Csilla, Noémi, Kájusz2024. április 22., hétfő
Kultúra

Robin Hood legendája

National Geographic Magyarország

A legendás Robin Hood és hű cimboráinak története, akik szembeszálltak a nottinghami városbíróval töretlen népszerűségnek örvend. Vajon a bizonyítékok végre megerősítik, hogy a hírhedt törvényen kívüli és ősi ellenfele nem csupán a képzelet szülöttei voltak?

Robin Hood legendája több könyvet, verset, filmet és televíziós sorozatot ihletett, mint bármely más angol történelmi személy. Ám ahhoz, hogy rátaláljunk a valódi Robin Hoodra, fel kell kutatnunk a legelső róla szóló feljegyzést, legyen az akár fikció, akár történelmi irat.

Robin Hood legendája a középkorban tűnik fel először. Kevesen tudnak olvasni, ezért balladákat éneklő kobzosok terjesztik a történeteket: Robinról és Little Johnról, a két törvényen kívüliről regélnek, akik szabadon élnek az erdőben, és a gonosz nottinghami bíróval hadakoznak. Az elnyomás és a nagy szegénység időszaka ez, így az emberek a szívükbe zárják Robint. Kevés írásos feljegyzés maradt fenn Robin első tetteiről, ám két megmaradt ballada utalásokat tartalmaz a kilétéről. Az első a több mint 500 éves „Robin Hood és a szerzetes”. Robin Hood egyedül érkezett Nottinghambe és épp a St. Mary-templomban imádkozott, amikor felismerte egy szerzetes, akit Robin és hű cimborái kiraboltak az erdőben. A szerzetes elsietett a templomból, és meg sem állt a városbíró házáig, hogy értesítse Robin tartózkodási helyéről. A bíró, emberei élén elfogta Robint, majd tömlöcbe vetette. Szerencsére Little John megtudta, hol van, és kiszabadította. Majd a két férfi eltűnt az erdőben.

A St. Mary-templomot ma épületek veszik körül, ám Robin Hood idejében egészen a belvárosig nyúlt a Sherwoodi erdő. Veszélyes hely volt: 400 négyzetkilométeres területén útonállók, tolvajok és orvvadászok portyáztak. Ideális hely volt a középkori banditák számára, hogy megmérkőzzenek a jobban felszerelt katonákkal. A ballada szerint itt csaptak össze Robin hűséges és vidám cimborái ellenségükkel, a nottinghami városbíróval. A „Robin Hood és a szerzetes” reális időszakba helyezi el Robint, amikor tényleg törvényen kívüliek fosztogattak az erdőben.

A templomtól mindössze 20 méterre áll a régi megyei börtön, amely ma Galleries of Justice néven múzeumként működik. Földalatti barlangrendszere egy szavazáson elnyerte a Nagy-Britannia leginkább kísértetjárta helye címet. Itt tartották fogva a közönséges rabokat, ám nemrég rábukkantak egy különleges cellára a Robinhoz hasonló fogva tartottak számára. Ez az úgynevezett Oubliette, egy mély gödör, amely a többi börtöncella alatt fekszik. Neve a francia „oublier”, vagyis felejtés szóból ered. Az elítélteket kötélen eresztették le ide, majd hagyták őket éhen halni. A történet külön kitér rá, hogy megmentői kötelet lógatnak le neki, amelyen felmászhat. Márpedig egy oubliette-ből csak így lehet megmenekülni.

Robin Hood kis tréfája
Egy másik ballada is fennmaradt, amely a valódi Robin kilétére utaló nyomokat tartalmaz. A címe: „Robin Hood kis tréfája”. Ebben a történetben Robin szülővárosát is megnevezik. Sokan úgy tudják, hogy Robin Nottinghamből származik, ám e történet szerint a szomszédos Yorkshire megyében született. A „Robin Hood kis tréfája” végén hősünk megsebesül, és egy Kirklees Zárda nevű helyre szállítják. Little John viszi oda annak reményében, hogy a főnöknő majd meggyógyítja, ám az valamiért elárulja: csupán felületesen látja el a sebeit az akkoriban használatos véreztetéssel, majd hagyja teljesen elvérezni.

A Channel ajánlata
Robin Hood, a gazdagokat megrabló és értékeiket a szegények közt szétosztó jólelkű zsivány a folklór egyik kiemelkedő szupersztárja, akire eddig, már csak valószínűtlen jelleme miatt is mitikus alakként tekintettünk. Nemrégiben azonban meghökkentő bizonyítékok bukkantak fel, amelyek szerint nem egészen alaptalanok az igazságosztó betyárral kapcsolatos legendák… Mi tehát az igazság? A National Geographic szakértői most megkísérlik a lehetetlent, elválasztani a valóság magvát a köré nőtt fikciótól…

A National Geographic Channel sorozata olyan valós vagy valósnak hitt történelmi szereplők történetét dolgozza fel drámai rekonstrukciók formájában, akiknek személyisége hosszú időn át inspirálta, izgalomban tartotta, összezavarta nemcsak a közvéleményt, de a tudomány képviselőit is.

Az aktuális epizód április 23-án (pénteken) 20 óra 30 perckor tekinthető meg.

A Kirklees Zárda valóban létező hely Yorkshire-ben. A „kis tréfa” szerint Robin ebben az épületben halt meg. Úgy tudják, ebből az ablakból lőtte ki utolsó nyílvesszőjét. Arra kérte Little Johnt, hogy ott temessék el, ahol földet ér. És a zárda területén áll egy rejtélyes sír. Ha megvizsgáljuk az írást, óangol nyelvezettel az áll itt, hogy itt nyugszik Robin Hood. Csak az a gond, hogy egyértelmű stílusutánzattal van dolgunk, ahogy a 19. századi romantikusok imitálni próbálták az óangolt. A sírkövön lévő szöveg tehát hamisítvány. A sír ráadásul több mint 600 méterre áll az épülettől. Nyílvessző nem repül ilyen messzire. Akkor sem, ha olyan híresen mesteri középkori íjász lövi ki, mint Robin Hood.

Bizonyíték van rá, hogy állt ott egy korábbi sír, mielőtt az 1800-as években helyére került a mostani. Már az 1600-as években is említés esik róla. Egy1665-ös rajzon egy régi nyughely látható, amelyet később hamis sírra cseréltek. Azon a síron az állt, hogy itt nyugszik Robert Hode. A Robin a Robert név becézett alakja, a Hode, vagyis há-ó-dé-e pedig a Hood régies betűzési formája, szóval tudjuk, hogy állt itt egy bizonyos Robin Hood sírja.

De ki is volt valójában?
A „kis tréfa” szerint Robin Yorkshire-ben halt meg. Ám a ballada kapcsolatba hozza Nottinghammel és a Sherwoodi erdővel is. Egy másik irat viszont arról tanúskodik, hogy egy valódi Robin Hood nem csak Yorkshire-ben halt meg, hanem ott is élt. A megyének egészen a középkorig visszanyúló archívuma van, és egy Wakefield nevű településen bejegyeztek egy Robert Hood nevű lakost. Az irat 1309-ből való, és kétszer esik benne említés a Wakefieldi Robert Hoodról. Középkori latin nyelven íródott. Az angol fordítás, amit a Yorkshire-i Régészeti Társaság készített, és az első említés egyértelműen így szól: Robert Hode kiontotta Henry Archer neje vérét, amiért tizenkét penny pénzbírsággal sújtatik.

Vagyis már 1309-ben is gazember volt. Robert Hode neve 1322-ig összesen hússzor tűnik fel olyan piti bűnökkel kapcsolatban, mint dulakodás vagy orvvadászat. A Wakefieldi Robert valószínű jelölt az igazi Robin Hood címre. Ám egy jelentős vonásban különbözik a híres íjásztól: megannyi botlása ellenére nincs feljegyzés arról, hogy Wakefieldi Robertet valaha törvényen kívül helyezték volna. A legendák Robin Hoodja pedig mindig így jelenik meg.

Ike Loades fegyverszakértő szerint a Robin legenda számkivetettségről szóló része nem az 1300-as évekből, hanem korábbról, az 1200-as évekből ered. Az 1200-as években nagy zavargások dúltak Angliában, melyek a Bárók háborúja nevű polgári összetűzésben csúcsosodtak ki. A lázongó íjászokat kiűzték otthonaikból és az erdőbe kényszerítették őket. A király ebben az időben vetett ki súlyosabb adókat a szegényekre, megnyitva ezzel az utat a banditák előtt. A népszerűtlen törvények és a szegénység hatására az emberek hősöket faragtak a szökevényekből. Talán így született Robin Hood legendája is.

Kapcsolódó cikkek:

 • Megoldották Robin Hood származásának rejtélyét?
 • Lezáratlan akták

 • Több száz éves leletet talált egy házaspár saját fürdőszobájában

  Több száz éves leletet talált egy házaspár saját fürdőszobájában

  Takarítás közben bukkantak egy csapóajtóra, amely egy középkori alkotást rejtett.

  Rituálisan égették el a maják a bukott uralkodójukat

  Rituálisan égették el a maják a bukott uralkodójukat

  A kutatók úgy vélik, egy maja politikai rendszerváltás emlékeit fedezték fel.

  Munkatársunk a Siemens Media Award különdíjasa

  Munkatársunk a Siemens Media Award különdíjasa

  2024. április 18-án este tartották a Siemens Media Awar 2024 díjátadóját: a technológia területén különösen magas színvonalon alkotó újságírók, illetve tartalomkészítők munkáját ismerték el a díszvacsorával egybekötött eseményen.

  Földrengések okozhatták az ősi város bukását

  Földrengések okozhatták az ősi város bukását

  Teotihuacan 650 környékétől kezdődően több mint egy évszázadra elnéptelenedett.

  Ősi sírokat rejtett egy régi szervizműhely

  Ősi sírokat rejtett egy régi szervizműhely

  A Portugáliában feltárt nyughelyek az időszámítás szerinti 5-6. századra datálhatóak.

  National Geographic 2024. áprilisi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  15 900 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket