Ferenc, Olívia2023. december 03., vasárnap
Kultúra

Az Orléans-i Szűz legendája

National Geographic Magyarország

Isten küldötte, boszorkány vagy harcos? Leírhatatlan fájdalmat és szenvedést bírt ki. Vajon egy 19 éves lány hogyan tudta mindezt véghezvinni?

A történet Domremy le Pucelle-ben, Párizstól 250 kilométerre, keletre kezdődött. Jeanne d’Arc itt dönt úgy, hogy kilép az ismeretlenségből, és legendává lesz. Alig 16 évesen elhagyja az otthonát. A döntés, hogy szinte teljesen egyedül elindult a szülőfalujából, akkor, amikor mások még egy éjszakát sem töltöttek az otthonuktól távol, meglepő dolog volt ebben a korban, különösen egy Jeanne d’Arc-hoz hasonló lány részéről.

Jeanne d’Arc’ azt állította, hogy 13 éves kora óta belső hangokat hall. Meg volt győződve arról, hogy a hangok közvetlenül Istentől származnak. Napjaink néhány szakértője szerint ez azt jelzi, hogy Jeanne d’Arcskizofrén és tébolyodott volt. Dr. Miguel Farias pszichológus azonban másként vélekedik: – Van egy lényeges különbség azok között, akik hangokat hallanak, és súlyos pszichológiai zavarral küzdenek és azok között, akik hangokat hallanak, de normál életet élnek.

Pszichológiai szempontból arra következtethetünk, hogy sajátos személyisége a tudatalattijából feltörő dolgokat hangokként értelmezte. A korabeli keresztény hit alapján Jeanne d’Arc úgy gondolja, hogy ezek a hangok Isten üzenetét közvetítik. A 15. században ez nem számított szokatlan jelenségnek.Jeanne d’Arc életében feltehetően több tucat látnok vagy próféta volt Franciaországban, nem csak egy vagy kettő, de persze nem is több száz. Rendkívül különös volt, de a maga nemében nem egyedülálló. Annak nincs jelentősége, hogy az emberek akkoriban valóban hittek-e a hangokban, vagy hogy mi most elhisszük-e azokat. A lényeg az, hogy Jeanne d’Arc hitt bennük, méghozzá olyan erősen, hogy lehetetlennek tűnő feladatra vállalkozott. Ezekre a tettekre tekintenek sokan csodaként, s ezek alapján született Jeanne d’Arc legendája.

Az Orléans-i Szűz
Ebben az időben kemény harcok dúltak az országban. A Jeanne d’Arc idején zajló százéves háború hosszú, folyamatos rivalizálást jelentett Anglia és Franciaország között. Jeanne d’Arc egy olyan pillanatban lépett színre, amely a franciák számára kifejezett mélypontot jelentett, talán a legnagyobbat az egész konfliktus során. Az angolok lassan terjeszkednek déli irányba, és behatolnak a francia területekre. Jeanne d’Arc 1429 márciusában ilyen viszonyok között eléri, hogy bejusson VII. Károly királyi udvarába. A hangja és az elszántsága bizonyára elbűvölte a királyt. A királyi udvarban Jeanne d’Arc Orléans felszabadítását nevezte meg céljaként. Néhány történész szerint VII. Károly azért engedi Jeanne d’Arc-ot erősítéssel Orléans-ba, mert mohón vágyik bármire, ami segíthet. Az ottani seregek örömmel fogadták, mert a franciák Isten támogatását remélték tőle.

A Channel ajánlata
Az 1420-as években, a százéves háború idején, egy fiatal francia parasztlány különös jelenséget tapasztalt: hangokat hallott – isteni üzeneteket, melyek arra buzdították, hogy álljon népe élére, és vegye fel a harcot az Orléans ostromára készülő angolokkal. Ki volt ez a lány? Égi küldött? Boszorkány? Vagy „csupán” egy szoknyába bújt zseniális hadvezér? A kérdés megválaszolása érdekében a film szakértői aprólékos vizsgálatnak vetik alá Szent Johanna, az „Orléansi Szűz” csodálatos életét…

A National Geographic Lezáratlan akták című sorozata olyan valós, vagy valósnak hitt történelmi szereplők történetét dolgozza fel drámai rekonstrukciók formájában, akiknek személyisége hosszú időn át inspirálta, izgalomban tartotta, összezavarta nemcsak a közvéleményt, de a tudomány képviselőit is.

Az aktuális epizód április 9-én (pénteken) 20 óra 30 perckor tekinthető meg.

Az angolok nem számítanak arra, hogy Orléans város lakosai ellenállnak, olyannyira, hogy csak egy kisebb, körülbelül 4000 fős sereg érkezik a város elfoglalására. A korlátozott számú katonával az angol vezető, Thomas Montague Tourelle déli erődjének bevételére összpontosít. E mögött található az egyetlen híd, amely a Loire-folyón át a városba vezet. Az angolok azonban nem rendelkeznek elég emberrel ahhoz, hogy körülzárják Orléans-t, és elvágják a város ellátását. A legenda ellenére Jeanne d’Arc nem akkor siet az Orléans-iak segítségére, amikor a város a pusztulás szélére és majdnem az angolok kezére jut. Az angolok nem tudnak nyerni, de az Orléans-iak sem képesek visszaverni őket. Patthelyzet alakul ki, és azzal, hogy Jeanne d’Arc megérkezik az erősítéssel, a mérleg nyelve az Orléans-iak, azaz a franciák felé billen. Támadást indítanak. A francia csapatok Tourelle erődjénél csapnak össze az angolokkal, és sikerül visszavonulásra késztetni őket.

A vég
Jeanne d’Arc-ot rendíthetetlen hite hajtja tovább, miután a következő célját elérte: VII. Károlyt megkoronázzák Reims-ben. Károly megkoronázása angol riválisával szemben legitimizálja a trón iránti követelését. A koronázásra 1429. július 17-én, két hónappal az Orleans-i győzelem után kerül sor. A történészek azonban a koronázást tekintik Jeanne d’Arc utolsó nagyobb győzelmének. A király megkoronázását követően ahelyett, hogy hazatért volna, Jeanne d’Arc új katonai célokat tűz ki, beleértve a Párizs elleni vakmerő támadást.

Veszítenek, és Párizstól 80 km-re északra Jeanne d’Arc-ot foglyul ejtik a burgundiaiak. Az angolokhoz hű francia katonák Jeanne d’Arc-ot átadják az angoloknak. Ez katonai pályafutásának végét jelenti. Önmagába vetett hite, amelynek egykor hasznát vette, végül kárára vált. Jeanne d’Arc-ot az angol fennhatóság alatt lévő Rouenba vitték. A katolikus egyház eretnekség vádjával bíróság elé állította és elítélte. A büntetés máglyán való élve elégetés.

Utolsó napjainak történései felfedik az igazságot különleges képességeivel kapcsolatban. Mindez egy pillanatnyi kétellyel kezdődik. A Roueni apátság sötétjében Jeanne d’Arc megbánja bűnét, és megtagadja a hangokat. Mindazok után, amiken keresztülment a hangoknak való engedelmesség miatt, az átélt veszélyek és nehézségek ellenére ezen a végső, legsötétebb órán visszavonja a hangokat, és megbánja az egyház és Isten ellen elkövetett bűneit. Meglehet, hogy egyszerűen megijedt, ami teljesen normális emberi reakció bárki – különösen egy 19 éves lány – részéről. Meglepő módon néhány nappal később mégis visszavonja vallomását. Jeanne d’Arc önmagába vetett hite újra felülkerekedik a racionalitáson alapuló elméjén. A keresztény hagyomány a gyengeség pillanatában avatta szentté. Egy adott helyzetben gyengének mutatkozott, ám elfogadta a gyengeséget, és felülkerekedett rajta.Jeanne d’Arc történetét és egész életét hihetetlen elszántsága alakította. A szemtanúk beszámolói szerint Jeanne d’Arc nem könyörög az életéért. Csupán Jézus nevét hajtogatja állhatatosan és jól hallhatóan, miközben a lángok a magasba csapnak.

Az Isten felé irányuló mély odaadása ellenére a katolikus egyház égette meg mint eretneket. Majdnem 490 évnek kell eltelnie, míg ugyanaz az egyház végül felismeri Jeanne d’Arc-ban a szentet. A legenda szerint Jeanne d’Arc a százéves háború alatt felszabadította Franciaországot az angol megszállás alól. A bizonyítékok azonban rácáfolnak erre. A koronázás nem vetett véget a százéves háborúnak, mint ahogy Jeanne d’Arc elfogása sem. A háború még 20 éven át tartott, végül magától ért véget 1453-ban.

Kapcsolódó cikk:
Lezáratlan akták

Ősi kincseket adott vissza Svájc Egyiptomnak

Ősi kincseket adott vissza Svájc Egyiptomnak

A tárgyakat két büntetőügy keretében kobozták el.

Ötezer éves gátakat fedeztek fel

Ötezer éves gátakat fedeztek fel

Új felfedezések árulkodnak a kínai civilizáció előfutáráról, a Liangcsu-kultúráról.

Ősi halotti maszkokat találtak Peruban

Ősi halotti maszkokat találtak Peruban

A szakértők több mint 70 bebugyolált holttestet fedeztek fel egy, a wari kultúrához köthető lelőhelyen.

Nakasendo – zarándokút Tokió és Kiotó közt

Nakasendo – zarándokút Tokió és Kiotó közt

Japánba a legtöbb turista az épített örökség miatt látogat: végigjárják a nagyvárosok legszebb templomait és kertjeit, de egy túra ritkán fér bele az egy-kéthetes látogatásba. Pedig az ország számos gyönyörű zarándokutat kínál, mint például a Wakayama prefektúrában található Kumano Kodo vagy Nagano környékén a Nakasendo. Egy korábbi utamon az előzőbe kóstoltam bele, idén pedig az utóbbin túráztam pár napot.

Középkori magyar pénzeket találtak Németországban

Középkori magyar pénzeket találtak Németországban

Önkéntesek segítségével bukkantak értékes leletekre három Németországi helyszínen.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket