Andrea, Ilma, Apolló, Aladár2024. április 18., csütörtök
Kultúra

„A hegyen testközelibb, praktikusabb a halál”

National Geographic Magyarország

Az expedíció előtt készült filozofikus jellegű interjúrészlet Klein Dávid hegymászóval, a Himalájában néhány nappal ezelőtt tragikus balesetben eltűnt Várkonyi László társával.

Írta: Szandtner Veronika
ELTE BTK

Egyszer valahol azt nyilatkoztad, hogy a Mount Everest egy nagy kupac kő és jég, amire te vetíted rá a saját belső világodat. Ez úgy hangzik, mintha a korlátlan szabadságot jelentené számodra a hegy. Hogyan tudod meglelni a lelki szabadságot egy olyan közegben, ahol sokkal szigorúbb fizikai korlátok között kell élned, mint itthon valaha is.

– A hegymászás nagyon hideg, számító, kemény elfoglaltság. Ugyanakkor nagyon romantikus tevékenység is, mert ugyan minden mozzanatát átjárja a gyakorlatiasság, végcélját tekintve azonban mégis egy abszurd tevékenység. Ugyanis az a célunk, hogy fenn álljunk egy kis havas púpon, miközben a tudatunk tompán, éppen csak pislákol. Negyedórát töltünk a csúcson, s közel két hónapot mászunk azért a negyedóráért. Ez egy romantikus, idealista és abszurd cél. Miközben arra koncentrálok, hogy helyesen lélegezzek, jó helyre lépjek, egyszer csak azt kezdem észrevenni magamon, hogy óhatatlanul létezem a hegyek között. Ettől valahogy gazdagabbnak érzem magam, és magasztos állapotba kerülök. És ráadásul nem kell lihegnem azért, hogy magasztos állapotokat éljek meg, csak úgy történik velem. Szeretem a hegymászást mint önismereti technikát, mert ez egy hiteles önmegismerési forma. Ha meditálok, akkor a meditáció után azt fogom gondolni, hogy meditáltam. A meditáció egy kognitív folyamat, amelyben én döntöm el, hogy része leszek a folyamatnak, vagy nem. A hegymászás viszont úgy van megszervezve, hogy ha rosszul lépek, nem figyelek oda, akkor lezuhanok a hegyről. Azaz ha a hegymászás ideje alatt magasztos állapotokat élek meg, akkor azoknak az állapotoknak szükségszerűen igaznak kell lenniük. És ennek a szükségszerűen igaz állapotnak számomra nagyon nagy az értéke, pláne egy olyan közegben, ahol tombol körülöttünk a spiritualizmus, és olyan könyvek vesznek bennünket körül, amelyek öt nap alatt kínálnak megvilágosodást.

Nem elviselhetetlen egy idő után, hogy a hegy minden lépésedet megszabja, minden percben diktál neked?

– Az egész létezésemnek a hegy szab keretet, és igen, bizonyos értelemben diktál, de ez helyénvaló. A szabadság idelent sem arról szól, hogy az én önmegvalósításom korlátlan úr, hanem hogy a szabadságom korlátlan úr mindaddig, amíg mások önmegvalósítását nem korlátozza. Odafönt a hegy korlátokat szab, és nekem ezeken a letisztult, nagyon szigorú korlátokon belül kell mindent megtennem a helyes jelenlétért. Igazából három dolog kell ahhoz, hogy feljussunk a hegy csúcsára: kell egy alapvető fizikai állóképesség, szaktudás, ez a beugró. Ha nem vagy felkészült fizikailag, technikailag, akkor nem tudsz felmenni a hegyre. De ugyanakkor iszonyúan kell akarni is, hogy feljuss a hegy csúcsára, s itt nem lehet kikerülni a szenvedést sem, ez a második feltétel. Mindezek mellett pedig nagyon kell figyelni a hegyre, mert ha nem figyelek oda eléggé, akkor a hegy mindig erősebb lesz nálam. Tehát ha rosszkor akarom nagyon, akkor könnyen ott maradok. Ha nem vagyok elég erős, akkor hiába akarom nagyon, és hiába figyelek a hegyre, nincsen motor, ami felvinne. Ha nem figyelek a hegyre, de nagyon erős vagyok, és nagyon akarom, akkor nem fogok tudni élve visszajönni. Ha figyelek a hegyre, de nem akarom eléggé, akkor idejekorán visszafordulok.

Igaz az, hogy a hegyen már nem hoztok döntéseket?

– Igen, a mászás előtt Konyival (Várkonyi László – a szerk.) beülünk egy kocsmába, és megbeszéljük, hány órakor fordulunk vissza a csúcstámadás napján. 12:00 ez az időpont. Ha később érjük el a csúcsot, akkor kudarcot vallottunk, mert 12:00 után fent lenni a csúcson becstelenség. Becstelenség, mert úgy döntöttünk Konyival, hogy a heggyel, magunkkal, a családunkkal szemben akkor vagyunk tisztességesek, akkor tartjuk be a túlélési szabályokat, ha 12:00-kor megfordulunk. A hegyen már nem hozunk döntéseket, mert a gondolkodásunk, a látóterünk beszűkült, éppen csak csellengnek a gondolatok a fejünkben, előfordul, hogy audiovizuális hallucinációink vannak.

8500 méter felett jelentkeznek ezek a vizuális és akusztikus hallucinációk. 2007-ben 8650 méterig jutottatok Várkonyi Lászlóval a Mount Everest tibeti oldalán, így akkor már tapasztalhattad ezt a megváltozott tudatállapotot. Milyen emlékeid maradtak?

– Olyan az egész, mint egy erős berúgás. Képzeld el, hogy nagyon berúgtál, és utána gyalog kell hazamenned az éjszaka közepén. Az ember még részegen is megpróbál fókuszálni, koncentrálni. Mi a hegyen egy életveszélyes közegben vagyunk: egy keskeny hógerincen egyensúlyozunk, sokkal rosszabb állapotban, mint egy itthoni kemény berúgás után. Ilyen helyzetben nagyon fontos a mentális rutin, amit az évek során kimunkáltunk: ellenőrzöm-e magamat, ellenőrzöm-e a társamat, tudom-e hogy ki vagyok, hogy hol vagyok, tudom-e hogy hívják a társamat, ugyanazt látjuk-e, összefüggően tudunk-e beszélgetni.

De hát mindketten azonos magasságban vagytok, előfordulhat, hogy mindketten hallucinációkat láttok.

– Mondok egy példát. 2007-ben hajnalhasadtakor értem fel a 8500 m-es hógerincre. Az árnyékból másztam ki a hógerincre, és ahogy kiértem a napfényre, azt láttam, hogy ott hever egy overálos férfi. Láttam, hogy napozik, ráköszöntem, de ő nem köszönt vissza. Azt gondoltam magamban, hogy milyen bunkó. Megint köszöntem neki, de ő nem köszönt vissza. Megnéztem közelebbről is, és láttam, hogy ez egy holttest. Kicsit furcsának tartottam az egészet, de inkább megvártam Konyit. Leültem, nem volt sok hely, ezért a hátam félig-meddig neki volt támasztva a holttestnek. Ezzel egyébként meg is szűnt számomra létezni az élettelen test, mert ami nincs a látóteremben, azzal nem foglalkozom. Felért Konyi, és én nagyon nyugodt hangon megkérdeztem tőle, hogy szerinte is van-e a hátam mögött egy overálos hulla. Konyi megnézte, és megerősített engem. Így megnyugodtunk, hogy mindketten ugyanazt látjuk, ugyanabban a térben vagyunk. Ez egy jó példa az ellenőrzésre. Azok az apró rutinok tartanak életben, amiket ilyenkor kimunkálsz.

Úgy beszélsz a halálról, mintha odafent ez természetes lenne.

– Kicsit testközelibb a hegyen. A szó szoros értelmében, hiszen azok, akik meghaltak, a hegy legfelső régióiban várnak minket. Egyszer valaki azt mondta, hogy ez olyan, mint egy temető. Szerintem nem olyan, mert egy temetőben rendezett körülmények között tároljuk a holttesteket. Ez inkább olyan, mint egy csatatér, ahol az emberek úgy hevernek, ahogy harc közben elestek. Ilyen értelemben a hegyen testközelibb, praktikusabb a halál. De az is igaz, hogy – mivel az oxigénhiánytól eltompul az agyad – nagyon sok mindent nem akkor élsz át, hanem később. Amikor 2005-ben lezártam a társam szemét, erős lelkiismeret furdalásom volt, mert nem éreztem azt a gyászt, amit elvártam magamtól. Aztán később az alaptáborban éltem át az igazi gyászt.

Aki ilyen veszélyes sportot űz, az mindig a halál közvetlen közelében van. Hogyan viselik el ezt a tudatot a szüleid?

– Hatalmas felelősség emberként érezni. Ez azzal a felelősséggel is együtt jár, hogy megtaláljam a saját kihívásaimat és feladataimat. Ennek pedig nincsen más módja, mint hogy sokféle tevékenységben kipróbálom magamat: koldulok Indiában, vagy hegyet mászok, vagy éppen filozófiát tanulok itthon. Érzem annak felelősségét, hogy vigyáznom kell magamra, hogy biztonságosan kell hegyet másznom. Én mindent meg is teszek annak érdekében, hogy biztonsággal csináljam. De a felelősség a másik irányba is igaz: hiszen azért is felelős vagyok, hogy a lehető legteljesebb életet éljem, hogy felnőjek ahhoz a sok ajándékhoz, amit az élettől kaptam. Hiba lenne nem azt tenni, amit a szívem súg, de az is, ha felelőtlenül tenném azt, amit a szívem súg.

Szabó T. Anna költőnő mondta egyszer, hogy az ember helyzete igazán csak akkor szilárdul meg a világban, amikor gyermeke születik. A gyermekvállalás azonban egy életre szóló felelősség. Egy ilyen veszélyes sport mellett mernél-e valaha is családot alapítani, illetve ha családot alapítanál, akkor folytatnád-e a hegymászást?

– Gyermekem eddig nem született, de a gyerek olyan fontos szimbólum számomra, hogy valamilyen formában mindig jelen lesz az életemben. A mászótársamnak, Konyinak van családja, és példaértékű számomra, hogy milyen jól össze tudja egyeztetni a hegymászást és a családot. De azt is el tudom fogadni, hogy mást fog majd jelenteni számomra a hegy, hogyha egyszer gyermekem születik. Azt remélem, hogy a hegy majd akkor is megmondja nekem, hogy mit tegyek.

Több ezer éves szent helyre bukkantak

Több ezer éves szent helyre bukkantak

A kutatók a véletlennek köszönhetően fedezték fel a lelőhelyet.

Ritka égi esemény tárhatja fel a Stonehenge titkát

Ritka égi esemény tárhatja fel a Stonehenge titkát

Egyes szakértők úgy vélik, hogy a Stonehenge nemcsak a naphoz, hanem a holdhoz is igazodik.

Meglepő helyen került elő Nagy Sándor képmása

Meglepő helyen került elő Nagy Sándor képmása

A római korból származó leletet amatőr fémkeresők találták meg.

Több száz éves orvosi protézist találtak

Több száz éves orvosi protézist találtak

A tárgy egy szájpadhasadékkal küzdő férfi számára készült.

Megkötözve, élve temettek el nőket az őskorban

Megkötözve, élve temettek el nőket az őskorban

Különös, újkőkori szertartás emlékeit azonosították Európában.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket