Eszter, Eliza, Vanessza2024. május 25., szombat
Kultúra

Programajánló szeptember 16-tól

National Geographic Magyarország

Szeptember harmadik hétvégéjének legrangosabb és legátfogóbb rendezvénye a Kulturális Örökség Napjai, amelynek keretében bejuthatunk olyan épületekbe is, amelyekbe az év többi napján nem nyílik lehetőség. Ugyanakkor tartanak még az őszi szüreti rendezvények is, valamint számos kulturális és hagyományőrző rendezvény csábítja a szabadba a jó időben reménykedőket.

2010. szeptember 11. – október 31. Sivatag – Több milliárd élőlény küzdelme éjjel és nappal
Perzselő forróság, homokdűnék, néha egy-egy magányos tevekaraván – a legtöbbünkben ilyen kép él sivatagról. Pedig ez a vidék sokkal változatosabb, és közel sem olyan kihalt, mint azt gondolnánk. A barátságtalan körülmények dacára állatok, sőt növények is szép számmal élnek itt. Nemcsak a sünök, teknősök, madarak ritka fajai boldogulnak el remekül, hanem a sivatagi medve, a vadszamár és az ugróegér is. A kaktuszok mellett számtalan más növényfélével találkozhatunk, például a afrikai földikürttel vagy a macskakarom-akáciával. Az idei National Geographic Kids kiállításon a sivatag élővilágát figyelhetik meg. A látogatók
különleges környezetben, rengeteg kérdésre kaphatnak választ, színes képeken és élethű szobrokon tanulmányozhatják a kevésbé ismert, a forrósághoz és a szárazsághoz csodálatosan alkalmazkodott élőlényeket. Lesz játékos tudáspróba is. Mindenki egy játékkártyalapot és kellékeket kapnak belépéskor, melyek segítségükre lesznek, hogy megfejtsék az érdekes fejtörőket. Érdemes játszani, mert a jó megoldás ajándékot is ér.
Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Budapest, XIV. Városliget, Vajdahunyadvár
Bővebben: itt>>

2010. szeptember 14. – szeptember 26. Magyarok Kulturális Világfesztiválja

A közel 20 éves múlttal rendelkező Határon Túli Magyarok Fesztiválja programsorozat kapcsolatait, hagyományait, értékeit bővítve kilép a Kárpát-medence térségéből és immáron több kontinensről, várja a magyar származású hírességeket, művészeket, művészeti együtteseket. Több mint 30 kulturális esemény a 10 pécsi és közel 15 baranyai helyszínen várja látogatóit. A szervezők komoly- és könnyűzenei, táncművészeti, előadó művészeti, képző- és iparművészeti, fotóművészeti, irodalmi és tudományos programokkal próbálnak szép élményeket és tartalmas kikapcsolódást biztosítani az idelátogatók számára.
Helyszín: a pontos helyszínek a programoknál
Bővebben: itt>>

2010. szeptember 17. – szeptember 18. Kaposvári Mézfesztivál

A hétvégén rendezik meg a Mézfesztivált Kaposváron, immár 4. alkalommal. A Mézfesztivál célja a magyar és ezen belül a Zselici termelői mézek népszerűsítése. Lehetőség nyílik a helyi fajtamézek (hárs, akác, szelídgesztenye, medvehagyma stb.) kóstolójára, valamint a méhészkedéshez fűződő kézműves termékek bemutatására. A Mézfesztiválhoz regionális méhész konferencia és méhészeti szakvásár is kapcsolódik, mely nemcsak a méhészek, de a nagyközönség számára is nyitott. A már hagyományossá váló Mézfesztivál kínálatát színpadi programok, térzene és a méz lovagrendek felvonulása színesíti.
Helyszín: Kaposvár, Kossuth tér
Bővebben: itt>>

2010. szeptember 17. – szeptember 18. Nagy Sportágválasztó
A Nagy Sportágválasztó elsődleges célja, hogy minél többeknek – gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt – kedvet csináljon a sporthoz, valamint, hogy segítse a helyes sportágkiválasztást – mindezt ismert és népszerű sportolók közreműködésével. A lényeg, hogy a látogatók ne csak nézzék az egyes sportbemutatókat, hanem aktív részesei legyenek maguk is a rendezvénynek, vegyék kezükbe a sporteszközöket, próbálják ki a sportágakat, tapasztalják meg az egyes mozgásformák lényegét, hangulatát.

Helyszín: Budapest, Merkapt Maraton Sportközpont
Bővebben: itt>>

2010. szeptember 17. – szeptember 19. Ceglédi Kossuth Toborzó Ünnepség

Cegléden évek óta megrendezi az immár hagyományos Kossuth toborzót, lovas huszárok, tüzérek, honvédek felvonulásával. 2007 óta három napos, színes, kulturális programsorozat lett a Ceglédi Kossuth toborzó, ahová az ország különböző tájairól érkeznek kézművesek – ebben az évben Erdélyből is – kereskedők, színpadi előadások, katonai hagyományőrző egyesületek, könnyűzenei fellépő művészek. A fő napon, amely általában a szombat, lovas huszárok, tüzérek, honvédek, borrendek, néptáncosok felvonulása színpompás nyüzsgést teremtve várják a látogatókat.
Helyszín: Cegléd, Kossuth Ferenc utca, Szabadság-tér.
Bővebben: itt>>

2010. szeptember 17. – szeptember 19. Főszezon – Belföldi turisztikai kiállítás és szállásbörze
Ismét divat lett itthon utazni. Nyáron és a hosszú hétvégéken szinte kiürül Budapest és a többi

nagyváros. A gazdasági válság hatására is egyre többen töltik a szabadságukat belföldön, s fedezik fel (újra) a magyar tájak szépségeit. A belföldi turizmusnak 2007 előtt volt alkalma önálló kiállítási megjelenésre. A Főszezon kiállítás pont ezt a hiányt hivatott pótolni. Magyarország csodaszép tájai, színvonalas szálláshelyei, az új élményfürdők, a kalandparkok és a fesztiválok egész évben remek kikapcsolódást nyújtanak. Ezt a sokszínű palettát ismerheti meg a közönség az idén szeptemberben, immár negyedik alkalommal, a hagyományosan a budapesti Westend City Center tetőkertjében megrendezett kiállításon.
Helyszín: Budapest, Westend City Center, Millenniumi Tetőkert tetőkert
Bővebben: itt>>

2010. szeptember 17. – szeptember 19. Szent Mihály-napi Vigasságok és Pásztornapok Bugacpusztán: „A félhold árnyékában” – A török kor megidézése

2010-ben ötödik alkalommal rendezik meg a szervezők a bugaci Szent Mihály Napokat emlékezvén a Kecskeméti Puszták gazdasági jelentőségére, felelevenítve annak történelmi hagyományait és szokásrendszerét. Kecskemét, amely még a XIX. század közepén is a történelmi Magyarország harmadik legnépesebb városa, és évszázadok óta az ország legnagyobb mezővárosa volt, sok tekintetben is példamutató gazdálkodása, az ország határain túl is jól ismert állattartása, úttörő jellegű szőlő és gyümölcstermesztése országos hírre tett szert. A múltat idéző emlékképek megjelenítésével a rendezők egyben a jövőre is gondolnak – megmutatva azt, hogy pusztai gazdálkodás elemei még mindig élnek.
Helyszín: Bugac, Bugacpuszta
Bővebben: itt>>

2010. szeptember 18. – szeptember 19. Közép-Európai Mozdony Grand Prix és Nemzetközi Étkezőkocsi Találkozó
A Közép-európai Mozdony Grand Prix-t 1999 óta rendezik meg a vasúti közlekedés egyik legendás feltalálójára, Stephenson-ra emlékezve Európa egyik legnagyobb szabadtéri vasúti múzeumában, a budapesti Vasúttörténeti Parkban. Immáron tizedik a nosztalgia mozdonyok látványos parádéja keretében a magyar masiniszták legjobbjai mérhetik össze tudásukat Ausztria, Lengyelország, Szerbia és Szlovákia legnagyobb tapasztalattal rendelkező gőzmozdonyvezetőivel. A verseny során nemcsak gyorsaságukat, de ügyességüket is összemérik az angol posta, a sörmenet és a tűzoltás – kisasszonyok kiszabadítása versenyszámokban. A nagyközönség szavazatára is számítanak abban, hogy melyik ország vasparipája érdemli meg az idei „Mozdonyszépe” címet. A gőzmozdonyverseny mellett megrendezésre kerül a VI. Nemzetközi Étkezőkocsi Találkozó is. A nagyszabású gasztronómiai eseményre eddig 6 ország jelezte részvételi szándékát, mely szerint a nemzetek konyhái étkezőkocsival mutatkoznak be.

Helyszín: Budapest Vasúttörténeti Park, XIV. ker. Tatai út 95.
Bővebben: itt>>

2010. szeptember 18. – szeptember 19. Báthori Napok – Reneszánsz hétvége

Immáron negyedik alkalommal, hagyományteremtő céllal kerül megrendezésre Nyírbátorban a Báthori Napok, melynek keretében a szervezők várják azokat a látogatókat, akik szeretnék átélni a reneszánszkor hangulatát. A reneszánsz hétvége szombaton délután két órától veszi kezdetét, mely során feltárul a korabeli kultúra, a történelem és bemutatásra kerül a reneszánszkor varázslatos világa. A rendezvény keretében bemutatkozik a Crux Alba Középkori Vívóiskola. Lesz solymászbemutató, pogácsasütő verseny és könyvbemutató. A Báthori Várkastély udvarán felállított színpadon neves művészek és együttesek teszik tiszteletüket. A tervezett programokkal párhuzamosan a XV. századi harci sátornál bárki hadi viseletbe bújhat és kipróbálhatja a korabeli harcászati fegyvereket. A kicsik középkori gyerek játszóházba látogathatnak, ahol régi népi játékokkal és táblás játékokkal játszhatnak, illetve kézműves foglalkozások, pónilovas hintó és állatsimogató is várja őket.
Helyszín: Nyírbátor, Vár u. 1.
Bővebben: itt>>

2010. szeptember 18. – szeptember 19. Kulturális Örökség Napjai – Felemelő század a nemzeti „styl”
Immár hagyománya van annak, hogy minden év szeptemberének harmadik hétvégéjén az épített örökséget ünnepeljük országszerte. Nem csupán a benevezett épületek száma nő évről-évre, hanem a látogatóké is, akik nem szűnő kíváncsisággal járják az erre a két napra kapuikat megnyitó középületeket, palotákat, kúriákat, társasházakat. Olyan rejtett kincsek kerülnek elő a két nap alatt, aminek a létezéséről alig, vagy csak keveset tudunk. Szakavatott idegenvezetők, helytörténészek, tanárok, polgármesterek vezetik a sétaútvonalakat, melynek során a temetők fejfáitól a tájházakon át a templomokig vezet az út. Jóllehet a nemzetközi alapelvek között csupán ajánlásként szerepel minden évben egy-egy központi téma előtérbe helyezése, hazánk 1999 óta kiemelten él ezzel a figyelemfelkeltő lehetőséggel. Célja ezzel, hogy a nyilvánosság érdeklődését a kultúra, művelődés, építészet különböző szegmenseire irányítsa és a társadalom eltérő érdeklődésű rétegeit minél nagyobb létszámban mozgósítsa. Külön érdekességgel szolgálhat a rendezvénysorozathoz szervesen kapcsolódó „Templomok Éjszakája”. Az Örökségnapok szervezői minden évben igyekeznek kiválasztani egy központi témát oly módon, hogy az kapcsolódjék valamilyen országos évfordulóhoz, ünnephez. Az idei esztendő, a „Felemelő század” címet viseli, a reformkor világára, történetére, szellemi életére, erőt és példát adó nagyságára emlékezve.

Arra az időre, amelynek máig ható tanulságai nemcsak most is érvényes gondolatokban, kimondott és leírt szavakban öltöttek testet, hanem a képzőművészetben, az építészetben is maradandót alkotott.
Helyszín: Magyarország több városában, több helyszínen – részletes lista a honlapon.
Bővebben: itt>>

Ladányi László

Hozzászólások

Mamutcsontokat rejtett a borospince

Mamutcsontokat rejtett a borospince

A pince tulajdonosa eleinte azt hitte, fadarabokat talált.

Megpróbálnak felkutatni egy, a második világháborúban eltűnt pilótát

Megpróbálnak felkutatni egy, a második világháborúban eltűnt pilótát

A szakértők célja az, hogy a maradványokat visszajuttassák Amerikába.

Megoldódott az egyiptomi piramisok egyik rejtélye

Megoldódott az egyiptomi piramisok egyik rejtélye

A kutatók egy mára eltűnt folyóág nyomait észlelték.

Mintha egy mesekönyv elevenedne meg a szlovák faluban

Mintha egy mesekönyv elevenedne meg a szlovák faluban

A turistáskodás aranykorát éljük. Keresztül-kasul bejárható a Föld. Eközben sokfelé – például a Csehország keleti részén elterülő, történelmi régiónak minősülő Morvaországban, a Jemeni Köztársaságban, Indiában és Ukrajnában is – találhatunk olyan településeket, ahol különféle módon, más-más színekkel és eltérő mintákkal díszített házak kápráztatják el az odatévedő idegent. Az ilyen festéseknek gyakran komoly jelentőséget tulajdonítanak a helyiek, leginkább a hitviláguk szerint nekik ártani képes szellemekkel szembeni védelmet szolgálják. Szlovákia északnyugati részén található a festett házakkal teli település, Csicsmány (szlovákul Čičmany).

Tengeri Bastille-ként emlegették a festői apátságot

Tengeri Bastille-ként emlegették a festői apátságot

A Mont-Saint-Michel és a rajta magasodó épületek egészen elképesztő látványt nyújtanak.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket