Ivó, Iván, Milán2024. május 19., vasárnap
Kultúra

Kiváló állapotú bronzkori cipő egy örmény barlangból

National Geographic Magyarország

A mai szemmel is modern lábbelit juhtrágya és szárazság konzerválta. A felfedezés a világ legismertebb cipőtervezőjét is megdöbbentette

„Hihetetlen, mennyire hasonlít ez a cipő a mai, modern viseletre” – jelentette ki Manolo Blahnik cipőtervezőjét. A régészek szerint ez a világ legöregebb ismert bőrcipője.

Az 5000 éves, mokaszin jellegű cipőre az azt fedő mérhetetlen mennyiségű ju trágya miatt meglepően jó állapotban találtak rá egy örmény barlangban történt ásatások során.

A mai női mérettel mérve 7-es méretű (USA) cipellő valószínűleg mérték után készült a tulajdonos jobb lábára, aki lehetett férfi, vagy nő is. A kor örmény lábméreteiről nem sokat tudunk, ezért leginkább csak feltételezésekbe bocsátkozhatunk. Az egyetlen marhabőrből szabott cipőt oldalt és hátul bőrdarabkákból készült fűzőkkel fogták össze. A mai cipők is készülnek hasonló módon egyetlen bőrdarabból kivágva, ez azonban komoly felárat jelent.

„A cipőt alkotó bőrt két rétegbe vágták majd kicserzették azt. Ez valószínűleg elég új eljárásnak hatott akkoriban” – magyarázta Ron Pinhasi, az ásatás társvezetője.

Yvette Worall, az angol Conker Kézi Készítésű Cipők Társaságának tervezője hozzátette: „Úgy vélem, hogy a bőrt először benedvesítették, majd később vágták és varrták méretre. Ehhez a lábat használták kaptafának.”

A végeredmény nemcsak Blahnik számára volt meglepően ismerős. A kanadai Bata Cipőmúzeum kurátora, Elizabeth Semmelhack szerint „Ami engem rögtön megfogott, az az volt, hogy a cipő mennyire hasonlít a hagyományos balkáni viselethez, a mai opanke-hoz, amelyet helyi, regionális fesztiválok alkalmával még a ma is felvesznek.”

Legidősebb és legjobb állapotban fennmaradt ókori cipő
Radiokarbonos kormeghatározás szerint i. e. 3500 táján, a bronzkorban készített történelem előtti cipő a sarok és a lábfej részénél erősen össze van nyomódva, ami valószínűsíti, hogy viselője több mérföldet gyalogolt benne. De a lábbeli egyáltalán nincs viseltes állapotban.

Az ebből a korból származó cipőleletek igen ritkák, mert a bőr és a növényi alapanyagok nagyon gyorsan elbomlanak. De ebben az esetben a leletet tartalmazó barlang mélyedését a bronzkort követő emberi élet során felhalmozódott juhtrágya vastag rétege fedte.

„A hűvös barlangi környezet szárazon tartotta, a trágya pedig megszilárdította a leletet” – mondta el Pinhasi, a <Í>PLoSONE folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerződje.

Miért készítettek a bronzkorban cipőt?
A láb védelme lehetett a fő oka annak, hogy az emberek cipőt kezdtek hordani, és minden bizonnyal ez volt a helyzet a legősibb lábbeli készítésekor is. Az örmény barlang környezetében „a felszín nagyon hepehupás, sok hegyes, éles kő található itt és szúrós bokrok is” – mondta Gregory Areshian, a kaliforniai Egyetem régésze, a tanulmány társszerzője, akinek munkáját egy részben a National Geographic Society Kutatási és Felfedezési Bizottsága támogatja.

Továbbá ilyen cipők hozzájárulhattak ahhoz, hogy viselőjük a térség extrém hőmérsékletével is megbirkózzon. Nyáron a terület 45 C fok fölé is melegedhetett, télen pedig fagypont környékére süllyedt a hőmérséklet. A cipőt hosszabb távolságok megtétele miatt is használhatták.

„Ezek az emberek hosszú távolságot tettek meg mindennapjaik során. A barlangban 120 kilométerrel messzebbről származó obszidiánból következtetünk erre” – mondta Areshian.

Blahnik, a cipőtervező úgy véli, hogy még ezt az egyszerű designt is stílusként használták a korabeli emberek. „Nyilván a cipő fő funkciója a láb védelme volt, de nincsenek kétségeim afelől, hogy a cipők kinézete és jellege különböző törzsekhez tartozást volt hivatott mutatni” – nyilatkozta Blahnik, aki azért tud egyet s mást az öltözet által kifejezett identitásról. „Biztos vagyok benne, hogy a cipő a megjelenés része volt, amelyet azért viseltek, hogy megkülönböztessék magukat más törzsektől” – tette hozzá.

Nem is a világ legidősebb cipője
Ezt megelőzően a legrégebbi ismert, zárt orrú cipő tulajdonosa Ötzi, az 5300 évvel ezelőtt élt jégember volt, akit az Osztrák-Alpokban találtak 1991-ben. A szandáloknak azonban még ennél hosszabb történetük van. A missouri Arnold Research-barlangban felfedezett, legidősebb példány mintegy 7000 évvel ezelőtti időkből származik.

A cipőviselés majdnem egyidős a legidősebb ismert lábbelivel. Például, egy 40 ezer éves emberi maradvány vékonyodó lábfejcsontjai arra utalnak, hogy a cipőket már akkoriban is viseltek.

 A 40 ezer éves emberi láb vékonyodó lábfejcvsontjai cipőviselésre utalnak. (Fotó: Hong Shang/Washingtoni Egyetem/National Geographic)

A 40 ezer éves emberi láb vékonyodó lábfejcvsontjai cipőviselésre utalnak. (Fotó: Hong Shang/Washingtoni Egyetem/National Geographic)

„Ötzi cipőjével összehasonlítva, a most megtalált bőrcipő vékony emberre készült” – vélekedett Jacqui Wood független angol régész, aki részletesen tanulmányozta Ötzi lábbeijét, és úgy gondolja, hogy az új tudományos felfedezés helytálló. „A jégember cipője másik minőségben készült. Alja barna medvebőrből készült, az oldala szarvasbőrből, belül pedig kéregből készült fűzőt használtak, ami összehúzta a cipőt a láb körül.”

Igaz az, hogy hasonló cipőket máshol máskor már találtak, de a tanulmány két szerzőjre, Pinhasi és Areshian úgy véli, kézenfekvő, hogy a stílus, a jelleg Örményországból származik. „Számos más újítás, felfedezés, mint a korongozás, ékírás, gyapjútermelés az ősi Közel-Keletről származik. És lehet, hogy Örményország adja meg a kulcsot a cipő prototípushoz, mely aztán később egész Európában elterjedt” – fejtette ki Pinhasi.

Rebecca Shawcross, az angol Northamponi Múzeum és Művész Galéria cipőtervezője szerint „Biztosak lehetünk abban, hogy ez a most felfedezett cipődizájn jelentette az észak-amerikai mokaszin előfutárát. A mokaszin igen népszerű cipő, amelynek hatása a mai lábbelikben is fellelhető például szabadidőcipőkben vagy férfiak számára készített papucs jellegű cipőkben.”

A világ legöregebb bőrcipőjén túl
Miután a mokaszinkérdés megoldódott, a tanulmányt jegyző csapatnak további kirakókat kell a helyére illeszteni, hogy megoldják az Areni-1 barlang rejtélyét. A cipő mellett ugyanis az ősi juhtrágya vadkecskeszarvakat, gímszarvascsontokat és felfordított, törött edénydarabokat is rejtett.

„A tárgyak különleges gyűjteménye ez” – jelentette ki Pinhasi, hozzátéve, hogy nem lenne meglepődve, ha ezek valamennyien szimbolikus jelentéssel bírnának.

Kapcsolódó cikk:
Ötzi, a hótalp feltalálója?

Hozzászólások

Halállal végződött az egyik legelső nagy doppingbotrány

Halállal végződött az egyik legelső nagy doppingbotrány

Hamarosan kezdetét veszi Párizsban a XXXIII. újkori olimpia, amelyre az egész világ figyel majd.

Chieriben, a tornyok, szőttesek és Napóleon kedvenc nasijának városában jártunk

Chieriben, a tornyok, szőttesek és Napóleon kedvenc nasijának városában jártunk

Az északi félgömb 45 fokos szélességi körén, Torinótól mintegy tizenöt kilométerre fekszik Chieri, az olasz szőtt kelmék egykori fellegvára, amely gasztronómiai hagyományokban sem szűkölködik.

Római kori barakk maradványaira bukkantak

Római kori barakk maradványaira bukkantak

A kutatók az exeteri székesegyház mellett végeztek ásatást.

Bemutatták III. Károly első királyi portréját

Bemutatták III. Károly első királyi portréját

Ez az első hivatalos portréfestmény, amelyet az angol király megkoronázása óta bemutattak róla.

Titokzatos, föld alatti építményt találtak a gízai piramisoknál

Titokzatos, föld alatti építményt találtak a gízai piramisoknál

A kutatók geofizikai vizsgálatok során észleltek anomáliákat a gízai piramisok szomszédságában.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket