Júlia, Rita, Emil2024. május 22., szerda
Kultúra

Olajhatalommá válik Grönland?

National Geographic Magyarország

Az ígéretes próbafúrásaokat követően a zöldszervezetek a sarkvidéki olajtermelés ellen propagálnak, míg a sziget az olajkincs kiaknázásából függetlenségének elnyerését reméli.

Grönland semmit nem akar a véletlenre bízni, ezért már előrelátóan létre is hozott egy kőolajalapot. Mihelyt megindul a fekete arany áramlása, az abból származó jövedelmet – norvég mintára – félreraknák, és az később az államháztartást, illetve a jövőbeli nyugdíjasokat illetné. Az első olajcseppek és az első olajdollárok azonban még igencsak távoliak. Ezzel tisztában van Kuupik Kleist, Grönland miniszterelnöke is, aki sokkal inkább egy megfontolt uralkodó türelmével, mintsem a potenciális olajbáró lelkesedésével beszél a nyugati partoknál elvégzett, sokat kecsegtető első próbafúrások eredményeiről. „Legyünk reálisak: vannak pozitív jelek, de egyelőre nincs bizonyítékunk a kőolajkészlet tényleges létezésére” – nyilatkozta a kormányfő augusztusban egy koppenhágai sajtóbeszélgetésen. Nem sokkal korábban a Cairn Energy nevű skót olajcég bejelentette, hogy az első fúrások szénhidrogénrétegeket jeleztek a mélyben, ami arra utalhat, hogy kőolaj- és földgázkészletek rejlenek a grönlandi partoknál.

A skót vállalat az Egyesült Államok egy 2008-as geológiai felmérése alapján kezdett érdeklődni Grönland iránt. Az amerikai becslések szerint az északi sarkkörön túl a sziget mélyén 17–18 milliárd tonnányi kőolaj lapulhat, ami a világ készletének mintegy egynegyede. Egyedül a Baffin-öbölben, Grönland nyugati partjától 140 kilométerre, ahol a Cairn megkezdte a próbafúrásokat, a remények szerint 4 milliárd tonnára bukkanhatnak. A vállalat maratoni kutatásra számít, mivel a 10 ezer négyzetkilométernyi Sigguk-mező akkora kiterjedésű, mint a Niger folyó deltavidéke. A cég idén szeptember végéig végezhet feltárásokat, addig még két próbafúrásra kaptak engedélyt a grönlandi hatóságoktól.

Sokan ezt újabb provokációnak érzik a négyötöd részben jéggel borított sziget kormánya részéről. Az első próbafúrásokra az engedélyt ugyanis alig két hónappal a Mexikói-öbölbeli olajfúró platform felrobbanása után adták ki. Míg az északi sarkkör mentén fekvő Egyesült Államok, Kanada és Norvégia megtiltotta a mélytengeri fúrásokat a sarkkör térségében, az egyelőre tapasztalatlan, de a jövőben talán olajhatalommá emelkedő Grönland nem lát okot hasonló intézkedés bevezetésére.

A Greenpeace nemzetközi zöldszervezet hangosan követeli a szélsőséges időjárási viszonyokkal és számtalan jégheggyel nehezített terepen végzett fúrások leállítását. A szervezet legnagyobb hajója a napokban Grönland felé vette az irányt, hogy felhívja a nyilvánosság figyelmét egy esetleges olajszennyeződés kockázatára. A Grönland partjainál végzett mélytengeri fúrások veszélyeit nem csak a zöld aktivisták hangsúlyozzák. Peter Wadhams, a Cambridge Egyetem nagy tekintélyű professzora egyenesen őrültségnek titulálta a projektet: mivel a sarki vizeket télen vastag jégréteg borítja, előfordulhat, hogy egy esetleges olajszivárgást akár hónapokig nem tudnak elállítani.

A grönlandi hatóságok azonban nem osztják az aggodalmakat. Arra hivatkoznak, hogy mivel a Cairn csak szeptember végéig folytathatja a fúrásokat, vész esetén lesz elég idő a szükséges mentési munkálatokra. Ezenfelül a szakemberek csak egy platformról fognak dolgozni, egy másik csak tartalék lesz, valamint üzembe helyeznek két távirányítású biztonsági szelepet is. A Mexikói-öböllel ellentétben a Baffin-öbölben csak 300–500 méteres mélységben végeznek fúrásokat – tették még hozzá a hatóságok.

A sziget lakói sem akarják meghallani a környezetvédők figyelmeztetéseit. A Greenpeace által a sziget fővárosában, Nuukban szervezett vitaestre alig húsz ember volt kíváncsi, miközben az épület előtt csaknem tízszer annyian tüntettek az aktivisták ellen. Még friss az emléke annak a bálna- és fókavadászat elleni Greenpeace-akciónak, amely komoly felfordulást okozott ezen termékek legfontosabb felvevőpiacain.

 Az elsősorban halászatból élő sziget a remélt olajbevételből többek között függetlenségének majdani alapjait kívánja megteremteni. (Kép forrása: National Geographic)

Az elsősorban halászatból élő sziget a remélt olajbevételből többek között függetlenségének majdani alapjait kívánja megteremteni. (Kép forrása: National Geographic)

Bár minden komoly olajvállalat rendelkezik engedéllyel, a Jeges-tengerre eddig csak a Cairn Energy merészkedett ki fúrásokat végezni. A próbafúrások a szeizmológiai feltárással együtt 300 millió fontba kerülnek. Az indiai olajügyletekből meggazdagodott skót vállalat eladta ottani leányvállalatában a részvénytöbbségét, hogy forrásokat szabadítson fel a grönlandi kaland finanszírozására. A busás haszonban bízó olajvállalat mellett maga a sziget is nagy reményeket fűz a feketearany-készletek feltárásához, amely akár a függetlenség kulcsa is lehet. A halászattól erősen függő sziget több mint egy éve széles körű önkormányzati jogokat élvez, amelyek révén egyebek mellett az ásványkincsek, illetve az azokból származó (remélt) jövedelem felett is rendelkezik. Pénzügyileg Grönland most még javarészt az anyaországtól, Dániától függ. Az olajüzlet azonban a jövőben mindezt feleslegessé teheti, és valóra válhat a Dániától való elszakadás álma.

Kuupik Kleist kormányfő is a sziget függetlenségéről álmodik, de mostani mandátuma idején egyelőre nem tervezi, hogy nyíltan síkraszállna az ügyért. Úgy véli, ahhoz előbb Grönlandnak stabil alapot kell építenie. A grönlandiak abban is bíznak, hogy az ásványkincseken túl a turizmusból és a zöld energiákhoz kapcsolódó iparágakból is fokozhatják bevételeiket. Kleist szerint nem hagyatkozhatnak többé a dán támogatásra. „A széles körű autonómia azt jelenti, hogy magunknak kell új piacokat találnunk” – jelentette ki.

Hozzászólások

Megoldódott az egyiptomi piramisok egyik rejtélye

Megoldódott az egyiptomi piramisok egyik rejtélye

A kutatók egy mára eltűnt folyóág nyomait észlelték.

Mintha egy mesekönyv elevenedne meg a szlovák faluban

Mintha egy mesekönyv elevenedne meg a szlovák faluban

A turistáskodás aranykorát éljük. Keresztül-kasul bejárható a Föld. Eközben sokfelé – például a Csehország keleti részén elterülő, történelmi régiónak minősülő Morvaországban, a Jemeni Köztársaságban, Indiában és Ukrajnában is – találhatunk olyan településeket, ahol különféle módon, más-más színekkel és eltérő mintákkal díszített házak kápráztatják el az odatévedő idegent. Az ilyen festéseknek gyakran komoly jelentőséget tulajdonítanak a helyiek, leginkább a hitviláguk szerint nekik ártani képes szellemekkel szembeni védelmet szolgálják. Szlovákia északnyugati részén található a festett házakkal teli település, Csicsmány (szlovákul Čičmany).

Tengeri Bastille-ként emlegették a festői apátságot

Tengeri Bastille-ként emlegették a festői apátságot

A Mont-Saint-Michel és a rajta magasodó épületek egészen elképesztő látványt nyújtanak.

Halállal végződött az egyik legelső nagy doppingbotrány

Halállal végződött az egyik legelső nagy doppingbotrány

Hamarosan kezdetét veszi Párizsban a XXXIII. újkori olimpia, amelyre az egész világ figyel majd.

Chieriben, a tornyok, szőttesek és Napóleon kedvenc nasijának városában jártunk

Chieriben, a tornyok, szőttesek és Napóleon kedvenc nasijának városában jártunk

Az északi félgömb 45 fokos szélességi körén, Torinótól mintegy tizenöt kilométerre fekszik Chieri, az olasz szőtt kelmék egykori fellegvára, amely gasztronómiai hagyományokban sem szűkölködik.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket