Emil, Csanád, Vilmos2024. május 28., kedd
Kultúra

Veszélyeztetett fajok a grillen

National Geographic Magyarország

Ínyencek milliói fogyasztanak nemzetközi bűnszövetkezetek által csempészett veszélyeztetett vadon élő állatokat – nemcsak Ázsiában, hanem az Egyesült Államokban és Európában is.

Szerte a világon több millióra tehető az orvvadászok áldozatul esett, lemészárolt vadállatok száma. Nem a megélhetésért vadászók szerény konyhája számára, hanem a szövevényes bűnszövetkezetek láncának távoli végén található ínyencek kedvéért. Azért, mert Chicagóban, New Yorkban és Párizsban – és szinte mindenhol – vannak, akik előnyben részesítik a páviánt a marhahússal szemben. Azért, mert valahol éppen ebédidő van, és vannak, akiknek csak a tiltott hús a jó.

Az orvvadászat nagy üzlet. Senki sem tudja pontosan, milyen nagy, mivel szövevényességénél fogva szinte lehetetlen nyomon követni, de a becslések szerint milliárdos haszonnal jár évente. Minden országnak megvannak a saját jogszabályai a vadon élő állatok kereskedelmét illetően, de ezek a törvények csak annyira hatásosak, amennyire betartathatók. Az 1973-ban létrehozott, mára 175 tagországot számláló Washingtoni Egyezmény (CITES), a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozza, sokszor a kereskedelem betiltásával. Ezt a kezdeményezést sokan teljes mértékben semmibe veszik.

Az Egyesült Államok a világ egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb, vadállatokból készült termékeket fogyasztó nemzete. Ez magában foglalja a vadon élő állatok kulturális, vagy luxuscélból történő élelmiszerként való használatát. Az állandó kereslet folyamatosan fenntartja az illegális kereskedelmet.

Tavaly májusban, az Egyesült Államok Vám-és Határvédelmi Hatóságának ügynökei Newarkban, a New Jersey-i Liberty nemzetközi repülőtéren több mint 19 kiló antilop- és nádipatkány-húst foglaltak le egy utastól, aki Ugandából érkezett Amszterdamon keresztül. (A nádipatkányok macska méretű rágcsálók, amelyek a Szaharától délre találhatók meg Afrikában.) Csupán Newarkban ez volt Vám-és Határvédelmi Hatóság hatodik „bozóthús”-lefoglalása 2009-ben.

A „bozóthús” kifejezést a hagyományosan Afrikában vadon elejtett állatok húsára használják. Poggyászba, ruhaujjakba, egyéb élelmiszerek csomagolásába rejtve áramlik át a határokon. Egy 2006-os jelentés szerint abban az évben csupán egyetlen amerikai repülőtéren, az atlantai Artsfield-Jackson nemzetközi repülőtéren több mint 62 fontnyi (kb. 30 kg) bozóthúst foglaltak le. A hús valószínűleg Nigériából, Ghánából, Elefántcsontpartról, Sierra Leonéból és Libériából érkezett. Egy másik atlantai lefoglalás során 2009 februárjában az ügynökök két fontnyi (kb 1 kg) vadon élő teknős húsát és 31 teknőstojást foglaltak le egy külföldi utazótól.

Az Egyesült Államokba beszállított vadhúsoknak többszintű jogi követelményeknek kell megfelelniük. A jogszabályok némelyike természetvédelmi szempontú. A törvények tetemes része azonban egészségügyi megfontolásból ered, mivel a hús és a szárnyasok közismerten halálos betegségek hordozói lehetnek, amelyek az embereket és az állatállományt egyaránt megfertőzhetik.

A külföldi utasok által be nem jelentett tiltott holmikat – mint például az atlantai teknősbékákat és a newarki nádipatkányokat – elkobozzák és megsemmisítik a vámhatóság ügynökei. A csempészeket megbüntetik. Attól függően, hogy az elkobzott, és be nem jelentett tételeket szándékosan titkolták-e el, és kereskedelmi célra szánták-e, a büntetés összege személyenként 50 ezer dollár is lehet. Ugyanez a pénzbírság vonatkozik a nemzetközi postával küldött tiltott állati eredetű termékekre is.

Az Egyesült Államokba becsempészett vadállatok nem mindegyikét szánják étkezési célokra. Néhány élő egyed az illegális egzotikusállat-piacokra kerül. Néhányukat trófeaként árulják. Megint másokból ékszer, számos vadállat testrészeiből pedig állítólagos gyógyszer készül: például a medveepe az ázsiai közösségekben népszerű gyógyszer máj és gyomor-problémákra. Idén márciusban Seattleben egy csempészt vád alá helyeztek hat feketemedve illegális lemészárlása és a testrészeikkel való kereskedelem miatt; egy korábbi lefoglalásnál ugyanennél az embernél 18 szárított medve-epehólyagot találtak.

Az Egyesült Államokban, ahol nagy mennyiségben megtalálható a legális élelem, a világ legkiválóbb minőségű húsféléit is beleértve, virágzik az illegális húskereskedelem, amelynek áldozatai sokszor veszélyeztetett fajokhoz tartoznak. A hatóságok tudják, hogy bozóthúst szállítanak az Egyesült Államokba az itt élő afrikai közösségek igényeinek kielégítésére. Az antilopok és a nádipatkányok a leggyakoribbak, azonban esetenként a sokkal veszélyeztetettebb fajok, mint például az emberszabású majmok is felbukkannak. New York, Chicago és Los Angeles piacain éppúgy, mint Londonban, Torontóban, Montrealban, Párizsban és Brüsszelben csimpánz- és gorillahúst is lehet vásárolni.

Azok számára, akik – főként Afrikában – bozóthúson nőttek fel, és ma Amerikában vagy Európában laknak, a bozóthús evése kulturális presztízst jelent. Így egy nagyvárosban – Amerikában vagy Afrikában – bárhol, ahol afrikaiak élnek, hozzá lehet jutni majomhúshoz. Drágább, mint a hazai hús, de az emberek készek fizetni érte, mivel szeretnének emlékezni a falusi életre, amit a nagyszüleik élnek. Ez azonban nemcsak természetvédelmi, hanem komoly közegészségügyi problémát is jelent. A majomhús vadászata és fogyasztása ugyanis a HIV fertőzés forrása is lehet, de létezik még sok hasonló lassú inkubációs idejű vírus, amely megtalálható a főemlősök húsában.

A majomhús csak egy részét teszi ki az afrikaiak által világszerte elfogyasztott bozóthúsnak. A csimpánzok DNS-ének nagy része megegyezik az emberi DNS-sel – éppen ezért kívánják olyan sokan, állítják egyesek. Akik kulturális okokból majomhúst esznek, azoknak legalább a fele azért teszi ezt, mivel a majom hasonlít az emberekhez, és a hiedelem szerint ezáltal emberfeletti erőre tehetnek szert. Azokban a kultúrkörökben, ahol az emberek majomhúst fogyasztanak, általában emberhúsként tekintenek rá. Mint oly sok más forgalomban levő állati testrészeket, ezeket is a Viagra egy véresebb változatának tekintik.

Balogh Alexandra
WWF Magyarország

Kapcsolódó cikkek:

 • DNS-sel az illegális vadkereskedelem ellen
 • Nagy viták a vadállatok kereskedelme körül
 • Állatvédő éttermek – Nincs több tigris és medve!
 • Állatkufárok
 • Amerikai tigriskereskedelem

 • Hozzászólások

  Védetté nyilvánították a San José roncsát

  Védetté nyilvánították a San José roncsát

  A spanyol gálya felbecsülhetetlen értékű kincsekkel együtt süllyedt el a 18. században.

  Régészeti múzeumnak is beillik majd az új, római metróvonal

  Régészeti múzeumnak is beillik majd az új, római metróvonal

  A szakembereknek rendkívül óvatosan kell dolgozniuk a leletekben gazdag területen.

  Modern tengerészgyalogosok teszteltek egy 3500 éves páncélt

  Modern tengerészgyalogosok teszteltek egy 3500 éves páncélt

  Régóta vitatott, hogy a dendrai páncél rituális vagy harci funkciókat látott-e el.

  Amputációval büntették az előkelőket az ókori Kínában

  Amputációval büntették az előkelőket az ókori Kínában

  A szakértők több mint 2000 éves csontvázakat vizsgáltak meg.

  Azonosították II. Ramszesz eredeti szarkofágját

  Azonosították II. Ramszesz eredeti szarkofágját

  Amikor a 19. században megtalálták II. Ramszesz múmiáját, egy fakoporsóban volt.

  National Geographic 2024. májusi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  15 900 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket