Erik, Alexandra, János2024. május 18., szombat
Kultúra

Megoldódni látszik a Holt-tengeri tekercsek rejtélye?

National Geographic Magyarország

Egy kehelybe vésett rejtjeles felirat megfejtése, az ősi, alagútnak is használt jeruzsálemi csatornahálózat felfedezése és más – detektívmunkához hasonlító – régészeti feltárás segíthet megoldani a Biblia egyik legnagyobb rejtélyét: ki írta a Holt-tengeri tekercseket?

Új nyomok arra utalnak, hogy a legrégebbi ismert bibliai dokumentumokat is tartalmazó tekercseket különböző csoportok írott kincsként kezelték, védelmezték, háborúk idején elrejtették. Nem kizárt, hogy talán a Biblia szerint a frigyládát rejtő jeruzselemi Templom (Salamon temploma) legnagyobb kincséről van szó.

A Holt-tengeri tekercsekre több mint 60 évvel ezelőtt bukkantak az ősi Qumran település közelében fekvő tengerparti barlangokban. Eddig úgy vélték, hogy az időszámításunk előtti és az azt követő első századokban a Qumranban letelepülő lázadó zsidó szekta tagjai, az esszénusok írták a pergamen és papirusz tekercseket.

Új kutatások azonban azt támasztják alá, hogy a Holt-tengeri tekercsek más területről és különféle zsidó csoportok írótollából származnak. Olyan zsidók írhatták ezeket a tekercseket, akik az i. u. kb. 70-ben bekövetkező, a legendás jeruzsálemi templomot is romba döntő római ostrom elől menekültek Qumranba.

„A tekercseket zsidók írták, ez biztos, de valószínűsíthető, hogy nem kimondottan egyetlen csoportjuk csupán. Különböző csoportok együttes munkájáról lehet inkább szó” – fejtette ki Robert Cargill, a Californiai Egyetem régésze, akit a Ki írta a holt tengeri tekercseket? című dokumentumfilmben láthattunk a National Geographic Channel műsorán.

A mostani nézőpont azonban még nem jelenti azt, hogy a holt-tengeri tekercsek eredetét vizsgáló tudósok között kialakult a konszenzus.

„Van egy olyan érzésem, hogy heves vitákban lesz még részünk” – fogalmazott Lawrence Schiffman, a New Yorki Egyetem Hebraisztikai és Judaisztikai Tanszékének professzora.

Mi köze a rituális fürdőknek a tekercsekhez?
A tekercseket 1947-ben beduin pásztorok találták meg. 1953-ban Roland de Vaux francia régész és katolikus pap nemzetközi kutatócsoportot vezetett a főleg héber nyelven íródott tekercsek tanulmányozására. A kutatás során De Vaux azt a következtetést vonta le, hogy a tekercsek szerzői Qumranban éltek, mert a 11 tekercs onnan került elő.

Ősi zsidó történészek feljegyzéseiből tudjuk, hogy a Holt-tenger régiójában felbukkantak az esszénusok is. De Vaux vitatja azonban, hogy Qumran városa volt a központjuk. Feltételezését arra alapozza, hogy csapata számos, valószínűleg rituális zsidók által megmerítkezésekhez használt medence maradványt fedezett fel a térségben.

Teóriáját alátámasztani látszanak maguk a Holt-tengeri tekercsek is, amelyek közül néhány a közösségi élet szabályait taglalja. Ezek megfelelnek az esszénusok szokásait összegyűjtő ősi leírásoknak.
„A tekercsek a qumrani régészek feltételezésével megegyezően a közösségi étkezések és a rituális fürdők szabályait részletezik” – magyarázta Cargill.

Holt tengeri tekercsek – a Templom kincsei?
Qumran városát Yuval Peleg archeológus fedezte fel 16 évvel ezelőtt. Mostani kutatásai kihívást jelentenek a Holt-tengeri tekercsek szerzőit firtatók számára.

A település felfedezésekor napvilágra került tárgyi leletek arra mutatnak, hogy Qumranban ősi fazekas üzem működött. A fürdőkként aposztrofált medencék lehet, hogy csupán az agyag kinyerésére szolgáltak.

A jeruzsálemi Sion-hegyen régészek nemrég egy kétezer éves kupa maradványaira bukkantak. A kelyhek oldalára titkosírással az alábbi feliratot vésték: „Uram, akihez visszatérek”. Hasonlóan rejtjelezett írást használtak a Holt tengeri tekercsekben is. Néhány kutatónak ezek a kódolt üzenetek azt jelentik, hogy legalább néhány tekercs szerzői Jeruzselmből származó vallásos vezetők voltak.

„Papok használhattak kódolt írásokat, hogy elrejtsék a szövegek valós üzenetét a nem beavatott olvasók szeme elől” – vélekedett Cargill.

Az is felmerült, hogy az esszénusok valójában a jeruzsálemi templom felszentelt papjai voltak, akik az időszámításunkat követő második században önként vállalt száműzetésbe vonultak, miután az uralkodók törvénytelenül magukhoz ragadták a főpapi rangot. A papok ezen lázadó csoportja lehet, hogy Qumranba menekült, hogy ott saját módjukon imádják az Urat. Ezalatt nem kizárt, hogy megírták azon szövegeiket, melyeket ma a Holt-tengeri tekercsekként ismer a világ.

 A qumrani barlangok – ahol a tekercsekre rátaláltak (Fotó: Effi Schweitzer)

A qumrani barlangok – ahol a tekercsekre rátaláltak (Fotó: Effi Schweitzer)

Az esszénusok azonban bizonyára nem hagyták el a régi szokásaikat, hagyományaikat Qumranban sem, erre utal a rejtjellel történő írás is, amely egyike lehetett azoknak a gyakorlatoknak, amelyeket megőriztek.

„Az is lehetséges, hogy néhány tekercset biztonsági okból nem Qumranban írtak” – mondta Cargill. „Úgy vélem, az, ha látjuk, hogy a Holt-tengeri tekercseket papok írták, drasztikusan megváltoztatja hozzáállásunkat. A frigyláda eltűnt. Soha nem találjuk meg Noé bárkáját, ahogy a Szent Grált sem. Ezek a tárgyakat soha nem láthatjuk. De talán feljegyzéseink vannak a jeruzsálemi templomból. Ezek a templom igazi kincsei” – tette hozzá.

Honnan származhatnak pontosan a tekercsek?
Ronnie Reich izraeli régész által vezetett kutatócsoport nemrég ősi csatorna maradványaira bukkant Jeruzsálem alatt. A csatornákban a római ostrom idejéből származó tárgyi leleteket – kerámiát és pénzérméket – találtak.

A felfedezés arra utal, hogy a csatornarendszert a zsidók menekülő útvonalként használták. Némelyik alagúton keresztül keresztény vallási tekercseket csempésztek. A csatornák a Kidron-Völgybe vezetnek. Onnan már nincs messze a Holt-tenger és Qumran.

A tekercseket rejtő tégelyek további bizonyítékként szolgálnak arra, hogy a holt-tengeri tekercsek egy eltűnt szekta írásait tartalmazó gyűjtemény részei. A jeruzsálemi Zsidó Egyetem munkatársa, Jan Gunneweg, kémiai analízisnek vetette alá az edényeket, amelyet a Qumrani-hegység barlangjaiból származnak.

„Az edényekből kisebb kerámiadarabokat veszünk, összetörjük azokat, és egy nukleáris reaktorba küldjük a mintát, ahol neutronokkal bombázzuk. Ezt követően levehetjük az edény alapanyagául használt agyag kémiai ujjlenyomatát” – mondta el Gunneweg. „Mivel a Földön minden agyag más kémiai összetételű – olyan ez, mint az agyag DNS-e – pontosan meg lehet határozni, hogy melyik területről származik a cserépedény”.

Gunneweg konklúziója az, hogy a Holt-tengeri tekercseket rejtő cserépedényeknek csak a fele származik Qumran közeléből.

Megosztott vélemények
Nem mindenki ért egyet azzal, hogy a Holt-tengeri tekercsek talán Qumranon túlról származnak.

„Én nem hiszem, hogy igaz az az 1950 óta fennálló elmélet, hogy a tekercseket jeruzsálemi zsidókból álló csoportok írták volna” – mondta a New Yorki Egyetemen dolgozó Schiffman. Véleménye szerint a jeruzsálemi teóriát gyakorlatilag minden szakértő elutasítja. A szakember hozzátette, hogy az az elmélet szintén valószínűtlen, hogy valaki máshonnan összegyűjtött egy sor tekercset, és berakta őket ezekbe a barlangokba.

„Az ok pedig az, hogy a tekercsek nagy része összetartozik és egymásra épül. Ha a tekercsek más helyről származnának, valószínűleg más zsidó csoport hozta volna őket ide. Ez esetben joggal várnánk valamilyen bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy ezek a csoportok szemben álltak az esszénusokkal. És ilyet bizony nem találunk” – jelentette ki Schiffman, aki felhagyott azzal a nézettel, miszerint a tekercseket a zelótákhoz hasonló csoport írta volna.

Cargill egyetért Schiffmannal abban, hogy a tekercsek rendkívül nagy ideológiai egybevágóságot mutatnak a Messiás várás, a szentírás értelmezés, a zsidó törvények értelmezése és a kalendáriumi dátumokat illetően.

„Ugyanakkor nehéz megmagyarázni a tekercsekben fellelhető ideológiai sokféleséget, ha azt vitatjuk, hogy azokat egyetlen szekta írta Qumranban” – fogalmazott.

 A tekercsek eredeti darabjai az Ammani Régészeti Múzeum kiállításán (Forrás: Wikipedia)

A tekercsek eredeti darabjai az Ammani Régészeti Múzeum kiállításán (Forrás: Wikipedia)

A barlangok csak ideiglenesen rejtették el a tekercseket?
Ha Cargillnek és követőinek igaza van, az azt jelentheti, hogy amit a mai tudósok holt-tengeri tekercseknek hívnak, nem csak az elszigetelten élő írnokok munkája. Inkább a megfélemlített zsidók eddig még felfedezettlen kincse, a zsidóké, akik nem tudtak, vagy nem akartak visszatérni és visszakövetelni, amit egykor a sivatag védelmére bíztak.

„Bárki is írta őket, a tekercseket készítőik szentírásként kezelték, és a fennmaradásukra is nagy gondot fordítottak” – mondta Cargill. „Esszénusok keze munkája vagy sem, a Holt-tengeri tekercsek segítségével bepillantást nyerhetünk az első századi judaizmus sokféleségébe.”

Kapcsolódó cikkek:

 • Újabb Holt-tengeri tekercset fedeztek fel?
 • Újra megtekinthető a holt-tengeri tekercs

 • Hozzászólások

  Római kori barakk maradványaira bukkantak

  Római kori barakk maradványaira bukkantak

  A kutatók az exeteri székesegyház mellett végeztek ásatást.

  Bemutatták III. Károly első királyi portréját

  Bemutatták III. Károly első királyi portréját

  Ez az első hivatalos portréfestmény, amelyet az angol király megkoronázása óta bemutattak róla.

  Titokzatos, föld alatti építményt találtak a gízai piramisoknál

  Titokzatos, föld alatti építményt találtak a gízai piramisoknál

  A kutatók geofizikai vizsgálatok során észleltek anomáliákat a gízai piramisok szomszédságában.

  Több száz éves cipőkre és ruhákra bukkantak

  Több száz éves cipőkre és ruhákra bukkantak

  A kutatók szerint ez a legnagyobb ilyen típusú leletegyüttes a 16-17. századi Európából.

  Hírhedt csaló elásott kincsére bukkantak

  Hírhedt csaló elásott kincsére bukkantak

  Antoni Jaczewiczar egy 18. századi pestisjárvány idején használta ki az emberek kétségbeesését.

  National Geographic 2024. májusi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  15 900 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket