Eszter, Eliza, Vanessza2024. május 24., péntek
Kultúra

Lámpaoltással próbál áramot spórolni az energiakrízis sújtotta Pakisztán

National Geographic Magyarország

Az energiahatékonyságban mutatkozó komoly nehézségek tartós és sokszor drasztikus intézkedések bevezetését igényelték a 165 millió lakosú országban.

Karachiban esténként a Gulf Way Shopping Center félhomályban lévő nagy termei kongnak az ürességtől, viszont tele vannak a dízel-generátorok berendezéseivel, amelyek a kevéske fényt gerjesztik.

8 óra 30 perckor Pakisztán legnagyobb városának bevásárlóközpontja még nyitva van, annak ellenére, hogy a kormányzat új szabályai – az ország elektromos-áram felhasználásának szabályozására hozott intézkedések részeként, mintegy az áram kikapcsolásával járó kellemetlenségek érdekében – az üzletek korai bezárását írják elő.

Pakisztánban a lakosok szokásává vált a késői bevásárlás, ennélfogva számos üzlet este 10 utánig, sőt éjfél utánig is nyitva tart.

A tálib felkelés ellenére az ország gazdasága rohamosan fejlődik, az elmúlt tíz év legnagyobb részében évi 5 százalékos volt a gazdasági növekedés. Az áramtermelést azonban nem emelték a kirobbanó igényeknek megfelelő ütemben. Sok szemrehányás éri kormányzatot és a privát áramellátókat a rövidlátó tervezés az új áramszolgáltató állomások létesítése körüli eredménytelenségek miatt. Vannak olyan vélemények is, amelyek szerint a különböző pakisztáni tartományok közötti ellentétek akadályozták meg több vízierőmű létesítését. (Megjegyezzük, hogy a vízhiány szintén krónikus probléma az országban.)

A válság okait figyelmen kívül hagyva számos üzlet dacol az áprilisban kiadott új energiatakarékossági szabályokkal, és így az ország a világítás fenntartása vonatkozásában most komoly nehézségekkel néz szembe.

A Gulf Way Shopping Center egy kis üzlethelyiségét bérlő Hasan Khan szerint, aki színes anyagokat és öltnyöket árul, és két energiatakarékos flureszkáló lámpatesttel világít, a korai zárás jó is lehetne, ha ha az áramot nem kapcsolnák ki a munkaidő alatt is.

Az országban tavasszal a hőmérséklet már gyakran eléri a 35–38ºC-ot, és az üzlettulajdonosok teljes erővel működő légkondicionáló készülékekkel szállnak szembe a forrósággal.

A vásárlók viszont este tudnak jönni. Khan azt mondja, hogy ők is szeretnének korábban jönni, azonban azt mondják, ha nincs áram, túl nagy a forróság.

Új szabályozás az esküvőkre és a bankoknak
Az új szabályozások értelmében a köztudottan általában jócskán éjfél utánig is eltartó ünnepléseket, lakodalmakat szintén korán félbe kell szakítani. A reklám-feliratokat és hirdetőtáblákat éjszakára szintén ki kell kapcsolni. Az állami hivatalokban és a bankoknál pedig az általános egy nap helyett bevezették a kétnapos hétvégét.

Mindezek ellenére, az ország nem képes mindenki számára elegendő áramot termelni.

A megoldás a kialakult helyzetre: Karachi különböző részeiben továbbá más nagyvárosokban és a kisebb településekben váltakozva kellene bekapcsolni az áramot.

A napi többszöri áramszünet már rendszeressé váló pakisztáni jelenség, úgy hívják, hogy „terhelés kiesés”.

Farooq Hanif ékszerüzlete a nagy hallban általában fényárban úszik, ami a kiállítási kazettákban elhelyezett aranyat csillogóvá teszi. Áramszünetkor azonban a bevásárlóközpont oldalhelyiségei félhomályban vannak, mivel a shopok a generátorra tudnak csak hagyatkozni. Hanif szerint ez károsan hat az üzletmenetre, mivel a fogyasztók attól félnek, hogy könnyen eshetnek tolvajok áldozatául, amikor vásárlás után elhagyják az üzletet. „Sötétben az emberek pánikba esnek, nem szívesen jönnek be az üzletbe és visznek el vásárolt dolgokat” – mondja.

Karachi több szomszédos körzetében naponta három-négy alkalommal egyórás, szabályozott áramszünetet tartanak. A bejelentés nélküli, váratlan, 12 órán át vagy annál is hosszabb ideig tartó áramkimaradások is egyre gyakoribbakká válnak.

A helyzet energia-lázadásokhoz vezetett. A múlt nyáron az emberek hetente összegyűltek az utcákon, gumiabroncsokat égettek, szlogeneket skandáltak az energiaszektort irányító kormányzat, illetve a magánkézben lévő Karachi Electric Supply Corporation áramszolgáltató ellen. Néha ezek a tüntetésen a rendőrséggel való komolyabb összecsapásba is átmentek, amikor is a tüntetők a kövekért és a palackokért cserébe könnygázt és gumibotot kaptak.

 Karachiban már megszokottá váltak a több órán át tartó áramszünetek. (Fotó: Omer Wazir)

Karachiban már megszokottá váltak a több órán át tartó áramszünetek. (Fotó: Omer Wazir)

Változtatni kell az életvitelen
Az üzlettulajdonosok szkepticizmusa ellenére a kormányzat energetikai hivatalnokai kitartanak az új intézkedések bevezetése mellett.

„Ez egy nagyon sikeres intézkedés, ami már eddig is jelentős megtakarítást eredményezett.” – nyilatkozta Mohammed Khalid, a kormány által Lahore-ban működtetett Pakistan Electric Power Company energetikai igazgatója. „A be nem jelentett hálózati kiesésket meg tudtuk szüntetni” – tette hozzá. Az igazgató arra is rámutatott, hogy az energetikai menedzserek meggyőződhetnek arról, hogy az ország textilgyárait folyamatosan ellátják elektromos árammal, ami igen kritikus kérdés, mivel a ruhanemű Pakisztán egyik legfontosabb exportcikke.

„Ezelőtt nagyon gyászos volt a helyzet” – fogalmazott Tanveer Alam, az islamabadi Szövetségi Vízügyi és Energetikai Minisztérium szóvivője. „Most az emberek szép lassan kezdik megváltoztatni az életmódjukat, és este 8 óra előtt vásárolnak” Teljes mértékben változtatni kell a szokásokon” – tette hozzá.

Khalid szerint a korlátozásokkal a csúcsidei elektromos áram igényt mintegy 800–1100 MW-tal vissza lehetett vágni. A 12 700 MW-os országos áramtermelési csúccsal számolva még mindig van egy kb. 2800 MW-os kiesés.

„Ez túl kevés és túl későn van” – jelentette ki Asad Sayeed gazdasági szakértő, a Karachiban működő Szociális Tudományos Kutatási Egyesület vezetője, aki szerint a korlátozásokat már két ével ezelőtt el kellett volna kezdeniük. A szakember úgy véli, nehéz mindenkit a felszínen tartani, mivel Pakisztánt – mint mondotta – „ezt megelőzően soha nem vezették takarékos módon”. Sayeed reméli, hogy az új intézkedéseket transzparens módon hajtják majd végre, amely elősegíti „a korlátozások elfogadását a különböző közösségek részéről”.

Nem könnyű a kiút
Sayeed szerint ez fontos, mert az energiamegtakarítás érdekében való együttműködés kritikus lesz, és a krízisből nem lesz könnyű a kilábalás. Évekbe telik, amíg új erőműveket lehet építeni, elegendő bányát lehet nyitni, vagy elegendő számú szélmalmot lehet telepíteni, amelyek megtermelik majd a Pakisztán számára szükséges elektromos áramot.

Pakisztánnak valamikor hatalmas földgáztartalékai voltak, de a mezők már nem termelnek úgy, mint régen. A gáz számos erőműben táplálja a tüzet, és az országnak más országokéhoz képest sokkal több – két milliónál is több – gázmeghajtású autója fut az utakon.

„A lakosság használta a gázt, és vissza is élt vele.” – mondta Sayeed. „Emlékszem, amikor még gyerek voltam, sokan egész nap úgy hagyták a kályhát, még akkor is, ha semmit nem főztek.”

 A hosszú áramszünetek idején gázlámpa fényénél várja vásárlóit a peshawari bolttulajdonos. (Fotó: Arshad Arbab/EPA)

A hosszú áramszünetek idején gázlámpa fényénél várja vásárlóit a peshawari bolttulajdonos. (Fotó: Arshad Arbab/EPA)

Az 1900-as években számos olaj vagy földgáztüzelésű erőmű épült. „Abban az időben sok figyelem irányult erre, mivel az olaj ára nagyon alacsony volt. Senki nem gondolta, hogy az olaj ára úgy fog nőni, ahogyan az történt” – monta Sayeed. Manapság az olajárak olyan magasak, hogy számos olajtüzelésű erőművet a szó átvitt értelmében leültettek, annak ellenére, hogy a lakosság egyre több elektromos áramért lármázik.

Hosszú időt vesz igénybe a krízisből való kilábalás, ebben a hivatali szakemberek és az üzlettulajdonosok is egyetértenek.

„Terveink viszont nincsenek” – monta a Karachi beli Hanif. „Ha jön a forradalom, valami majd csak történik. Egyébként minden bizonytalan” – tette hozzá mosolyogva.

Szöveg: Mason Inman és Fahad Desmukh/National Geographic

Hozzászólások

Mamutcsontokat rejtett a borospince

Mamutcsontokat rejtett a borospince

A pince tulajdonosa eleinte azt hitte, fadarabokat talált.

Megpróbálnak felkutatni egy, a második világháborúban eltűnt pilótát

Megpróbálnak felkutatni egy, a második világháborúban eltűnt pilótát

A szakértők célja az, hogy a maradványokat visszajuttassák Amerikába.

Megoldódott az egyiptomi piramisok egyik rejtélye

Megoldódott az egyiptomi piramisok egyik rejtélye

A kutatók egy mára eltűnt folyóág nyomait észlelték.

Mintha egy mesekönyv elevenedne meg a szlovák faluban

Mintha egy mesekönyv elevenedne meg a szlovák faluban

A turistáskodás aranykorát éljük. Keresztül-kasul bejárható a Föld. Eközben sokfelé – például a Csehország keleti részén elterülő, történelmi régiónak minősülő Morvaországban, a Jemeni Köztársaságban, Indiában és Ukrajnában is – találhatunk olyan településeket, ahol különféle módon, más-más színekkel és eltérő mintákkal díszített házak kápráztatják el az odatévedő idegent. Az ilyen festéseknek gyakran komoly jelentőséget tulajdonítanak a helyiek, leginkább a hitviláguk szerint nekik ártani képes szellemekkel szembeni védelmet szolgálják. Szlovákia északnyugati részén található a festett házakkal teli település, Csicsmány (szlovákul Čičmany).

Tengeri Bastille-ként emlegették a festői apátságot

Tengeri Bastille-ként emlegették a festői apátságot

A Mont-Saint-Michel és a rajta magasodó épületek egészen elképesztő látványt nyújtanak.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket