Elza, Natália, Blanka, Bonita2023. december 01., péntek
Kultúra

Extrém rituálé: arctetoválás

National Geographic Magyarország

Bizonyos kultúrákban a lányok, nővé avatásuk alkalmából külsejük megváltoztatására kényszerülnek – méghozzá örökre. Pápua-Új-Guineában egy fiatal lányt arcának tetoválásával avatnak felnőtté.

Cape Nelson Pápua-Új-Giunea egyik legeldugottabb települése. Az ilyen eldugott falvak lakói még mindig törzsi rítusaik szerint élnek, és mint a Korafe klán is, hagyományaik megőrzésére törekednek. Ezek egyike meglehetős visszatetszést keltene a modern emberben.

Ebben a kultúrában a fiatal nők arcuk kitetoválásával adják környezetük tudtára felnőtt nővé érésüket. Ám a Korafe klán tagjaitól eltérően, sok társadalomban az arc tetoválása, a közösségi megbélyegzés miatt, tabunak számít. Az arcfestés hatalmas lelki és mentális sérülés kockázatát rejti.

Ha egy ember kitetováltatja az arcát, azzal megjelöli magát. Minden egyes alkalommal, amikor egy ismerős emberrel találkozik, a megjelöltekről a tetoválás alapján alkotnak véleményt, ez pedig merőben szokatlan irányba terelheti a társas kapcsolatokat.

Extrém rituálék
Életünk egyes szakaszait beavatási szertartások jelzik. Ilyen például a gyermekkor vége, és a felnőttkor kezdete. Ezek a szertartások gyakran az érzelmeinkre hatnak. Ám más társadalmakban sokkal inkább fizikai jellegűek. Bizonyos kultúrákban a váltást gyakran nagymértékű fájdalom, vagy éppenséggel halálos kockázat kíséri.

A National Geographic Channel Tabu sorozata olyan szokások és praktikák nyomába ered, amelyek egyes társadalmakban a mindennapok részét képezik, máshol viszont szigorúan illegális és büntetendő a gyakorlásuk.

Az aktuális epizód március 26-án (pénteken) 22 órakor tekinthető meg.

Ám a 18 éves Peggy Rose számára az arcfestés a szépség egyik kifejezőeszköze: – Más nők arcán is láttam már tetoválást. Szerintem gyönyörűek. Úgy döntöttem, hogy én is kitetováltatom magam.

Ám az arcfestés nem csupán a szépség dolga. A tetoválás befejeztével Peggy készen áll a következő lépés megtételére: beavatási szertartás keretén belül felnőtt nővé avatják, onnantól kezdve, a maga ura. Anyja, Dora ugyanezen a szertartáson esett át, 20 évvel ezelőtt.

A motívumokat testfestő-mesterek, méghozzá női mesterek viszik fel az arcra. Ennek a művészete nemzedékről nemzedékre száll, tehát a nők más mesterektől tanulják. Manapság már csupán alig pár nő ismeri a szakma fortélyait.

Peggy anyja, Dora, éppenséggel e kevés testfestő-művészek egyike, saját lánya arcát is ő tetolválja majd. Dora a hagyományos módon, citromfa tüskéivel készíti a tetoválást. Több ezerszer szúrja át az arcbőrt, Peggy vérét pedig hamuval keveri össze. A lány nem hátrál meg a rá váró megpróbáltatások elől.

Tudom, hogy fájdalmas lesz, de bízom az édesanyámban. Vigyázni fog rám.

Manapság tíz Korafe-lányból mindössze három tetováltatja az arcát. Peggy barátnője, Latoia csak akkor tetováltatja az arcát, ha úgy dönt, a faluban marad, és a hagyományos életmód szerint a kerteket gondozza, főz a családra, és gyereket nevel. Sok lány a városban tanul tovább, vagy vállal munkát. Ám Peggy döntött: – A faluban maradok. Ez számomra nem jelent problémát, elégedett leszek.

A hathetes művelet kezdetén Dora először hamu és víz keverékéből pasztát kever. Ezzel festi a motívumot lánya arcára. A mintát a tetováló művész tervezi. Ezek gyakorta tradicionális, művészről művészre szálló motívumok. Ám újabbak is kreálhatók.

A motívum elkészültével kezdetét veszi a hetekig tartó fájdalmas tetoválás. Az állnál kezdve, Dora egy citrusfa-tüskét ütögetve szurkálja Peggy arcát, amíg az kivörösödve vérezni nem kezd. Peggy érzi a fájdalmat, de nem mozdulhat. Nyugodtan kell feküdnie, és tűrnie a döfködéseket. Mikor az arc már eléggé véres, Dora víz és hamu keverékét dörzsöli a sebbe. A hamu-paszta összekeveredik a vérrel, örökkévaló nyomot hagyva Peggy bőre alatt. A műveletet addig végzi, amíg a vonalak megfelelő vastagságúra sikerednek. A tetoválás elkészítése hetekbe telik, mivel a művelet annyira fájdalmas, hogy a lány csupán kis adagokban képes elviselni az arcfestéssel járó megpróbáltatást.

Az ősi társadalmakban a fájdalom majdnem mindig a beavatási szertartások része, és a beavatottak gyakran a rokonaik kezétől szenvedik el. A dél-etióp Karo törzs serdülőkorú lányainak testén fájdalmas sebeket ejtenek. Házasodás és gyerekszülés előtt, nagynénjeik borotvapengékkel sebzik meg a lányok felsőtestét. A törzsi hagyomány szerint a sebek vonzóvá teszik a lányokat, így könnyebben foghatnak maguknak férjet.

Dora, lánya arcfestésének befejező szakaszában a szemeket körülvevő részen dolgozik. Ez a művelet egyik legfájdalmasabb része, mivel az említett területen melyet csupán egy vékony bőrréteg fed, rendkívül sok érzőideg húzódik. Ám Peggy bátor lány: kiállta a fájdalmas tetoválást, és készen áll, hogy életének következő szakaszába lépjen.

A tetoválás elkészült. Most már lehet barátom, és ha akarok, meg is házasodhatok.

A Korafe törzs tagjai matriarchális társadalomban élnek, a földtulajdon női ágon öröklődik. Bár a nők irányítanak a földön, a fontos kérdések felől láthatóan a fivérek döntenek. Jóllehet Dora férjezett, a szertartás lefolytatásáért felelős személy Peggy anyai nagybátyja, Josiah.

Karonülő kora óta ismerem Peggy-t; az anyja és jómagam mindig is gondoskodtunk róla. Immár nagykorú, hamarosan felnőtt nővé avatjuk, és megadjuk a szabadságát. Innentől kezdve ő dönti el, mit tesz, nem én.

Peggy nagynénje házában készülődik a beavatási szertartásra. Hagyományos tapa-ruhát, szertartásos karkötőket visel, haját virágokkal csinosítja. A tetoválása még nagyon friss, évek múltán azonban, akárcsak Doráé, elhalványul.

Josiah kivezeti Peggy-t a házból. A faluban megtartandó ünnepségre kíséri a lányt. A lépcsősor alján Peggy nagymamája a földre fekszik, és hagyja, hogy Peggy átlépjen rajta. Ez jelzi, hogy a gyermek Peggy, immáron nem áll anyai védnökség alatt. A családjával egyetemben a faluba tartó Peggy lába elé, tiszteletük jeléül, gyékényszőnyeget tesznek. Peggy a családtagokkal együtt helyet foglal. Anyja és nénjei oldalra állnak, várják, hogy Josiah szólítsa őket. Legjobb barátnője, Latoia büszkén figyeli, amint Peggy felfedi új arcát, amelyen minden egyes vonal a türelem és a fájdalom gyümölcse.

Josiah jelére Dora jelenik meg Peggy előtt, kezében egy nagy agyagtállal. Meglengeti Peggy feje felett, majd a földre dobva összetöri, így jelezvén, hogy a lány immáron nem függ tőle. Aztán a nők ajándékokat helyeznek Peggy lába elé. Először kézzel festett tapa ruhával kedveskednek, amelyet tradicionális motívumai miatt a klán tagjai nagy becsben tartanak. Majd pedig ételt hoznak neki.

Josiah elégedett. A legidősebb nagybátyhoz illőn, a törzs hagyományainak szellemében teljesítette kötelességét, és megadta Peggy szabadságát. Peggy felnőtté vált. Most már a maga ura, a saját tetteiért felel, és ha akar, teljesen új életet kezdhet.

A beavatás befejezéseképp, a falu sing-sing-el, azaz hagyományos tánccal és énekkel ünnepli Peggy életének újabb fejezetét. Dora, Josiah, és a család többi tagja távolról figyelnek. Azzal, hogy nem táncolnak vele, elismerik Peggy függetlenségét. Peggy új arcával jelzi, hogy a hagyományok szerint, az ősök hitét megtartva óhajt élni. A továbbtanulás és a fizetett munka ígérete miatt mind kevesebb fiatal lány tetováltatja az arcát. Ám Peggy eltökélt, a törzs hagyományai szerint óhajt élni. A mai naptól kezdve, felnőtt Korafe-nő. A nyilvánosan előadott táncával adja a világ tudtára, hogy kapcsolatra, később pedig házasságra kész.

További extrém rituálé a National Geographic Online-on:
Tabu: Életveszélyes toronyugrás – videó

Ősi kincseket adott vissza Svájc Egyiptomnak

Ősi kincseket adott vissza Svájc Egyiptomnak

A tárgyakat két büntetőügy keretében kobozták el.

Ötezer éves gátakat fedeztek fel

Ötezer éves gátakat fedeztek fel

Új felfedezések árulkodnak a kínai civilizáció előfutáráról, a Liangcsu-kultúráról.

Ősi halotti maszkokat találtak Peruban

Ősi halotti maszkokat találtak Peruban

A szakértők több mint 70 bebugyolált holttestet fedeztek fel egy, a wari kultúrához köthető lelőhelyen.

Nakasendo – zarándokút Tokió és Kiotó közt

Nakasendo – zarándokút Tokió és Kiotó közt

Japánba a legtöbb turista az épített örökség miatt látogat: végigjárják a nagyvárosok legszebb templomait és kertjeit, de egy túra ritkán fér bele az egy-kéthetes látogatásba. Pedig az ország számos gyönyörű zarándokutat kínál, mint például a Wakayama prefektúrában található Kumano Kodo vagy Nagano környékén a Nakasendo. Egy korábbi utamon az előzőbe kóstoltam bele, idén pedig az utóbbin túráztam pár napot.

Középkori magyar pénzeket találtak Németországban

Középkori magyar pénzeket találtak Németországban

Önkéntesek segítségével bukkantak értékes leletekre három Németországi helyszínen.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket