Bernát, Bernardin, Felícia2024. május 20., hétfő
Kultúra

Autóstoppal a Föld körül XI.

National Geographic Magyarország

Varga Péter és norvég barátja, Kenneth fejébe vette, hogy stoppal beutazza a Földet. „Nem körbejárom, bejárom" – mondja ő. Nézzük a Kepesita expedíció következő napjait!

Varga Péter blogja

141–145 nap: Malacorr az ablaküvegen
A kora reggeli esőcseppek már az út szélén találtak. Lassan, rövid fuvarokkal jutottam csak előre, de nem bántam. Olyan helyen jártam, amelynek látványa feledtette az esőt, a hideget. A táj vadságát az ég sötét fellegei még tombolóbbá tették, de a hegyi út egy-egy kanyarjában hirtelen felbukkanó völgyek csábító erejét a kísérteties fényjáték sem csökkenthette. A jókedvtől hangos autó utasai ilyenkor kisgyerekként malacorrot formálva tapadtak az ablaküvegekre, és kíváncsian várták, mi bukkan elő a sziklafüggöny mögül. Sötétedéskor még egy, Erzurumtól kb. 150 km-re fekvő, kis hegyi falu határában álltam. Miután egy tehéncsorda utolsó négylábúja is elhagyta az aszfaltot, egy teherautó állt meg előttem és a sofőr rábólintott az úti célomra.

Feljebb és feljebb kapaszkodtunk a fenséges hegyekben. Az esőt hóvihar váltotta fel, és egy hosszú, meredek emelkedő előtt meg kellett állnunk, hogy feltegyük a hóláncot. Ellavírozva az álló kocsik között, végül „autóbarátabb” részre értünk. Egy forró tea egy kisvárosban, majd meg sem álltunk Erzurumig.

Az elkövetkezendő napokban kanapészörfös, állatorvosnak tanuló diákok és barátaik vendégszeretetét élvezhettem. Napközben az Iráni nagykövetséget ostromoltam vízumért, esténként pedig új barátaimmal jártuk a várost, felkeresve annak kávézóit és „vízipipázdáit”, a várat, a tanulókat rejtő, felemás tornyú teológia centert.

Az iráni nagykövetségen találkoztam Alexszel, egy 20 éves spanyol sráccal, aki szintén Iránba tartott. A bürokratikus órák után megittunk egy teát, s úgy döntöttünk, hogy együtt utazunk tovább. Alex politológiát és jogot tanul Madridban, ám most egy évre szünetelteti a tanulmányait, hogy utazhasson. Egyetemi barátjával együtt kerékpárral indultak el Spanyolországból a nyáron. Makedóniában elváltak, társa Bulgáriában repülőre ült, Alex viszont Isztambulig kerékpáron folytatta az útját. Mikor találkoztunk, már közel egy hónapja járta Törökországot, leginkább autóstoppal.

Bár már mindkettőnk kezében ott volt az iráni vízum, a török vendégszeretet mégis tovább tartott bennünket Erzurumban. Ellátogathattunk az állatorvosi tanszékre, az egyetemhez tartozó farmra. Az egyetem menzáján ülve figyeltem csak fel arra, hogy egy lány se visel fejkendőt, olyanok sem, akiken előzőleg még láttam. Mint kiderült, tilos nekik, az egyetemen nem viselhetik…

146.nap: Úton Alexszel
Alexszel kigyalogoltunk a városból, és kelet felé vettük az irányt. A néhol katlanná szűkülő hegyoldalak között futó aszfaltot fennsíkok engedik újra és újra levegőhöz jutni. Egy ilyen, erős szél járta, nyílt részről egy kamion mentett ki minket.

A sofőr – elmondása szerint – Tadzsikisztánba tartott. Évek óta járt ezen az útvonalon, így a ránk váró viszonyokról, a közép-ázsiai országokról kérdezgettük. Késő délután meghívott minket vacsorázni. Időnként meg-megállt és ellenőrizte az olajszintet.

Már sötét volt, mikor az egyik „olajos kétperc” hosszabbra nyúlt. Láthatóan zavarta a pálca mutatta eredmény. Megkérdeztem, hogy a segítségére lehetek-e valamiben? Egy számlára mutatott, amiből arra következtettem, hogy ki kell fizetnie a javítást. 200 török lírát kért, és mondta, hogy – természetesen – visszafizeti. Alexszel előbányáztuk a pénztárcáinkat, variálgattunk a lírákkal és eurókkal, de végül is csak tőlem kapott (kölcsön) pénzt, 130 lírát. Megálltunk egy benzinkútnál, ahol kifizetett valamit. Néhány kilométer után ismét megálltunk, és meghívott minket egy teára. Mondta, hogy ott fog aludni az éjjel és reggel 9-kor indul tovább.

147.nap: Átverve?

Reggel fél 9-re legyalogoltunk az útszéli büféhez. A kamion még ott állt. Leültünk egy-egy tea mellé. Nemsokára 2 férfi jött, és nekiálltak a hiba elhárításának az olajtanknál. Kérdeztük a büfést, hogy hol van a sofőr, akivel tegnap idejöttünk. Mondta, hogy visszament Isztambulba. Mondtuk, hogy akkor 130 líránk is elment Isztambulba. Megrökönyödött. Nem engedte, hogy fizessünk a teáért. Bár törökül szólt, megértettük: Allahnál majd felelni fog a. Pár perc várakozás után felvettek minket, és egy török üzletember utasaként indultunk az iráni határ felé.

6 hetet töltöttem Iránban (2 héttel meghosszabbították az egyhónapos vízumomat). Ebből 4-et a fővárosban, így az ország többi részére nem sok időm maradt. De örültem és örülök, hogy a vízumügyek Teheránban tartottak. Ottani barátaimnak köszönhetően megtanulhattam értékelni azt a szabadságot, amibe én – magyarként beleszülettem, és szinte egész életemben észrevétlenül vett körül – hála őseink ez irányú küzdelmeinek.

Utam a következő iráni városokon vezetett keresztül: Marand – Tabriz – Teherán – Qom – Kashan – Yazd – Sirjan – Bam – Zahedan.

A vallási köntösben díszelgő, helyi vezetés kiemelten ügyel arra, hogy ne jusson ki információ az országból Irán jelenéről – persze nem sok sikerrel. Amiben viszont hatásosan lépnek fel, az a tiltakozásukat jelző, alapvető szabadságjogokra éhes helyiek bebörtönzése, megkínzása, megerőszakolása és/vagy eltüntetése.

Az iráni beszámolók „névtelenek”, a fotók pedig „arctalanok” lesznek.

147–150.nap: csajok, pia, satöbbi
A határ iráni oldalán egy úr behívott minket egy külön irodába. Feltett néhány kérdést az utazásunkkal kapcsolatban, ill. felhívta egy kollégáját, aki anno az oroszoknak dolgozott magyar tolmácsként, s mindig készen állt egy kis baráti csevegésre. Váltottunk néhány szót, majd végezvén a formalitásokkal, beléphettünk az országba.

Egy-egy éjszakát/napot töltöttünk Marand, ill. Tabriz városában. A járdákat mindkét városban feketére festi az emberek rejtőzködő, minden feltűnést kerülő, sötét ruházata. A fotós paparazzinak érzi magát. Ám szóba elegyedve egy-egy férfival hamar kiderül, hogy – még ha első pillantásra zárkózottnak tűnnek is – segítőkészek és nyitottak. Egy többórás gyaloglást és egy rövidebb fuvart követően, szinte azonnal megállt nekünk egy srác, aki a főváros felé igyekezett. M egyik barátnőjét látogatta meg Tabrizban (a barátnő-kifejezést Iránban gyakran a szexuális partnerre használják, azaz illegális kapcsolatra), aki rúzsával a szélvédőn hagyta névjegyét, egy szívet. Dobhártyaszaggató mélynyomó és az iráni DJ Alligator dübörögve jelezte, merre járunk.

Estére értünk Zajnanba, ahonnan mi észak felé akartunk tovább menni, a Kaszpi-tenger partjára. M bekanyarodott velünk a városba, majd megkérdezte, hogy „alkohol?”, és vigyorgott (Iránban csak illegális úton lehet alkoholhoz jutni, fogyasztása tilos, botütéssel büntetik – mégis, az eddigi út során ebben az országban kínáltak a legtöbbször szesszel).

Sofőrünk lassan hajtott, és a járdát kémlelte a számára is ismeretlen városban. Egyszer csak félrehúzódott, kiugrott a kocsiból, váltott néhány szót egy férfival, majd visszaszállt hozzánk. Néhány perc múlva megjelent a férfi és a kabátja alól – előtte körbekémlelve a környéket – egy műanyag palackot adott be az autóba. Látva, hogy csak fél literről van szó, megnyugodtam, hogy részegeskedésről itt nem lesz szó.

M egy eldugott hely után kezdett nézelődni, fel-alá autózva a városban. Végül megállt egy városszéli trafikos előtt „érdeklődni”. Mint kiderült, a környéken szinte mindenhol rendőri jelenlét van. Néhány perc múlva már a főváros felé vezető autópályán haladtunk. Elhagyva a fizetőkapukat, előkerült a kis palack. Én voltam a báros. Töltöttem M-nek, és Alexnek is hátraadtam egy kis pohárkával. Önző módon igyekeztem minél többet magamba és Alexbe tölteni, hogy a lehető legkevesebb jusson a sofőrnek. A második – és egyben utolsó – kortynál M hirtelen kihajolt az ablakon és hányt. Letörölgetve az ablak körül az ajtót vigyorogva mondta, hogy nem kellett volna megennie azt a sütit. Többet nem ivott. Alexszel hamar megegyeztünk, hogy inkább elkísérjük M-t Teheránig. Órákon át vezetett még az éjszakában, majd hajnalban, kb. 200 km-re a fővárostól félreálltunk egy benzinkútnál. Bár nem beszélt angolul, mégis folyamatosan kommunikáltunk az út alatt.

DJ Alligator ébresztett, s űzte el még a szarkalábakat is az arcunkról. M láthatóan elégedett volt a tegnap estével. Mutatta, hogy nem volt mindig ilyen szerencséje. A karján és a lábán is lőtt seb nyoma volt látható – a rendőrök elől menekült motoron. Rálőttek, de nem kapták el. Bevitt minket a belvárosba és segített olcsó hotelt keresni. Egy kiabálásoktól hangos, szegényebb, sötét kapualjakkal tűzdelt részen jártunk. M mondta, hogy ez egy veszélyes rész, gyakoriak a lövöldözések, a balhék, s hogy ide a rendőrség sem jön. Majd párszáz méter után leparkolta az autót, s intett, hogy kövessük. Megbeszéltük, hogy másnap beugrik és megmutatja nekünk a várost, majd – bár még csak délután volt – elnyomott minket az álom. Másnap hiába vártuk M-et, így magunk vettük nyakunkba a várost.

Alex önfeláldozóan járt velem követségről követségre, de mivel ő csak 20 napra kapott vízumot (ki tudja, miért), néhány nap után azzal búcsúztunk el egymástól, hogy Indiában majd talán újra találkozunk. Délfelé vette az irányt, átkompozott Dubaiba, onnan pedig repülővel indult „Tajmahaliába”.

A cikksorozat előző részei:

 • Autóstoppal a Föld körül I.
 • Autóstoppal a Föld körül II.
 • Autóstoppal a Föld körül III.
 • Autóstoppal a Föld körül IV.
 • Autóstoppal a Föld körül V.
 • Autóstoppal a Föld körül VI.
 • Autóstoppal a Föld körül VII.
 • Autóstoppal a Föld körül VIII.
 • Autóstoppal a Föld körül IX.
 • Autóstoppal a Föld körül X.

 • Hozzászólások

  Halállal végződött az egyik legelső nagy doppingbotrány

  Halállal végződött az egyik legelső nagy doppingbotrány

  Hamarosan kezdetét veszi Párizsban a XXXIII. újkori olimpia, amelyre az egész világ figyel majd.

  Chieriben, a tornyok, szőttesek és Napóleon kedvenc nasijának városában jártunk

  Chieriben, a tornyok, szőttesek és Napóleon kedvenc nasijának városában jártunk

  Az északi félgömb 45 fokos szélességi körén, Torinótól mintegy tizenöt kilométerre fekszik Chieri, az olasz szőtt kelmék egykori fellegvára, amely gasztronómiai hagyományokban sem szűkölködik.

  Római kori barakk maradványaira bukkantak

  Római kori barakk maradványaira bukkantak

  A kutatók az exeteri székesegyház mellett végeztek ásatást.

  Bemutatták III. Károly első királyi portréját

  Bemutatták III. Károly első királyi portréját

  Ez az első hivatalos portréfestmény, amelyet az angol király megkoronázása óta bemutattak róla.

  Titokzatos, föld alatti építményt találtak a gízai piramisoknál

  Titokzatos, föld alatti építményt találtak a gízai piramisoknál

  A kutatók geofizikai vizsgálatok során észleltek anomáliákat a gízai piramisok szomszédságában.

  National Geographic 2024. májusi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  15 900 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket