeren és az Északi-Jeges-tengeren is. A halászok gyakran ölnek delfint Peruban – ahol ez illegális –, de nehéz adatokat szerezni arról, hogy mennyit.

A Salamon-szigeteken rendszeresen ölik a delfineket a húsukért és fogukért, amit díszítésre használnak. A halászok kis számban akváriumoknak is adnak el delfineket. A Salamon-szigeteki vadászat a legkisebbek közé tartozik a világon – kevesebb mint száz delfint ölnek meg évente és kb. egy tucat kerül fogságba – de ez mégis sürgető problémát jelent a természetvédőknek, mivel a helyi delfinpopuláció már csak néhány száz egyedből áll.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint valószínűleg több mint 6 millió delfin él a világon. Néhány fajt a kihalás veszélye fenyeget, de legtöbbjük száma százezres, ha nem milliós nagyságrendű. Általában véve a legtöbb delfinpopuláció biztonságban van.

„Arra nincs igazoló adat, hogy ezek az állatok ki fognak halni a vadászatok miatt” – mondta el Liz Alter, az NRDC tengeriemlős-kutatója. Mégis arra hívta fel a figyelmet, hogy a barna delfinek vadászata Japánban veszélyeztetheti ennek az állatnak az alpopulációit.

„Mi sohasem mondjuk, hogy ne egyenek hamburgert”
Shigeki Takaya, a japán Mezőgazdasági, Erdészeti és Halászati Minisztérium delfinvadászatot felügyelő halászati osztályának igazgatóhelyettese nem látta még Az öböl című filmet – csak az előzetest. De Takaya tudja, hogy mit akarnak a film készítői, és azt mondja, fel kéne hagyniuk vele.

„Mi a különbség a tehén, a disznó és a delfin között?” – tette fel a kérdést. „Nincs különbség. Japánban van piaca a delfinnek. Nem nagy piac, de piac. Más országokban marhát esznek. De mi sose mondjuk az amerikaiaknak, hogy ne egyenek sajtburgert. Sohase mondunk ilyet.”

Reiss, a Hunter College kutatója ellenben azt állítja, hogy a Taijiben folyó vadászatot egyszerűen azért kell leállítani, mert embertelen. A delfinek kiemelkedően intelligens lények, amik megtapasztalják a fájdalmat és a szenvedést. A taiji delfinvadászat során készült víz alatti felvételeket meghallgatva azt mondja, hogy a delfinek bonyolult SOS-jeleket adtak ki. „A tudománynak felül kell írnia a kulturális határokat” – állítja Reiss.

 Forrás: Brooke McDonald/Sea Shepherd Conservation Society/AP/National Geographic

Forrás: Brooke McDonald/Sea Shepherd Conservation Society/AP/National Geographic

A svájci székhelyű Állatkertek és Akváriumok Világszövetsége (WAZA) megtiltotta tagjainak, hogy a taiji vadászatból származó delfineket fogadjanak. A Japán Állatkertek és Akváriumok Szövetsége WAZA-tag, de a legtöbb japán akvárium nem tartozik ehhez a nemzetközi szövetséghez.

A WAZA igazgatója, Gerald Dick felkeresett több japán akváriumigazgatót, de azt tapasztalta, hogy nehéz meggyőzni őket, hogy ne vegyenek delfineket Taijiből, mikor az sokkal olcsóbb, mint fogságban szaporítani őket.

„Nem tartják különösebben kegyetlennek a vadászatot” – mondta. „Évek óta ezt csinálják.” Az Öböl készítői ezzel szemben úgy érvelnek, hogy ha a japán akváriumlátogatók tudnák, hogy honnan szerzik be a delfineket, talán nem mennének többet. A taiji delfinvadászatot nem reklámozzák széles körben Japánban, állítják a film készítői, de a dokumentumfilmnek japán forgalmazót keresnek.

A higanytól való félelem véget tudna vetni a delfinvadászatoknak?
Mint a halászat legtöbb formáját, a delfinvadászatot sem szabályozza semmilyen nemzetközi egyezség. A Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság évek óta hangsúlyozza, hogy korlátozni kellene a kis cetfélék, a delfinek vadászatát is, de a vita holtpontra jutott, mert a delfinpopulációk globálisan nézve egészségesek. (A Bizottság 1946-ban jött létre, hogy ellenőrizze a bálnazsír-piacot és később felvállalta a bálnák védelmét a kipusztítással fenyegető vadászattal szemben is.)

Végül talán a japán fogyasztók lehetnek azok, akik megállítják a taiji vadászatot. Az aktivisták, tudósok és a japán sajtó adatokkal támasztotta alá azt, hogy a japán delfinekben jelentős a higany-felhalmozódás. A film megszólaltatja az Oregon Állami Egyetem tengerbiológusát, Scott Bakert, a National Geographic Society egykori támogatottját, aki megvizsgálta a japán csíkos delfinek húsát, és 2005-ben kijelentette, hogy a japán előírások által megengedett higanymennyiség közel százszorosát tartalmazzák.

Ám a higanymérgezés hatása nem mutatkozik meg azonnal, és habár a japán kormány figyelmeztette a terhes nőket, hogy korlátozzák delfinhús-fogyasztásukat, valószínűleg eltart majd egy darabig, hogy az emberek egyáltalán ne egyenek olyan ételt, ami szorosan kapcsolódik történelmükhöz és kultúrájukhoz.

Eddig Japán, a világ legnagyobb delfinvadászója semmit nem tett, ami arra utalna, hogy szakítani fog ezzel az ősi hagyománnyal.

Hozzászólások

Viking kincsre bukkant az amatőr fémdetektoros

Viking kincsre bukkant az amatőr fémdetektoros

A mintegy 1100 éves tárgy Dániában került elő.

Mamutcsontokat rejtett a borospince

Mamutcsontokat rejtett a borospince

A pince tulajdonosa eleinte azt hitte, fadarabokat talált.

Megpróbálnak felkutatni egy, a második világháborúban eltűnt pilótát

Megpróbálnak felkutatni egy, a második világháborúban eltűnt pilótát

A szakértők célja az, hogy a maradványokat visszajuttassák Amerikába.

Megoldódott az egyiptomi piramisok egyik rejtélye

Megoldódott az egyiptomi piramisok egyik rejtélye

A kutatók egy mára eltűnt folyóág nyomait észlelték.

Mintha egy mesekönyv elevenedne meg a szlovák faluban

Mintha egy mesekönyv elevenedne meg a szlovák faluban

A turistáskodás aranykorát éljük. Keresztül-kasul bejárható a Föld. Eközben sokfelé – például a Csehország keleti részén elterülő, történelmi régiónak minősülő Morvaországban, a Jemeni Köztársaságban, Indiában és Ukrajnában is – találhatunk olyan településeket, ahol különféle módon, más-más színekkel és eltérő mintákkal díszített házak kápráztatják el az odatévedő idegent. Az ilyen festéseknek gyakran komoly jelentőséget tulajdonítanak a helyiek, leginkább a hitviláguk szerint nekik ártani képes szellemekkel szembeni védelmet szolgálják. Szlovákia északnyugati részén található a festett házakkal teli település, Csicsmány (szlovákul Čičmany).

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket