Jolán, Vid, Viola2024. június 15., szombat
Kultúra

A csodálatos kutyadoki

National Geographic Magyarország

A National Geographic Channel külföldön sikert sikerre halmozó sorozata áprilisban megérkezik a magyar nézők képernyőjére is, várhatóan tovább növelve azok táborát, akik azt latolgatják: Mi Cesar Millan titka? Ez a különös ember valóban ért a kutyák nyelvén?

A sorozat főhőséről
Cesar Millan egyike a világ legkeresettebb kutyarehabilitációs szakembereinek, akit különleges adottságokkal ruházott fel a sors: a chihuahuától a dán dogig képes bármely viselkedészavaros eb helyzetébe azonnal belehelyezkedni, s hangulatukra ráhangolódva az ő szemükkel látni a világot. Ilyen körülmények között nem csoda, hogy mágikus dolgokat művel a rábízott kedvencekkel: oly könnyedén és magabiztosan csavarja az ujja köré a legagresszívebb, leglustább vagy éppen leggátlásosabb jószágokat is, hogy az az érzése támad az embernek, hogy valóban ért a nyelvükön.

A National Geographic Channel 2004-ben figyelt fel a Kutyadoki képességeire – akkor indult hódító útjára a vele készült sorozat Dog Whisperer címen, amelynek világsikerét látva jogos a gyanú: Cesar Millan nem csupán a kutyák, de a nézők nyelvét is tökéletesen érti.

A szakmai csúcsokig azonban hosszú és keserves út vezetett a mexikói Culiacanban született Cesar számára: akárcsak a legtöbb falubeli társa, gyerekkorát egy minden komfortot nélkülöző házikóban töltötte, ahonnan nézve bizony igencsak szűk volt a világ – nagyapja közeli, ixpalinói gazdaságába mindazonáltal gyakran eljutott, s itt kedvtelve merült el a kutyák viselkedésének tanulmányozásában. Már kamasz volt, amikor családja megvette első televíziókészülékét; az ifjú Cesar ettől kezdve egyetlen kutyás műsort se hagyott ki (egyik kedvence a Lassie-ről szóló, mára klasszikussá vált alkotás volt), amelyek hatása alatt végül elhatározta, hogy Kaliforniába költözik, s addig tanul, amíg a világ legjobb kutyakiképzője nem válik belőle.

Az Egyesült Államokban azonban meglepve szembesült azzal, hogy mily sok lelki sérült, viselkedészavaros eb él ebben a gazdag országban. Szomorú felfedezése hatására új célt tűzött ki maga elé: most már nem idomítással, hanem rehabilitációval foglalkozó szakemberré szeretett volna válni. Abból a pénzből, amelyet nagy nehézségek árán autómosással gyűjtött össze, csakhamar belevágott egy kutyarehabilitációs vállalkozásba, amelynek keretében szélsőségesen kirívó eseteknél ajánlotta fel képességeit. Sikereinek híre futótűzként terjedt, ügyfélköre gyors gyarapodásnak indult, amit mi sem bizonyít fényesebben, mint hogy 1994-ben már az első hollywoodi celebek is megjelentek a kliensei között! Ugyanebben az évben vette feleségül Ilusiont, aki cége továbbfejlesztésére biztatta: Los Angeles déli részén, immár közös vállalkozásként, megnyitották a Kutyapszichológiai Központot, kifejezetten agresszív, problémás, kezelhetetlen jószágok számára. Az intézetben azóta 35–40 „reménytelennek” és „adoptálhatatlannak” ítélt kutya él, gazdájuk értő testi-lelki gondozása mellett.

Cesar munkáját számos díjjal ismerték el pályafutása során. 2005-ben a Nemzeti Állatvédő Liga részesítette különleges dícséretben; 2006-ban és 2007-ben a Csodálatos kutyadoki (Dog Whisperer) sorozatát Emmy-díjra jelölték a legjobb valóság-műsorok kategóriájában; 2006-ban a Kutyatenyésztők Nemzetközi Szövetsége tiszteletbeli tagjává választotta őt és feleségét; 2007-ben elnyerte a Michael Landon-díjat a fiatalság televíziós nevelőmunkájáért; 2008-ban pedig átvehette Los Angeles város Treasure Awardját is.

A sorozatról
A csodálatos kutyadoki „home movie” stílusú egyórás, fordulatos epizódjaiban Cesart mintegy „élőben”, munka közben látjuk. A kézikamerával felvett, a spontaneitás érzetét keltő műsorok első perceiben hősünk a főszerepet átengedi a gazdinak, aki bemutatja a problémás ebet, amely nemkívánatos viselkedésjegyeivel, akárcsak mi, a Kutyadoki is most szembesül először. Millan ezt követően a még homályban maradt részletekre is rákérdez, majd megteszi első javaslatait, amelyek – a gazdik legnagyobb megelepetésére – gyakran nem a kutyákra, hanem magukra a tulajdonosokra vonatkoznak: általában azt taglalják, hogy a gazdi miként válhat igazi falkavezérré, olyan tekintélyes parancsolóvá, akire kedvence minden körülmények között felnéz és odafigyel. A „falkavezérré válás” technikáját Millan személyesen be is mutatja, aminek hatására az addig kezelhetetlen kutya – a nézők és a gazdi legnagyobb ámulatára – rendszerint megszelídül és lecsillapodik…

Mikor látható?
Április 16-tól péntekenként 2 rész 21 órakor.

Millan ugyanakkor gyakran a saját kutyáiból is elhoz a gyógyító „szeánszra” egyet-kettőt, indoklása szerint azért, hogy azok „kiegyensúlyozó energiáit” átsugározza a beteg ebre. Az azonnali gyógyulás azonban olykor a Kutyadoki minden szakértelme és fáradozása ellenére is elmarad: a viselkedészavaros négylábút ilyenkor Millan beutalja saját Kutyapszichológiai Központjába, ahol néhány napot vagy hetet az ott élő „pozitív kisugárzású” jószágok között tölt.

Cesar Millan filozófiájának legfontosabb eleme tehát abban áll, hogy az egészséges, kiegyensúlyzott kutyák záloga a „falkavezér jellegű” gazda – egy nagy tekintélyű „alfahím”, aki egyszerre lép fel kemény kezű fegyelmezőként és óvó, odaadó védelmezőként kedvence irányában. A Kutyadoki egyik legérdekesebb – és a kívüálló számára talán legmisztikusabb – kommunikációs eszközéről azonban még nem esett szó: ez egy rövid és éles hang, amelyet páciense megérintése vagy könnyű meglegyintése után bocsát ki a szájával – és amely gesztus Millan szerint a vezérkutya harapását jelképezi a fegyelmezetlen eb négylábú számára…

Cesar Millan tehát valóban egy különleges ember, aki, nagyon úgy tűnik, ért a kutyák nyelvén… De vajon mi az igazi titka? Ha szeretné megfejteni, az Angliában és Észak-Amerikában évek óta hatalmas sikerrel vetített sorozatban mostantól kövesse nyomon Ön is A csodálatos kutyadoki gyógyítómunkáját!

Mikor látható?
Április 16-tól péntekenként 2 rész 21 órakor.

Hozzászólások

Elásott kincset találtak egy építkezés során

Elásott kincset találtak egy építkezés során

A több száz darab ezüstérmét a 17. században rejthették el.

Homokdűnékkel, sztyeppével és gyönyörű hegyvidékekkel kecsegtet Kazahsztán

Homokdűnékkel, sztyeppével és gyönyörű hegyvidékekkel kecsegtet Kazahsztán

Ha nem is elfeledett, de a világ legalulértékeltebb országai közé tartozik Kazahsztán. Pedig higgyük el, megér egy misét, hiszen Közép-Ázsia igazi gyöngyszeme.

Hatalmas sziklavéseteket találtak az Orinoco folyónál

Hatalmas sziklavéseteket találtak az Orinoco folyónál

A szakértők úgy vélik, hogy a főként kígyókat ábrázoló alkotásokkal területeket jelöltek meg.

Főnixként emelkedett ki háborús hamvaiból Európa Jeruzsáleme

Főnixként emelkedett ki háborús hamvaiból Európa Jeruzsáleme

Harminc éve ilyenkor még javában dúlt a boszniai polgárháború, amely a Jugoszlávia széthullásához vezető délszláv válság része volt.

Lélegzetelállító tájak és ősi borok várnak ránk a Kaukázus kapujában

Lélegzetelállító tájak és ősi borok várnak ránk a Kaukázus kapujában

Georgia kulturális gyökerei közel 3000 évre nyúlnak vissza, de nem csupán a történelem szerelmeseinek érdemes ellátogatnia a Fekete-tenger keleti partjára.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket