Adalbert, Vince2022. szeptember 27., kedd
Kultúra

Programajánló 2010 május 21-től

National Geographic Magyarország

A hosszú hétvégén úgy tűnik, végre az időjárás is kegyes lesz hozzánk. Lássuk, milyen programkínálatból válogathatunk!

2010. április közepétől a nyári szünet kezdetéig a Lovasok.hu szervezésében, az ország 70 lovardájában, 140 alkalommal kínálnak ingyenes lovaglási lehetőséget.
A 2010-ben hatodik alkalommal megrendezésre kerülő Nyitott Lovardák program lényege, hogy a résztvevő lovardák előre meghirdetett időpontokban, előzetes bejelentkezés után ingyenes lovaglási lehetőséget biztosítanak, illetve adottságaiknak megfelelően egyéb lovas és szabadidős programokat szerveznek az odalátogatók számára.
A létesítményekben nem csupán lóra, vagy fogatra ültetik a vendégeket, hanem bemutatják az istállókat, lovakat, ismertetik a biztonságos lovaglás szabályait is. Az egymásért és az állatokért való felelősségvállalás jegyében a szervezők arra bíztatják a programsorozatra látogatókat, hogy fejenként 100 forintos jelképes adománnyal járuljanak hozzá a rászoruló gyermekek terápiás lovagoltatásához. A lovaknak pedig – ha tehetik – vigyenek köszönetképpen egy-egy répát, almát. A program célja, hogy a lehető legtöbben megismerjék a lovat, a lovaglás szépségeit. A részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött.
A nyílt napok helyszínei és időpontjai a lenti weboldalon megtalálhatóak.
Helyszín: lásd a honlapon
Internet: www.lovasok.hu

2010 május közepétől egyénileg is látogatható a Barokk Színház a Gödöllői Kastélyban
Május közepétől minden pénteken, szombaton és vasárnap 10.00-18.00 óra között egyénileg is látogatható Magyarország legrégebbi fennmaradt kőszínháza, a Barokk Színház. A belépőjegy felnőtteknek, nyugdíjasoknak és diákoknak egyaránt: 500 Ft/ fő. (Hétfőtől csütörtökig csak tárlatvezetéssel látogatható.) Bejelentett csoportok számára változatlanul félórás a színházi tárlatvezetés és a jegyár is változatlan, ahogyan hétfőtől csütörtökig is ez az érvényes belépőjegyár: Felnőtt magyar tárlatvezetéssel: 900, -Ft. Felnőtt idegen nyelvű tárlatvezetéssel: 1.200, -Ft. Diák magyar vezetéssel: 450, -Ft.Diák idegen nyelvű vezetéssel: 600, -Ft.
Helyszín: Gödöllői kastély
Internet: www.kiralyikastely.hu/index.php?mid=223

Május 21. Budapest Code rejtvényfejtő, várostitok megismerő játék eredményhirdetése
Az Urbitális 2010 keretében megrendezett „Budapest Code” rejtvényfejtő, várostitok megismerő játéknak nagy sikere volt. A hét napon keresztül zajló hét feladványra sokszor hét jó megoldás érkezett. A nyertesek kilétét mindenki szeme láttára derítik ki a szervezők, nyilvános sorhúzás keretében. Az eseményre minden kedves Code-fejtő jelenlétében egy urbitális piknik keretében kerül sor-, amelyre ezúton mindenkit szeretettel várnak.
Helyszín: Nem más, mint ez egyben az utolsó rejtvény –ahonnan leugrott a „Magyar Vándor” című Herendi Gábor film zárójelenetében a hét vezér, más szóval, ahonnan a legszebb kilátás nyílik a Lánchídra, vagy úgy is mondhatnánk, ami zöldövezet is, meg nem is. És hogy mikor? Pünkösd pénteken, este 7 órakor. (Esőnap: 2010.05.25, 19.00 – ez hurrikán, orkán, tornádó …stb. esetén érvényes, pár csepp eső nem riaszt el)
Jelszó: Budapest Code, Pogi, Bambi!
Internet: www.uniquebudapest.com

Május 22-én – elrajtol hazánk első föld alatti hegyikerékpáros versenye. A Merkapt Maraton Sportközpont területén kijelölésre kerülő kb. 2 km hosszúságú körpálya egy harmada fog a kőbánya alatti, több mint 150 éves pincerendszerbe lemenni, így garantáltan felejthetetlen élményekkel gazdagodnak az indulók. A versenyzőknek nem kell lámpát felszerelniük a bringákra, mert a pincerendszer ki lesz világítva, bár egy-két adrenalinszint-emelő sötét szakasz így is marad a nyomvonalon. A pincerendszer terhelhetősége miatt futamonként 60 bringás állhat rajhoz, így a PORT.hu Underworld Kupán öt – egyenként 60-80 perces – futamban 300 versenyző vág neki a föld alatti hajszának és küzd a 18 dobogós hely valamelyikéért. A pálya vonalán két helyszínen várják a szervezők a nézőket és a szurkolókat: egyrészt a versenyközpontban, ahol a rajt/cél/nevezési terület kerül kialakításra, valamint a kiállítói és csapatsátrak is itt kapnak helyet, másrészt a pince be és kijáratánál, ahol reggeltől-estig szól majd a zene. A PORT.hu Underworld Kupán nem csak a versenyzők között sorsolnak ki értékes nyereményeket, hanem a nézők is nyerhetnek. Valaki két keréken gurul haza, mert a szurkolók között egy Kross bringa talál gazdára, amelyet az eredményhirdetéskor sorsolnak ki.
Helyszín: Merkapt Maraton Sportközpont, Kőbánya, Maglódi út
Internet: www.underworldkupa.hu

Május 22-23. 10-17 óráig FLORALIA, Római tavaszünnep Aquincumban
Az Aquincum Baráti Kör XXI. alkalommal rendezi meg a római kor egyik legkedveltebb ünnepét, a Floraliát. Flóra a virágoknak és a virágzásnak, de e mellett a tavasz, a termés és a termékenység – a nők anyai reményeinek patrónája is volt. Szinte már hagyományként a Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola és Szakiskola diákjainak virágkötészeti munkái díszítik fel a múzeumot és a romterületet erre az alkalomra. A rendezvény csatlakozik az „Urbitális” című programsorozathoz.
A program ideje alatt a látogatók az ókor idéző életmód és kézműves bemutatókkal ismerkedhetnek. E mellett két napon keresztül betekintést kaphatnak az antik Róma életébe: kipróbálhatják a hódító légiók fegyvereit, ékszert, sarut, kerámia edényeket, érmet készíthetnek, szőhetnek. Színházi előadás, pantomim, légiók felvonulása, mesterségek bemutatója, gladiátorviadalok szerepelnek még a hétvége ajánlatában. A gyerekek a kézműveskedés mellett, részt vehetnek római gyermek és ügyességi játékokban.
A rendezvény alatt az alábbi kiállítások folyamatosan megtekinthetők: Aquincumi Látványraktár. Róma Aquincumban. Van új a föld alatt… Az aquincumi régészet regénye. Tapintható régészet.
Helyszín: Aquincumi Múzeum, 1031 Budapest, Szentendrei út 139.
Internet: www.aquincum.hu

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság programjai májusban:
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság májusban is értékes természetismereti programokkal, túrákkal, előadásokkal és kulturális rendezvénnyel várja a nagyközönséget!
Május 22-én, az Európai Nemzeti Parkok Napja alkalmából a Barcsi Borókás természeti értékeit fedezhetjük fel szakvezető segítségével.
Május 29-én “Kisréttől a kastélyparkig” címmel jelvénygyűjtő túra lesz a Kelet-Dráva tájegységben, Sellye területén.
Május 31-től június 13-ig a Dráva Kapu Bemutatóközpontban tekinthető meg a “Mamutok nyomában” című kiállítás.
Helyszín: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, Turisztikai és Közkapcsolati Osztály
7625 Pécs, Tettye tér 9.
Internet: www.ddnp.hu

Május 25-én kedden 17 órai kezdettel a Magyar Történelmi Társulat szervezésében Kövér György egyetemi docens tart előadást a „A tiszaeszlári dráma olvasatai”címmel.
Helyszín: ELTE BTK Kari Tanácsterem Budapest, Múzeum krt. 4/a
Internet: www.tortenelmitarsulat.hu

Pünkösdi programok

Május 20-24. Szekszárdi Pünkösdi Fesztivál
Szekszárd belvárosában már 20. alkalommal kerül megrendezésre a Dél-Dunántúl legnagyobb pünkösdi rendezvénye, a Szekszárdi Pünkösdi Fesztivál. A 2010-es évben a rangos szekszárdi Pünkösd a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa programsorozatának regionális társprogramja. Az ötnapos rendezvény alapcélja, hogy a térségben élő német nemzetiségűek kultúráját és értékes, szép hagyományait őrizze. Így a látogatók német nemzetiségi tánccsoportok előadásain szórakozhat, és hűvös sörrel a kezükben élvezhetik a sokszínű folklór műsorok látványát. A habzó ital mellé tájjellegű sváb ínyencségek várják a gasztronómia kedvelőit. A gyerekeket és szüleiket vidám gyermekprogramok, és a kirakodóvásár forgataga várja. Az öt napos Szekszárdi Pünkösdi Fesztivál idején a sörsátorból érdemes lesz kimozdulni, és kirándulást tenni a gyönyörű szép vidéken. Amely dombvidéke nem mellesleg híres a minőségi borairól. Az a látogató, aki az alkoholos italokat annyira nem preferálja, az tegyen egy jó kis túrát a festői szépségű Gemenci erdőben, vagy nézze meg a Sárköz nevezetességeit!
Helyszín: Szekszárd, több helyszín, Béla tér és a Garay tér
Internet: www.szekszard.hu

Május 21-24. Balatoni szezonnyitó Siófokon
Május vége a „magyar tengernél” hagyományosan az idegenforgalmi szezonkezdet jegyében telik. Siófokon minden évben Pünkösd alkalmával kerül megrendezésre a Balatoni Szezonnyitó ünnepség, amely hagyományai már igen nagy múltra tekintenek vissza. A Balaton „fővárosában”, három napos művészeti fesztivál keretében nyitják meg az idegenforgalmi szezont. Rengeteg szórakoztató programmal, vásári forgataggal várják a családokat. Az ünnepség egyik fontos momentuma az ünnepi felvonulás a Hajóállomásig, amely során konflisok és néptáncosok, köztük a Balaton Táncegyüttes tagjai vonulnak fel zenei kísérettel. A Hajóállomáson színpadi produkciók, gyermekműsorok, könnyűzenei koncertek várják a látogatókat. A rendezvény ideje alatt a kikötőből sétahajók indulnak, az egyórás utazás alatt borkóstolásra is lehetőség nyílik.
Helyszín: Siófok, Hajóállomás, Rózsakert, Fő tér valamint a Kálmán Imre Kulturális Központ
Internet: http://siofok.varosom.hu/portal/program/497578/Balatoni_Szezonnyito

Május 22-24. XIV. Méta Fesztivál Balatonboglár
Gyermek és Ifjúsági Néptánc csoportok Koreográfia Versenye és Futó Méta Bajnokság Országos szakmai verseny. Három napos rendezvénysorozat kiegészítő programokkal, pünkösdi király és királynő választással.
Helyszín: Balatonboglár, Platán strand, teniszcsarnok
Internet: www.helyiertek.hu/metafesztival.eu/Foevs.html

Május 22-24. Pünkösd- Fiatal Művészek Fesztiválja
Harmadik ízben rendezi meg a Pünkösd- Fiatal Művészek Fesztiválja elnevezésű rendezvényt a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület, ahol különböző hagyományok, népszokások kelnek új életre. A termékenység, az újjászületés és a párválasztás ünnepe alkalmából a nagy sikert aratott tömeges eljegyzés Pünkösd vasárnap a badacsonyi Rózsakőnél idén is folytatódik.
A hétvégén tartják a névadó Fiatal Művészek Fesztiválját, amelyen reneszánsz és barokk műveket is felelevenítve, kamarakoncertek keretében, fúvós-és ütős együttesek lépnek fel.
A rendezvényen bemutatkoznak a környék kézművesei: fazekasok, kosárfonók, gyertyaöntő, ékszerkészítő, bábkészítők és bőrművesek. Emellett a vendégek és a borbarátok dzsipes túrákon és buszos kiránduláson is részt vehetnek.
Helyszín: Keszthely, Badacsony, Badacsonytomaj
Internet: http://www.badacsony.com/ajanlatok/punkosdi-eljegyzesfiatal-muveszek-fesztivalja.html

Május 22-24. I. Városligeti Pünkösdi Virágfesztivál Budapesten
Az I. Budapesti virágfesztivál mottója: „virágokkal a természetért” A természet legapróbb csodái a virágok. Az ő nyelvükön kiáltunk mindazok felé, akik a hangjukat felelősséggel meg kívánják hallani. A „május utolsó hétvégéjére” tervezett Pünkösdi virágfesztivál az ország fontosabb közszereplőit, intézményeit, szolgáltatóit, kerületeit, termékeit kívánja teljes virágpompában felvonultatni, a természetvédelem melletti kiállás jegyében. A rendezvény alaphelyszíne a budapesti Városliget lesz, ahol az eseményt nagyszabású virágvásár és kézműves sátrakat felvonultató pünkösdi búcsú egészít ki. Emellett előadásokat, programokat, koncerteket, játékokat, kiállításokat, versenyeket szerveznek minden korosztály számára.
Az I. Budapesti Virágfesztivál mindezek mellett a virágkötők versenye is lesz. A kompozíciók elkészítői értékes díjjakért versengnek majd, amelyeket a közönség szavazatai alapján ítélünk oda.
Helyszín: Budapest XIV. kerület, Zugló, Városliget
Internet: www.punkosdiviragkarneval.hu

Május 22-23 Művészetek Háza és Pünkösdi Vigasságok Eger
A rendezvényen számos kulturális és szórakoztató esemény várja az érdeklődőket. Mesejátékok, színvonalas koncertek színesítik a népművészeti kirakodóvásárt, a kézműves bemutatókat, a zenés-táncos pincejárást, valamint a póni-lovaglás.
Ugyanekkor kerül sor a Nyitott Egri Pincék Pünkösdkor rendezvény megtartására is. Ezen a két napon az egri borászatok várják a borvidékre látogató vendégeket és a helyi lakókat, azzal a céllal, hogy megismertessék borászatuk tevékenységét, és lehetőséget biztosítsanak boraik kedvezményes kóstolására.
Helyszín: Eger, Szépasszony-völgy
Internet: www.mheger.hu, www.egriborut.hu,

Május 22 -23 Szegedi Hídivásár
A hídivásár az egyik legnagyobb hazai kézműves seregszemle és bemutató. Magyarországi illetve Kárpát-medencei mesteremberek 1 000 méteres – árusok utcájában – kínálják portékáikat a Híd utcában és az öreg hídon. A hídivásárt minden év májusában a Szeged Napjához (május 21.) legközelebbi hét végén rendezik. A Szeged Napja körüli események leglátványosabbja, a hídivásár az egyik legnagyobb hazai kézműves seregszemle és bemutató. Magyarországi illetve Kárpát-medencei mesteremberek 1 000 méteres – árusok utcájában – kínálják portékáikat a Híd utcában és az öreg hídon. A portékák itt megfoghatók, kipróbálhatók: aki nem vesz, az is babrálhatja! A zenészekkel, mutatványosokkal együtt ülünk a kocsmában, a csepűrágók gyermekeinkkel játszanak, szóba elegyednek velük. A bábosok, bábok és bohócok játékának részesévé válsz, gólyalábasokkal parolázol, ritkán látható, különleges előadásokkal találkozol és a kavalkád te magad vagy. A rendezvényen bemutatkoznak Szeged testvérvárosai valamint a szegedi nemzetiségek is.
Helyszín: Szeged, lásd a honlapon
Internet: http://www.hidivasar.hu

Május 23-án. Pünkösdi Bajvívás és mulatság Füzéren – ahogy eleink is tették
Pünkösd vasárnapján 11. órától újra megnyitja kapuit a füzéri sasfészek. Az idelátogatók a természeti táj szépségén, és a középkori vár kincsein kívül tanúi lehetnek a XVI. századi életképeknek, láthatnak reneszánsz táncokat, sőt be is kapcsolódhatnak a korabeli lépések elsajátításába, kipróbálhatják az íjászkodást, megtekinthetik a korabeli fegyvereket, középkori viseletet ölthetnek magunkra, érmét verhetnek a saját kezünkkel, megkóstolhatják a pince különleges borait, valamint a helyben sült ínyencségeket is. Lesz itt lovagbajvívás, de a látogatók kipróbálhatják a középkori játékokat, meghallgathatják a középkori muzsikát is.
Mindezt kézműves bemutató, népművészeti kirakodóvásár, és pünkösdi népszokások, hagyományok színesítik.
Helyszín: Füzér, Vár
Internet: www.fuzer.hu

Május 23-án Pünkösdi program és várjáték Hollókőn
Nógrád megye hagyományőrző együttesei elevenítik fel a pünkösdi néphagyományokat és népszokásokat, ezen kívül hagyományaikat és viseletüket is bemutatják. Pünkösd hétfőn középkort idéző várjátékkal szórakoztatják a vendégeket, melyről korhű a korhű meghívó is tanúskodik: „Közhírré tétetik, hogy az Úrnak 2010. esztendejében május havának 24. napján világra szóló vigasság veszi kezdetét a hollókői várban. A napnak 11. órájában a Vár ura és annak szépséges leánya bemutatkozik a nagyérdemű vendégsereg előtt, hogy megtekintse az ő tiszteletére rendezett középkori vásárt és mulatságot Hollókő Várának főterén. A vásári forgatagban középkori vitézek, gólyalábas és vásári komédiások előadásai láthatóak. Korabeli táncokat jár a szemrevaló fehérnép, a délceg vitézek pedig paripákon mutatják be hogy igazán lóra termett a magyar. A bemutatónak az ellenséges seregek ostroma vet véget, akik el akarják foglalni Hollókő Várát. A haramiák tervét a vár bátor vitézei meghiúsítják, és zavartalanul folytatódhat a hetedhét országra szóló vigasság.”
Helyszín: Hollókő, Ófalu
Internet: www.holloko.hu/holloki-punkosd-2010-majus-23-24.html

Május 23-24. Pünkösdi játékok a Szentendrei Szabadtéri Múzeumban
A Pünkösdi Játékokon színes válogatást mutatnak be a vidéki élet zsánerképeiből, a rögtönző vásári komédia és a nagy múltú magyar bábjáték hagyományaiból. A látogatók bevonásával idézik föl a Pünkösdhöz kapcsolódó népszokásokat (pünkösdölő, pünkösdi királyválasztás). A pünkösdi vásárban kaphatók lesznek szőttesek, ruhák, gyapjútermékek, cserépedények, kosarak, szíjak, táskák, lábbelik, kések, gyöngy-, bőr-, fa- és csontékszerek és hagyományos vásári csemegék. Az idén első alkalommal hirdetik meg a Nagy Pünkösdi Csereberét, ahol a gyerekek gyékényen árulhatják otthonról hozott kinőtt játékaikat, kincseiket, és kikiáltótól tanulhatják el az árképzés, az akciók és az alku fortélyait.
A helyben sütött kürtőskalács, mézes lepény vagy kenyérlángos mellett a vendéglátók sátraiban sült kolbászt, pecsenyéket és egyéb vásári ételeket lehet fogyasztani. (A múlt hétvégi vihar jelentős károkat okozott, de a skanzen vezetősége úgy döntött, hogy nem törlik el a hétvégi pünkösdi játékok fesztivált. A veszélyes területet lezárták a látogatók elől, és a fesztivál programjait az ép tájegységekben rendezik meg)
Helyszín: Szentendre, Szabadtéri Múzeum
Internet: www.skanzen.hu

Május 24. Ópusztaszeri Pünkösd
Hagyományőrző pünkösdölés, pünkösdi király verseny, lovasok erő- és ügyességi próbái várják a pünkösd hétfőn az emlékparkba látogatókat. Az ópusztaszeri iskolások pünkösdölője után az Emlékpark lovasai látványos küzdelemben döntik majd el, ki a legrátermettebb a pünkösdi király címére. A lovasok erő- és ügyességi próbái után a vállalkozó szellemű látogatók is összemérhetik erejüket és tudásukat egy hagyományos feladatokon alapuló versenyben.
Helyszín: Nemzeti Történeti Emlékpark Ópusztaszer Szoborkert 68.
Internet: www.opusztaszer.hu
________________________________

FELHÍVÁS
A Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága 2010-ben tervezi megjelentetni Zöldfülű Péter és más mesék – egy környezetvédelmi meseíró pályázat legjobbjai c. mesekönyvét. Gyerekek által illusztrált mesekönyvben eredeti, többféle környezetvédelmi kérdést feldolgozó mesét olvashatunk. A mesék kedvesek, aranyosak, izgalmasak, élvezetesek, válogatásukban a legjobban hozzáértők, a gyerekek is segítettek. A mesekönyv kedvezményesen előrendelhető, nagyobb példányszámú és bővebb tartalmú megjelenése elővásárlással, támogatással, reklámoldal, blokk vásárlással segíthető. További információ a mesepályázatról és a mesekönyvről: http://www.jpm.hu
LEGO pályázat: Készíts állatot, építs kifutót! A Szegedi Vadaspark, a LEGO Hungária Kft. és a szegedi REGIO Játékáruház közös versenykiírása kicsiknek és nagyoknak. Téma: Az Európában élő ragadozó állatok (pl. sas, hiúz, sakál, vidra, farkas, medve)
Életkori kategóriák:
6 éves korig – ajánlott termékcsalád LEGO DUPLO
7-11 éves korig – ajánlott termékcsalád LEGO
12-16 éves korig – ajánlott termékcsalád LEGO
Különdíjas feladat: építsd meg az állatkerti kifutóját is ragadozódnak!
Bírálati szempontok: Felismerhetőség, ötletesség, nehézségi fok
Nyeremények: Az első három helyezett korosztályonként értékes LEGO készletet és ajándékcsomagot kap, melyet a LEGO Hungária Kft. és a REGIO Játékáruház ajánl fel.
Ezen felül a Szegedi Vadaspark korosztályonként külön díjakat ad a legjobb kifutók építőinek.
Beküldési határidő: 2010. május 27, csütörtök 18 óra
Leadási helyszín: Szegedi Vadaspark pénztár (a pályaművek mellett kérjük leadni az alkotó nevét, lakcímét, életkorát, telefonszámát!)
Eredményhirdetés és díjkiosztó: A GYERMEKNAP A VADASPARKBAN című rendezvényünkön 2010. május 30-án, vasárnap, 15 órakor a Természetvédelmi Oktatóközpontban, ahol egész nap LEGO játszóház, valamint REGIO játékkuckó is várja a kicsiket és nagyokat. A GYERMEKNAPON a Rádió Plusz folyamatos helyszíni közvetítéssel vesz részt a rendezvényen.

Hozzászólások

Nofertiti sírját őrizheti Tutanhamon nyughelye

Nofertiti sírját őrizheti Tutanhamon nyughelye

Egy neves brit egyiptológus szerint újabb bizonyíték támasztja alá a rejtett sír létezését.

Akinek kísérletei a „Pavlov kutyája” néven váltak ismertté

Akinek kísérletei a „Pavlov kutyája” néven váltak ismertté

1849. szeptember 26-án született Ivan Pavlov, Nobel-díjas szovjet fiziológus, a feltételes reflex elméletének kidolgozója.

Nyolcezer éves építményre bukkantak

Nyolcezer éves építményre bukkantak

A közösségi építményt Çatalhöyük híres településén tárták fel.

Egy kastély, mely ma is kulturális és zenei központ

Egy kastély, mely ma is kulturális és zenei központ

Ausztria egyik legszebb barokk palotája lenyűgöző betekintést nyújt az Esterházy hercegek udvarának csillogó és nem mindennapi életébe.

Kedvenceink vicces fotókon

Kedvenceink vicces fotókon

A háziállataink vicces fotóinak pályázatára 2022-ben is sor került, bemutatjuk a győztes felvételeket.

National Geographic 2022. szeptemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

11 600 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket