Magdolna, Magda, Ervin, Léna2024. május 29., szerda
Kultúra

Kreatív Németország

National Geographic Magyarország

Szerzőnk sokáig Németországban élt. Ha a németekre gondol, sok minden jut az eszébe: biztonság, tisztaság, megbízhatóság, vendégszeretet stb. – de a kreativitás az nem. E véleménye nem változott. egészen az idei nyárig.

Írta és fényképezte: Lukács Írisz

A hét megszokott, „biztonságos” utazásnak indult, hiszen gyermekkorom színhelyére, a Ruhr-vidékre készültem, amely 2010-ben Péccsel és Isztambullal egyetemben az Európa kulturális fővárosa megtisztelő címet viseli. Az odaúton nosztalgikus emlékképek időutazásán idéztem fel a bányákba szervezett osztálykirándulásainkat, a lenyűgöző méretű gépeket és bányászati ismereteimet. Varázslatos emlékeimből a valóság rázott fel: akárhogy meresztettem a szemem, semmire sem ismertem rá. A régi ipari objektumok ugyanis egyáltalán nem hétköznapi kiállításokká, előadótermekké, sőt kilátókká változtak át, a renaturált táj pedig újra teljes szépségében pompázik.

Egy-két nap és jó néhány izgalmas program után kezdtem sejteni, hogy a németek a kreativitás egészen új dimenzióját tárták fel: fogták, amijük van, és elképesztő ötletgazdagsággal átfunkcionáltak mindent a művészetek és a használhatóság jegyében. Kár is lenne erről kisregényt írni, ezt saját magunknak kell megtapasztalnunk.

Mint ahogy nekem is azt, hogy egy csodás vezetett túra után kliséim romokban hevertek, így aztán úgy döntöttem, hogy a maradékot is lerombolom, átugrom az árnyékom, és felfedezem az új Berlint. Mégpedig azt az arcát, amely miatt 2006 óta a „Dizájn városa” UNESCO-címet viseli.

Már többször próbáltam megbarátkozni Berlinnel – nem sok sikerrel. Vannak csodás részei, amelyeket városnézéskor semmiképpen sem hagyhatunk ki, de a rengeteg különböző stílusú városrész miatt bennem mindig kaotikus benyomást keltett. Biztosan az sem segített a helyzetemen, hogy első alkalommal jóakaró barátaim a lehető legtöbbet bele akartak zsúfolni a városnézésbe, így egyik városrészből a másikba cipeltek – nekem pedig zsongott a fejem, úgy éreztem, mintha egy nap alatt rengeteg különböző városban jártam volna, a végén pedig nem tudnám, melyik melyik. És ez így is van: aki a klasszikus, történelmi városmaggal, sétálóutcával, régi házakkal ellátott európai nagyvárost keresi, az rossz helyen jár. Aki viszont sokszínűségre, izgalomra, kultúrára vágyik, keresve sem találhatna jobb helyet a német fővárosnál. Ami tehát egyrészről összevisszának tűnik, pont az a város előnye: a számos, egymástól merőben különböző városrész miatt az ember úgy érzi, mintha legalább tíz város olvadt volna össze. Unatkozni persze lehetetlen.

Eldöntöttem tehát, hogy városnézés helyett inkább tematikusan fedezem fel Berlint, hátha így engem is megfertőz kreativitásával, és végre összebarátkozunk. Küldetésem jegyében egy dizájnhotelban foglaltam szállást (Lux Eleven), és a hagyományos városnéző sétát egy vezetett tematikus divat-dizájn sétára cseréltem. Több cég is kínál testre szabott túrákat Berlinben (például a GoArt!, a Niche vagy az Artberlin), legyen szó akár kortárs művészetről, modern építészetről, divatról, street artról vagy éjszakai életről.

A fiatal dizájnergeneráció boltjait a Mitte városrészben, legfőképpen a Mulackstrassén és környékén találjuk: olyan neves tervezők kollekcióival ismerkedhetünk meg itt, mint Esther Perbandt, C’est tout vagy Lala Berlin. Laláról, igazi nevén Leyla Piedayeshről az a legenda kering, hogy azért kezdett saját dizájnkollekció tervezésébe, mert nem talált munkát. És mivel az újraegyesítés után olcsó volt Berlinben az élet, így számos más kreatív emberhez hasonlóan ő is a fővárosban kereste a boldogulását. Ettől az időponttól számítják a város új kreativitásának kezdetét is, a fal leomlása után ugyanis a félig üres városban óriási lehetőségek nyíltak, és ez mágnesként vonzotta a művészeket. Állítólag akár ingyen is lehetett lakást „bérelni”, a keleti városrészben az elmenekülő emberek lakásai sokáig gazdátlanul álltak, a jogi viszonyok pedig rendezetlenek voltak.

A neves kollekciók mellett a Mittében számos feltörekvő dizájner ötletéből vagy a vintage boltok (mint például a Melange) kínálatából is szemezgethet a divatra és kreativitásra fogékony közönség – semmiképpen se vásároljunk addig ajándékot, amíg nem láttuk az itteni üzletek kínálatát! A divatséta után pedig még egy streetart-túrára is vállalkoztam, hogy jobban megismerjem és megértsem a mondanivalóval büszkélkedő falművészet eme városi ágát. Ebből az egyik kedvencem, az East Side Gallery szabadtéri falgaléria ismételt megtekintése mellett még egy hasznom származott: az a felismerés, hogy itt minden elhagyatott épületet hasznosítanak – ha másként nem, akkor galériaként. Ez igazán inspiráló ötlet lehetne Magyarország számára is.

Berlin városképe és fejlődése a nagyvárosokhoz hasonlóan zajlik: egy elhanyagoltabb városrészbe anyagi megfontolásból beköltöznek a fiatalok és a művészek, a terület felvirágzik, egyre több üzlet és galéria nyílik – ez a körforgás lassan végigért a városon, így a legújabb fejlesztések már a külvárosban zajlanak. Az elmúlt évtizedekben rengeteg dizájner, grafikus, fotós és építész költözött Berlinbe, ami nem is maradt következmények nélkül: számos dizájnközpont létesült, mint például az ÏMA-Design Village Kreuzbergben, ahol a volt ipari létesítmény tízezer négyzetméterén műtermek, boltok, kiállítótermek, irodák és lakások sorakoznak. Megtaláljuk itt az összes művészeti ág képviselőjét, sőt a kávézóban még az alkotókkal is beszélgethetünk. Berlin pedig egyre újabb, különlegesebb kiállítóterekkel gondoskodik művészeiről, a közönség pedig nyitott a kísérletezésre és minden újra. De legfőképpen a szórakozás bármilyen formájára: egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a „kevert” estek – így például egy vacsorával egybekötött légtáncvarieté a Chamäleonban vagy a különböző tematikus menüvel feltálalt komédiák (például a Berlinre szakosodott Berlin Story könyvesbolt kávézójában).

Akinek pedig a számos múzeum és program után még nem lenne elege a kreativitásból, látogasson el a minden hónap első szombatján megrendezett trendmaffia-piacra (Brunnenstrasse), ahol a fiatal, még nem befutott művészek kreációival ismerkedhet. Így tettem én is, és miután belekóstoltam az új kreativitás és a dizájn lüktető berlini világába, rá kellett jönnöm, hogy nyoma sincsen káosznak, a virágzó, nem mindig hétköznapi művészet olyan hidat kovácsol a városrészek között, amelyen nyugodtan sétálhatunk egyik látnivalótól a másikig.

Hozzászólások

Kolumbia nemet mond a bikaviadalokra

Kolumbia nemet mond a bikaviadalokra

Egy új jogszabály értelmében 2028-tól betiltják a bikaviadalokat.

Világháborús gránátokat találtak egy piliscsabai kertben

Világháborús gránátokat találtak egy piliscsabai kertben

A fegyverek egy esővízgyűjtő tartály ásása közben kerültek elő.

Lélegzetelállító videó készült a Kaposvár felett repülő hőlégballonokról

Lélegzetelállító videó készült a Kaposvár felett repülő hőlégballonokról

Kószó András fotós-videós a 43. Hőlégballon Nemzeti Bajnokságon készítette felvételét.

Védetté nyilvánították a San José roncsát

Védetté nyilvánították a San José roncsát

A spanyol gálya felbecsülhetetlen értékű kincsekkel együtt süllyedt el a 18. században.

Régészeti múzeumnak is beillik majd az új, római metróvonal

Régészeti múzeumnak is beillik majd az új, római metróvonal

A szakembereknek rendkívül óvatosan kell dolgozniuk a leletekben gazdag területen.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket