Erik, Alexandra, János2024. május 18., szombat
Kultúra

Programajánló július 30-tól

National Geographic Magyarország

A héten szinte bizonyos, hogy a rég várt Művészetek Völgye Fesztivál, több mint ezer programja és több ezer fellépője fogja a legnagyobb tömegeket vonzani. Ugyanakkor a válogatásban szerepel izgalmas és tartalmas múzeumi program az esősebb napokra és sok színes szabadtéri rendezvény is.

Hatlábúak birodalma
Időszaki kiállítás a budapesti Magyar Természettudományi Múzeumban. Kié ez a leltár: 6 láb, 4 szárny, 3 testtáj, 2 csáp és 1 páncél? Aki erre az egyszerű találós kérdésre nem tudja a választ, annak mindenképpen érdemes 2010-ben is ellátogatnia a Magyar Természettudományi Múzeumba, időszaki kiállítására. A Magyar Természettudományi Múzeum 2010-es interaktív kiállítása a legnépesebb állatcsoport, a rovarok titokzatos világába kalauzolja el a látogatókat. Szó szerint nagyító elé veszi ezeket a kicsi élőlényeket, a számtalan rovarpreparátum mellett a nagy méretű rovarmakettek, a szakértők által írt ismertetők és az interaktív játékok ígérnek igazi családi időtöltést. A kisebbek cincéreket öltöztethetnek, játszhatnak scrabble-t a lepkeszárnybetűkkel és elmélyedhetnek a rovarrekordokban, de hogy a nagyobbak se unatkozzanak addig, a 18 éven felüliek felderíthetik a bűnügyi rovartan rejtélyeit. (A múzeum augusztus 2 – augusztus 19. között rendkívüli nyári szünetet tart.)
Helyszín: Budapest, Magyar Természettudományi Múzeum, Ludovika tér 2-6.
Internet: nhmus.hu

2010 szeptember 30-ig Báthoriak legendája a nyírbátori Panoptikumban
Megelevenedik a középkor. Megismerheti a Báthori család legendákkal teli életét, a korszak olykor sorsdöntő, történelemformáló eseményeit. A 45 figurából álló panoptikum a város szívében, a Báthoriak egykori ebédlőpalotájában lelt otthonra. Az állandó kiállítás történelmi hitelességgel mutatja be Nyírbátor dicső múltjához kötődő Báthori család korát, valamint a hozzájuk fűződő legendák körüli igazságot.
Nyitva tartás: hétfő – vasárnap 10:00 – 18:00
Helyszín: Nyírbátor, Vár u. 1.
Internet: bathorivarkastely.hu

2010. október 3-ig „Olvass, bolyongj, szeress…” Kiállítás Faludy György (1910–2006) emlékére
100 esztendeje született Faludy György. Ebből az alkalomból a költő, író, műfordító gazdag életútját szeretné a Petőfi Irodalmi Múzeum megeleveníteni. A kiállításon megtekinthetők a költő ránk hagyott művei, az összegyűjtött hangfelvételei, kéziratai, fotói, valamint a róla készült filmek. Mindezek által minden látogató maga is aktív részesévé válhat Faludy György varázslatos világának.
Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum, Budapest Károlyi Mihály u. 16.
Internet:pim.hu

2010. augusztus 28.ig Olvasóliget
Az egész nyarat átölelő Olvasóliget programsorozat legfontosabb üzenete: kerülj közel az irodalomhoz, a könyvekhez és a szerzőkhöz. Nyugalomban, kényelmesen, babzsákokon vagy nyugágyban elhelyezkedve engedd, hogy elhatalmasodjék benned az irodalom élvezete, s várd, hogy felbukkanjon egy szerző. A programot szervezők Budapesten, Pécsett és Balatonalmádiban babzsákfotelekkel, nyugágyakkal és több könyvkiadó felajánlott könyveivel, lapkiadók magazinjaival járulnak hozzá a kényelmes olvasgatás lehetőségéhez. A szervezők elismert írókat, költőket kértek fel, hogy a nyár folyamán olvassanak fel, beszélgessenek az Olvasóligetekben – Budapesten a margitszigeti Holdudvar előtti területen, Pécsett a Kultúrkertben és a Piknik Parkban és Balatonalmádiban a nagystrandon.
Helyszín: Balatonalmádi, Budapest, Pécs

2010 augusztus 8-ig Tér-Film-Zene Fesztivál 2010
Immár 7. éve rendezik meg a nyári hónapok szórakoztató szezonjának egyik legnagyobb attrakcióját a Tér-Film-Zene Fesztivál rendezvénysorozatot. Számos vidéki helyszínen, hétvégi, road show jellegű rendezvényeket szerveznek az adott városok önkormányzatával közösen. A budapesti programoknak a Millenáris ad otthont. Mint azt a Tér-Film-Zene Fesztivál vendégei megszokhatták, a szervezők egyrészt ragaszkodtak ahhoz, hogy továbbra is igényes kulturális értékeket közvetítsenek, másrészt a filmek vetítése és a fellépő művészek előadásai továbbra is ingyenesen látogathatóak. Programjaikban megemlékeznek a 200 éve született Erkel Ferencre, valamint a szintén 200 éve született Chopinre. Az idén is lesznek gyerekeknek és nosztalgiázó szüleiknek matinévetítések, az elmúlt évtizedek hazai és külföldi filmterméséből nagy gonddal válogatott játékfilmek, tévéjátékok. A naponta élő koncertek, no és persze a filmes időutazások sem maradhatnak el: a fesztivál egyik legkedveltebb hagyományához híven este tíz óra után, zongorakísérettel megspékelt némafilmeket láthat a nagyérdemű.

Helyszínek:

 • 2010. július 12 – augusztus 8. Budapest, Millenáris, Kis Rókus u. 16-20.
 • 2010. július 30 – augusztus 1. Velence (északi strand)
 • 2010. augusztus 13 – augusztus 15. Veszprém
 • 2010. szeptember 3 – szeptember 5. Miskolc
 • 2010. szeptember 7 – szeptember 12. Budapest – BNV (ráadás)
 • 2010. szeptember 10 – szeptember 12. Nagykanizsa
  terfilmzene.hu

  2010. augusztus 18. Túrák a Tihanyi Gejzír-mezőn
  A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja a kirándulókat 2010. július 14 – augusztus 18. között, minden szerdán a Tihanyi-félszigetre ürge- és „szürke lesre”, a gejzírkúpok felfedezésére. A természeti értékeket a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai mutatják be. Bejelentkezés szükséges, a túrát 10 fő jelentkezése esetén indítják.
  Útvonal: Belső-tó – Aranyház – Átjáró-kúp – Hármas-hegy – Családi Szabadidőpark
  Találkozás: Belső-tavi parkoló, 9 óra
  Internet: bfnp.hu

  2010. augusztus 1-ig X. Gömör-Tornai fesztivál

  Tizenegy nap, két ország mintegy húsz települése, közel száz fesztiválprogram – számokban így lehetne összefoglalni a Gömör-Tornai Fesztivált. A programsorozat keretében a legkülönbözőbb művészeti ágak neves képviselői lépnek fel, illetve mutatják meg alkotásaikat a közönségnek. A vásári komédiától az operaestig, a kézműves foglalkozástól a kézművesremekek kiállításáig, az autentikus magyar népzenétől az Andok muzsikájáig, a helyi termékek bemutatójától egy fenntartható fejlődésű falu életprogramjáig minden megismerhető itt. A fesztivál produkcióinak szerves része maga a gömör-tornai vidék – a falvak festett mennyezetű templomai éppúgy, mint a füves domboldalak, a tájházak, a csűrök, az ódon várak és kastélyok – és persze az Aggteleki- és Szlovák-karszt legnagyobb kincsei, a világörökséghez tartozó barlangok. Ez az a fajta fesztivál, ahol mindig van mit csinálni. Lehet kirándulni akár a közvetlen, akár a tágabban értelmezett környéken, hiszen egy körülbelül ötven kilométeres sugarú körben olyan nevezetességek találhatók, mint az aggteleki-jósvafői Baradla-barlang, a krasznahorkai vár, a betléri kastély vagy a Szádelői-szurdokvölgy.
  Internet: gomortornaifesztival.hu

  Művészetek Völgye Fesztivál
  2010. augusztus 1-ig Művészetek Völgye Fesztivál
  Visszatérés és folytatás. Ez jellemzi a 20. Művészetek Völgye fesztivál jubileumi programját. Hét Balaton-felvidéki településen – Kapolcs, Monostorapáti, Nagyvázsony, Öcs, Pula, Taliándörögd és Vigántpetend – tíz napon át több mint 1600 program lesz, 3300 fellépővel.
  A tervek szerint lesz Muzsikás- és AmadindaVölgy, továbbá „kínai negyed” kortárs produkciókkal, Krétakör-cirkuszsátor francia vendégekkel. A Hegyalja Fesztivállal való együttműködés ütős rockkoncerteket, a Nemzeti Galéria eddig Budapesten sem látható kincseket, Hegyi Lucia pedig divatperformanszt hozhat. De nem maradhatnak el a hagyományosnak számító jazz- és gyerekprogramok sem. Tíz napon át fellép a völgyben Palya Bea, aki idén a Művészetek Hölgye titulust kapta.
  A fesztivál szervezői a jövőben minden évben szeretnének hagyományteremtő szándékkal egy hazai múzeumot fővendégként fogadni. Idén – első alkalommal – a Magyar Néprajzi Múzeum lesz a fővendége a völgynek, több különleges kiállítást rendeznek Kapolcson és Vigántpetenden. Július 31-én, szombaton a pulai színházsátorban nagyszabású völgygála lesz, amelynek a teljes bevételét az árvízkárosultak javára ajánlják fel. A pulai színházsátor egyébként újdonságnak számít, azt a békéscsabai Jókai Mór Színházzal közösen működtetik, és két előadást tart majd a Márta István által vezetett fővárosi Új Színház társulata is.
  Taliándörögdön például a hagyományoknak megfelelően a Klastrom-romnál lesznek a legrangosabb zenei és színházi programok, Vigántpetenden templomi koncertek, kiállítások lesznek, és persze zenés rendezvények a sörsátorban. Ezúttal is Monostorapátiban lépnek fel a rockegyüttesek, Öcsön a kőfejtőben pedig elsősorban világzenei programokra várják az érdeklődőket. Pulán a színházi sátor programjai számítanak kuriózumnak, Nagyvázsonyban pedig a Duma Színház humoristái lépnek fel esténként, de a Kinizsi-várnál megrendezik a reneszánsz vigasságokat és várjátékokat is.
  Internet: muveszetekvolgye.hu

  2010. augusztus 1-ig XII. Siroki Motoros Hét
  Koncertek, iszapgyorsuló verseny, motoros hegymászóverseny, motoros túra a környéken. Mindez együtt a motoros hét. A program előzménye az 1990-es évek elejéig nyúlik vissza. Az azóta eltelt majd két évtized alatt mára határokon túl is ismert és népszerű rendezvény, melynek időpontját már jó előre bejegyzik naptárukba a motorosok.
  Helyszín: Sirok, Kútvölgyi Szabadidőpark
  Internet: straydogsmc.hu

  2010. augusztus 1-ig Szentgotthárdi Történelmi Napok
  A Pannon Kapu Kulturális Egyesület és Szentgotthárd városa immár nyolcadik alkalommal rendezi meg a Szentgotthárdi Történelmi Napok rendezvénysorozatot. Az eseménysorozat fõ célja, hogy a város méltón emlékezzen történelme talán legismertebb eseményére, az 1664. augusztus 1-jén lezajlott Szentgotthárdi Csatára. Nyitórendezvény csütörtökön: Balogh István Péter festőművész és Leclerc Szelényi Ulrik szobrászművész kiállításának megnyitója a Városi Galériába (Színház aulája). A nevezetes eseményre való visszaemlékezést segíti a színes történelmi felvonulás Szentgotthárd utcáin, Gotthárd Barát vására a Barokk Templom előtti téren, a Károly Róbert Középkori Történelmi és Kulturális Hagyományőrző Egyesület tagozatainak bemutatói, a Szentgotthárd VSE Szent Sebestyén Íjászkör Íjászbemutatója, valamint a Szentgotthárdi Csata „élő” felidézése a Főtéren. A hangulatot zenés műsorok, táncház, koncertek és vásári komédiások hívatottak emelni. A legkisebbek számára játszóházat és kézműves foglalkozásokat szerveznek. A sportszeretők is kipróbálhatják tudásukat a Szentgotthárdi Csata Emlékfutáson, a VI. Hunyadi kenutúrán, vagy a IV. Borhotel Kupa Homokfoci labdarúgó tornán való részvétellel.
  Helyszín: Szentgotthárd
  Internet: szentgotthard.blog.hu

  2010. augusztus 1-ig Veszprémi Ünnepi Játékok
  A Veszprémi Ünnepi Játékok egy olyan zenei, kulturális nagyrendezvény, amely a zenei műfajok között, nem egy műfaj mellett elkötelezve magát, a legmagasabb minőséget kívánja bemutatni nézőinek évről évre. A szervezőknek köszönhetően az idelátogatók idén is mind a musical, mind a világ zene és jazz szerelmesei, világhírű előadók produkciói közül válogathatnak.
  Helyszín: Veszprém, Veszprémi vár
  Internet: veszpremfest.hu

  2010. július 30 – augusztus 1. XV. Nógrádi Nemzetközi Folklór és Gasztronómiai Fesztivál
  Szomszédoljon a történelmi Nógrád megyében, ahol július végétől a Palócföld régmúlt falusi vasárnapjainak hangulatát, ünnepi szokásait, színpompás népviseletét idézik fel a fesztiváli programok. Europiknik, látványos néptánc és népzenei bemutatók, gálaprogramok, táncház, népművészeti kirakodóvásár és palóc ízek kavalkádja várja öt napon át a népművészet szerelmeseit.
  Helyszín: Bánk, Losonc, Mihálygerge, Ragyolc, Salgótarján, Somoskő.
  Internet: www.nogradfolklor.hu

  2010. július 30 – augusztus 1. XVIII. 40 halász emléknap – a Balatoni Halászok Napja
  Háromnapos rendezvénysorozat a balatoni halászság tiszteletére, a Szent Mihály-kápolnához kapcsolódó legenda halászainak emlékére, halászléfőzéssel, szórakoztató műsorokkal és komolyzenei koncertekkel. Az első nap szakmai tanácskozással kezdődik, majd zenés parti esttel zárul. A következő nap a mindig nagy közönségsikernek örvendő halászléfőző versenyé, ahol már messziről lehet érezni a kulinális élvezetekre csábító illatokat. A megemlékezés egyik legfontosabb eseménye a Balaton megkoszorúzása, melyet a közönség a Szent Mihály-dombról kísérheti figyelemmel. Ezt követi az emlékmise a Szent Mihály-kápolnában.
  Helyszín: Vonyarcvashegy
  Honlap:
  www.vonyarcvashegy.hu

  2010. július 31. Kirándulás a Martonyi Pálos Kolostorhoz
  Az Aggteleki Nemzeti Park kezelésében lévő templom régészeti kutatása 1998-ban kezdődött el, melynek eredményeként a szentély, a sekrestye és a kerengő mellett a hajdani kolostor több része is láthatóvá vált. Ezt követően, 2003-ban indultak a templomhajó lefedését is magába foglaló állagmegóvási munkák az erdő által jóformán teljesen „visszahódított” épületrészeken. Az erdő mélyén megbúvó pálos kolostorhoz elkíséri a kirándulókat P. Bátor Botond, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke, és a miskolci Cédrus Énekegyüttes közreműködésével ismét mise hangzik fel a kolostor falai között.
  Indulás: 11.00 -kor a Jósvafőről a Művelődési Ház elől.
  Internet: anp.nemzetipark.gov.hu

  Ladányi László

 • Hozzászólások

  Chieriben, a tornyok, szőttesek és Napóleon kedvenc nasijának városában jártunk

  Chieriben, a tornyok, szőttesek és Napóleon kedvenc nasijának városában jártunk

  Az északi félgömb 45 fokos szélességi körén, Torinótól mintegy tizenöt kilométerre fekszik Chieri, az olasz szőtt kelmék egykori fellegvára, amely gasztronómiai hagyományokban sem szűkölködik.

  Római kori barakk maradványaira bukkantak

  Római kori barakk maradványaira bukkantak

  A kutatók az exeteri székesegyház mellett végeztek ásatást.

  Bemutatták III. Károly első királyi portréját

  Bemutatták III. Károly első királyi portréját

  Ez az első hivatalos portréfestmény, amelyet az angol király megkoronázása óta bemutattak róla.

  Titokzatos, föld alatti építményt találtak a gízai piramisoknál

  Titokzatos, föld alatti építményt találtak a gízai piramisoknál

  A kutatók geofizikai vizsgálatok során észleltek anomáliákat a gízai piramisok szomszédságában.

  Több száz éves cipőkre és ruhákra bukkantak

  Több száz éves cipőkre és ruhákra bukkantak

  A kutatók szerint ez a legnagyobb ilyen típusú leletegyüttes a 16-17. századi Európából.

  National Geographic 2024. májusi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  15 900 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket