Vazul, Elizeus, Herta2024. június 14., péntek
Kultúra

Programajánló augusztus 18-tól

National Geographic Magyarország

Nemzeti ünnepünk alkalmával az ország számtalan kisebb és nagyobb településén rendeznek vásárt, búcsút, tűzijátékot, kézműves sokadalmat, művészeti és kulturális rendezvényt. A Szent István napi megemlékezések, szokás és hagyományőrző műsorok széles és színes kínálatából éppen ezért csak néhányat emeltünk ki. Ugyanakkor a hosszú hétvége kiváló lehetőségeket kínál az „aktív” kikapcsolódásra is. Így a heti programajánlóban több kirándulási és túrázási lehetőség is szerepel.

2010. június 21. – augusztus 31. Séták a zala megyei Budafai Arborétumban
A látogatók a szakmai vezető segítségével megismerhetik az itt található vadászkastélynak és a 48 hektáros arborétum kialakításának történetét. Bemutatásra kerül mintegy 220 féle fás, és lágyszárú növény. A séta különlegességét a rododendronok, az azáleák, a ciklámenek és más földrészekről betelepített fák (Japán ciprus, Atlasz cédrus. Hamis ciprus, mamutfenyők) fokozzák. Az újonnan épített kilátó szemetgyönyörködtető látványt tár az érdeklődők elé.
Helyszín: Bázakerettye, Budafapuszta
Bővebben: http://www.kerettye.hu/index.php?pg=budafai_arboretum

2010. július 17. – augusztus 22. Dinoszaurusz vándorkiállítás Balatonfüreden
Európa leglátványosabb szabadtéri Dinoszaurusz vándorkiállítása a WORLD OF DINOSAURS. Megtekinthető 50 dinoszaurusz modell eredeti életnagyságban – és ami világszerte egyedivé teszi a kiállítást – minden modellt tudósok útmutatása segítségével hoztak létre. T.Rex, Triceratops, Suchomimos, a 30 méter hosszú Diplodocus, Stegosaurus és még sok más dinó is. A kiállításon megcsodálhatják a dinoszauroszokat testközelben és életnagyságban.
Helyszín: Balatonfűred, Temető köz
Bővebben: http://www.wonderworldentertainment.com/balatonfuered-hungary.html

2010. augusztus 1. – augusztus 31. Ismerkedés a Bakony-Balaton Geopark értékeivel – Kőtenger túra Szentbékkállán
A Szentbékkállai Kőtengert a Káli-medence északi részén, Mindszentkálla és Szentbékkálla között találjuk, ahol egyedülálló és különleges természeti képződményeket láthatunk. A Kőtengerbe szakvezetés igényelhető a Balaton-felvidéki Nemzeti Parktól. A szakvezetés díja nem foglalja magában a Salföld Major és a Hegyestű bemutatóhelyek meglátogatását. A szakvezetett csoportok ezek látogatása esetén kedvezményes jegy vásárlására jogosultak. A szakvezetéseken mindenki saját felelősségére vesz részt. Túracipő és megfelelő túraöltözet ajánlott!
Bővebben: http://bfnp.nemzetipark.gov.hu/index.php?pg=sub_734

2010. augusztus 13. – augusztus 22. Hétrétország fesztivál
Tíznapos fesztiválra invitálja a nyárutón a kalandlelkületűeket az Őrség. A Hétrétország rendezvényei alkalmat kínálnak a falvakból, szerekből, rétekből, tárt kapus portákból álló alkalmi ország élményszerű felfedezésére. A nyitott porták a régi eszközök bemutatójától a méhészeten, gidanézésen, fazekasságon át a dödöllekészítésig sokféle érdekességet kínálnak. Sőt, a rendezvény hagyománya, hogy egy-egy esemény erejéig átlépi az országhatárokat is Szlovénia, illetve Ausztria felé. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság kiegészítő programként tájismertető túrákat indít.
Helyszín: Őriszentpéter, több helyszínen
Bővebben: http://www.hetretorszag.hu/

2010. augusztus 16. – augusztus 21. Debreceni Virágkarnevál
Az idén 41. alkalommal rendezik meg a Virágkarnevált, amely pompás és különleges, örök élményt adó programokkal várja Debrecen lakóit és a városba látogatókat. A város egnagyobb és az ország egyik leghíresebb rendezvénye, hagyományosan több százezer látogatóval. Öt napon át, szórakoztató, könnyedebb műfajok jelennek meg a Kossuth téren. A fellépők kiválasztásánál az ismertségen kívül fontos az is, hogy az adott műfajban értéket közvetítsen.
Az – újkori történelmét tekintve – immár negyvenéves múltra visszatekintő rendezvény augusztus 20-hoz, Szent István napjához és az új kenyér ünnepéhez kötődik. Öt napon át, szórakoztató, könnyedebb műfajok jelennek meg a Kossuth téren. A hét az ünnep, a zene, a tánc és a virágok jegyében telik.
Helyszín: Debrecen, Kossuth tér, Nagyerdei stadion, Kölcsey Központ, Baltazár Dezső tér
Bővebben: http://www.fonixinfo.hu/

2010. augusztus 18. – augusztus 31. Túrák, kirándulások a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban
Augusztus hónap második felében is változatos programkínálattal várja természetkedvelő vendégeit a Fertő-Hanság Nemzeti Park. Túrák, kirándulások, kenutúrák, hajnali madárles, barangolás a Fertő-tó ausztriai részén.
2010. augusztus 18. /szerda/ 9:00 – 12:00
Szomszédolás Ausztriában, Indulás: Kócsagvár, Sarród
2010. augusztus 19. /csütörtök/ 9:00 – 13:00
Kalandos túra a Hanságban. Eszterházy Madárvárta, Osli és Földsziget között. Barangolás a hajdani vadvízország rejtett útjain
2010. augusztus 24. /kedd/ 6:00 – 7:30
Hajnali madárles. Hansági-főcsatorna. A program meghatározott résztvevőszámmal indul
2010. augusztus 27. /péntek/ 9:00 – 13:00
Kalandos túra a Hanságban. Eszterházy Madárvárta, Osli és Földsziget között. Barangolás a hajdani vadvízország rejtett útjain
2010. augusztus 31. /kedd/ 9:00 – 13:00
Kalandos túra a Hanságban. Eszterházy Madárvárta, Osli és Földsziget között. Barangolás a hajdani vadvízország rejtett útjain
Részvételi díj, ár, belépő
Hajnali madárles
A program meghatározott résztvevőszámmal indul! Időtartama másfél óra. A részvételi díj: 1200 Ft/fő, de minimum 8000 Ft/túra. Családok 10 év alatti gyermekei részére 50%-os kedvezményt biztosítanak.
Kalandos túra
Résztvevőszám: maximum 7 fő! A program időtartama kb. 4 óra.
A részvételi díj: 3000 Ft/fő, de minimum 12000 Ft/túra.
Helyszín: Sarród, Rév-Kócsagvár
Bővebben: http://fhnp.nemzetipark.gov.hu/

2010. augusztus 18. – szeptember 21. Népművészeti kiállítások a budapesti Hagyományok Házában
A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszakos kiállítótermében mutatkoznak be hazánk népművészei az ország minden részéről Budapesten.
Helyszín: Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztály, Magyar Népi Iparművészeti Múzeum, időszakos kiállítóterme Budapest, Szilágyi Dezső tér 6.
Bővebben: http://www.hagyomanyokhaza.hu/oldal/10496/

2010. augusztus 19. – augusztus 22. Mesterségek Ünnepe Budapesten
A Mesterségek Ünnepe az élő népművészet fóruma, amely idén 24. alkalommal kerül megrendezésre. A Budai Vár történelmi környezetében négy napon keresztül kézműves mesterek működő műhelyekben mutatják be a tradicionális népi mesterségek fortélyait, bevonva a közönséget az alkotás folyamatába. A látogatók megismerhetik a fafaragók, gyékényszövők, kovács, fazekas, hangszerkészítő, szövő, hímző, kékfestő, csipkeverő, nemezkészítő, szíjgyártó, kerékgyártó, kádár, kosárfonó, tojásfestő, mézeskalács-készítő mesterségekkel. A népművészeti hagyományok egyszerű elemeit a gyerekek is kipróbálhatják. A mesterség bemutatók mellett a kézművesek népművészeti kirakodóvásáron kínálják eladásra portékáikat. A színpadokon hagyományőrző magyar és külföldi énekesek, táncosok és zenekarok lépnek fel. Egész nap vásári komédia, utcaszínház, bábszínház, gyermekprogramok, esténként pedig táncház szórakoztatja a közönséget.
Helyszín: Budapest, Budai vár
Bővebben: http://www.nesz.hu/content/view/215/81/

2010. augusztus 19. – szeptember 22. Szent István Napok Esztergomban
Esztergomban született és itt is koronázták meg államalapító királyunkat, Szent Istvánt. Az azóta eltelt, több mint 1000 évben rengeteg minden történt, mégis történelmünk talán egyik legnagyobb és legfontosabb személyiségéről van szó. Az államalapítás és Szent István emlékére rendezett programsorozaton sok-sok színes műsort tekinthetnek meg az ide látogató kedves vendégek.
Helyszín: Esztergom, Mindszenty tér
Bővebben: http://esztergom.varosom.hu/portal/program/1199881/Szent_Istvan_napok

2010. augusztus 20. Ünnep Pannonhalmán
Ezen a napon reggel 9 – 17 óráig a Szent István alapította monostor és — a két koncert kivételével — minden program ingyenesen látogatható. A Főapátság minden egész órakor vezetés keretében is megtekinthető, amelyhez bárki útközben is csatlakozhat. A kosaras-dombi Fogadóépületben egész nap megtekinthető a „Bárki vagy, aki a mennyei hazába igyekszel…- Másfél évezredes életforma Pannonhalma monostorában” című film rövid változata.
Helyszín: Pannonhalmi Bencés Főapátság
Bővebben: http://www.bences.hu/hu/augusztus20

2010. augusztus 20. Szent István napi várjáték Hollókőn
Nemzeti ünnepünkön történelmi képek elevenednek meg a honfoglalástól a lovagkorig Hollókő várának tövében. Az érdeklődők megtekinthetik Árpád népének táncait, és a vérszerződés megkötését is. Fegyveres harcok, csaták hiteles forgataga, mutatványosok boszorkányossága, s gyönyörű táncosok szórakoztatják a nagyérdeműt, miközben reneszánsz zenét hallhatnak, és királyi lakomán vehetnek részt. A látogatók fegyver- és viseletbemutatón keresztül kapnak történelmi áttekintést elődeink életéről és tetteiről. Lesz a programban íjász és lovasíjász-bemutató, majd vásári komédia a Budapesti Utcaszínház előadásában, de nem maradnak el a lovagi viadalok és a párviadalok sem. Az ostromjátékba bevonják a közönséget is, és megválasztják István király legbátrabb katonáját. A várjátékra érkezők megkóstolhatják a honfoglalás kori étkeket, és megismerhetik az agyag- és famívesség, a gyékény- és textilszövés, valamint a kovácsolás fortélyait. A nap táncházzal zárul.
Helyszín: Hollókői Vár
Bővebben: http://www.holloko.hu/images/stories/rendezvenyek/2010/varjatekok-aug20/augusztus_20__varjatek_programjai.pdf

2010. augusztus 20. Szent István-nap Ópusztaszeren
Csongrád Megye Önkormányzata és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark az idei évben is gazdag és látványos programokkal várja látogatóit augusztus 20-án, első szent királyunk ünnepén.
Helyszín: Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark
Bővebben: http://www.opusztaszer.hu/index.php/page/augusztus_20_2010/hu.html

2010. augusztus 20. – augusztus 22. Füzéri Vár Napok
Közhírré tétetik és kidoboltatik, hogy az Úr 2010 évében kisasszony havának 20-22. napjáig terjedően VIII. Füzéri Vár Napok mulatság lészen.
A látogatók résztvehetnek a Szent István napi búcsún, megtekinthetik a középkori életképeket, a kézműves bemutatóka, csatajeleneteket, reneszánsz táncokat és a lovagi tornát.
Helyszín: Füzér, Füzéri Vár, Vásártér
Bővebben: http://www.fuzer.hu/magyar/oldalak/fuzer_kozseg/1/1/1/1/1/1/1

2010. augusztus 20. – szeptember 28. Látogatás a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban
Változatos programkínálattal várja természetkedvelő vendégeit a Duna – Ipoly Nemzeti Park augusztusban is.
2010. augusztus 20. /péntek/ 10:00
Új kenyér ünnepe, Ócsai Tájház
2010. augusztus 22. /vasárnap/ 17:00
Kápolnakoncert az Alcsúti Arborétumban
2010. augusztus 28. /szombat/ 9:00
Népi orvoslás és gyógynövények c. kiállítás megnyitó, Ócsai Tájház
2010. augusztus 28. /szombat/ 10:30 – 14:00
„Fűben-fában” gyógynövény-ismereti túra, Ócsai Tájház
2010. augusztus 28. /szombat/ 11:00 – 14:00
Élet a homokon, Horány Regatta Hotel
Bővebben: http://www.dinpi.hu/

2010. augusztus 28. – augusztus 29. Kiemelt természetvédelmi programok a Duna-Dráva Nemzeti Parkban
Augusztus végén is szakvezetéses túrákkal, aktív természetvédelmi programokkal, előadásokkal, és számos érdekes rendezvénnyel várják az érdeklődőket a Duna-Dráva Nemzeti Park egész területén.
2010. augusztus 28. /szombat/
Szarvasbőgés Gemencen Maximális csoportlétszám 50 fő, előzetes jelentkezés szükséges! A helyszínről és az időpontról a túra előtt néhány nappal kapnak értesítést a jelentkezők.
2010. augusztus 28. /szombat/
Denevérnap Abaligeten Helyszín: Abaligeti-barlang, 20 óra Részvétel: ingyenes
2010. augusztus 29. /vasárnap/
Megemlékezés a Mohácsi csata évfordulóján Helyszín, időpont: Mohácsi Történelmi Emlékhely, Mohács Sátorhely, 17 óra
Bővebben: http://ddnp.nemzetipark.gov.hu/

Ladányi László

Hozzászólások

Főnixként emelkedett ki háborús hamvaiból Európa Jeruzsáleme

Főnixként emelkedett ki háborús hamvaiból Európa Jeruzsáleme

Harminc éve ilyenkor még javában dúlt a boszniai polgárháború, amely a Jugoszlávia széthullásához vezető délszláv válság része volt.

Lélegzetelállító tájak és ősi borok várnak ránk a Kaukázus kapujában

Lélegzetelállító tájak és ősi borok várnak ránk a Kaukázus kapujában

Georgia kulturális gyökerei közel 3000 évre nyúlnak vissza, de nem csupán a történelem szerelmeseinek érdemes ellátogatnia a Fekete-tenger keleti partjára.

Házi őrizetben halt meg a magyar Drakula

Házi őrizetben halt meg a magyar Drakula

A legenda szerint Báthori Erzsébet szűz lányok vérében fürödve próbálta megőrizni szépségét.

Több ezer éves kőmaszkot találtak

Több ezer éves kőmaszkot találtak

Az Izraelben feltárt lelet a neolitikum korára datálható.

Ezeréves legendák kelnek életre Marrákesben

Ezeréves legendák kelnek életre Marrákesben

Marokkó szívében, az Atlasz-hegység lábánál fekszik az egykori iszlám főváros, Marrákes. Évente tízmillió turista látogatja, az ország mágikus kulturális központja, amely ma a berber, az arab, az afrikai és a francia hagyományok UNESCO által is elismert olvasztótégelye.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket