Auguszta, Bertold2024. március 29., péntek
Kultúra

Programajánló július 8-tól

National Geographic Magyarország

Továbbra is a nyár, a meleg, a labdarúgó-világbajnokság és a szabadságolások időszakát éljük. Ilyenkor sokan családosan vonulnak ki a vízpartokra hűsölni, vagy esténként egy-egy könnyű vagy komolyzenei, színházi, illetve táncos mulatságon kikapcsolódni. Ugyanakkor számos olyan szabadtéri és kulturális program közül is válogathatunk, ahol rácsodálkozhatunk természeti értékeinkre, vagy éppen elmerenghetünk művészeti, vagy történeti hagyományaink gazdagságán.

2010. május 15.- július 31. Rippl-Rónai József gyűjteményes kiállítása Győrben
A gyűjteményes kiállítás Rippl-Rónai József festőművész egyik fő alkotásának, a Maszkos csendélet századik születésnapjának alkalmából született. A tárlat a művész munkásságának számos jelentős darabját mutatja be. Megtekinthetők lesznek többek között az Apám és Piacsek bácsi vörösbor mellett (Magyar Nemzeti Galéria), és a Zorka fekete kesztyűvel (Rippl-Rónai Múzeum) című festmények.
Kieselbach Tamás jóvoltából szerepelni fog a Narancsos csendéletet, mely a Városi Művészeti Múzeum tulajdonában lévő Maszkos csendélet párja. A rendező intézmény olyan műveket is kiállít saját anyagából, melyeket eddig nem láthatott a nagyközönség. A művész íróportréi közül Karinthy Frigyes, Schöpflin Aladár arcképe, és számos nagyszerű enteriőrkép, tusrajz, grafika látható. A tárlathoz gazdag közművelődési programajánlat kapcsolódik borkultúra estekkel, kreatív múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, családi múzeumi délutánnal.
Helyszín: Győr, Városi Művészeti Múzeum főépülete, Esterházy-palota, Király u. 17. kedd-vasárnap 10-18 óráig
Internet: www.artmuz.hu

2010. június 4. – július 11. Súgott képek – Nagy B. István Emlékkiállítás
Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész alkotóként és művészetoktatóként is a kortárs magyar képzőművészet meghatározó egyénisége volt. Az egri Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola tanára volt. Természetelvű, figurális festő volt, de kompozíciói szimbolikusak, epigrammaszerűen tömörek. Egy-egy képet egy vezető szín dominanciájára komponálta, ez igen gyakran a kékeszöld variációira épül. Szellemi örökségének őrzői azt tartják méltónak életművéhez, ha annak egészét a „Súgott képek” meggyőződése szerint gondozzák. A kiállítás hétfő kivételével, naponta 10.00-19.00 óra között látogatható.
Helyszín: Debrecen, Kölcsey Központ, Hunyadi utca 1-3.
Internet: http://www.kolcseykozpont.hu/

2010. július 5. – július 17. Shakespeare Fesztivál
Gyulai Várszínház – az Összművészeti Fesztiválon belül – 2005 óta rendezi meg a kéthetes Shakespeare Fesztivált július elején. A szervezők célja, hogy legyen Magyarországon egy olyan rangos, nemzetközi fesztivál, ahova a legjelentősebb Shakespeare előadásokat hívják meg itthonról és külföldről. A fesztiválon nem osztanak díjakat, a rangot a fesztiválra történő meghívás adja. A főprogramba az éves várszínházi Shakespeare bemutató mellé egy előadást a magyar nyelvterületről, kettőt külföldről hívnak. A kísérő programokban a műsort színházi előadások és más műfajok bemutatásával is színesítik: reneszánsz zenei koncertek, jazz koncertek, táncelőadások, utcaszínházi előadások, alternatív színházi előadások, színművészeti egyetemisták előadásai, filmek vetítése, Shakespeare konferenciák, Shakespeare konyhája – gasztronómia.
Helyszín: Gyulai Várszínház, illetve lásd a programnál
Internet: www.shakespearefesztival.hu

2010. július 7. – július 11. IX. Dévaványai Dobfesztivál
A családias hangulatú Dobfesztiválon napközben a helyszín adta strandolási lehetőség mellett multikulturális zenei- tánc- és képzőművészeti workshopok és családi programok, valamint ismeretterjesztő civil programok, esténként pedig ütőhangszer-orientált világzenei koncertek, tánc-, zsonglőr- és capoeira bemutatók várják a látogatókat, a koncertek után a törzsi hangulat kedvelői pedig az elmaradhatatlan, tábortűz körüli közös dobolásban révülhetnek el.
A Dévaványai Dobfesztivál gazdag programkínálata minden korosztálynak igyekszik valami érdekességgel szolgálni. A Civil Sátorban a környezettudatosság és multikulturalizmus szerteágazó témakörével foglalkozó civil szervezetek mutathatják be a közönségnek munkásságukat. Bemutatkoznak a különböző hagyományos képzőművészeti irányzatok is, így a korongozás, fafaragás, népi hangszerkészítés, valamint felidézik a hagyományőrző foglalatosságokat, az íjászat és a baranta világát. A négynapos fesztivál persze alapvetően a szórakozásról szól, ehhez járulnak hozzá a világzenei koncertek és élőzenés táncelőadások a Nagyszínpadon. A koncertek során az afrikai, arab, ausztrál, latin-amerikai, balkáni és persze magyar népzene, valamint ezek különleges kombinációinak fülbemászó ritmusai teremtik meg az igazi nyár esti fesztivál hangulatot. A zenei produkciókat afro-tánc és hastánc előadások, brazil capoeira és tűzzsonglőr bemutatók színesítik.
Helyszín: Dévaványai Termál Strandfürdő
Internet: www.dobfesztival.hu

2010. július 8. Ismerkedés az Állatfarm lakóival Gyenesdiáson
Manapság, aki városban lakik, ott nő fel, nehezen tudja elképzelni, milyen is az élet egy igazi farmon, milyen állatok vannak ott, miért tartják őket. Aki ellátogat a farmra, megfigyelheti, megsimogathatja az állatokat, elbeszélgethet a gazdával, megnézheti hogyan dolgoznak, és úgy egyáltalán, részese lehet mindannak, amit a farm jelent – az állatok gondozását, etetését, gyógyítását. Gyermekeknek különleges élményt nyújtó program.
Időpontok, nyitva tartás:
2010. július 8. /csütörtök/ 10:00
2010. július 15. /csütörtök/ 10:00
2010. július 22. /csütörtök/ 10:00
2010. július 29. /csütörtök/ 10:00
2010. augusztus 5. /csütörtök/ 10:00
2010. augusztus 12. /csütörtök/ 10:00
2010. augusztus 19. /csütörtök/ 10:00
2010. augusztus 26. /csütörtök/ 10:00
Helyszín: Gyenesdiás, József Attila u. 5.
Internet:
http://www.gyenesdias.info.hu/info/aktiv-nyaralas/allatfarm-latogatasa.html

2010. július 8. Állati kalandok Budapest akváriumában
Csütörtökönként 15 órakor látványos cápaetetésekre kerül sor Budapest közel 1, 4 millió literes, 4 méter mély óriás akváriumában. A Tropicarium szakképzett állatgondozói hetente merülnek le a kb. 21-23 C fokos sós vízbe, hogy kézből etessék a vizek félelmetes ragadozóit és megtisztítsák a medencét. A gondozók kb. 12-15 kg tengeri halat adnak alkalmanként a ragadozóknak. Nyolc, karnyújtásnyira elúszó félelmetesnek látszó hatalmas cápa, simogatható ráják, sok ezer színpompás édes- és sósvizű hal, 5 különböző faj a világ legkisebb majmocskái közül, szabadon repkedő egzotikus madarak, színes kígyók, lustán elnyúló aligátorok, “nemszeretem” rovarok és “mérges” kétéltűek tekinthetők meg a Tropicariumban.
Időpont, nyitva tartás:
2010. július 8. /csütörtök/ 15:00
2010. július 15. /csütörtök/ 15:00
2010. július 22. /csütörtök/ 15:00
2010. július 29. /csütörtök/ 15:00
Pénztárzárás kapuzárás előtt 1 órával.
Helyszín: Budapest, Tropicarium, Nagytétényi u. 37-43.
Internet: http://www.tropicarium.hu/

2010. július 9. – július 11. Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok
A hagyományosan minden évben július második hétvégéjén tartott, 1985 óta megrendezett Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok programsorozat a középkori királyi város, Visegrád fénykorának hangulatát, Károly Róbert és Nagy Lajos királyok uralkodásának idejét eleveníti fel. A programsorozaton több mint félezer, korhű ruhába öltözött kosztümös szereplő vesz részt. A fesztivál minden napján délelőtt királyi menet indul a katolikus templomtól a királyi palotáig. A XV. századot idéző, korhű kosztümökbe öltözött szereplőket páncélos lovagok és díszes kíséret követi. A palota udvarán kialakított pályán naponta többször másfél órás lovagi tornát nézhet végig a közönség. A torna során idegen lovagok, csehek, lengyelek, bajorok, olaszok küzdenek meg egymással, valamint a magyar Szent György lovagrend tagjaival.
A palotajátékokhoz kapcsolódó, a középkori vásárok hangulatát idéző kísérőrendezvények ingyenesek. A királyi palota előtt található Fő utcában, a Salamon-torony utcában, valamint az alsó vár udvarán a régi mesterségek művelői mutatják be és árulják termékeiket. A palota előtti parkban játszóház és kézműves foglalkozások várják a gyerekeket, míg a parkszínpadon bábelőadások, vásári komédiások, mutatványosok, táncbemutatók, régi zenei koncertek szórakoztatják a látogatókat. A királyi palota főbejáratával szemben a XIV-XV. századi, korhű katonai táborban a lovaglást, az íjászatot és a lándzsavetést próbálhatják ki az érdeklődők.
Helyszín: Visegrád
Internet: http://www.palotajatekok.hu/

2010. július 9. – július 11. Széna vagy Szalma Fesztivál és Magyarok Vására
Második alkalommal rendezik meg a Lakitelek melletti festői szépségű Tőserdőben a Széna vagy Szalma hagyományőrző fesztivált, amit idén kiegészít a különböző érdekes, egyedi, hasznos és mindenekelőtt magyar termékekkel érkező kézművesek és őstermelők sokadalma a Magyarok Vására. A rendezvény három napja alatt a folklór és tradicionalitás lesz főszerepben, mindezek mellett célul tűzik ki a természet, a helyi flóra és fauna bemutatása a Nemzeti Park munkatársainak segítségével. A családosokat gyermekprogramokkal, báb- és szabadtéri színházzal, valamint előadásokkal, a fiatalabbakat színvonalas esti koncertekkel, táncházzal várják. Lesz még vadászsólyom röptetés, vadászkutyás bemutató, illetve íjász és látványos lovasbaranta is. A rendezvényre a belépés 0-99 éves korig ingyenes.
Helyszín: Lakitelek – Tőserdő
Internet: www.lakitelek.hu

2010. július 9. – július 25. Cirkusz- és Utcaszínház Fesztivál
A nemzetközi Cirkusz- és Utcaszínház Fesztivál célja, hogy a Pécs 2010-programban is megjelenjenek olyan látványos szabadtéri, családi programok, amelyek jellegüknél és volumenüknél fogva alkalmasak szélesebb közönség figyelmének felkeltésére, a helyiek és a Pécsre látogatók aktivizálására. Az utcai komédia és szórakoztatás itthoni megismertetéséhez és népszerűsítéséhez járul hozzá az a tíz napig zajló műhelymunka-sorozat, melynek eredményeként a nézők nap mint nap a legváratlanabb helyszíneken találkozhatnak a komikusok és szórakoztatók happeningjeivel, “városmegmozgató” akcióival. A cirkuszi programok helyszínét Pécs város utcái, közterei adják, kimozdítva ezzel a látogatókat a megszokott színházi-előadói közegből. Színházteremként a belső udvarokon, tereken kialakított helyszínek szolgálnak. Feltűnnek az utcai műfaj közönségkedvencei, az élő szobrok, akik első alkalommal versengenek hazánkban a legeredetibbnek kijáró címért.
Az utcafesztivál két hete alatt alkalom nyílik arra, hogy közönség maga is együtt bolondozzon a művészekkel, akár csak úgy, hogy a felvonuló, parádézó fanfárcsapathoz és artistákhoz kapcsolódva együtt táncol velük végig az utcákon. A szabadtéri programok ingyenesek.
Helyszín: Pécs, Barbakán tér, Jókai tér, Kossuth tér, Király utca, Széchenyi tér, Ferencesek utcája, Barbakán várárok, Cirkuszsátor (Boccaccio parkoló)
Internet: www.cuf.hu

2010. július 10. Erdőbénye Drótszamár Fesztivál
Amatőr hegyibringa maraton (könnyen teljesíthető 25, illetve 50 km-es távokon), családi tekerés, gyerekverseny, bringapóló és éjszakai futárverseny várja ezen a hétvégén a kerékpározás szerelmeseit Erdőbényén. A helyi borászatok egész éjjel nyitva tartó pincékkel és borkóstolókkal kedveskednek az érdeklődőknek.
Helyszín: Erdőbénye
Internet: http://hegyibringa.hu/erdobenye

2010. július 10. – július 11. Duna-Dráva Nemzeti Park programjai
Magyar pásztorkutyák terelőversenye július 10. szombat
A régi magyar terelőkutya fajokra hívja fel a figyelmet a változatos és érdekes programokat kínáló rendezvény. Az érdeklődők megismerhetik a terelő kutyákat, bemutatót és versenyt láthatnak a profi juhnyáj-terelésből, valamint megtekinthetik a környék természeti értékeit is.
Helyszín, időpont: Dráva Kapu Bemutatóközpont, Barcs-Drávaszentes, 10 óra

Kenutúra a Ferenc-csatornán – előzetes bejelentkezéssel július 10. szombat
Túra a Duna-Dráva Nemzeti Park szervezésében. A kenutúra során a Mohácsi-szigetet keletről határoló Ferenc-csatorna változatos vízi világa csodálható meg. Az útvonal erdő, gyep, nádasok mellett vezet. A kenuban ülve megfigyelhetőek a térségben élő vízimadarak, és kis szerencsével az itt élő európai hód nyomait is a fákon. Maximális csoportlétszám 20 fő, előzetes bejelentkezés szükséges! Túra hossza, időtartama: 5 km, 4 óra. Részvételi díj: 1500 Ft/fő
Internet: http://ddnp.nemzetipark.gov.hu/

Gólyanap – Fehér Gólya Múzeum július 11. vasárnap
A kirepülés előtti gólyafiak kedves látványa méltán tarthat számot az érdeklődésre. A madarak közelebbi megismerését segíti a Fehér Gólya Múzeum kiállítása, ahol szakember válaszol az élmények hatására megfogalmazódó kérdésekre. A nap folyamán gyermek játszóházzal és a Nemzeti Parkot megismertető kirándulásokkal várjuk az érdeklődőket. A Fehér Gólya Múzeum új attrakciója is megismerhető a nap folyamán: a Duna Hangjai elnevezésű installáció egy hangok segítségével történő képzeletbeli utazást kínál a Duna mentén, a Fekete-erdőben található forrástól a Fekete-tengernél elterülő torkolatvidékig.
Kenutúra Külső-Bédán szakvezetéssel: 11.00, 13.00, 15.00 órakor. Részvételi díj: 1500 Ft/fő
Maximális létszám 19 fő turnusonként, előzetes jelentkezés szükséges! A fennmaradó szabad helyekre a helyszínen is lehet jelentkezni, indulás előtt.
Helyszín: Fehér Gólya Múzeum – 7717 Kölked, Széchenyi u. 1.
Internet: www.fehergolyamuzeum.hu

2010. július 10. – július 11. XII. Nemzetközi Kocsitoló Fesztivál
A Kocsi Önkormányzat idén is, immáron tizenkettedik alkalommal rendezi meg a hagyományos Kocsitoló Fesztivált. A kocsitoló csapatok 1800 méter hosszú, szintkülönbségekkel teli pályán mérik össze erejüket, miközben a 360 kg tömegű szekeret próbálják meg minél rövidebb idő alatt a célba juttatni. A csapatlétszám öt fő, négy tolja egy pedig a rúdnál húzza és kormányozza a kocsit. Az eddigi versenyeken, 1999 óta már közel negyven csapat többek között olasz és felvidéki magyar vendégeink is részt vettek.
A kutatások szerint a kocsit vagy könnyű szekeret Kocs kézművesei fejlesztették ki, már 1267-ben említik. A “kocsiszekeret” részletesen 1518-ban Sigmund von Herberstein írta le. Maga Mátyás király is szívesen utazott a gyors és könnyű járművön. A kocsitoló verseny életre hívásával a község és a kistérség lakói ezen õsi “sikernek” szeretnének évről évre emléket állítani, s egyben megmutatni egymásnak és kedves vendégeinknek mai életüket, természeti, épített és kulturális értékeit. A fesztivál ideje alatt rengeteg szórakoztató program, neves előadó művészek, együttesek finom ételek-italok és a hagyományos kocsi vendégszeretet várja az idelátogatókat.
Helyszín: Kocs, Faluház és a mögötte terület, Múzeum
Internet: www.kocs.hu

2010. július 10. – július 11. Gőzmozdonyos pöfögés a Széchenyi Múzeumvasúttal
A Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Fertőboz állomását köti össze a nagycenki Széchenyi-kastéllyal. Kastély állomás melletti parkban járműskanzent alakítottak ki, ahol számos üzemképtelen járművet állítottak ki. A gőzmozdony és a vonatszerelvény a század elején épült. A múzeumvasút vonala mindössze 3, 6 km hosszú, mégis mind a fiatal, mind a felnőtt vasútbarátok körében nagy népszerűségnek örvend. A “Kastély” állomás melletti parkban látható kisvasúti járművek állandó kiállítása díjmentesen látogatható. A járművek megtekintése révén a látogató áttekintést kap az ország vidékein egykor közlekedett mozdonyokról és kocsikról. Az üzemi viszonyoktól függően az utas felügyelet mellett, díjfizetés ellenében vezetheti a vonat gőzmozdonyát. A mozdony vezetését a vasút oklevéllel igazolja.
Helyszín: Nagycenk
Internet: https://www.gysev.hu/portal/page/portal/INTERNET/GYSEV_ONLINE_3?p_h_menu=6

2010. július 10. – augusztus 18.
Balatoni túrák, kirándulások, táborok a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban
2010. július 10. 9 órakor A Bakony-Balaton Geopark földtani értékei 3.
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja a kirándulókat Mindszentkállára, a Kopasz-hegyre. A túra során nem csupán a Káli-medence, a Balaton és a tanúhegyek látványában gyönyörködhetnek az érdeklődők, hanem hallhatnak a tűzhányók „születéséről és haláláról”, tanúhegyek kialakulásáról és történetükről.
Találkozás helye: Mindszentkálla, római katolikus templom
Útvonal: Mindszentkálla – Kopasz-hegy – Mindszentkálla, 2, 5 km
Szintkülönbség: 150m
Időtartam: kb. 2, 5 óra
A szervezők kérik, hogy a túrán mindenki a saját felelősségére, az időjárásnak megfelelő ruházatban és kényelmes túracipőben vegyen részt! A részvétel ingyenes.

2010. július 12. – 2010. július 16.
Napközis tábor Tihany, Családi Szabadidőpark Térítéses tábor természetismereti programokkal általános iskolásoknak.
2010. július 14. – 2010. augusztus 18.
Térítéses túrák a Gejzírmezőn (a túra 10 fő jelentkezése esetén indul) Tihany, Belső-tó partja Gyalogos túra, 3 óra időtartam 850, -/felnőtt, 400, -/gyerek.
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park programjainak időpontja változhat, ezért indulás előtt győződjön meg arról, hogy a program megrendezésre kerül-e!
Internet: http://www.bfnp.hu

2010. július. 11. Szakvezetéssel kísért állatkerti séta Debrecenben
Az 1960-ban alapított „Lúdas Matyi Vidámpark” 1961-től az állatkerttel közös intézményként, Nagyerdei Kultúrpark néven várja a kikapcsolódni vágyókat. Évente mintegy 240 000 látogató keresi fel az intézményt. A Vidámpark 15 játékával (elvarázsolt kastély, dodgem, óriáskerék, gyermekvasút stb.) a Tiszántúl legnagyobb állandó szórakoztató parkja. Az 1800-as évek végén készített lovasforgó ipartörténeti emlék, a gyermekvasút a mini dámrezervátumig szállítja az érdeklődőket, míg az elvarázsolt kastélyban a magyar népmesék jeles alakjaival ismerkedhetünk meg. Az Állat- és Növénykert és a Vidámpark összenyitása már 17 hektáron, megnyugtató módon biztosítja az állatkerti fejlesztések területigényét. 2008-tól új játék a Kukac hullámvasút is várja a szórakozni, kikapcsolódni vágyókat.
Időpont: vasárnap 10 óra Téma: A levegő urai, a madarak
Helyszín: Debrecen, Nagyerdei Kultúrpark, Ady Endre út 1.
Internet: http://www.zoodebrecen.hu/viewpage.php?page_id=1

Ladányi László

7000 éves kenukat találtak Olaszországban

7000 éves kenukat találtak Olaszországban

A leletek sokat elárulnak az újkőkori emberek tudásáról.

Ne legyen ajándék húsvétra élő állat!

Ne legyen ajándék húsvétra élő állat!

Óva int az élő állat húsvéti ajándékozásától az Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület.

Több ezer éves szekeret rejtett egy sír

Több ezer éves szekeret rejtett egy sír

A 35-40 éves korában elhunyt férfit szarvasmarháival és szekerével együtt temették el.

Rejtett, ősi alagútrendszert találtak Izraelben

Rejtett, ősi alagútrendszert találtak Izraelben

A felszín alatti folyosókat rejtőzködésre használhatták a Bar Kohba-felkelés idején.

Ezeréves korcsolyát találtak

Ezeréves korcsolyát találtak

A Csehországban feltárt lelet ritka bepillantást nyújt a középkori emberek találékonyságába és mindennapjaiba.

National Geographic 2024. márciusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket