Auguszta, Bertold2024. március 29., péntek
Kultúra

Programajánló július 1-től

National Geographic Magyarország

Beköszöntött az igazi forró nyár és ezzel a nyári fesztiválok időszaka is. A nyaralókat számtalan zenés és kulturális programmal várják az ország legtávolabbi szegletében is. A széles kínálatból állítottunk össze egy színes egyveleget.

Március 27– július 11. Tingatinga – Afrika színei
Afrika rejtélyes, misztikus világát mutatja be a „Rítusok és ritmusok” – Tingatinga festészet Tanzániából elnevezésű kiállítás, mely még július 11-ig látogatható a Békés Megyei Munkácsy Mihály Múzeumban. Afrika vibráló színeit, gazdag, buja világát és egzotikus szépségét hozzák el ezek a tanzániai festmények, amelyek a tingatinga néven ismert művészeti irányzat születésének eredeti helyszínéről, Dar es Salaam-ból indultak világhódító útjukra. A tingatinga festmények sajátos kettősséget hordoznak. Egyszerre fejezik ki a természet erejét és törékenységét, a hétköznapi élet egyszerűségét és misztikáját, a tanzániai környezet energikus szépségét és annak ellentmondásait. A tanzániai tingatinga festészeti irányzat 2008 óta mutatkozik be rendszeres kiállításokkal Magyarországon.
Helyszín: Békéscsaba Békés Megyei Munkácsy Mihály Múzeum.
Internet: www.munkacsy.hu

Május 22–augusztus 23. Szegedi Szabadtéri Játékok
A Szegedi Szabadtéri Játékok programjainak már több évtizedes hagyományokat őrző múltja van. A legelső Játékokra 1930 őszén került sor a Fogadalmi Templom felszentelése apropójából, melynek megrendezésének ötlete a híres szegedi költőben, Juhász Gyulában már 1926-ban felmerült. Ezt követően a háború idején ugyan szüneteléssel, de később is töretlen sikerrel kerültek megrendezésre minden év nyarán Szeged szabadtéri előadásai.
A Szegedi Szabadtéri Játékok műsorkínálata 2010-ben igazi szuperprodukciókkal várja a jó szórakozásra és a kultúrára éhes közönségét. Szuperkoncertek és a színházi élet legkiemelkedőbb darabjai kerülnek a Dóm téri szabadtéri színpadra. A Szabadtéri Játékok „Nulladik nappal” indult már május 22-én, amikor is a közönség a 100 éves Délmagyarország médiatámogató napilap öt órás szülinapi szuperkoncertjének örvendhetett. Az igazi színházi előadások sorozata, azonban július 2-án veszi kezdetét. Olyan közönségcsalogató színpadi produkcióknak lehetünk élménygazdái, mint a Carmen opera előadásai, a Hair és a My Fair Lady musicalek, a Dózsa című szabadtéri néptánc műsora vagy az Operett-Opera Gála.
Helyszín: Szeged, Dóm tér
Internet: http://www.szegediszabadteri.hu/

Július 1–július 4. Balatonfüredi 42. Kékszalag T-Mobile Nagydíj és Fesztivál
Vitorlát bontanak Balatonfüreden a 42. Kékszalag T-Mobile Nagydíj és Fesztivál résztvevői, hogy megküzdjenek egymással és jó széllel, szerencsésen célba érjenek. A legpatinásabb tókerülő indulói – várhatóan több mint 700 hajó, 3500 versenyzője – ezúttal július 2-án, reggel kilenc órakor rajtolnak el a balatonfüredi kikötőből, hogy a Balatonkenese, Siófok, Tihanyi-cső, Keszthely, Balatonfüred útvonalon haladva végül befussanak Füredre, lehetőség szerint minél rövidebb idő alatt teljesítve a majd 150 kilométeres távot.
A Balaton és a vitorlázás szerelmesei nem csak a vizet szelő vitorlások semmihez sem fogható látványával, na meg a verseny izgalmával számolhatnak, hisz a 42. Kékszalag T-Mobile Nagydíjat idén is kíséri a már hagyományosnak mondható Kékszalag Fesztivál. Ennek keretében július 1-jén és 2-án rendezik meg szinkronrepülést, ballonvadászatot és freestyle repülést magába foglaló Grand Aero Challenge repülőshow-t, illetve a „nagyokat” megelőzve július 1-jén a „kisebbek”, azaz a serdülő-, ifjúsági és utánpótlás korosztály is vitorlát bontanak a már szintén hagyományosnak mondható, III. Kékpántlika versenyen.
Helyszín: Balatonfüred
Internet: www.kekszalag.hu

Július 1–július 4. I. Nemzetközi Kert- és Parkszobrászati Kiállítás és Vásár
A kertszobrász, kertdekorációs szakma négy napos seregszemléje, Magyarország egyik legszebb kastélyparkjában. Nemcsak szobrok, hanem kerti szökőkutak, ivókutak, napórák, madáritatók, kerti lámpások, padok is szerepelnek a kiállítók kínálatában. A gyermekeknek játszóházzal, bábelőadással, kézműves foglalkozással, a felnőtteknek tematikus kiállításokkal, nyereméyjátékkal színesítik a programot a rendezők.
Helyszín: Szabadkígyós Wenckheim-kastély
Internet: http://kertszobrasz.wordpress.com/, http://vilagiskola.lapok.hu/

Július 1–augusztus 1. VIII. Szegedi Várjátékok
Immár nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a Szegedi Várjátékok színházi előadássorozat. A tavalyi sikerre való tekintettel a már megszokott programokon kívül újra helyet kap a Kapaszkodó-Kamoszodó, amely a gyermekek illetve fiatalok egészséges életmódra való nevelését szolgálja. Idén a Némó Úszósuli Nyári sporttáborral és a SZTE Rekreációs tanszékkel működnek együtt a szervezők. Így az idén mindenfajta kiegészítő szolgáltatás ingyenes lesz, a kézműves foglalkozáson át a sportrendezvényekig. Az előadások jegyárai ugyanúgy, mint tavaly: 600-3.500 Ft lesznek. A gyermekeknek itt lesz Kisvakond; Robin Hood; Vizipók; Ágacska. A Pinceszínház saját bemutatójaként A Varázslatos madárijesztő c. zenés mesejátékot láthatják. A Felnőtteknek itt lesz Goldoni: Legyező; Férfi lét címmel zenés Faludy est; Marica Grófnő és Pinceszínház saját bemutatójaként egy népi színmű. A megnyitót követően július 1. – július 4. között a főszerep a gyermekelőadásoké lesz.
Helyszín: Szeged, Móra-park, Várkert.
Internet: http://www.szegedivarjatekok.hu/

Július 2–július 4. “Erdélyország az én hazám.”
Világtalálkozóvá nőtte ki a rendezvény sorozat, amely négy esztendővel ezelőtt indult útjára, s mostanra nem csak az onnan elszármazottak, hanem Erdély szerelmeseinek is igazi, fesztiválhangulatú nemzetközi találkozójává fejlődött. Az esemény alatt megelevenedik Erdély múltja, jelene és jövője. A Nagy Színpad a táncos-, komikus, könnyűzenei műsorok és a poétikus előadások helyszínévé válik. A Kis Színpadon kerekasztal beszélgetések lesznek, ismert közéleti személyiségek meghívásával. Főbb témák: Trianon, Erdély 1989-1990-es eseményei, Székelyföld jövője, Erdélyiek a nagyvilágban. A Kós Károly Előadóteremben tárlat bemutatókra kerül sor, majd Műszaki-, Gazdasági-, Természettudományi Konferenciát tartanak. Vasárnap neves erdélyi hírességekre emlékeznek, valamint író-olvasó találkozókra invitálják, a nagyérdeműt. Az ifjúsági és kézműves sátorban vetélkedők, szórakoztató matiné műsorok, báb előadások, amatőr fellépők bemutatkozása, ügyességi játékok és kézműves foglalkozások teszik változatossá az ifjoncok szabadidejét. S persze, nem csak kiváló programokon vehetnek részt a jelenlévők, hanem megismerkedhetnek és megízlelhetik Erdély konyhájának ízeit, egyedi italait, borait.
Helyszín: Verőce, Csattogó-völgy
Internet: http://www.erdelyhon.hu/

Július 2–július 4. XIX. VW Bogár Találkozó – a gárdonyi Sport Beachen
Az ország legnagyobb és legnépszerűbb bogaras találkozóján adnak randevút, a szélrózsa minden irányából érkező bogarak szerelmesei is, immáron tizenkilencedik alkalommal Gárdonyban a Sport Beach-en. A szóbeszéd szerint a Bogarasok egy igazi, nagycsalád. Ha valaki járt már köztük, az iménti állítást alátámaszthatja. A kis púpos szerelmesei minden helyzetben összetartanak és segítenek egymásnak, de szívesen fogadják a „kintről” érkezőt is. A jó hangulatú találkozón a kívül állók is számos programban részt vehetnek és részesei lehetnek az önfeledt bogarazásnak. A programok között találhatunk LEG-LEG-LEG Versenyt, Bogaras Futamot, Bogaras Ügyességi Versenyt, Vízi-bicikli gyorsulási versenyt, Póker versenyt, Esti-éjszakai házibulit.
Helyszín: Gárdony, Sport Beach
Internet:
http://velenceito.info/programok/xix-vw-bogar-talalkozo-2010-julius-2-4/

Július 2–július 10. II. Aranykulcs Fesztivál és X. Mesterségek Bölcsője Alkotónapok
A hagyományos Mesterségek Bölcsője Alkotónapok mellett rendezik meg Kulcsban az Aranykulcs Fesztivált.
Helyszín: Kulcs, Császár tanya és sportpálya
Internet: http://www.kemencekulcs.hu/

Július 3. Bivalyfesztivál Kápolnapusztán
Harmadik helyezést ért el a Kápolnapusztai Bivalyrezervátum a volt környezetvédelmi és önkormányzati minisztérium, valamint a Magyar Turizmus Zrt. közös pályázatán, így méltán viselheti, “Az év ökoturisztikai létesítménye 2010” címet. Július 3-án Bivalyfesztivált rendeznek, ahol a látogatók közelebbről is megismerhetik a dagonyázó állatokat. A rezervátum 1992-ben jött létre, azzal a céllal, hogy megakadályozzák a magyarországi bivalyállomány kipusztulását. Tizenhat bivalytehén és egy tenyészbika voltak első lakói. Mára több mint kétszáz jószág lakik ott, és évente több mint hatvan borjú születik. 2010. a biodiverzitás világéve, amely keretén belül a Balaton-felvidéki Nemzeti Park a Balaton-felvidék biológiai sokféleségére szeretné felhívni a figyelmet. A rendezvényen minden előkerül, aminek köze van a bivalyokhoz. Lesz itt bivalysimogató, kézműves vásár, játszóház, és bivalyból készült ételkóstoló is.
Helyszín: Kápolnapuszta (Balatonmagyaród és Zalakomár között), 10-18 óráig
Internet: http://www.bfnp.hu/magyar/oldalak/bivalyfesztival_2010/

Július 3. VIII. Mernyei Krumplis Fesztivál
A mernyeiek a burgonyát választották gasztronómiai címernövényüknek. 2003-óta évente egyszer arra szentelnek egy rendezvényt, hogy bemutassák, mi mindent lehet ebből a köznapi alapanyagból főzni. Ehhez várják a versenyzőket az ország minden tájáról, s ígérik, hogy az egyszerű vendégek sem maradnak kóstoló nélkül. Hogy mi minden készíthető burgonyából, köznapi nyelven krumpliból, az kiderül e napon Mernyén. Komplett krumpli-lakomától a köretművészet remekéig sokféle alkotással találkozhat az idelátogató.
Helyszín: Mernye Kossuth tér 13. Plébánia Kert
Internet: www.mernyeert.hu

Július 3. Kisnánai Várjátékok
A hagyományosan megrendezésre kerülő várjátékok ezen a napon újra megeleveníti a vitézek korát. Láthatók vitézi bemutatók, boszorkányégetés, boszorkány verseny, középkori táncok, zenék, mutatványosok, kézműves vásár. Vitézi próbák látogatóknak. Gyerekeknek: kincskereső játék, kézműves foglalkozások Középkori gasztronómia, borkóstolás és vásár.
Helyszín: Kisnánai Vár
Internet: www.kisnana.hu

Július 3. Nemzetközi, országos és megyei vadásznap
A rendezvény a világ minden tájáról látványos seregszemlére várja a vadászatot, a természetet kedvelőket. A vadásznap főbb programjai: ünnepélyes megnyitó a bazilika előtti színpadon, fúvószenekari térzene, zenés-táncos műsor és vadászruházati divatbemutató, országos trófea-, képzőművészeti és fotókiállítás a Csontváry Múzeumban, hagyományőrző solymász- és íjászbemutató, vadászkutyák tenyészszemléje és fajtabemutatója a Barbakán várárokban, országos lövészeti főverseny, országos szarvashívó verseny, Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Szakmai Konferencia, vadászok pálinka- és borversenye.
Helyszín: Pécs, különböző helyszínek
Internet: http://www.pecsiprogramok.hu/program.php?id=2002

Július 3. “Érj át!” távúszás “KM túra 2010”
Szombaton rendezi a Szegedi Sport és Fürdők Kft. a maty-éri Kajak-kenu Olimpiai Központban az “Érj át!” távúszást. A “KM túra 2010” sorozat harmadik rendezvényén  2.000 és 4.000 méteres táv teljesítése várja az úszás szerelmeseit az ország egyik legszebb sportlétesítményében. 
Helyszín: Szeged, Maty – ér, Nemzeti Kajak-kenu és Evezős Olimpiai Központ
Internet: http://www.szegedsport.hu/pics/stories/2010_erj_at/erj%20%20kiir%2010%20szines.pdf

Július 3–július 4. VIII. Országos Péknapok az időutazás jegyében – Komárom
Immár hagyományosan a Monostori erőd ad otthont az Országos Péknapok című rendezvénysorozatnak. A fesztivál indulása óta évente más-más történelmi korszakot mutat be a kenyér- és gasztronómiatörténet tükrében. A Pékek utcájában folyamatosan sülnek a kenyerek, készülnek az ínycsiklandozó étkek az esti korhű lakomára. Az erőd rejtett zugaiban tarkaruhás mutatványosok, kézművesek és csepűrágók szórakoztatják a nagyérdemű közönséget, a boltozott termekben kiállítások nyílnak, az udvaron históriás muzsika csendül fel, táncba hívva az ideutazó időutazó látogatókat. programot még hagyományőrző bemutatók, pékek múltidéző bemutatói, kézműves foglalkozások, játszóház, kirakodó vásár, kiállítások, zenés-táncos előadások és rendkívüli tárlatvezetések.
Helyszín: Komárom, Monostori Erőd
Internet: http://www.fort-monostor.hu/index.php

Július 3–augusztus 15. Nyár a Lánchídon
Újra megrendezésre kerül a Nyár a Lánchídon program, ahol a nyüzsgő forgatagban a vásári portékák, kürtös kalács, zenészek és mutatványosok bűvöletében sétálhatunk át a Lánchídon.
Idén nyáron hétvégenként ismét a gyalogosoké, bámészkodóké, szórakozni vágyóké, vásárosoké és leginkább a művészeké lesz a főszerep, Budapest egyik jelképének számító hídján, a Lánchídon. Minden alkalommal meglepetésekkel és különleges programokkal várják a gyerekeket és a felnőtteket. Lesznek tűzzsonglőrök, ördögbotosok, trillások, zenészek, táncosok, utcai mutatványosok. A hídon átsétáló érdeklődők magyar kézművesek és népi iparművészek portékáiból vásárolhatnak. A megpihenni vágyók a vendéglátó-pavilonoknál hűsített italokkal, gasztronómiai ínyencségekkel, kürtőskaláccsal, töki pompossal és fagylalttal csillapíthatják szomjukat és étvágyukat..
Helyszín: Budapest, Lánchíd, Hősök tere, Pesti rakpart
Internet: www.fesztivalvaros.hu

Július 4–július 10. Suvadás Népművészeti Tábor
A résztvevők gazdag kínálatból választhatnak kézműves mesterséget (korongozás, gyöngyfűzés, fafaragás, kézi szövés, kosárfonás, bőrművesség, lószőrfonás, nemezelés, bábkészítés, batikolás), délutánonként tánctanítás. Minden este táncház, gyerektáncház zenekarral. A tábor az arlói suvadással keletkezett tó partján kerül megrendezésre, lehetőség van strandolásra, más partszakaszokon pedig a horgászni vágyók részére is biztosított a nyugodt kikapcsolódás.
Helyszín: Arló Suvadás u. 1.
Internet: www.arlo.hu/suvadas/index.php

Ladányi László

7000 éves kenukat találtak Olaszországban

7000 éves kenukat találtak Olaszországban

A leletek sokat elárulnak az újkőkori emberek tudásáról.

Ne legyen ajándék húsvétra élő állat!

Ne legyen ajándék húsvétra élő állat!

Óva int az élő állat húsvéti ajándékozásától az Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület.

Több ezer éves szekeret rejtett egy sír

Több ezer éves szekeret rejtett egy sír

A 35-40 éves korában elhunyt férfit szarvasmarháival és szekerével együtt temették el.

Rejtett, ősi alagútrendszert találtak Izraelben

Rejtett, ősi alagútrendszert találtak Izraelben

A felszín alatti folyosókat rejtőzködésre használhatták a Bar Kohba-felkelés idején.

Ezeréves korcsolyát találtak

Ezeréves korcsolyát találtak

A Csehországban feltárt lelet ritka bepillantást nyújt a középkori emberek találékonyságába és mindennapjaiba.

National Geographic 2024. márciusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket