Magdolna, Mária, Magda, Nara2024. július 22., hétfő
Kultúra

Autóstoppal a Föld körül IX. – videó

National Geographic Magyarország

Varga Péter és norvég barátja Kenneth fejébe vette, hogy stoppal beutazza a Földet. „Nem körbejárom, bejárom" – mondja ő. Nézzük a Kepesita expedíció következő napjait!

A damaszkuszi filmfesztiváltól a teakómáig

132–133.nap: Szigorúan cenzúrázva
A hétvégét Damaszkuszban töltöttem. Egy kis, belvárosi hotelben vettem ki egy szobát, az épület tetején. Egy kemény ágy néhány koszos pokróccal, egy törött éjjeliszekrény és mosdókagyló vállvetve küzdött a „berendezés” címért a kis helyiségben. De zárható volt, volt fedele és olcsó volt.

Találkoztam az újságíró Mohameddel, aki szerzett nekem jegyet a 17. Damaszkuszi Nemzetközi Filmfesztivál 4 vetítésére. Fellinitől kezdve a kortárs arab filmeken át Hollywoodig, mind a szórakoztató-, mind pedig a „művészfilm-ipar” gazdag kínálattal volt jelen. Láttam egy egyiptomi filmet, egy szírt, egy román-magyart (Varga Katalin) és egy amerikait, a Crossing Overt. Ez utóbbihoz pár héttel korábban, Libanonban is szerencsém volt. A fesztiválon vetített „verzióból” minden olyan rész, amelyben vallásról (akár az iszlámról, akár a zsidó hitről) volt szó, ki volt vágva. Így viszont jó néhány szál érthetetlenné vált. A két újságíró, akikkel közösen néztük a filmet, bár említettem nekik a „véres utómunkát”, látszólag nem nagyon törődött vele, tetszett nekik a film. Talán már hozzászoktak.

134.nap
Koradélután hagytam el a fővárost. Északkelet felé haladva az út baloldalát dombok és hegyek szegélyezik, míg a jobboldalon távolba vesző, sík homoktenger fut, amelyet csak ritkán szakít meg egy-egy fűcsomókra vadászó birka- vagy kecskenyáj, esetleg egy apró település. A homokszínű, lapos épületek egyhangúságába a lustán legelésző, ezüstszürke szamarak és a kertekben kiakasztott, színes ruhaneműk lopnak némi szint.

Abusaif hófehér autójával több száz kilométeren át, egészen Dayr az Zayrig vitt. Mellette egy idősebb hölgy ült, köztük pedig egy 4-5 éves kisfiú a könyöktámaszon. Időről időre nejlonzacskó halk zörgése jutott el a fülemig, s ilyenkor a kisfiú, kissé csodálkozó tekintettel, mindig hátranyújtott nekem egy-egy darab csokoládét, vagy sós péksüteményt.

Palmyra városánál megálltunk néhány percre, és Abusaif megmutatta a kivilágított, híres, római kori romokat.

Dayr az Zayrba érve, miután a – feltehetően – rokon hölgy és kisfia otthonuk előtt állva elbúcsúztak tőlünk, Abuseif meghívott magához. Bár már az 50. életévét taposta, nőtlen volt. Hogy a vele egy lakásban élő hölgyhöz, és 7-8 éves kisfiához milyen rokoni szálak fűzték, az nem derült ki számomra. Ott töltöttem az éjszakát.

135–136.nap: La dolce vita
…Az Eufrátesz partján, majd a város bazáros belvárosában sétálgattam. Találkoztam két férfival, akik meghívtak ebédre az egyikük otthonába. Talán nemlétező műkereskedői kapcsolataimban bíztak, amikor egy nagyító kíséretében illegálisan, az éj leple alatt kiásott szobrocskákat adtak a kezembe. „Hozzáértésemet” bizonyítandó, hümmögéseket hallatva vizsgáltam meg a római kori alkotásokat, külön figyelmet szentelve a belül üreges, fémes folyadékot rejtő, díszes kőtojásoknak. Mondták, hogy itt, Szíriában problémás az eladásuk, de ha Magyarországon találnék rájuk vevőt…

Délután Abuseif vitt el egy városi körútra. Először az „autószerelők negyedében” mutatott be néhány barátjának. E garázsrengetegben műhely műhelyt ér, és a sok közül egyben teázgattunk egy szerelővel és az oda-odalátogató szomszédokkal.

Az Abuseif tulajdonában lévő cukrászdába is ellátogattunk, ahol nagy mennyiségekben készítették a 20-30 féle cukorbombát. Volt, aki a már kész alapokat díszítette tejszínhabbal, koktélmeggyel vagy épp pisztácia-darabokkal. Ketten a földön ülve, tepsikkel és mélyebb tálakkal körülbástyázva csokoládéba és kókuszreszelékbe mártogatták az édes korongokat. Hátul, a kemencéknél is akadt tennivaló, illetve a kész süteményeket is be kellett csomagolni, hogy biztonságban szállíthassák őket.

Ellátogattunk egy, ruhaboltot vezető baráthoz is, akivel Abuseif hosszasan beszélgetett. Mikor ismét az autóban ültünk, megkérdezte, hogy gond lenne-e, ha aznap hotelben aludnék? És a rendőrséget említette… Mondtam, hogy nem probléma, de inkább kistoppolnék a lakott részről és felverném a sátrat valahol. Köszönettel elutasítottam, hogy ő fizesse a szállodát. Összeráncolt homlokkal vezetett tovább egy darabig, majd hirtelen kisimult az arca – megtalálta a megoldást. A rendőrség épülete előtt parkolt le. Először az őrnek vázolta fel a helyzetet, hogy itt vagyok én, a turista, akit elhozott egy darabon az autójával és meghívott az otthonába. Van-e a rendőrségnek az ellen kifogása, ha el is szállásolna aznap éjszakára. Az őr zavartan a főbejárat mellett álló, recepciós bódét idéző, kis épülethez irányított minket. A felettese sem volt igazán biztos a megfelelő válaszban és „telefonos segítséget kért”. Miután letette a kagylót, megkérdezte, hogy én élni akarok-e Abuseif ajánlatával. Igenlő válaszomra megkönnyebbülve felnevetett, és jelezte, hogy persze, nem gond. Mindannyian nevettünk.

A hírt persze el kellett újságolni a ruhaboltos – talán az üggyel kapcsolatban azelőtt szkeptikus – ismerősnek, majd mindannyian a város egy sötét utcácskájába hajtottunk. Bementünk egy „hátsó bejáratnak” sem nevezhető kis ajtócskán, és egy szinttel feljebb egy nagyobb terembe léptünk. Világossá vált számomra, hogy hova tűnnek a férfiak esténként az otthonaikból.

Első pillantásra kocsmának nevezném a helyet. Ám alkoholnak itt nyoma sem volt. A füst és a ricsaj viszont annál uralkodóbb volt a teremben. Vagy százan ültek az asztalok körül. A falakon semmi dísz. Két tévé ugyan volt a helységben, de senki sem nézte őket. Mindenki az asztalokra koncentrált: kártyáztak ugyanis.


Ízelítő

A székek mellett külön kis fémasztalkák álltak a teáscsészéknek és a hamutálaknak. A nagy asztalokon csak a kártyalapoknak és az időnként rájuk csapó tenyereknek volt helyük. Szinte minden korosztály képviseltette magát. Volt ott kapucnis kamasz, csíkos pólós-tetovált huszonéves, öltönyös-zoknitartós harmincas, pocakos, komoly tekintetű Omar Sharif, nagytermetű-nagyhangú, szikár-őzszemű. De mindenkinek vagy cigaretta, vagy vízipipa szipkája volt a szájában, s mindenki néha felemelte a hangját és az asztalra csapott.

Mi is leültünk egy cigaretta-égette lyukakkal „díszitett”, lilaterítős asztalhoz, majd Abuseif és barátai belemerültek a játékba. Soha nem ittam annyi teát, mint aznap este, s persze sűrűn látogattam az ajtótlan, piszoáros helységet (újabb bizonyítékát, hogy ide csak férfiak járnak).

A rozoga székek nyikorogtak, amikor egy-egy, feltehetően vesztésre álló játékos heves mozdulatokkal kísérte ordibálását. Az ilyen kifakadások mindig csak két percig tartottak és általában nevetésbe, olykor sértődésbe, de sosem verekedésbe fulladtak.

A kis teáscsészék óriási fémtálcákon érkeztek. „Menetrendjük” a belvárosi buszokéval versenyezhetne. Az emberek pedig csak kártyáztak és kártyáztak. Mikor már szinte kiürült a terem, s a kis tábla Abuseiféknél is megtelt a kréta írta számokkal, fizettünk és elköszöntünk.

Már hajnal 1 körül járt az idő, és azt hittem, irány az ágy. Ezzel szemben még felugrottunk Abuseif unokaöccséhez vacsorázni és persze meginni néhány teát. Végül fél 3-kor kerültem vízszintes helyzetbe, de az aznapi teaadag még sokáig ébren tartott…

Bár szó volt arról, hogy beülünk az autóba és teszünk egy nagy, szír körutat, illetve hogy lemegyünk horgászni az Eufráteszhez, végül Abuseifnek más dolga akadt. A környéket jártam, de a nap legnagyobb része blogírással telt.

A cikksorozat előző részei:

 • Autóstoppal a Föld körül I.
 • Autóstoppal a Föld körül II.
 • Autóstoppal a Föld körül III.
 • Autóstoppal a Föld körül IV.
 • Autóstoppal a Föld körül V.
 • Autóstoppal a Föld körül VI.
 • Autóstoppal a Föld körül VII.
 • Autóstoppal a Föld körül VIII.

 • Hozzászólások

  Titokzatos maja építményt találtak a föld alatt

  Titokzatos maja építményt találtak a föld alatt

  A struktúra egy rituális labdapálya alatt található.

  Több száz éves üvegedényeket hoztak fel a tengerből

  Több száz éves üvegedényeket hoztak fel a tengerből

  Egy, az oszmán korra datálható roncs nyugodhat a bulgáriai Burgasz partjainál.

  Korlátozzák a görögországi régészeti helyszínek látogatását

  Korlátozzák a görögországi régészeti helyszínek látogatását

  A szélsőséges hőség miatt a legforróbb órákban nem lesznek nyitva a látványosságok.

  Több száz éves hangszereket hoztak fel egy horvátországi hajóroncsból

  Több száz éves hangszereket hoztak fel egy horvátországi hajóroncsból

  A szakértők szerint világviszonylatban is egyedülálló felfedezésről van szó.

  Rejtély, mi okozta az őslakos város összeomlását

  Rejtély, mi okozta az őslakos város összeomlását

  Egy új vizsgálattal egy, Cahokiával kapcsolatos elméletet cáfolnak.

  National Geographic 2024. júliusi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  15 900 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket