Bernát, Bernardin, Felícia2024. május 20., hétfő
Kultúra

Kihaló nyelvek, eltűnő természetismeret

National Geographic Magyarország

A világon több száz nyelv áll a kihalás szélén, ezzel pedig az adott népcsoport természeti környezetével és kultúrájával kapcsolatos, nemzedékeken keresztül felhalmozott tudás is elvész.

Amerikai nyelvészek egy új kutatás alapján öt területet, ún. forró pontot jelöltek meg a Földön, ahol a kis nyelveket leginkább fenyegeti az eltűnés veszélye. Ezek Kelet-Szibéria, Észak-Ausztrália, Dél-Amerika középső területe, az Egyesült Államokban Oklahoma, valamint az Egyesül Államok és Kanada nyugati határvidéke.

„A nyelvek jelenlegi kihalási üteme felülmúlja a fajok eltűnését” – nyilatkozta az amerikai National Geographic News-nak David Harrison, a pennsylvaniai Swarthmore College nyelvésze. David Harrison és Gregory Anderson a National Geographic Society Enduring Voices (Fennmaradó Hangok) nevű projektje keretében együttműködve az oregoni Living Tongues Institute for Endangered Languages (Veszélyeztett Nyelveket Kutató Élő Nyelv Intézet) kutatóival bejárták a Földet, hogy feltérképezzék a kihalás szélén álló kis nyelveket.

Az elmúlt 500 év alatt felére csökkent az élő nyelvek száma a Földön. Szakértők szerint a jelenleg használt mintegy hétezer nyelvnek akár a fele is kihalhat a század végére. A mostani kihalási trend sokkal gyorsabb, mint korábban volt. Becslések szerint a jelenlegi mintegy hétezer nyelvből több mint ötszázat már csak alig tíz ember beszél.

A nyelvvel együtt a nemzedékeken keresztül felhalmozott tudás is elvész
Ez a folyamat nem „csak egyszerűen” egy-egy nyelv eltűnését jelenti, ugyanis az adott nyelvvel együtt a népcsoport által felhalmozott tudás és kultúra is eltűnik. „Az emberiségnek az élővilágról szerzett számos ismerete nincs leírva, dokumentálva, hanem „csak” az emberek fejében él, és öröklődik tovább generációról generációra. Ezért ha kihal a nyelv, elvész a tudás is”– hangsúlyozta Harrison.

Néha előfordul, hogy egy-egy nyelv hirtelen tűnik el, ha a nyelvet beszélő közösség nagyon kicsi és sérülékeny, és valamilyen viszonylag hirtelen bekövetkező természeti csapás miatt kihal. A legtöbb esetben viszont hosszú folyamatról van szó. Ennek oka elsősorban az, hogy az adott nyelvet beszélők más nyelvi környezetbe kerülnek, és fokozatosan hagynak fel az anyanyelvük használatával.

Például a Kaliforniában lévő mintegy ötven nyelvből ma már egyet sem tanítanak az iskolákban. „Az a nyelv, amelyet az új generáció nem tanul meg (az iskolában), egyértelműen halálra vannak ítélve” – mondta Lyle Campbell, a Salt Lake Cityben lévő Utahi Egyetem nyelvésze.

Van olyan nyelv, amelyet mindössze hárman beszélnek
A kutatócsoport vizsgálatai rámutattak, hogy Ausztráliában a legveszélyeztetettebbek az ősi nyelvek. Az ország északi részén például összesen három embert találtak, akik a magati ke nyelvet beszélik, a nyugati országrészben ugyanennyien beszélik a yawuru nyelvet.

„Ausztrália nyelvi szempontból csodálatos hely, hiszen az emberiség már 50 ezer éve jelen van ott. Ez pedig egyfajta folytonosságot jelent a nyelvek valamint az írásnélküli kultúra és tudás fejlődése szempontjából” – mondta Harrison.

A nyelvkihalás szempontjából legveszélyeztetettebb területek, vagyis a forró pontok kijelölésénél az egyik szempont az adott területen beszélt nyelvek változatossága volt.

A kutatók megállapították, hogy például csak Bolíviában kétszer akkora a nyelvi változatosság mint Európában, viszont az uralkodó nyelv, a spanyol miatt ez veszélyben van.

„Ezek az ún. forró pontok elsősorban vándorlási útvonalak mentén találhatók. Közös bennük, hogy egyfajta utolsó védőbástyát jelentenek a kis nyelvek számára a gyarmatosított területeken belül” – tette hozzá Harrison.

Új nyelvek is születnek

Campbell szerint, a kutatás eredményei megkérdőjelezhetők, ugyanis megtévesztő, hogy csak erre a néhány forró pontra fókuszálnak a részvevő kutatók, hiszen számos olyan terület van a Földön, ahol hasonló helyzetben lévő nyelvekkel találkozhatunk. „Tulajdonképpen Ausztrália egészét tekintve elmondható, hogy a bennszülött nyelvek nagy része gyakorlatilag kihalt”.

A kutatók szerint a jelenlegi gyors ütemű nyelvkihalás miatt, át kell gondolni a nyelv definícióját, és azt, hogy ki számít egy nyelv valódi ismerőjének. Ugyanis az idősebb generációk kihalásával, akik valóban ismerték és beszélték az adott nyelvet, ma már sok esetben azokat is a nyelv ismerőinek tekintik, akik nem anyanyelvi szinten, csak részben beszélik a vizsgált nyelvet.

Amellett, hogy nyelvek tűnnek el, új nyelvek is születnek. Ezek többnyire korábbi dialektusokból alakulnak ki. Jelenleg például Délkelet-Indonéziában van születőben egy új nyelv. Az illu, amelyet még csak kevesen beszélnek, korábban a lamma nyelv egy dialektusa volt, egy olyan pápuai nyelvé, amelyet csak egy szigeten beszélnek.

Gyógynövényismereti és hajózási kulisszatitkok
Ha egy nyelv kihal, félő hogy vele együtt elvész a környezetről évszázadok alatt felhalmozott tudás is. Számos olyan faj van a Földön, amely a tudomány számára még ismeretlen, de egy-egy helyi népcsoport jól ismeri, és gyakran a tudományos nyelvhez képest sokkal árnyaltabb kifejezéseik vannak a leírására.

Erre jó példa Bolíviában a kallawaya népcsoport, amely az inkák óta rengeteg tudást halmozott fel a gyógynövényekről; olyanokról is, amelyek a tudomány számára még ismeretlenek. A hétköznapi életben ezek az emberek a kecsua nyelvet beszélik, de még ismerik és használják azt a „titkos” nyelvet is, amelyen a több ezer gyógynövénnyel kapcsolatos információt megőrizték és továbbadják. Hasonlóan gazdag szakszókincset őriz egy kis mikronéziai népcsoport a tengeri hajózással kapcsolatban.

Presztízskérdés?
Harrison szerint leginkább a gyerekek azok, akik döntenek, hogy elhagyják-e az anyanyelvüket. „A gyerekek jó mércéi a társadalmi presztízsnek. Hamar megértik, hogy ha olyan környezetben élnek, ahol legalább két beszélt nyelv van, és az egyik kisebb értékű, mint a másik, ők többnyire a magasabb presztízsű nyelvet választják. A társadalmi nyomás ebben a tekintetben nagyon erős.”

Egy nyelv akkor kerül veszélybe, ha az azt beszélő közösség úgy érzi, hogy anyanyelve egyfajta társadalmi, gazdasági akadályt jelent számára. Ott a legsúlyosabb a helyzet, ahol ez a folyamat már nemzedékekkel korábban megindult. Az egyetlen módja a kis nyelvek megőrzésének: elhitetni a gyerekekkel, hogy az anyanyelvük érték, és nem gátló tényező.

Pozitív példának Harrisons egy ausztráliai esetet említ. A terepmunka során a kutatók szemtanúi voltak annak, hogy egy nyolcvan éves nő, aki a yawuru nyelvet jelenleg beszélő mindössze három ember egyike, egy egész iskolás osztályt tanított erre a ritka a nyelvre. A gyerekek különösebb kényszerérzet nélkül tanultak, és azzal indokolták ezt, hogy egy kihalóban lévő nyelvről van szó, amelyet meg kell menteni.

A nyelvoktatás tulajdonképpen gyógynövényismereti oktatás, hiszen a gyógynövények a bennszülött kultúra fontos részét képezik. A „tanárnő” felmutatott egy-egy növényt, majd a saját nyelvén mondott róla pár mondatot, a gyerekeknek pedig el kellett ismételniük. „Habár ez csak egy pillanat a tudás átadás folyamatából, mindenesetre nagyon inspiráló volt” – tette hozzá Harrison.

Kapcsolódó cikkek:

 • Veszélyben a kisebb nyelvek Afrikában és Ázsiában
 • Húsz mexikói nyelv a kihalás szélén
 • A nyelv, amelyet már csak egy ember beszél
 • Haldokló nyelvek online atlasza

 • Hozzászólások

  Halállal végződött az egyik legelső nagy doppingbotrány

  Halállal végződött az egyik legelső nagy doppingbotrány

  Hamarosan kezdetét veszi Párizsban a XXXIII. újkori olimpia, amelyre az egész világ figyel majd.

  Chieriben, a tornyok, szőttesek és Napóleon kedvenc nasijának városában jártunk

  Chieriben, a tornyok, szőttesek és Napóleon kedvenc nasijának városában jártunk

  Az északi félgömb 45 fokos szélességi körén, Torinótól mintegy tizenöt kilométerre fekszik Chieri, az olasz szőtt kelmék egykori fellegvára, amely gasztronómiai hagyományokban sem szűkölködik.

  Római kori barakk maradványaira bukkantak

  Római kori barakk maradványaira bukkantak

  A kutatók az exeteri székesegyház mellett végeztek ásatást.

  Bemutatták III. Károly első királyi portréját

  Bemutatták III. Károly első királyi portréját

  Ez az első hivatalos portréfestmény, amelyet az angol király megkoronázása óta bemutattak róla.

  Titokzatos, föld alatti építményt találtak a gízai piramisoknál

  Titokzatos, föld alatti építményt találtak a gízai piramisoknál

  A kutatók geofizikai vizsgálatok során észleltek anomáliákat a gízai piramisok szomszédságában.

  National Geographic 2024. májusi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  15 900 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket